Jump to content
Sign in to follow this  
Shons

Nok en tråd om 223 og riflevalg..

Recommended Posts

Heihei! Jeg sitter og leser på meg brokk om dagen om nevnte kaliber og børser.

For å avlive litt argumenter og synspunkter:

- Jeg har ei rifle i 308 som gjør det meste jeg trenger.

- Jeg har ei CZ455 med heldempet .22lr og .17HMR-pipe. I tillegg har jeg nå en godkjent søknad på .22WMR som jeg sendte inn sammen med søknaden på 223, mest bare for at jeg liker å skyte, liker forskjellige kaliber, og det faktum at det ikke kosta mer å søke om det i tillegg.

- Har hatt lyst på 223 leenge. Kunne gjerne hatt både .222, 22-250 ev .243 istedet, men jeg lader ikke selv (enda iallefall) og amunisjonsprisen på 223 er en stor faktor i mitt valg.

 

Bruken vil i stor grad begrense seg til trening på banen, kråkefugl, litt rypejakt og kanskje prøve seg på rådyrjakta med den?

 

Det jeg har landet på pr. idag er Ruger American og Howa mini action. Disse anser jeg som ganske like, Rugeren har 1-8" twist, Howa har 1-9". Begge har den berømte "korte" låsekassen hvilket det finnes en del info om, og som jeg er interessert i.

 

Rugeren får jeg til ca. 13000 med demper (S&L), en elendig kikkert, reim, koffert, pussesett, bipod og justerbar kinnstøtte/kolbe.

 

Howaen (lettvektern) koster 9000 på jaktdepotet. Da må jeg koste på montering av demper og alt det andre. Jeg har strengt tatt både bipod (unødvendig igrunn) en kikkert i 3-12x56 som jeg anser å være litt overkill på salongen, samt ei og anna bærereima i (antagelig) tilsvarende kvalitet som den som følger med rugeren.

 

Fornuften haller da mot Howaen, man slipper bla. unna mye "ræl" som antagelig ikke blir brukt/blir lagt i roteskapet. Det er dog noe med Rugeren som gjør at jeg blir litt tiltrukket av designet.

 

Åsså vardet dette med twisten da.. Krappere twist er positivt for å stabilisere lengre kuler har jeg lest, men har også sett noe ang. det at lettere kuler kan bli trassige? Tenker da på V-maxen til kråka f.eks, samt helmantlet treningsammo. Dette ser dog ikke til å bli noe problem, om jeg har forstått det riktig.

 

Hva ville du gjort i min situasjon? Jeg bikker hele tiden mellom de to. Rem. 700 har også vært i siktet, men den faller liksom litt bort hver gang. Sitter igjen med de to nevnte. Bruktmarkedet er også magert pr. tiden. Budsjettet er forsåvidt i gata 12-15000.

Share this post


Link to post
Share on other sites

M67: Det skader vel ikke om man har lyst på det mest fornuftige valget?

 

Riflestigning: Mjo, mja. Skal en bare skyte lette kuler kan en nok droppe krapp stigning, men en hadde ikke fått solgt disse om lette kuler ikke fungerte. Har en 222 med 1:9 selv, og den håndterer fint kuler som 55TSX og 69match. Med mindre du har seriøse planer om å skyte langhold holder det.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Godt svart igrunn M67! :)

 

Langhold? Nei, ikke utover 200m iallefall.. Med .17HMR treffer jeg greit innenfor etiketten på ei lita brusflaske på 100-120M, og anser det som godt nok for kråka på hold ut til 100m. Problemet her er at kråka har knekt denne koden, og oppholder seg i et skogholt ca. 160-170m ifra garasjen. De ser meg ikke i garasjen (enda iallefall), og synes dette blir litt for mye sjangsespill for .17HMR`en. Så det blir nok det lengste den skal være med på, sånn på ramme alvor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da har du ingen gevinst med 1:8, i teorien skal vel 1:9 være en anelse bedre egnet for lette kuler, men jeg tviler på at du merker forskjellen. Jevnt over ser det ut til at 1:8 håndterer 40grs kuler helt fint. Jeg tror ikke dette skal være det som avgjør valget ditt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ville rådet deg til å se på Tikka T3x, rustfri med 510mm gjenget løp fra fabrikk.

 

Amerikanske rifler gidder jeg ikke å bruke tid på engang lenger..

Da skal de iallefall være fikset fra børsemaker før jeg kjøper dem.

 

Fantastisk boltgang kontra Howa

Svalespor for montasje

Kvalitetspipe

Bra avtrekk som du kan stille selv

 

Noen piper kan være kresne.. men generelt så har krappere twist ingenting å si på lettere kuler.

