Jump to content

Atec gjenger vs Hausken gjenger.


bindalingen
 Share

Recommended Posts

Gjenger skal jo være standard, men det er ikke alltid teori og praksis stemmer. Når det gjelder ditt eksempel gikk jeg en gang i tiden fra Maxim til Hausken med 15x1 gjenger uten problem og har senere skiftet fra Hausekn til andre dempere uten problem. Så kanskje er dette i ferd med å standariseres...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Uten å henge ut noen børsemakere, men jeg vet om minst 2 børsemaker som tilpasser gjengene til den demperleverandøren jeg foretrekker. Har personlig erfaring med en pipe som var gjenger til Hauske, der A-tec Demperen ikke gikk på uten ukomfortabelt mye bruk av krefter.(Muligens var det omvendt)   Begge var M14x1. Min teori er at disse børsemakeren ønsker å være nærmest mulig på toleransene for best mulig passform, slik at hvis f.eks demperen løsner litt, blir den ikke skutt sund pga mye slakk.

Med fabrikkgjenger på løpet blir det nok ikke slik, og det er neppe alle børsemakere som gjør dette. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Per-S skrev:

Gjenger er standardiserte.

 

Fra en av demperprodusentene fikk jeg følgende svar: "Alle våre dempere er gjenget etter ISO 724:1993 6H. Det er riktig at dette toleranseområdet er ganske stort og at det varierer en del hvor de ulike demperprodusentene ligger seg i toleransen. "

 

Standardisert betyr ikke kliss likt. 

 

Og som det er sagt tidligere her, så velger enkelte børsemakere å måle gjengene i demperen, og gjenge etter disse målene istedet for å sette standardgjenger. Om det har noe enormt å si har jeg vel heller mine tvil om.

 

Link to comment
Share on other sites

Våpen tunes og tilpasses i hue og rævva. Det beddes og tilpasses stokk, anlegg rettes, mating tunes og avtrekk poleres og justeres, montasjer lappes osv. uten at noen ser ut til å ha innvendinger. Men at demper tilpasses våpenet den skal sitte på ( eller omvendt), nei det er en uting! Kan være med på standardgjenge om en er avhengig av å bruke en demper på flere våpen, men kan ikke forstå at det er negativt med tilpassning ellers. I og med at jeg er skyteleder endel ganger i løpet av året, har jeg av og til bedt om å få kjenne på tilpassning av dempergjenger hos jegere som har kommet med nye våpen/ nymonterte dempere. Mye romslige gjenger å finne.(men for alt jeg vet er de innen standard) Såpass at om demperen løsner litt så kan skaden være et faktum. Og de fleste dempere løsner. Det er bare spørsmål om antall skudd. Fint å slippe å få ødelagt  demperen ( eller enda verre) straks, om en skulle glemme å dra etter ofte nok. I hele tatt er det, etter mine begreper, endel lite imponerende « børsemakerarbeid» å se. Når feks demperen blir skadet ved første skudd pga skjevt gjengeparti i demperen er dette noe som burde bli fanget opp ved montering.

Link to comment
Share on other sites

På Biltema og Claes Ohlson kan du kjøpe bolter og muttere. Innenfor samme dimensjon er de fullt ombyttbare. Det er det som er hensikten med en standard. Om noe ikke er ombyttbar så er det sannsynligvis ikke produsert etter standard.

En demper skal styres på flensen, ikke på gjengen. Gjengen skal presse demperen mot flensen uten å styre sideveis. Da blir det en spenningsfri montering.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Vavlo: Jo, det kan være negativt. Om gjengepasningene blir for trange vil evt skjevheter (feks rusk eller grader) på skulderen kunne bøye hele gjengepartiet. Dette vil gi store endringer i treffpunkt. Trange gjenger vil også være mer utsatt for å låse seg pga rust eller møkk.

