Jump to content

Hvilken Baikal / Star Baikal skal man kjøpe?


Jonas86
 Share

Recommended Posts

Hei!

 

Ska kjøpe min første Hagle og har kommet frem til at jeg vil/skal kjøpe meg en Kal.12 Baikal/ Star Baikal men lurer på hva som er forskjellen på de forskjellige? Ser det er en del forskjellige, 1 eller 2 avtrekkere? O/u eller s/s? Ejektor/ekstraktor? Med eller uten løpsvelger? Ble fortalt at man ikke kan bruke leirdueammunisjon med Baikal, men svigerbror har skutt flere 1000 skudd med leirdueammunisjon? Hva er forskjellen på Baikal/ Star Baikal? Er de eldre "bedre" enn de nyere?

Er åpen for forslag mtp andre hagler, men tenker disse er greie til å begynne med så kan man heller kjøpe dyrere hagle etterhvert:)

 

Tusen takk for svar og hjelp :)

Link to comment
Share on other sites

Baikal er bra! o/u er billigere enn s/s, ekstraktor er fint om du ikke liker å jakte patroner, 2 avtrekkere er som oftest med fast choke og 1 avtrekker løs, går fint å skyte leirdueammunisjon så lenge du ikke skyter i løp med full trangboring (se også trykktest som står på løpet), er ikke sikker på om de gamle ussr haglene liker stål så godt. Har selv en med to avtrekkere of fast choke, ville ikke byttet til enkel avtrekker og løpsvelger. Gmax her hvor jeg bor selger de fra 3000kr.

Link to comment
Share on other sites

Som nybegynner som nylig kjøpte meg hagle kan jeg skrive litt om mine vurderinger..

 

De baikalene jeg så på når jeg skulle ha hagle var disse de hadde hos jaktdepotet og gsport. J-27, som da var i to utførelser, en med faste choker og 2 avtrekkere, eller utskiftbare choker og en avtrekker. De har og en 12/70 sideligger med faste choker. Jeg hadde bestemt meg for O/U Spørsmålet er jo hva du skal bruke hagla til, og hva har du erfaring med.

 

Selv jakta jeg en sesong med en gammel kongsberg M47 sideligger. Dette er 12/65 kammer (bestefar hadde dog skutt masse 70mm i den, men anbefales IKKE), kan ikke under noen omstendigheter skyte stål, og ifølge mange bør ikke brukes i det hele tatt (noe som er vås). Etter å ha prøvd ejektor på skytebanen, fant jeg ut at det er no piss.Tomhylsene flyr til helvete og jeg fikk faen meg en i øyet og der jeg sto som nybegynner. Noen liker ejektor, jeg ikke. Doble avtrekkere og engelsk skjefte (som kongsbergen har), er mye kjappere til å velge løp enn løpsvelger og sikring på topp. Jeg ville ha O/U når jeg kjøpte hagle, fordi det er det de fleste anbefaler nybegynnere fordi det passer de fleste så kan man finne ut etterhvert hva man liker. Så jeg vil ikke anbefale deg noe annet enn å gå for en rimlig O/U, som kan skyte både leirdue stål OG jaktpatroner i stål. Grunnen er enkel. Kjøper du deg en O/U med 12/76 kammer som er trykktesta til high performance ammo, så kan du skyte all tenkelig ammo og jakte akkurat hva du vil. Og tanken er at du vet kanskje ikke helt hva du vil når du er ny i gamet. Dumt å kjøpe en sideligger i 12/70 som ikke kan skyte high performance stålpatroner hvis du plutselig finner ut at sjøfugljakt er din greie. Da vil du helst kunne smelle inn 12/76 patroner med skamkjapp utgangshastighet. Dette var mine tanker i hvertfall, selvom jeg sålangt tror at jeg liker sideligger med engelsk skjefte og to avtrekkere bedre. Kan være en vanesak. :roll:

 

Og det er her jeg vil anbefale deg å droppe Star Baikal, som kun er trykktestet til 900 bar. De kan dog ifølge importør skyte stål i alt over 1/2 choke.. om det kun er leirdueammo eller jaktpatroner vites ikke. Men ikke faen om jeg hadde lagt inn en 12/76 hardt lada Federal patron stål i en ny Baikal etter å ha sett den nede på jaktdepotet. De har ett rykte på seg for å være solide bruksjern, men den baikalen av nyere dato som står bak disken på jaktdepotet til alles skue som eksploderte i trynet på stakkaren som hadde kjøpt den, vitner om at dette ikke er helt sant. Ene løpet er revna, og sikteskinna er vrengt bakover mot skytter så det ser ut som elmer fudd har vært å jakta med den. Vedder på at fyren som skøyt driter på seg om natta den dag i dag. :shock: Det er både en tråd her på kammeret om den dalende kvaliteten på star haglene i nyere tid, og også en snakk med fyren på jaktdepotet i fjor når jeg skulle kjøpe ammo til kongsbergen fikk meg på andre tanker. Valget mitt før denne jaktsesongen sto derfor mellom Classic light fra jaktdepotet (6500,-), Escort fra gsport (6999), eller Silma Lappland eller finnskogen fra xxl. Etter å ha lest ekstremt mye drit om silma haglene, og en kommentar på xxl sine sider om en av haglene som begynte å smelle av skudda når han klappa den sammen på skytebanen, vurderte jeg Classic light fra jaktdepotet. Er dog kommet ny modell av silma, og min erfaring med XXL sin returrett og generelle skyhøye kundeservice gjorde at jeg likevel vurderte det helt til slutt. Kan være verdt en vurdering? Hvilke butikk er nærmest deg? Kan du dra og teste? :roll:

