Jump to content

Ladeutstyr til nybegynner.


Pappapangpang

Recommended Posts

Tenkte jeg skulle starte med nok ett prosjekt med ting jeg ikke kan, hjemmelading av 6,5 til dfs.    

 

Hvor mye styr er det? Hva trenger jeg av stash. 

 

Holder pakketilbudene til skytterlinken for å komme igang, eller er det mere jeg trenger? 

 

Tenkte på Lyman crusher pakken "proff light" . Til 6500 stykk klingende mynter

Edited by Pappapangpang
Link to comment
Share on other sites

Jeg har gode erfaringer med Lyman presse og dier. Settet du linker til, ser nokså komplett ut, men det virker som det mangler hylsetrimmer. Hylsetrimmer bruker du til å trimme lengden på hylsene, etterhvert som de strekker seg. 

Et alternativ kan være dette

https://www.brownells.no/EXPERT-KIT-EXPERT-W/-1000-GR-DIGITAL-SCALE

Da må du kjøpe diesett og "trickler"(hvis du vil ha det) ved siden av, men totalprisen blir gunstigere enn settet du linker til. Evt kan du kjøpe lymansettet fra skytterlinlen, og supplere med f.eks lee hylsetrimmer (som er en meget funksjonell/effektiv/rimelig løsning).

Men det viktigste er en god bok. Jeg anbefaler Ladeboken som lærebok. Her finner du også endel ladedata; ladedata er forøvrig tilgjengelig på nett fra mange krutt/kuleprodusenter. 

Lykke til! 

Link to comment
Share on other sites

2 minutter siden, can skrev:

Eller prøva å gjera det så enkelt som mulig... seie eg klok av erfaring

 

Er det jeg tenker selv, derfor ferdig pakke og enstasjonspresse og ladebok.  Blir ikke så enormt mange skudd pr måned. 100-150 tenker jeg.   Pluss evt stevnedeltakelser (kan hende det ryker på endel mer om tida tilsier det.) 

 

Så, bortsett fra pakken, så er det evt en tumbler eller annen vasker av noe slag.  

 

Tennhette fjerner/isetter? Eller utfører man det på pressa. Som sagt helt ny, ting jeg ikke kan. ;)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvis du vil velge fra overste hylle, er det ingenting i veien, men du kommer langt med Lee-sett til halvparten av penger og resten kan du bruke på det som er kjekt å ha.

100 skudd klarer du lade ganske rask når ting er på plass og du klarer jobbe med rasjonelle bevegelser.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Her er det eg bruke som relativt fersk heimelader, fungere sålangt: Pressa lee clasic cast, den uten breech lock, blei aldri fortrulig med breech locken bytta til presse uten, mykje greiare å skru diene ut og inn og så slippe du å kjøpa bushinga (veit at ein bushing kan stå i pressa) Dier lee collet pluss forster FL og forster kulesetterdie. Kruttvekt dillon, kruttmål har eg ikkje, har som regel god tid så veie ladningane. Lee sitt trimverktøy, Lee ram prime til å setta tennhetter, fungere bra når du gjere rein hettelomma med skrujern samt helde litt i hylsa med eine handa når du sete tennhetta. Har Lee universal decaping die, synes den er grei decappe å vaske hylsene i ein bolle i vasken med litt zalo oppi, tørke dei i steikeovenen eller på ett spikarbrett. Ett eller anna digitalt skyvelær som eg ikkje huske navnet på. Det var det eg kjeme på i farten. Bør og nevna at det kan vera litt fikl å komma igang og seinare og men stort sett bra hjelp på forumet her.

