Jump to content
Sign in to follow this  
DoctoRoy

Mange viltpåkjørsler hittil i år

Recommended Posts

7 minutter siden, DoctoRoy skrev:

 Av dette er det 12 daglige påkjørsler i Trøndelag

 

Er det ikke medregnet tamrein i dette? Kommet ned noe enormt med rein ned i bygda i Nord-Trøndelag i allefall, mye is på fjellet så de reker ned i bygda. Var avbilda en midt i Steinkjer sentrum i går, og en flokk som lå på kirkegården ved kapellet i sentrum. Nordlandsbanen må jo ha tatt noen hundre nå. Har en kjenning som kjører robel og peller disse ut av grøfta etter toget, og han har visst aktive dager for tida. 

 

Ellers er jo dette den første "skikkelige" vinteren vi har hatt i Trøndelag på lenge, og i allefall i innlandet har det vært "svømmeføre" i djupsnøen. Det påvirker hjorteviltet mye. Det er dessuten på vei mot skikkelig toppår for rådyr, og de er jo med i statistikken. Men som sagt, tror det handler mye om rein som drar opp her i området. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noen plasser har unormalt mye snø nå. Det fører til at dyr bruker brøytede veier til å forflytte seg på. Og brøytekantene er jo så høye at det er vanskelig å komme seg ut av veien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tidligere har vi også kunnet fore, feks rådyr. En strategisk plassert foringstasjon, brøyta skogsbilveier, scooterspor eller trugeløyper. Var en fin måte å "styre" hvor dyra gikk.

Men hovedproblemet er vel at det har blitt skikkelig vinter igjen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 timer siden, Jibrag skrev:

Er det ikke medregnet tamrein i dette?

Tamrein er vel ikke klassifisert som storvilt? Forstår det slik at tallene er hentet fra Hjorteviltregisteret?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timer siden, DoctoRoy skrev:

Forstår det slik at tallene er hentet fra Hjorteviltregisteret?

 

Veldig tvilsom til at hjorteviltregisteret er så oppdatert. Sitter selv om leder i ett av fem tildelingsområde/storvald i landets største elgkommune, og vi får sjelden mellomrapporter eller andre tilbakemeldinger om irregulær avgang før etter utgangen av jaktåret. 

 

Dersom det rapporteres 12 påkjørsler daglig i Trøndelag, er jeg 99.9% sikker på at tamrein er medregnet. Ettersom tamrein utgjør størsteparten av påkjørslene. Har som sagt direkte kontakt med en av de som samler sammen kadaver på strekningen Steinkjer-nordlandsgrensa, som nok er en av de mest utsatte, og her er det tamrein som det ryker mest av.

 

Og ja, jeg synes det er helt forjævlig, og hadde noen annen sektor innenfor norsk... whatever... operert med såpass stor dyrelidelse i sin daglige drift ville det medført nedleggelse på dagen. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi hadde en prat om økningen i påkjørsel av storvilt over kveldsmaten og da nevnte fruen at opphopingen av rundballer kanskje kunne være en medvirkende årsak ettersom dyrene søker seg dit mat er lettest tilgjengelig. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Langs vegkantene så vokser det masse kratt og tre som viltet har som favorittmat i vinterhalvåret, når det så er innført forbud mot utlegging av for så trekker elgen dit maten er å finne. Dette i kombinasjon med alt mange bilister ser ut til å enten vere sveiseblinde eller ikkje forstår alt elgen kan trave rett over vegen og dundrer forbi i 110 kan vere årsaken. Det er også sjølvsagt lettere for viltet å gå i vegbanen likeeins som eg no ser masse vilt i snøscooterløypene, for der bærer snøen dyret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Påkjørslene øker i omfang også når det gjelder hjort og det har vært satt frem ideer om at væsken som brukes til veisalting kan være en medvirkende årsak. Ellers er jo @tussehaugensitt resonnement med krattet som vokser i veikantene noe vi må ta med i regnskapet. Her i fylket (Sogn og Fjordane) er det satt fokus på å fjerne vekster et godt stykke ut fra veikantene. Kanskje en ide trønderne kan adoptere? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 timer siden, DoctoRoy skrev:

Kanskje en ide trønderne kan adoptere? 

 

Hvis det ikke er herfra Sogningene har fått ideen... xD

 

 

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...