Jump to content

Ulvens dverbendelorm - viten


Barth

Recommended Posts

Huffameg - dette var rystende lesing. Tenkte først at det er bare å gi hunden ormekur men så åpnet det seg et helt annet scenario lenger nede i artikkelen. Da vi hadde sauer her på bruket ga vi de ormekur som vi kalte det før de ble sluppet i skogen på senvåren. På denne parasitten er det muligens sterkere saker som må til?

Link to comment
Share on other sites

Men myndighetene har tydelig tatt dette alvorlig. For eksempel fra dette skrivet fra det svenske miljødepartementet(2011) som har dukket opp:

 

«Utsattning av varg får endast genomforas om det kan ske utan risk for inforande av dvargbandmask till Sverige. Myndigheterna ska noga dokumentera hur detta sakerstalls. Uppdraget ska genomforas i dialog med berorda norska myndigheter."

 

Det finnes info fra finske myndigheter om undersøkelser som viser ulver proppfulle av/med tusenvis av hundens dvergbendelorm. Husker ikke hvordan det var med revens dvergbendelorm. Det skremmende fra finske myndigheter var vel hvor stor prosent av den finske elgbestanden som hadde fått lungesykdom på grunn av hundens dvergbendelorm. Tallet over 8000 lungesyke i Romania refereres også til hundens dvergbendelorm.

Link to comment
Share on other sites

For eksempel fra dette skrivet fra det svenske miljødepartementet(2011) som har dukket opp:

«Utsattning av varg får endast genomforas om det kan ske utan risk for inforande av dvargbandmask till Sverige.

"Utsetting av varg" - det er jo noe som ALDRI har skjedd, og som ALDRI kommer til å skje - i følge de offisielle forklaringene på ulveetableringa.

 

Merkelig at folk som var i diverse sentrale posisjoner da "Prosjekt Varg" foreslo nettopp utsetting, som Stein Lier Hansen og Torbjørn Berntsen, nå er så frenetisk opptatt av å forsvare økningen i ulvebestanden?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Synes denne artikkelen bør leses, blir deprimert med hensyn til friluftsliv til de neste generasjoner, og de som skal radiomerke ulv : http://www.bladetfuglehunden.no/2017/01 ... orm-i-ulv/

 

Denne artikkelen virket litt underlig på meg, med en litt tynn suppe med tydelig slagside mot ulv. Det skrives om at ulven har et smittsom virus, smittefaren på menneske og over på saue besttninger osv. Henger ikke på greip, det er en parasitt det gjelder, ikke virus.

 

Vil anbefale folk å lese seg opp på denne parasitten, her en kilde: http://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/revens-dvergbendelmark-echinococcus-multilocularis#sthash.GZ5kKUCY.dpuf

 

Ulovlig hundeimport med parasitten, gatehunder mm er en mye større risiko å jobbe mot.

 

Klipp:

Revens dvergbendelorm er en parasitt som trenger to ulike dyreslag for å formere seg. Disse kalles hovedvert og mellomvert. Rovdyr som rev, hund og katt er hovedverter for dvergbendelormen, mens mus og smågnagere er såkalte mellomverter.

 

Hovedverten (rovdyr) utskiller egg fra parasitten i avføringen. Når mellomverten (smågnagere) får i seg eggene fra parasitten, utvikler eggene seg til mellomstadier i dyrets indre organer.

 

Når parasitteggene har utviklet seg i mellomverten kan de smitte nye hovedverter (rovdyr) ved at de spiser mellomverten (smågnagere). Mellomstadiene utvikler seg videre i hovedverten (rovdyr) til kjønnsmodne bendelorm som er cirka 3 millimeter lange. De kjønnsmodne bendelormene produserer egg som skilles ut med avføring og som da kan smitte nye mellomverter (smågnagere).

 

Sykdommen hos mennesker heter ekinokokkose.

 

Sykdommen utvikler seg langsomt; ofte tar det 10-15 år fra smitte skjer til sykdommen oppdages. Det finnes behandling for sykdommen hos mennesker. Behandlingstiden er lang, kanskje livsvarig.

 

Ved ferdsel med hund (katt) i områder med kjent forekomst av E. multilocularis hos rev, anbefales regelmessig parasittbehandling av hunden hver 4. uke. Dette gjelder spesielt for jakthunder som gis anledning til å bevege seg fritt, og dermed får muligheten til å fange smitta smågnagere. Dyr som ikke gis anledning til å spise smågnagere blir ikke smittet.

