Jump to content
karlhbj

Trenger tips til viltåker

Recommended Posts

Hei

Har et gammelt jorde inne i skogen jeg har lyst til å utbedre som beite som viltstelltiltak for elg, hjort og rådyr. Jordet er relativt stort, så vil nok ikke klare å utbedre hele, men tar så mye jeg kan. Rundt jordet er det primært blandingsskog med et og annet granholdt (stort granholt et par hundre meter unna), samt en del eikeskog. Har observert en del rådyr som forsyner seg av eikenøttene på høstene. 

 

Dette blir et hobbyprosjekt da jeg ikke har tilgang til traktor eller ATV. Verktøyet blir ryddesag, tolmodighet og egen kropp. I dag består jordet av gress, en del mose, småbjørk og masse gresstuster med et tjukt gress (som gressløk) som blir utrolig høyt og som dyra ikke beiter på. 

 

Planene er å slå så mye jeg klarer med ryddesaga - har vel slått omtrent 1,5 mål hittil. Da slår jeg ned alt, unntatt smårogn som får stå igjen som beitetrær. Disse gresstuene er et sant hel***e som må kuttes helt nede ved rota. Etter jeg har slått, raker jeg sammen alt i en haug i håp om at det kan brennes en dag. Jeg ønsker å unngå at dette jorde gror igjen, samt få mest mulig gress og annet som dyra kan beite på. 

 

For å fjerne mose tror jeg rett og slett det eneste er å bruke rive på det aller værste, samt kalke, og bare akseptere at den er der.

I og med at jeg ikke får frest opp jorda er det vel håpløst å prøve å så noen form for viltblanding? Er neppe mye jord jeg vil klare å snu for hånd

 

Noen som har tips til hvordan jeg kan arbeide videre med dette? Tips tas i mot med stor takk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det går vel an å få lånt seg en traktor? Med høvelig redskap skulle det være grei skuring. Uten - blir det mye slit. Eventuelt brenne gammelt tørt gress. Om det lar seg gjøre uten å sette fyr på hele skauen. Svijordbruk er jo en gammel teknikk for nyplanting, se link:

https://no.wikipedia.org/wiki/Svedjebruk

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ville hørt med en bonde i nærheten om han kunne hjelpe deg med å pløye og harve , evnt jordfræs om han har i bytte med at du hjelper han et par dager/ en helg med slåtten, står i siloen og jevner grass eller stabler høyballer. Detter er utrolig til hjelp for en bonde som må gjøre dette på en spesifikk tid fortest mulig før det begynner å regne igjen:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for tips.

Er på godfot med bøndene i nærheten. Tror faren min lufta spørsmålet til en med traktor en gang, men tror han var redd for å kjøre seg fast (kan bli veldig bløtt der til tider). Men, kan alltids høre igjen om det er mulig en gang det er ordentlig tørt.

 

En skikkelig bråtebrann hadde vært perfekt, men ønsker ikke svi av hele skogen. Leker med tanken på å slå noen "branngater" og brenne flekkvis for å redusere risiko for skogbrann.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mener ikke å være ufin i tråden din, men jeg er skeptisk til etablering av viltåkere i disse CWD tider. En på vårt jaktlag ville lage det til i vårt terreng, men resten av laget stemte forslaget ned fordi vi ikke ønsker unødvendig sammenstimling av hjortedyr. Det skal igangsettes et stort kontrollapparat på skutt vilt i år. Resultatet av disse undersøkelsene kan jo være ennå mer restriktive regler i forhold til fôring, saltsteiner, osv. Sånn sett syntes jeg vi alle burde vente med fôring og salt som kan øke sjansen for smitteoverføring. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er svært begrensede områder som er mistenkt for å ha potensiale for oppblomstring av skarantesjuke. Sev om de i Stardalen i Jølster hadde ansamlinger av over hundre hjortebukker i vinter er det ikke nevnt noe om økt sannsynlighet for smitte der. Det er lettere å hause opp frykt for at noe skummelt kan skje enn å reparere når det viser seg å være ubegrunnet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ny miniserie ifra meateater. kun 1 episode ute nå, men det kan komme en del spennende tips til dere som vurderer å lage viltåker her

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Rådyra er ville etter gress for reperasjon av plen gror som fy men er eittårig. Trengs ingen kultivering, bare å strø ut frø. 

Edited by tussehaugen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...