Jump to content
MrJack

Fersking spørsmål i anl, Dillon Progresive Ladepresser. 550 - 650

Recommended Posts

 

Øyrnde Medlemar.


Har gjort meg noen refleksjoner i hvilken ladepresse jeg antagelig går for, og valget har vel forsåvidt falt på Dillon. Mest sansynlig 550 verson.
Derimot er det noen spørsmål som henger litt i lufta.


1. Er 550 versjonen mulig å utvide med automatisk kule og hylsemater ?
2. Er det slik jeg har hørt enkelte sier en fordel å skaffe flere kruttmatere i og med jeg skal lade med flere kaliber hhv, 38 Sp, 357 Mag og 45 acp ?  Tar det virkelig så mye tid å justere for hvert enkelt kaliber ?

 

Att Dillon er kanskje den raskeste å bytte om fra ett kaliber til ett anna trur jeg att en kan si med sikkerhet. Men altså kruttmater har jeg skjønt kan være noe plundrete å justere. Nå koster ikke dem all verda heller, så går en for 550 har en jo 2 ekstra kruttmatere innafor samme pris som ei 650.
Prisforskjellen på 550 eller 650 er jo ikke noen "konkursbegjæring" akkurat , men alikevel såpass att en fersking, med forholdsvis mange lange kveldstunder ledig kanskje kan gå for 550 typen.

 

Men det er andre hensyn en har i tankene også. Skuldra med anheng og påheng er nok merkbart slitne etter over 30 år som murer så jeg er litt i tenkeboksen enda. Repeterende armbevegelser over brystnivå er liksom ikke det første fysioterapeuter og ergonomer anbefaller som fysisk aktivitet for ellers sunne åndsfriske og sjarmerende menn i godt modna alder.
Jeg har jo pløya meg gjennom endel kildemateriell på verdens-veven ss Kammeret.no,  ymse forum på annalands sprog og ikke minst Youtube, som jo er ei utømmelig kilde til kunskap, men også en fantastisk kilde for frustrasjon, motsetninger og skavlderkål.

 

På forhånd mange slags takk, Per

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Den tiden jeg hadde råd til å tenke på slikt så tenkte jeg litt over disse to, og kom frem til at sannsynligheten for at jeg skulle glemme å indeksere manuelt på 550 ville være større enn at jeg skulle klare å presse ut en serie med feilladninger uten at jeg oppdaget det på 650. Så kom livet og rotet med økonomien, så jeg kan ikke gi deg noen praktiske råd. Det jeg kan si er at de argumentene jeg har lest til fordel for 550 kontra 650 ikke har overbevist meg.

 

Jeg har ellers inntrykk av at det vanligste, og tilsynelatende er det tiltenkt fremgangsmåte fra produsent, er å ha hele ferdig oppsatte topplater for de kalibrene man lader mye av, og så kanskje ha en separat plate der man bytter mellom når man lager de sjeldnere seriene. Så langt jeg har fått med meg velger mange også å ta de sjeldne varene på en enstasjonspresse, man må liksom produsere mange nok av en sort til at det rettferdiggjør bruken av tid til innstillinger om det skal svare seg å bruke snurrepresse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Med dine skuldre har du alle de unnskyldninger du trenger overfor deg selv til å kjøpe en 650 med kule/ hylsemater og en Mark7

Share this post


Link to post
Share on other sites

650 uten tvil

 

du har flere verktøyhoder, tar kort tid å bytte mellom 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ser att svarene er de jeg hadde håpet på  ;) slik att valg av 650 blir noe enklere. Antagelig blir det å bestille fra statene. Skal sjekke litt med en kompis borti der mtp pris på frakt.

Ikke att jeg er avhengig av å spare moms, men han er godt vant med å sende til Norge så regner med han har god oversikt. Har vært borti selgere der borte som knapt vet att det finnes en verden uttafor delstatsgrensa, å langt mindre bryr seg om slike kunder.

 

Enstasjonspresse er vel noe mange fraråder iht håndvåpen. Hvertfall av det grøvere slaget.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvis du synes hjemmelading er morsommere enn skyting er jo enstasjonspresse midt i blinken, i og med at du kommer til å bruke mye mere tid på førstnevnte :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hjemmelading er kult når du setter opp og tester ting, også etterpå er det goddamn boring, du veit du må trykke opp de 10-20.000 kortpang patronene det går på en sesong, også er det rifle år... så kanskje du skal ha noen tusen der og.. meeeh.... 

 

Jeg skyter faktisk mest 223 fabrikk, da det er såpass bra fabrikk, samme med 9 minor, skjer ikke at jeg gidder bruke tid/energi på å lade, selv om jeg har muligheten. 