-

See more at: http://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/revens-dvergbendelmark-echinococcus-multilocularis#sthash.GZ5kKUCY.dpuf

 

Smittan (fra døda revar och spillningar) finns kvar i Vastra Gøtaland, Sødermanland och Kronoborgs lan. (Naturvardsverket)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@ Pårådyrfot

Har du linken til denne:

"For eksempel fra dette skrivet fra det svenske miljødepartementet(2011)"

 

Kunne tenkt meg å lese den :wink:

 

 

Google hele denne tekststrengen, så finne du flere dokumenter:

Utsattning av varg får endast genomforas om det kan ske utan risk for inforande av dvargbandmask till Sverige

 

(Lim inn hele tekststrengen uten gåseøyne)

Link to comment
Share on other sites

Re artikkelen i Fuglehunden.

http://www.bladetfuglehunden.no/2017/01/dvergbendelorm-i-ulv/

 

Dette er anti-ulv propaganda, der middelet er å spille på folks frykt for sykdom og død.

Hvis det er mulig å unngå Echinococcus multilocularis, svulster, et vondt liv og en langsom uungåelig død - ved å bli kvitt ulven, så er sikkert alle med på det.

Bare idioter vil vel beskytte og øke utbredelsen av en slik parasittegg-spreder, ikke sant?

Riktig nok er ikke Echinococcus multilocularis påvist i ulv enda, men i rev, ilder, hund, katt osv, rovdyr som spiser parasittens mellomverter, dvs mus, rotter og lemen mm. Faktisk er det nok parasittspredningen i smårovvilt/gnager bestanden som vil styre utviklingen.

For å få litt mer kjøtt på beinet og mer skremsel så introduserer artikkel forfatteren Hundens dvergbendelmark (Echinococcus granulosus). Det er etter hvert uklart hvilken parasitt han skriver om, og det er kanskje hensikten. Granulosus er heller ikke noen velkommen gjest å få i seg, den utvikler også sykdom og død. Men det er det mye som gjør, og farlighetsgraden er vel det som er interessant å forstå. Opplysning fra Veterinærinstituttet: På 1950-tallet var ca. 10 % av reinen i Finnmark infisert (med den «nordlige» biotypen). I dag ses denne infeksjonen praktisk talt ikke lenger hos rein. En viktig årsak til denne utviklingen er trolig at snøskuteren i stor grad har utkonkurrert hunden i gjeterarbeidet.

Burde vi hatt panikk da, skal vi få det nå, eller kan vi ta det kuli?

Ifølge artikkelen må kjøtt fryses ned til -80 grader i 3 dager for at parasitt-larver og evt egg skal dø. Hva gjorde egentlig samene med det? Var det så kaldt på den tiden? Forfatteren kunne brydd med å opplyse at disse organismene dør ved +60 grader. Men det passer ikke inn i hans anti-ulv agenda.

Som han med veterinær-autoritet sier: Ikke bare dreper denne lystmorderen en mengde elg, men kommer også til å smitte den resterende stemmen av elg og hjort.

Ulv er lystmorder? Drepe elg er jo det dette dyret alltid har drevet med.

 

Som propaganda syns jeg denne artikkelen bør få terningkast 4, som fakta opplysning terningkast 1.

 

 

----------------

 

Stoff klipp:

 

Echinococcus multilocularis

er en liten (få mm lang) bendelmark som primært finnes i tarmen hos rev (rødrev, polarrev). Den kan også etablere seg i tarmen hos andre rovdyr som hund, mårhund og ulv. Smitta rovdyr er såkalte endeverter for parasitten, og skiller ut store mengder parasittegg i avføringen. Katten kan også smittes, men parasitten produserer bare små mengder egg hos katt. - See more at: http://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/r ... Ekr2u.dpuf

 

Alveolar echinococcosis (AE) disease is caused by infection with the larval stage of Echinococcus multilocularis, a ~1-4 millimeter long tapeworm found in foxes, coyotes, and dogs (definitive hosts). Small rodents are intermediate hosts for E. multilocularis. Although cases of AE in animals in endemic areas are relatively common, human cases are rare. AE poses a much greater health threat to people than CE, causing parasitic tumors that can form in the liver, lungs, brain, and other organs. If left untreated, AE can be fatal.

https://www.cdc.gov/parasites/echinococcosis/

 

 

 

Hundens dvergbendelmark (Echinococcus granulosus) er en annen parasitt. - See more at: http://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/r ... Ekr2u.dpuf

 

På 1950-tallet var ca. 10 % av reinen i Finnmark infisert (med den «nordlige» biotypen). I dag ses denne infeksjonen praktisk talt ikke lenger hos rein. En viktig årsak til denne utviklingen er trolig at snøskuteren i stor grad har utkonkurrert hunden i gjeterarbeidet.

 

Parasitten er så langt ikke påvist hos ulv, eller andre hjortedyr enn rein, her i landet.

- See more at: http://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/h ... lXVzr.dpuf

 

Cystic echinocccosis (CE), also known as hydatid disease, is caused by infection with the larval stage of Echinococcus granulosus, a ~2-7 millimeter long tapeworm found in dogs (definitive host) and sheep, cattle, goats, and pigs (intermediate hosts). Although most infections in humans are asymptomatic, CE causes harmful, slowly enlarging cysts in the liver, lungs, and other organs that often grow unnoticed and neglected for years.