1-8 i 223 tar alt fra 40-80 grain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvis du skal skyte mye med billig 55gr ammo bør du kjøpe Tikka med 1-12".

 

Hjemmeladninger med lette kuler går fint i rask stigning men "55gr mg-ammo" går best i 1-12".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Denne godt mulig (ikke tilknyttet til selger)

 

http://m.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=84659663

 

Eller så ville eg av valgene du har sett deg ut for Howa mini action, du kan også vurdere cz527 og remington seven.

Eg liker låskasse tilpasset til mindre kaliber og ville nå iallefall ikke gått for Tikka T3 i 223 selv om det er absolutt god rifle.

 

1-8 eller 1-9 for når du begynner å lade selv. Pipene eg har går helt fint med 55gr kuler og 40 gr v.max :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har den Browningen det linkes til i innlegget over og jeg vurderte lenge Tikka T3 og hadde i grunn bestemt meg for Tikkaǹ inntil jeg kom meg på butikken og fikk kjent på begge.

Jeg påstår ikke Browningen er bedre, men den passet meg bedre. Anbefaler deg å holde å kjenne på børsa før du velger, og jeg tro det vil gjøre valget lettere.

Ang Browningen linket til over, så leveres den modellen med 8"twist. Min sånn børse samler 50gr ammo uten problemer. (Jeg har ikke prøvd lettere ammo.)

Jeg begynte å lade selv etter jeg kjøpte min 223, og gledes nå over å kunne stabilisere 77gr kuler. Bildet under er 3 skudd på kald børse i går på 590 meter.

 

 

PS! jeg bommet på det røde fordi jeg målte feil avstand 8)

 

31039518340_700a72d26e_k.jpg2016-12-03 12.35.29 by Vikanfoto Per-erik larsen, on Flickr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har en Remington 700 Tactical i 223 som har 1:9 stigning. Denne samlet ikke til mine forventninger med noe som helst ammo i 40-55grs. Da jeg kjøpte Fiocchi Perfecta med 69grs match king ble det "hull i hull-presisjon" på 100m. Jeg lader selv 69grs smk i dag og oppnår like god, om ikke bedre presisjon. Hvis du skal belage deg på å kjøpe denne typen ammo så er det greit å ta med i betraktningen at den koster 14-15kr skuddet.

 

Hvis planen er å kjøpe billig 55grs ammo ville jeg ikke kjøpt ei børse med riflestigning som er tilpasset tyngre prosjektil. Jeg er redd du vil bli skuffet over presisjonen du får.

 

Jeg fikk vel alt fra samlinger i størrelse mellom en snusboks og en håndflate på 100m med billige 55 grainere. Det er jo helt uholdbart for en fabrikkny, moderne rifle. Jeg testet alle typer jeg fikk tak i, og var på et tidspunkt redd for at det feilet den nye rifla mi noe...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hvis planen er å kjøpe billig 55grs ammo ville jeg ikke kjøpt ei børse med riflestigning som er tilpasset tyngre prosjektil. Jeg er redd du vil bli skuffet over presisjonen du får

Basert på en (1) rifle? Og du er sikker på at stigninga er den ene variabelen som gir utslaget her? Det er drøssevis av rifler, inkludert min(e) som går som stråler med 55gr kuler, og har riflestigning 1:7"-1:9".

 

var på et tidspunkt redd for at det feilet den nye rifla mi noe...

Jeg vet om mange som har strevd med å få både Remington og andre rifler til å gå, med både lett og tung ammo. Som "Goose" sier i Top Gun; "The list is long, but distinguished".

Mange har gitt opp nettopp tunge kuler i løp med krapp stigning, under antagelsen at de ikke er stabile i den riflestigningen de har, men som den absolutt skal være stabil i. Jeg mener det ER noe feil med disse riflene, de har assymetrier som setter opp store vibrasjoner/svingninger og må ha akkurat rett ammo, for å være i "tune". Riflestigningen er det neppe, siden det virker fint i andre rifler med samme stigning.

 

Argumentet til 300 win mag gjelder jo uansett, kjøper du ei rimelig rifle, der risikoen er stor for at den er "kresen", så stiger risikoen for at "billig" ammo ikke samler.

 

K

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som M67 sier er det vanskelig å si noe bastant ut fra ett eksempel, men det hender nok at man får problemer med rask stigning og lette kuler. På den andre siden, svært mange 223-rifler leveres i dag med 1:7-9", og de fleste får helt grei presisjon med billig-ammo. Om dette var et stort problem ville vi nok ha hørt mer om det.