 

650 sparer du neppe mye på, med mindre du tar med en i bagasjen og er ute over 24 timer.. og 6000 grensa osv osv. Roar på nordby har vel 5-10% max. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enstasjons fungerer opp til noen få 1000 skudd i året. Du bruker jo tross alt rundt en time per 50 skudd, iallefall til å begynne med. Så 20 timer er 1000 skudd. Det går. Men 5000 skudd da, da sitter du 2 timer i uka og lader, og er det skyting og ikke testing som er det kule, så er det fort b o r i n g ... Og skal du lade opp så du har, så sitter du der...  
Skal du trene flere ganger i uka, eller ukentlig, og skyter pistol, og det går jo fort 100-200 skudd minst på ei trening så er enstasjons fullstendig meningsløst. Og indeksere... Jeg kan ikke se en eneste grunn til å velge 550 over 650. Vask hauger av hylser, og ha klar, så lader du 3-400 skudd mens potetene koker. Problemet bir jo at en slipper opp for tomhylser.

 

K

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har levd med en 550 i 5-6 år nå, og vurderer sterkt oppgradering til 650. Selv om jeg ikke lader mer enn 6-8 tusen håndvåpenskudd i året ( 9 mm blir nitti prosent kjøpeammo ). De 2-3 tusen rifleskuddene jeg lader tar jeg på en Forster Co-Ax.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enig med M67, en 550 virker som et temmelig meningsløst produkt alt i alt.

 

For lading av "medium mengde" ammo bør en vurdere en Lee Turret. De er både raskere og ryddigere (ingen halvferdig ammo) enn enstasjonere, og langt enklere enn progressive.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 timer siden, aps skrev:

 

650 sparer du neppe mye på, med mindre du tar med en i bagasjen og er ute over 24 timer.. og 6000 grensa osv osv. Roar på nordby har vel 5-10% max. 

 Roar på Nordby sier du, hvem snakker du om da ? Har kun sjekka litt røflig prisen på enkelte her til lands og da var det stor forskjell.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nordby er såvidt jeg vet hovedimportør av Dillon og etter det jeg ser er han også billigst.

Ser ut at han selger ferdig oppsatt 650 med hylsemater, konverteringssett og dier til 10 490.-

 

Skytterlinken har en 650 til 6990.- men den  "Leveres uten hylsemater, dier og kruttsjekker."

Samme fra Nordby koster 6155.-

 

Eneste du ikke har med i pakken til 10 490.- er kulemater og eventuelt varselsdings for krutt-nivå i hylsene under ladning.

Jeg startet med denne pakken og med kruttsjekken kjøpt ekstra men endte opp med å ta bort sjekken til fordel for en MrBulletFeeder mini (https://www.nordbygunshop.no/produkt/mrbullettfeeder/mrbullett-mini-kal-935). Denne installeres normalt i samme stasjon.

Installerete i stedet LED-lys kittet fra Inline (anbefales på det sterkeste!) og titter ned i hylsa under lading. 

 

 

Det som er viktig er å finne en passe høyde for å stå eller sitte når du jobber. Jeg må sitte pga vonde knær.

Om du har en lav benk finnes det flere monterings-skinner etc for å få høyden opp både fra Dillon og fra 3-part.

Personlig har jeg montert pressa på en arbeidsbenk og har en kontorstol som kan justeres akkurat passe til å kunne sitte og jobbe og kunne titte ned i hylsene uten å måtte strekke meg. Startet med Strong Mount men flyttet den ned for å kunne sitte uten å strekke armen så mye.
 

 

Angående dette med å bytte kaliber/ladning så er et quick change set en velsignelse (https://www.nordbygunshop.no/produkt/ladepresser-dillon/xl650-pistol/utstyrreservdeler-xl650/quick-changs-650). Dette kommer med toolhead og kruttmål.

Du har da stillet inn dier, kruttmål etc og kan bytte kaliber på 10-15 min ved å bytte toolhead og konverteringssett og gjøre noen justeringer.


 

Om du må skru ut/inn dier og justere inn kruttmål på nytt for hvert bytte tar dette raskt 1 time.

Husk at du da må måle opp at du setter rett COL på nytt for kuledybde, justere crimp på nytt, justere flare (åpning av patronmunning for mottak av kule) på nytt og stille på kryttmålet til du har korrekt ladning igjen. Det er dermed lettere å få variasjoner mellom batcher.

Innstilling av standard krutt-mål på Dillon er bare en mutter du dreier på med en fastnøkkel. Du får 3-parts knotter du kan sette på og slike mål med mikrometer-justeringer også men dette koster ekstra (spesielt mikrometer).

 

Jeg startet med å lade 1 kaliber mest og et par andre av og til og hadde 1 slikt quick change set. Hver gang jeg skulle fikle med de andre kalibrene var det alltid så mye dill at jeg helst ikke ville men etter å ha skaffet ett quick change per kaliber er det mye mindre terskel for å bytte. 

 

Men husk at du må ikke handle alt på en gang.

Jeg ville started med det kaliberet som det går mest av og bygget opp sett etterhvert som behovet kommer.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 5.4.2018 den 11.28, OysteinR skrev:

 

Men husk at du må ikke handle alt på en gang.

Jeg ville started med det kaliberet som det går mest av og bygget opp sett etterhvert som behovet kommer.

