Jump to content

Mann dømt for brudd på våpenloven


einherje

Recommended Posts

Som overskriften sier:

https://www.ifinnmark.no/vest-finnmark/hammerfest-tingrett/vapen/mann-32-hevdet-han-tok-avsaget-hagle-fra-kamerat-som-skulle-skyte-seg-selv/s/5-81-677726

Lurrer forresten på om det er straffeskjerpende å bruke sprederpatroner i hagla, eller få brosjet ut trangboring?

Mann (32) hevdet han tok avsaget hagle fra kamerat som skulle skyte seg selv

 
Publisert: 07. februar 2018, kl. 10:44

Nå er han dømt for brudd på våpenloven. Forklarte at han ble sittende med våpen som han egentlig ikke ville ha.

DEL
  •  
  •  

Mannen (32) fra et sted i Vest-Finnmark, måtte møte i retten som følge av at han skal ha oppbevart skytevåpen som er vesentlig endret uten politimesterens tillatelse. Det er da snakk om en uregistrert og avsaget hagle.

I tillegg måtte han møte som følge av at han ikke hadde låst inn ammunisjon, som da gjelder Rottweil 2. stk. kaliber 12 haglpatroner, ifølge dommen.

– Tok hagla fra kamerat

Han var villig til å forklare seg, og fortalte da i retten at han tok haglen fra en kamerat som skulle skyte seg selv, for litt over ett år siden.

32-åringen gravde den så ned på fjellet. Han forklarte videre at han tenkte at han skulle levere den inn under våpenamnestiet, men fikk ikke gjort det. Da ble han sittende med en hagle han egentlig ikke ville ha.

– Større spredning av hagl

Han hevdet at han hadde hatt hagla og patronene en måneds tid hjemme etter å ha gravd dette opp, og at det var kameraten som hadde saget av løpet på hagla, samt filt bort våpennummeret.

Når det gjelder den uregistrerte og avsagde hagla anses det som straffeskjerpende at haglløpet var saget over, noe som medfører større spredning av hagl, skriver retten.

Det beskrives også som straffeskjerpende at serienummeret delvis var slipt bort.

Tilsto

Samtidig erkjente mannen skyld i retten. I tillegg ble han kjent med påtalemyndighetens forslag til straff, og uttalte til dette at det var helt greit.

Tilståelse taler i formildende retning, skriver retten, og legger til at riktigheten av tilståelsen styrkes av de øvrige opplysninger i saken, herunder chattelogg og rapport om ransaking/beslag.

Retten kom fram til at hagla og patronene skal inndras, og at mannen dømmes til 16 dager fengsel som gjøres betinget med en prøvetid på to år, samt en bot på 2.000 kroner, subsidiært fire dager fengsel.

Edited by einherje
Link to comment
Share on other sites

Det er riktig @joska. Man fikk en merkbar økning I spredningen når choken forsvant. Deretter var det noenlunde stabilt inntil en begynte å nærme seg kammeret... (no pun intended...).

Når man oppnådde mer spredning var imidlertid munningsblåsten betydelig mens hastigheten ikke var det...

Konklusjonen var at det noen fryktinngytende spredning ikke var praktisk mulig. Eneste grunn til å kappe hagla er for skjult bæring og bedre håndterbarhet. Sålenge man ikke skyter med den i alle fall...

Spredning oppnådde dog den gode Fartegn ved å kappe løpet på en 45/70 tror jeg det var, og lade med hagl...

Link to comment
Share on other sites

Ser ut som å være en veldig kjedelig sak dette her for alle parter. 

 

Spørsmål - Sett at personen hadde gått med våpenet med en gang til politiet etter han fratok våpenet fra kameraten, ville han da ha vært muligens vært frifunnet da dette vil vel være en handling gjort i nødrett å frata han haglen? 

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, einherje skrev:

Når det gjelder den uregistrerte og avsagde hagla anses det som straffeskjerpende at haglløpet var saget over, noe som medfører større spredning av hagl

Enten er vel løpet for kort eller så er det ikke. Spredning i seg selv kan da ikke være skjerpende så lenge det ikke er ulovlig?

 

Brudd på våpenloven bør straffes, absolutt. Her synes jeg (hvis gjengitt riktig) at fokus burde vært på de vesentlige punktene; ulovlig oppbevaring og vesentlig endring (hvis det stemmer). Det hadde fremstått mer seriøst enn denne suppa her.

 

Merker meg også at de tok seg bryet med å rettsforfølge 2 haglepatroner som ikke var oppbevart i låst skap. I konteksten er det kanskje alvorlig nok, men isolert sett ikke noe å heve øyenbryn over. Håper ikke det er vanlig praksis å forfølge slikt.

 

Link to comment
Share on other sites

Lurer på hvordan politiet fant ut at han hadde dette ulovlige våpenet? Kan det være at det er mer her som ikke nevnes? Når de til og meg GIDDER å rettsforfølge 2 haglepatroner så kan det virke som om de er veldig interessert i å få noe på denne fyren.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...