Jump to content

Dunker til revejakt, på Vestlandet.


oddvar

Recommended Posts

Hei Alle:)

 

Er det noen her inne som har erfaringer med støverjakt på Vestlandet? Jeg går å dagdrømmer litt for tiden, og tror jeg trenger en realitetssjekk..

 

Saken er den at etter 11år med dachs måtte jeg avlive den i fjor sommer. Etter å ha gått nesten et år som bikkjelaus fant jeg ut at jeg måtte ha meg hund igjen. På tross av at både jobb og små barn krever sitt så måtte det ny valp i hus. Valget falt denne gangen på svart elghund, som skal trenes som bandhund. Grunnene var flere, men viktigste var at det er hjortejakt som har tatt mesteparten av tiden de siste årene, og at det rett og slett er dårlig med muligheter for å trene med løs hund på hjort. Dachsen var jaget inn på rådyr i Trondheim, men etter at jeg flyttet tilbake til Bergen måtte hun konverteres til bandhund, fordi jeg rett og slett ikke hadde terreng der jeg kunne jakte med henne løs. (Et og annet drev ble det unntaksvis.) Elghunden viser gode takter og kommer nok til å fylle rollen den er tiltenkt på en god måte.

 

Det har seg imidlertid slik at jeg kjenner på meg at jeg kommer til å savne å høre klingende los, og helt siden jeg var gjestejeger på et elgjaktlag der det var samjakt med noen som jaktet hare i samme terreng som oss, har jeg vært hemmelig forelsket i langbeinte støvere. Derfor lurer jeg på om det hadde latt seg gjøre å kombinere bandhund til hjort og elg med en støver til rev (og hare innimellom). Det burde jo være mulig å godsnakke med sauebønder og få lov å jakte rev når hjortejakten er slutt? Er det noen som har fått til denne kombinasjonen, med både bandhund og støver i hundegården? Er det totalt urealistisk å klare å jage inn en støver når man er bosatt på bergenshalvøen? (Jeg har forsåvidt et terreng i nærheten som tillater løs hund fra 1.oktober, med lite hjort)

 

Til sist lurer jeg på hva dere mener om raser. Hvordan skiller Dunker seg fra en Finne? Er det større muligheter for å få den ene kløvren enn det er med den andre? Av taktiske årsaker så tror jeg det er gunstig at hunden jager rev (pga sauebøndene), er det noen av rasene som har større forkjærlighet for dette enn de andre?

 

Mvh

Oddvar

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville ikke valgt dunker som revehund, da ville jeg heller ha satset på finskstøver fra revelinjer om det stod mellom de to rasene.
Selv bruker jeg haldenstøver og er godt fornøyd med det, hygen er også en norsk rase som er kjent for å være gode på rev.

Jeg synes man skal støtte opp om de norske rasene, som er utryddningstruet.

 

Å få til en god revestøver, krever tid og tålmodighet, det nytter ikke å kun slippe den noen helger fra januar til 1 april.

Du kan selvsagt være heldig da, men oddsen er neppe stor.

Jeg har heldigvis mulighet å slippe så lenge det ikke er båndtvang, fra 21 august fram til 1 april.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hei,

 

Takk for svar Foxterrier! Har lest en del av innleggene dine her inne, og det er jo en av kildene til inspirasjon her ;)

 

Akkurat dette med at man trenger tid, og mulighet for å kunne slippe mer enn bare noen helger, er jeg veldig klar over. Det er ett av de store ankepunktene mine, og var jo en av grunnene til at jeg gikk over fra drivende hund på hjorten til bandhund.. Har gått og grublet på dette helt siden jeg skrev innlegget, og har terreng der jeg er rimelig sikker på at det ikke er hjort, og kan slippe fra 1. oktober til 23. desember. Og om ryktene begynner å gå i bygda om at hunden jager rev, så burde man jo klare å strekke sesongen etter jul også? (Jeg vet ikke, men går og grubler.) Foreldrene mine har hytte på den hundevennlige siden av Hardangervidda, og der kan jeg nok få til noen slipp etter jul, men igjen "noen slipp" er jo ikke nok til å jage inn en unghund...