 

Da jeg var på jaktdepotet for å "titte på hagler" fikk jeg fikle litt på den baikalen de har igjen til salgs der, og når jeg sammenlikna med andre bettinsoli og classic light så var baikalen enda mer uaktuell uansett om jeg bare skulle skyte vanlig 12/70 eller ikke. Den var brutalt hard å knekke opp, og alt av materiale i hagla både stål og tre virka lite solid spør du meg. På Classic light står det ikkeno annet enn "steel tested 2015", men jeg maila jaktdepotet og de informerte meg at haglene er trykktesta til 1370 bar, og spiser alt mulig av magnum, stål, heavyshot og hvaenn du vil putte inn der, men ikke stål og heavy i trangere enn 1/2 choke da chokene som medfølger ikke er laget for det (5 choker medfølger). Skal sies at jeg ikke er blitt 100% venn med hagla enda, da i motsetning til kongsbergen min sitter den ikke rett der den skal når jeg hiver opp og jeg skyter for lavt hvis jeg ikke gjør justeringer.løpsvelger/sikring har hengt seg fast ett par ganger. :cry: Ang løpsvelgeren så tror jeg bruk og våpenolje er rett medisin. Funker ikke det får jeg tusle tilbake til butikken og krysse finga på at kundeservicen der er innafor. Ang stokken tror jeg det løser seg siden det er 6 forskjellige stokker og velge i til denne haglen for å få den tilpasset, kunne jeg visst bare ta turen nedom butikken så skulle vi løse det. Utover det, virker alt solid, godt tilpassa og av god kvalitet. Jeg følte ikke no umiddelbar "wow dette var no annet" da jeg tafsa på en bettinsoli eller hva det nå var til 10 lapper. Den oppfattede kvaliteten var den samme. Hagla har no sånn standard lasergravyr av ei and, men jeg tror neppe duene jeg skøyt i høst brydde seg stort om det.

 

Er sikkert mange som har star hagler av nyere dato som ikke har problemer, og sikkert hevder å ha har skutt både magnum, spiker, klinkekuler og gudveit.. og hvis du fortsatt er fast bestemt på baikal har gsport de til 4000 kr. Jeg ville dog tenkt meg nøye om med tanke på magnum ladninger (husk extra underbukser), og ikke minst hvis stokken ikke passer deg (da koster det å tilpasse den)

 

Mvh

Pete

Link to comment
Share on other sites

Ska kjøpe min første Hagle og har kommet frem til at jeg vil/skal kjøpe meg en Kal.12 Baikal/ Star Baikal...

 

Det var også min tanke då eg skulle kjøpe meg hagle, men etter å ha gått ein butikkrunde og klådd på dei Baikal-haglene dei hadde i utstillinga slo eg det frå meg. Jæ*** tunge å åpne, den eine klarte verken eg eller ekspeditøren å få opp. Den eine hagla hadde tydeleg skeiv skinne, det var sølt loddetinn på fleire av dei, svært dårleg tilpassing mellom stål og treverk og generelt ruskete finish.

 

Endte opp med å kjøpe ei skitbillig brukt Weatherby pumpehagle. Denne tyrkiske pumpehagla framstod som reine premiumproduktet samanlikna med det russiske spettet.

Link to comment
Share on other sites

hvilken bør man gå for

 

Hugget som stucket :) Ta det du foretrekker, to avtrekkere eller singel.

Den mod du referer til er vel den med enkel avtrekk.- Mener det er samme mod (løse choker) vi har som utlåns-hagle på vår lokale hagl-bane, den har gått adskillige 1000 tals skudd uten problem. Den har enkelavtrekk,- løpsvelger funger ved å "skyve" avtrekker frem om du vil ha overløpet som førsteskudd,- ellers går underløp først.

 

Min mening er MYE våpen for små penger.

Link to comment
Share on other sites

Endte opp med ei o/u 12/76 star med ekstraktorer, doble avtrekkere og utskiftbare choker :)

Satser på det blir bra, så får jeg se etterhvert om jeg kansje river i ei dyrere hagle hvis jeg ser behov for det og kansje innser at jeg "trenger" en hagle som er tilpasset meg:)

 

Tusen takk for hjelpen :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...