 

 

Takker for informativt og solid svar på mine mange spørsmål. Ekstra kjekt å høre fra en som sjøl har lender og knoker som knirker og piner  ;)


Jeg har iritert meg litt over att alle Dillon selgere bruker noe forvirrende bilde ilustrasjoner av produktet de tilbyr, da det er mye mer avbilda enn hva prisen faktisk gjelder for. Ikke gir de alt for mye (gjerne ingenting) konkret informasjon om hva en trenger ekstra heller. Men har de siste dagene etterhvert fått en noen lunde oversikt. Jeg har ikke bare måtte forholde meg til litt forvirrende salgspolicy men også sette meg inn i nye ord og betegnelser på eks varseldingser og LEDdangser  ;)

 

Har laget ei liste jeg skal sende over til ett par selgere i statene. For det virker for meg som att en sparer endel tusenlappene ved en komplet rigg med quick change til flere kaliber. Det er jo endel anna en skal ha enn bare pressa, ei god digital vekt, utstyr til hylserensing, div måleverktøy osv. Kan hende jeg prøver meg på kulestøping også etterhvert.

Men som du sier, å som jeg sjøl har tenkt det siste døgnet er det nok 357mag/38sp det vil gå mest av i tida framover slik att jeg kanskje lar 45acp vente ei stund til. Skal også sende en forespørsel til Nordby Våpen på samme produkter. Jeg vet jo att proffiten til norske forhandlere ofte ikke er all verda, og levere de på dagen har jo det en viss verdi. Må en derimot vente noen uker har en jo brukt opp den verdien. Vi må erkjenne att lille Norge er forsvinnende lite marked ift det gigantiske der borte å det merker nok forhandlere her meget godt, sånn er det bare. Men jeg er ikke så "romantisk" av meg att jeg velvillig betaler tusenvis ekstra for å "holde liv i" norske forhandlere. Kjapt overslag i går kveld fant jeg vel ut att en ordre med alle tilbehør fort kunne spare inn 4-5 lapper. Jeg har det ikke travelt slik att jeg er avhengig av flyfrakt, så om det tar 5-8 uker med ei balje lever jeg fint med.

 

Allikevel har du ett meget godt poeng i det å heller skaffe tilbehør til andre kaliber etterhvert. Jeg gjør vel også klokt i å konsentrere meg om å skyte mest mulig med ett grovkaliber, i mitt tilfelle 357/38 det første året å heller bruke 45 som en avveksling iblant. Får uansett gjennomført ett par MilitærFelt på en sesong med kjøpt amo sjøl om en ikke er gullmedalje kandidat :D

 

Jeg vil takke alle for gode innslag og mye lærdom på få dager. Kammeret.no ligger med snarvei øverst på nettlesern nå  ;)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg skyter konsekvent 45 i milfelt :D (også nm i mange år tilbake) 

 

må bare like de stuttjukke sakene. 

 

Varierende grad av hva som følger med gir fleksibilitet, men også forvirring rundt prissammenligning. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg startet med å lade .45 ACP og litt .38/.357 på siden. Har etterhvert bygget opp til å ha ferdig oppsatt quick change for .45, .38, .44 mag og 9mm. Dette er bygget opp over 5-6 år.

 

Angående verktøy er et digitalt skyvelær en kjekk ting og du får disse på bla. Claes Olshon. Det er også flere tråder her på forumet om billige digitalvekter som funker helt utmerket. Jeg kjøpte en slik på nett og et billig AC-adapter fra Claes Olshon.

 

En kulehammer eller en kule-utdrager for å ta kuler ut av patroner er veldig kjekk å ha da du vil oppleve at du må "demontere" ammo som er feil før eller senere. 

 

Anbefaler å kjøpe case gauge for kalibrene (https://www.nordbygunshop.no/produkt/case-gages/case-gages-38-super).

Dette er en tykk kalibrert stålhylse som ferdige patroner skal passe nedi. Om de ikke passer nedi vet du at noe er galt og de vil sannsynligvis ikke passe i våpen heller. 

Jeg pleier å lade opp en haug og så gauge de en og en mens jeg putter i bokser fra oppsamler til pressa om det er konkurranse ammo. 

 

Annet kjekt triks spesielt for ladning for revolver er å ha ferdige patroner i esker/bokser på 50 med en god ramme med bunnen opp og holde de opp mot lyset slik at du kan se at alle tennhetter er i plan med hylsebunnen. Om hettene stikker opp, selv om det bare er ørelite, vil tømma ikke lukke seg eller rotere korrekt.

Spesielt S&B .38/357/44 hylser er notoriske for trange hettelommer og der kan det være vanskelig å få hettene helt nedi uten å klemme de i stykker. Jeg prøvde å lade disse i starten men ga opp og byttet til GFL-hylser (Fiocchi ammo). Nå har jeg en Dillon Super Swage 600 og kan fikse dette der men sorterer ut S&B hylser og lader bare med disse som siste utvei.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

dillon cause gauges er mer for å måle headspace/lengder enn kamring må sies 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...