Link to comment
Share on other sites

http://www.landro.no/Lading/Ladeboeker/Ladeboken-Norsk-7-utgave

 

Tumbler for å vaske hylsene: http://www.hjemmelading.no/poleringsmaskiner-og-tilbehor/frankford-arsenal-hylsepoleringsmaskin-stal-pellets

Hylsetørker: http://www.jula.no/catalog/hjem-og-husholding/kjokkenmaskiner/mattilberedningsapparater/frukt-sopptorker/frukt-sopptorker-810049/

Zalo og sitronsyre fra matbutikken

Co-Ax presse: https://www.brownells.no/FORSTER-CO-AX-RELOADING-PRESS

Decapper die: https://www.brownells.no/LEE-DECAPPING-DIE

Reserve pin: https://www.brownells.no/epages/Norge.sf/no_NO/?ObjectPath=/Shops/Norge/Products/33745749001565/SubProducts/100053256

Skyvelær: https://www.brownells.no/6-DIGITAL-CALIPER

Neck sizer die: https://www.brownells.no/epages/Norge.sf/no_NO/?ObjectPath=/Shops/Norge/Products/35053749004154/SubProducts/749004171

Bullet seater die: https://www.brownells.no/epages/Norge.sf/no_NO/?ObjectPath=/Shops/Norge/Products/34509749003318/SubProducts/749003335

Kruttmål/vekt: https://www.brownells.no/GEN6-COMPACT-TOUCH-SCREEN-POWDER-SYSTEM

Funnel: https://www.brownells.no/epages/Norge.sf/no_NO/?ObjectPath=/Shops/Norge/Products/33260749003016/SubProducts/749003016

Kulehammer: https://www.brownells.no/KINETIC-BULLET-PULLER

Krutt: https://www.brownells.no/Vihtavuori-N150-Krutt-35-Kg/no

Tennhetter: https://www.brownells.no/RIFLE-PRIMERS-2

Kuler: http://www.landro.no/Lading/Ladekomponenter/Lapua-kule-6-5-Scenar-L-7-8-120-grs-GB547-BULK/Lapua-kule-6-5-Scenar-L-7-8-120-grs-GB547

Ammobokser: http://www.biltema.no/no/Fritid/Jakt/Vapenpleie-og-tilbehor/Patronboks-2000036397/

 

Så kommer alt av stasj til våpen, oppbevaring, verktøy, pusseutstyr osv osv osv

Listen kan bli nesten uendelig - det er bare å nyte hvert øyeblikk :-)

Link to comment
Share on other sites

Var en lang liste der gett;) Våpen, oppbevaring,  og pusseutstyr har jeg.  Selv om havesyken skriker på Sauer STR 200 og en Krag.  Men énn så lenge sier jeg og resultatene mine seg fornøyd med min Kongsberg m67.  

 

Planen til å starte med er å kjøpe det jeg trenger for å kunne lade selv.  Så får evt ekstra gagdets som blir nødvendig komme etterhvert.  Men til å begynne med, kun det mest nødvendige. 

 

Budsjettmessige, så får det koste det det koster,  av erfaring så tenker jeg at jeg kjøper kvalitet, først som sist. 

 

Kuler, krutt, tennhetter kjøper jeg fra skytterlaget. 

Edited by Pappapangpang
Link to comment
Share on other sites

Det med å kjøpa kvalitet først som sist er lurt, veien min var: Lee loader, Lee C presse, Lee classic cast breech lock presse for så å slå meg til med Lee classic cast presse. Har selt alt utenom den siste da, men gjett kva som hadde vært enklast å billigst från børjan :)

Link to comment
Share on other sites

10 timer siden, Pappapangpang skrev:

 

 

Tennhette fjerner/isetter? Eller utfører man det på pressa. Som sagt helt ny, ting jeg ikke kan. ;)

 

 

 

Du fjerner tennhettene i samme moment som du presser hylsa, die har utstøterpinne. Nye hetter kan settes med pressa. Mange foretrekker en dedikert, håndholdt tennhetteisetter. Den har ikke pressas enorme utveksling, og gir mer fintfølelse. I tillegg er oftest løsningen for hettemagasin bedre. Videre er en fordel med håndholdt hetteisetter at du kan flytte jobben fra ladebenken og f.eks til terassen, eller foran glaneboksen i stua. Jeg bruker RCBS sin variant med universal hylseholder, og er fornøyd med den. Men- du trenger strengt tatt ikke dette med en gang.