Link to comment
Share on other sites

Dette er anti-ulv propaganda, der middelet er å spille på folks frykt for sykdom og død

Enig. Bestanden av rev og smågnagere er så enormt mye større enn antall ulv, så det er vel lite trolig at ulven blir en viktig kilde til spredning. At ulven vandrer langer enn rev kan kanskje påvirke tempoet noe, men hva da med jegere som reiser langt? Vil ikke jakthunder være en større risiko mtp spredning over avstand?

Link to comment
Share on other sites

...Har du linken til denne:

"For eksempel fra dette skrivet fra det svenske miljødepartementet(2011)"

Kunne tenkt meg å lese den :wink:

Les ivei, jeg la også ut linken i posten om S.L.Hansen. : http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/SiteCollectionDocuments/Sv/nyheter/2011/Uppdrag_genomforande_atgarder_utsattning_varg_110127.pdf

En annen grei link i disse Ulvetider:http://www.laagendalsposten.no/meninger/rovdyr/natur/bernkonvensjonen-en-ulvekonvensjon/o/5-64-294274

Link to comment
Share on other sites

Det er nok en fare for spredning fra hunder og særlig kanskje fra jakthunder som brukes løse i Sverige. Iallefall så sper Jamten min på kostholdet med levende og døde smågnagere så fort han får muligheten til det. Derfor er jeg også nøye med å følge Mattilsynets rutiner for å forhindre spredning når jeg har brukt han i Sverige.

Nå er jeg ikke noen ekspert på hva ulven spiser, men det skulle forundre meg mye om det ikke går ned en eller annen smågnager i ny og ned. Dette sammen med at ulver kan vandre forholdsvis langt på kort tid gir meg grunn til bekymring.

Link to comment
Share on other sites

Dette er anti-ulv propaganda, der middelet er å spille på folks frykt for sykdom og død

Enig. Bestanden av rev og smågnagere er så enormt mye større enn antall ulv, så det er vel lite trolig at ulven blir en viktig kilde til spredning. At ulven vandrer langer enn rev kan kanskje påvirke tempoet noe, men hva da med jegere som reiser langt? Vil ikke jakthunder være en større risiko mtp spredning over avstand?

 

Vi må huske på at det meste ulven i Norge oppholder seg i sona. Da må vi se på smittefaren der, ikke i hele Norge. Forsker B Zimmerman på Evenstad så her om dagen at det er ca 100 ulv i sona nå.

Link to comment
Share on other sites

Dette er anti-ulv propaganda, der middelet er å spille på folks frykt for sykdom og død

Enig. Bestanden av rev og smågnagere er så enormt mye større enn antall ulv, så det er vel lite trolig at ulven blir en viktig kilde til spredning. At ulven vandrer langer enn rev kan kanskje påvirke tempoet noe, men hva da med jegere som reiser langt? Vil ikke jakthunder være en større risiko mtp spredning over avstand?

 

Det er merket rev som har vandret over 60 mil.

Link to comment
Share on other sites

Vi må huske på at det meste ulven i Norge oppholder seg i sona. Da må vi se på smittefaren der, ikke i hele Norge. Forsker B Zimmerman på Evenstad så her om dagen at det er ca 100 ulv i sona nå.
I følge forskerne på Evenstad, er det bare ulv som vandrer inn fra Sverige som tar sau i Norge. Når den har fått seg et godt måltid lammekoteletter, vandrer den vel tilbake til Sverige, der det, i følge Stein Lier Hansen, ikke er noen problemer med den. Når den blir lei av svenske smågnagere, vandrer den 50 - 100 mil til Dalstroka Innafor igjen, for å ta noen sauer.

 

Problemet med denne (BORT-) forklaringen er at hvis disse svenske ulvene hadde hatt samme matvaner i Sverige som i Norge, sau, ville de ikke spredd parasitter. Som de altså gjør til gangns, hvis de får i seg småvilt i Sverige, og forsker-teoriene om at "bare svensk ulv tar sau i Norge" stemmer.

Link to comment
Share on other sites

Det var ulv fra Osdalsreviret som drepte 570 sauer i Rendalen i sommer. Nå blir disse påsatt gps halsbånd . Ironien er at disse båndene ikke virker i store deler av beiteomerådet der....
Du skal se at nå blir det bygd ut 4G/5G nettdekning over hele ulvesona, for så sant det er snakk om ulv- og ikke folk- så er det jo aldri mangel på penger og innsats..... :?
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
52 minutes ago, DoctoRoy said:

Det er vel ikke noe forbud mot å fóre ulv i naturen så de ormekurpillene kan lures inn i ulvematen. En flott oppgave for venner av ulven.

 

work.jpg

 

Det er vel mye enklere å klage til media enn å faktisk prøve å gjøre noe...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...