 

Men ja, av og til går det skjeis. Og sjansene er nok størst på rimelige våpen. Flere trekker frem 1:9 som et godt kompromiss, jeg er veldig fornøyd med det i 222 men siden det er en LW-pipe er det neppe representativt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hvis planen er å kjøpe billig 55grs ammo ville jeg ikke kjøpt ei børse med riflestigning som er tilpasset tyngre prosjektil. Jeg er redd du vil bli skuffet over presisjonen du får

Basert på en (1) rifle? Og du er sikker på at stigninga er den ene variabelen som gir utslaget her?

 

Trådstarter spør jo "Hva ville du gjort i min situasjon?", så jeg tillater meg å svare ut fra mine erfaringer, og ja, det begrenser seg til en (1) rifle. Jeg har aldri hevdet å levere fasit her, men min mening og erfaring. :? Jeg er heller ikke sikker på at riflestigninga alene er årsaken til at jeg plagdes, men jeg spurte også etter andres meninger og erfaringer da jeg opplevde problemet med lette kuler i ferdigammo. Jeg fikk mange svar fra andre som hadde opplevd lignende problemer og kunne melde om at tyngre prosjektiler og hjemmelading var veien å gå.

 

Det er jo selvsagt mye å forlange at en billig rifle matet med billigste tilgjengelige ammo skal måle seg presisjonsmessig med en top of the line customrigg, men jeg mener samtidig at man bør kunne forvente et visst minimum av presisjon uansett hva man kjøper slags rifle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vil virkelig lette kuler vil gå dårlig i en .223 med hurtig riflestigning (1:9)? F.eks vmax på hhv 40 og 50 grain?

 

Har kun skutt med >55gr i børsa mi, men tenkte å eksperimentere med noen lette/ekspanderende kuler pga faren for rikosjetter når man jakter kråke og ravn i steinurene. 204 ruger frister dog litt her.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hadde en Tikka T3 med 1:8 i riflestigning, samlet ikke tilfredsstillende med noen kuler mellom 40 - 60gr. Det vil si 3 skudd i kronestykket på 100m fra benk.

Min Ruger mini-14 med 1:10 stigning derimot samlet helt greit med det meste, med tanke på type våpen.

 

Har vært i kontakt med flere som har samme "problemet" med T3 og ville ikke kjøpt med så krapp stigning dersom jeg skulle handlet på nytt og kun skutt fabrikkammo.

Med tunge kuler og hjemmeladet gikk den derimot som en stråle, Tikka'en.

 

Kun MIN erfaring, basert på kun et par våpen. Ville heller ikke hatt Tikka på nytt grunnet "universal" lengde på låsekasse og likevel begrensninger på magasinlengde.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vil virkelig lette kuler vil gå dårlig i en .223 med hurtig riflestigning (1:9)? F.eks vmax på hhv 40 og 50 grain?

Altså, ja og nei... En ting en skal huske er jo at ei rifle så er riflestigningen like krapp for tunge og lette kuler - de lette har ikke så mye mer fart at det blir en dramatisk forskjell i rotasjonshastighet. En vil se mer dispersjon i 1:7 enn i 1:14, og det er en mye større forskjell enn mellom kuler i 850 og 1000m/s.

 

Kuler som ikke er perfekte (og det er de ikke) vil ha større dispersjon i raskere riflestigning, men hva er "større". Sålenge kulene ikke er "elendige" (en ser jo Partizan og slik går dramatisk dårlig av og til) så er dette en liten effekt. Det er snakk om relativt små forskjeller, fra merkbare med noen typer til knapt merkbare med andre. Da snakker vi om effekten av riflestigning alene, Kjøper en billigammo, så er risikoen større for at kulene ikke er runde, eller har ubalanse, og at patronene ikke er rette.

 

Vaughn har en analyse av dette problemet i "Rifle Accuracy Facts", og Litz har en i "Modern Advancements.. Vol 1", begge er både teoretiske og praktiske. Litz tester ulike fabrikater kuler, og Vaughn borer hull i kuler for å lage ubalanse. Litz konkluderer med at fordelene med rask riflestigning er større enn ulempene. Vaughn forfekter vel å velge stigning som akkurat stabiliserer de kulene du skal bruke, men han ser det fra et BR-perspektiv, og legger til grunn at du skal skyte EN type kuler.

Jeg synes at folk burde sette seg litt i temaet før de prøver å diskutere det. "Jeg vet ikke noe om biler, men jeg hadde en Subaru og motoren mistet smøring. Subaru er drit."