 

Gjenger som løsner skyldes som regel 1 av to ting, dårlige flater eller for slak stigning. Med et diameter/stigningsforhold på 14:1-15:1 bør det være bortimot eliminert, selv på halvauto. Og ønsker man det beste fra to verdener kan en fint legge seg helt i øvre område uten problemer. Jeg pleier å legge meg på en toppdiameter 0,05-0,10mm under nominell, altså godt innenfor 4g pasning. Dette er ikke vanskelig i en dreibenk og vil passe på alt av dempere laget på 6H-toleranse med lite slakk.

Link to comment
Share on other sites

Nå mener jeg ikke at det skal være så trangt at en må bruke makt for å nå inn til brystningen, men det jeg har observert oftere enn skjelden, er at dempere slarker godt straks de ikke har forspenning mot brystningen. Virker ikke akkurat tillitsvekkende, men det er mulig at det ikke legges mye arbeid i å få en riktig gjenge rundt om kring. En annen observasjon jeg gjør med jevnt, er at dempere løsner under skyting, gjerne ila en 20-30 treningsskudd. Medfører gjerne klaging på elektronikk eller frenetisk skruing på sikter. Dette uansett fine eller grove gjenger, trang eller løs passning. Om årsaken er at jegere generellt er løse i klypa eller har fått slått dårlige gjenger skal jeg ikke ha noen formening om. Men det forekommer meg at en M 14 eller 15 gjengeforbindelse , grov eller fin, skal ha mer moment enn det en får til med håndmakt på en demper for ikke å vibrere løs på ett eller annet tidspunkt.

Link to comment
Share on other sites

Med fingjenger (si rundt M15x1) skal håndmakt være mer enn nok. Og ja, jeg har slått slike på halvautoer uten klager. Tvert i mot, som regel biter de seg så fast at en må ta litt i når demperen skal av igjen.

Røffe flater på gjengene ser jeg av og til, og dette kan nok gi problemer i enkelte tilfeller. Kontaktflaten på gjengene blir veldig liten, dette kan igjen få kontaktflatene til å gå i flyt. Da løsner ting fort. Ellers er skitt og møkk en mulig feilkilde.

 

Dessuten er de fleste dempere teleskopiske, er støttering korrekt tilpasset (og løpet nogenlunde konsentrisk med utvendig diameter) bør en ikke få treff i demper. Men en løs demper vil uansett kunne forstyrre løpsvibrasjonene og forårsake endringer i treffpunkt.

Uansett, hver gang en monterer en del på et våpen øker en antall feilkilder. Lær våpenet å kjenne, jeg sjekker uansett demperen regelmessig selv om jeg vet at den alltid sitter.

Link to comment
Share on other sites

Demperen skal uansett av etter hver gang en har skutt ellers ruster løp/kroning. Av noen av beskrivelsene ovenfor ser det ut til at demperen sitter på og løser over tid. Uansett bør alle lære seg å kjenne etter på demperen under skyting både for å kontrollere temperatur og at den ikke er løs. Da hadde dette vært ett ikke-problem.

Jeg er enig i at det hadde vært mye enklere om alle hadde holdt seg til en standard. 

 

Edited by Johs
Link to comment
Share on other sites

ENDNU engang for "Prins Knud"
99% af dæmperproducenterne klarer at lave gjenger indenfor tolerancen.
Derimod er der en Haug med Bøssemagere som ikke er kommet længere end Engelske motorcykelproducenter fra 1950 tallet.
For dem er standarter og normer, et helt ukendt fænomen. Dog kan de lave individuelle tilpasninger, som ofte bære på 1 eller flere begrænsede punkter :ph34r:

gjør nu de gjenger i henhold til bare en eller anden ISO standard. Og så vil 99% kunne fungere om hver andre.
Om en dæmper løsner under brug, findes der konstruktioner som er selvspændende. Denne opfindelse er IKKE patenteret, og kan frit bruges af alle producenter B|

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...