Jump to content

Vådeskudd og opplæring?


DoctoRoy

Recommended Posts

Selvkontroll og stresshåndtering er veldig individuelt, selv om man til en viss grad kan forbedre det med trening.

 

Man lærer derimot fort at det er lurt å knappe snippen (glovarme hylser mellom skjorta og magen er direkte vondt). Man lærer seg som regel at det er lurt å bruke skyggelue innendørs også etter man har fått en salonghylse innenfor brillene. 

 

Sistnevnte situasjon løses med at man plasserer våpenet på benk eller i hylster, etc., og river av seg brillene før man begynner å banne med høyt lydnivå.

 

PS.

De som sverger til å gå barbent i sandaler lærer kjapt at det kan få konsekvenser de også :D

Link to comment
Share on other sites

For de som har erfaring fra skytebaner i praksis er regelen om at våpen skal være tømt før det legges ned direkte tøv.

Dersom det kommer noe eller noen inn i farlig område, eller at en annen hendelse gjør det nødvendig å stoppe skyting så er kommandoen følgende:

"STANS, LEGG VÅPEN, TRE TILBAKE"

Få et helt lag på skytebanen til å tømme våpen i en situasjon er ikke noen sikker løsning.

Edited by Per-S
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kjenner godt til brennende både 22LR hylser (og grøvere), som sneik seg innunder skjortekraven og brant både i nakke/hals, på skuldere og nedover bryst/mage. Også hylser som traff ansiktet. Det siste løste en med skytterlue, med klaff som brettes ned. Da treffer hylsen i det minste ikke området rundt øyet. Det den uheldige skyttere opplevde, kan være en sjokkartet opplevelse første gangen.

 

Men har ikke alle godkjente skytebaner, benk og skillevegger i dag da? Da er vel problemet løst. En unngår i alle fall hylser fra naboen og skjer noe uforutsett, så senkes våpnet ned på benken. Så, jeg er litt uforstående til denne hendelsen.

Link to comment
Share on other sites

10 timer siden, Thor skrev:

Nåvel ... når man har en hylse som allerede har brent ett rektangulært svimerke i huden under høyre øye så får tømminga vente til brillene er av. Det var vel muligens multitasking involvert i det tilfellet også.  

 

Jeg hadde den situasjonen under et 7F-stevne. Hylsa kom flyvende og la seg oppå brillen, hvilende mot pannen. Fullførte serien med et pent svimerke etter patronen.

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke noen andre en skytter selv kan klandres for dette. Det finnes folk som går bananas i enkelte tilfeller (f.eks. når de ser en veps) og handler irrasjonelt. Dette er det kun skytter selv som vet og bør ha selvinnsikt nok til å holde seg unna skyting om personen ikke kan garantere for sin egen og andres sikkerhet.

 

Jeg vet ikke hva som er sagt under sikkerhetskurset, men det blir nok heretter ettertrykkelig nevnt at varme hylser kan komme flyvende og bevisstgjøring på hva som skal gjøres i slike situasjoner.

 

Så hadde det selvsagt vært kjekt med skillevegger (igjen vet jeg ikke om de faktisk hadde dette), men uansett er varme hylser helt normalt i feltløypa.

Link to comment
Share on other sites

19 timer siden, Geco5 skrev:

Men har ikke alle godkjente skytebaner, benk og skillevegger i dag da? Da er vel problemet løst.

 

Denne bana har benk og skilleveggar ja. Det hjelper mot naboens tomhylser, men ikkje mot dine eigne som spretter tilbake frå veggen... Så ja, skilleveggar reduserer problemet men løyser det på langt nær.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hettegenser reduserer nok sannsynligheten samtidig som det gjør det ti ganger verre med akkurat den hylsa som klarer å lure seg inn rett under haka...

 

Med en fortid i birøkt var det veldig fint med drakt og slør, men ingenting er verre enn én sinna bie innafor sløret...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 timer siden, nhd skrev:

Med briller, skytelue med klaffer på siden og buff i halsen bør en være trygg i feltløypa. Skulle det likevel komme en varm hylse, får en holde ut uten rop, skrik og fekting. Det er ikke verre enn vondt.

 

Den må man klare å holde ut. Det bør ligge så dypt i ryggmargen at man ALDRI skal vimse med et våpen uansett varm hylse eller bie stikk. Da  finnes det mange andre hobbyer å hold på med.  Ved en anledning har jeg trukket med fra en feltløype, fordi sidemannen var så vimsete. Litt annet tema, men her var det alder som var en faktor. De groveste feilene ser jeg hos seniorer som har skutt i 50år.

 

Det er ingen menneskerett å kjøre bil, ei heller å skyte. På et punkt må man slutte å kjøre, det samme gjelder skyting.  Dette er langt på vei et personlig ansvar. har du panikk angst for veps, og vet at du vil handle urasjonelt, så ikke still deg opp sammen med mange andre med et ladd våpen i skogen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

De som ikke tåle en varm hylse i naken elle andre steder er en potensiell fare for andre og bør finne et annet hobby for.sikkerhets skyld. Man må kunne undertrykke impulsen til å peke våpen i utrygg retning når det er litt vondt noen sted. De som har sveist elektrisk vet at må lide litt å få resultater. Jeg har vaslet nybegynnere for akkurat sånn type situasjon, men vet aldri hvordan de reagerer når de få en hylse i nakken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...