 

Effekten av skjeve piper og låskasser, rufsete løp som varierende indre diameter og den type ting er jo mye større, og er alltid en risiko når en kjøper rifle. Å kjøpe rifle eller riflepipe er et lotteri - jo mer penger du legger i, jo større er sjansen for å vinne. Andelen av rifler som "ikke skyter" er langt større for f.eks. 5000-kroners "Remchester Tactical", enn for 50 000kroners "The Shit Benchrest", alt annet er imellom der et sted - men en er aldri sikker.

 

 

Om jeg får ånden over meg så skal jeg kopiere litt fra de bøkene.

 

 

 

 

 

K

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har brukt 223 med 55gr billigammo som konkurransepatron på den gamle OL-grenen løpende hjort siden 1980. Siden 1980 har jeg skutt et sted mellom 130 - 150000 skudd med 55gr fabrikkammo i boltrifler på trening og konkurranse. De aller fleste riflene har hatt 1.12" løp eller har vært 1-14" 222 som har blitt kamret om til 223 på billigste måte. Det har aldrig vært problemer med å få tak i ammo som holder 2,5cm på 100m som er tilstrekkelig for løpende hjort. Selvfølgelig var det ammo som gikk dårlig og da snakker vi om 3-5cm. Når billigammo er på tilbud testes loten, går den på 2,5cm kjøpes alt en kan få tak i. Slik har jeg holdt på i alle år.

 

Når rifler med rask riflestigning kom startet presisjonsproblemene med 55gr ammo. Alle jeg skjøt sammen med var vant til at ""Oi, det er stevne til helgen. Jeg må ha ammo" og paniikkkjøpte soen hundre skudd i nærmeste butikk. Nå var det noen som hadde kjøpt seg Blaser (en..), T3 og Rem700 med rask stigning uten å tenke seg om. De visste ikke engang at standarden var endret eller at de hadde valg på riflestigning. Det de så var at plutselig fikk man "grupper" på 10cm eller mer med ammo som gikk helt ok i 1-12". En gang skulle jeg skyte landskamp på Bisley i England. For en gangs skyld hadde jeg fått ånden over meg og ladet ammo med 52gr SierraMK. En av lagompisene hadde Blaser og fabrikkammo som gikk fint i ei annen gammel 1-12" pipe. Nå spredde Blasern "over hele skiva" med ny pipe som viste deg å være 1-10". Krise. Enden på visa var at han måtte få mine hjemmeladde 52gr og Sakoen min med 1-12" skjøt tilstrekkelig bra med hans fabrikkammo. 52gr gikk forøvrig "hull i hull" i Blasern. Dårlige forberedelser, men sånn er det av og til.

 

Min erfaring gjennom alle disse årene er at jeg har aldri sett dårlig billigammo skyte mer enn 5cm på 100m med 1-12". Jeg har imidlertid sett "bra" billigammo, som skyter 2,5cm i 1-12", spre 10-12cm i løp med rask stigning.

 

Hele poenget med billigammo er jo at man kan skyte mye og lære seg å skyte fra alle stillinger med og uten støtte med tilstrekkelig presisjon. 2,5cm er tilstrekkelig, 8-10cm+ er ikke tilstrekkelig. Da er valget mellom 1-12" og feks 1-9" lett hvis man vil skyte mye uten å sitte lenge bak ladepressa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takker for alle innspill. Pengeboka fikk siste ordet i laget (denne gangen også) så nå er ei lite brukt Rem. 700 SPS påvei. Denne har fått seg en ny stokk med alu blokk (uten at jeg har helt kontroll på hva det betyr i praksis, men forrige eier hevdet da at samlingene krøp betydlig sammen etter dette byttet.

Picatinny-skinne følger med (passer meg bra, da kikkerten på salongen har montasjer for dette) samt 2 leupold qrv-ringer. Mye latin for meg her enda, men det burde komme seg. Nesten ny lyddemper, i tillegg til ca. 100 skudd. Så får tiden vise om jeg har driti på draget. Med meg bak børsa, så er nok neppe børsa begrensinga alikevel foreløpig, for jeg er ingen erfaren god skytter. Men håper på å få trene mer nå når prisen pr. smell går ned. Samtidig leser jeg mer og mer om hjemmelading. Ser interessant ut, og kommer antageligvis til å prøve det ila. våren. Følger med ei "die" med børsa også. Så satser på å få kjøpt "ladeboken" på kommende fritur, og lese meg opp litt på emnet neste runde på havet. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...