 

En liten tilleggsinvestering som kan være smart, er en god kruttrakt. Den som følger med, er "universal",  hvilket betyr at den egentlig aldri passer perfekt. 

Link to comment
Share on other sites

9 timer siden, can skrev:

Pressa lee clasic cast, den uten breech lock, blei aldri fortrulig med breech locken bytta til presse uten, mykje greiare å skru diene ut og inn og så slippe du å kjøpa bushinga (veit at ein bushing kan stå i pressa)

Var det Classic cast breech lock du hadde ? Og hva var problemet ?

Jeg har ei Classic Cast presse, men lurer på å bytte til Classic Cast Breech Lock, Så det er ikke noen god ide ?

Bushings koster jo ikke all verden.

Link to comment
Share on other sites

Du treng ikkje noke eiga decapping die nei, er egentilig for dei som har for mykje tid av og til,  Med lee ram prime treng du ikkje noke utveksling pga du sete tennhetta på toppen av pressa der du har mest kraft. Einaste er at dersom du ikkje helde i hylsa med eine hånda så trykke du av og til hylsa litt ut av hylseholder. Den håndjagaren har eg ikkje prøvd men trur den, håndjagaren er vanligst dog, lee sin ram prime er vel billigst viss du ikkje får den andre med i ett sett da, derfor eg valgte lee sin ram prime, har fungert til no. Ikkje for å krangla spindrift men til mitt bruk har lee si kruttrakt fungert bra, har berre lada 6,5x55 med den til no da men, hadde eg prøvd ei "skikkelig" ei hadde eg vel kanskje forandra meining, men du klare deg nå med Lee si og da.

 

Mix, var egentlig ikkje noke problem synes berre det var ein ekstra "ting" som var totalt unødvendig, prøve å ikkje overkomplisera ting som kan gjerast enkelt. Skal du lada fleire kaliber så blir det jo noken kr i bushinga uten at ein blir ruinert av den grunn. For å vera heilt ærlig så har eg ikkje angra at eg selte den eg hadde og kjøpte ei uten, så eg hadde beholdt den eg hadde "utan at tveka" viss du ellers er fornøyd og da rekna eg med du er siå du lure på å byta til omtrent samma pressa. Likar tennhetteoppsamlaren og bedre på den utan breech lock.

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, can skrev:

 Likar tennhetteoppsamlaren og bedre på den utan breech lock.

Jeg googla litt og ser det er forskjell på tennhetteoppsamleren som du sier, Det er mer utsatt for skitt på Breech Lock utgaven.

Jeg får gå i tenkeboksen. Takk for info.

Fant også ut at en kan montere ett Hornady Lock-N-Load Conversion Kit med bushinger på gamle pressa. Det er nok en smartere løsning.

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, DoctoRoy skrev:

Vi lager dette mer komplisert enn det trenger å være. Det man trenger er et enkelt ladesett. Det som dekker behovet er vel Lee sitt sett som selges for 1995,- Det andre er mer kjekt å ha saker og dingser og dippedutter vi har blitt fortalt skal gjøre patronene sååå mye bedre.

 

Er enig med deg, ikkje er det dyrt heller, men da betinga at du ikkje byter ut den eine tingen etter den andre, ettersom tida går. På den andre sida er det vanskeligt å veta kva ein treng med ein gong så da er ett sånt sett kanskje lika greit å begynna med. Eg har lee kruttvekt og, dønn nøyaktig meir nøyaktig enn dillon vekta mi verkar det som men tar litt tid før ho får stilt seg inn. Innstillinga er og litt verre synes eg. Typisk Lee produkt egentlig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...