 

Hvor mye jobb er det å få en støver kløvren egentlig? Er det slik som med blodspor at dette får de fleste til om de trener nok, eller er det slik at uansett så må man regne med at noen hunder vil man ikke klare å avvenne?

(Grubler også på en kortbeint hund igjen, men evt. gå opp i størrelse til Beagle eller Drever. Om jeg da ikke klarer å venne hunden av med kløvvilt vil jeg alltids kunne få hunden godkjent på blodspor og få brukt den på den måten slik at den ikke går på veggene)

 

Haldenstøver ja, både den og Hygen er veldig pene hunder som man leser mye bra om. Hvordan er Haldenstøver å ha i hus, like rolig som Dunker? Vil jeg kunne klare å få en Haldenstøver til å gå i lag med elghunden min? Ser jo av nikket ditt at du har hihund (?), er det slik at Haldenstøver og Hygen også kan jage rolig slik at jeg ikke trenger hihund, eller vil det gå rett i hi? Litt av sjarmen tenker jeg må være at jeg skal få reven til å ikke gå i hi, og få skutt i losen. Eller er det ikke mulig å skille på rasene slik, og man kan få begge deler i begge raser?

 

Ellers så var en av grunnene til at jeg slo fra meg de minste Norske rasene at jeg tenkte det ville bli vanskelig å skaffe valp. Når det er få kull i året er det vell lange ventelister på de kombinasjonene som er lovende? Det var dette som gjorde at jeg tenkte Dunker ville være best av de norske, at det rett og slett ble født flere valper og man hadde større sjanse for å få lov til å kjøpe av en lovende kombinasjon.

 

Jeg får gruble videre på dette. Det er konkludert her hjemme med min kone at vi skal ha en hund nr.2, og hun er også enig i at det kan være en annen type enn de vi har hatt til nå, men timing-messig så utsetter jeg det til jeg har fått elghunden skikkelig i gang (og har stilt den så mange ganger på prøve at vi enten har fått championatet eller at vi har konkludert med at det kommer ikke til å gå). Jeg har også tenkt med meg selv at jeg burde prøve å komme meg med som gjestejeger på revejakt med støver, og gjerne med flere typer støvere. Vet dog ikke hvor lett det er å få til i praksis...

 

mvh

Oddvar

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde fox terrier før jeg fikk meg støver, jaktet mye mink og noe rev på hi.

Min eldste haldenstøver jager sjelden reven inn, men det hender. Hu er veldig spornøyen og det går ikke så fort avgårde.

Jeg har beholdt dattera fra ett kull jeg hadde for 1,5 år siden, hu jager fortere og har allerede jagd inn to rever som jeg har fått tatt på hi.

 

Så individforskjellene er nok større innad i rasene enn mellom rasene.

 

Hu eldste jagde alt de to første årene, fra ekorn til hjort, mens dattera ser ut til å foretrekke rev og hare foreløpig.

 

Det med å få de kløvviltrene, kan gå veldig greit eller det kan bli omtrent umulig, de to-tre første årene må du nesten regne med at de jager det meste.

 

Skulle jeg hatt en kortbeint, så hadde det blitt drever eller beagle ja. Har hørt om flere drevere som fungerer bra på rev, men er nok stor sannsynlighet for at de jager det aller meste og helst rådyr og hjort.

Beagler er vel mest kjent som harehunder, men hørt om de som jager bra på rev også.

 

Men skal du ha en hund som du spesialiserer på rev, så ville jeg valgt støver uten tvil.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hei Kikker litt etter revehund på nett.. Har en Tjt, som fungere som en kule som hi hund. Er ute etter en "ferdig" trent hund som jager KUN rev.
Skal kun brukes på jakt, så er ikke så nøye på type osv. Er ikke så mye snø her i Sør-Norge til og klare og få til en hund, som KUN jager/sporer på Rev. Blir fort at disse slår over på hare/rådyr av erfaring ..
Grunnen til at jeg spør dere er at noen harehunder er veldig gla i rev, og da blir det lite hare på harejakt .. Er gammel harejeger, men har vært lite hare hos oss lenge nå, så da må vi prøve og bli kvitt litt rev.
J
Kan dere hjelp meg her, eller har dere noen tips?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...