Jump to content

Røykemetoder av kjøtt og fisk


kennord

Recommended Posts

Tenkte å dele noen erfaringer om røyking av kjøtt eller fisk, og da kaldrøyking spesielt. Som de fleste vet kan man dele røyking inn i flere temperatursoner. For min del er det kaldrøyking som har vært ønsket om å få til på en grei "lettvint" måte. Altså mellom 10 og 28-30 grader Jeg hadde ikke særlig lyst på eldhus med lange rør og ovn, og varme som stadig må passes for at det skal avgi god røyk. Som kjent har det noe å si for helsefaktoren at røyken er ulmerøyk av greie tresorter som ikke avgir store mengder skadelige stoffer. Det hele startet med at jeg bygde røykekasse av hobbyplank fra biltema. Joda, det går bare godt hvis man er nøye med å skru det skikkelig, samt bruke god og sterk material i ramma. Jeg "tok litt i" og brukte 2"x 2". kassen er 600mm x 400mm x 1200mm. kassen står på hjul ca 300mm over bakken. jeg har prøvd ut forskjellige metoder for å utvikle røyk. Elektrisk ulmer, smokai, og labyrintbrenner. Jeg har kommet frem til at den beste metoden er labyrintbrenneren. Jeg skal begrunne dette. Labyrintbrenneren brenner og avgir røyk i ti timer uten at du trenger tenke på å fylle på eller passe varmen. Det er samtidig den metoden som gir minst varmeøkning i skapet i forhold til ute-temperatur. Ca 7 graders økning. Det er imidlertid den som er mest "nøye" på tresponets kvalitet. Det må være veldig finkornet og tørt for at det skal fungere stabilt. Spesialsponet til abu-røyken tror jeg ville fungert utmerket. Jeg vil prøve dette ut en eller annen gang. Jeg har imidlertid bestillt bøkespon fra Danmark. Det blir vesentlig mer økonomisk. Smokaigeneratoren likte jeg ikke noe særlig fordi den avga enorme mengder med røyk. Dette krever veldig god utlufting av røyken, og det luktet røyk av hele nabolaget etterpå. Den egner seg nok for skap som er betydelig større enn mitt. Den elektriske elementrøykeren fungerer greit i forhold til røykmengde. Her må du imidlertid bytte røykekloss hver andre time. Samtidig steg temperaturen i skapet ca 12 grader over ute-temperatur. I tillegg vil man være avhengig av strøm både til smokai og den elektriske. Med labyrintbrenneren trenger man ikke tenke på det.  Alternativet til denne metoden vil nok være Bradleys, Holmsmoker eller Borniak. Da snakker vi kanskje ikke om bare tre-fire røykinger på høsten, men det er selvsagt opp til hver enkelt hvor mye penger man skal legge i røykeutstyr. Det er uansett en del av gleden å kunne bygge dette selv for veldig mange. Det jeg har røkt av fisk og vilt har uansett falt i god smak hos alle. De ønsker å ta opp bestilling på både det ene og det andre, noe jeg desverre ikke har kapasitet til. Det er bedre med nøyaktighet og presisjon på det lille man lager, derfor fører jeg nøye en røykelogg fra start til smak. Til alle som har lyst til å kaldrøyke litt vil jeg tilslutt oppfordre til å sette seg i hygieneskikk og bakterivekst. Svært viktig med tanke på at det er mat man jobber med. Hånd/kniv/kjøkkenhygiene, samt temperatur, saltemetoder og tider både på salting og røyking. Lykke til.

Edited by kennord
Link to comment
Share on other sites

Det er ikke så veldig avansert. Det enkle er ofte det beste. :-) En labyrintbrenner kan du se her eller her. Denne virker også interessant, men har ikke testet den. Finnes sikkert flere typer rundt omkring på diverse nettbuttikker. Et googlesøk er sikkert lurt, eventuelt se til naboland, :-). De.t som er viktig å tenke på er at du får nok tilførsel av luft til brenneren samt at du bruker "rett" spontype. (Meget fin, type mel). Man skal også tenke på størrelsen på røykekassen. Brenneren avgir ikke store mengder røyk. Mitt røykhus er 240 liter. Jeg bruker den største eller to av de minste samtidig. Husk å få skikkelig fyr. Jeg bruker en liten gass torchlampe til påtenning.

Edited by kennord
tilleggsopplysninger
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Hei. 
Jeg er helt fersk ang kaldrøyking og har tenkt å prøve å røyke rådyrlår før spreking vha en røykgenerator. Jeg har lest at denne økter temperaturen ca 5-7 grader. Hvordan får jeg temperaturen opp mot 25 grader inne i røykerommet nå på vinteren når det er kaldt ute?

Link to comment
Share on other sites

Pava skrev (20 timer siden):

En varmeelement med termostat gjør jobben. Enten er du kyndig til å lage selv, eller kan du kjøpe ferdig pakke, plugge i strømmen og røyke.

 

Takk for tipset @Pava. Er nok dessverre ikke så kyndig at jeg kan lage selv, søke rundt på internett men fant ikke noe bra til en rimelig penge. Har du noen forslag?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Det lille røykhuset ble veldig bra, en liten varmeovn med termostat for å holde grei temp og en spiral røyker. Prøvde med laks første gang, og ble veldig fornøyd med resultatet. Tenkte å speke et rådyrlår, ser noen røyker etter salting mens andre venter til låret er nærmest ferdig spekt. Hva er fordelene / bakdelene med de to røyke tidspunktene?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...