Jump to content

Er det lov?


Arvid.N
 Share

Recommended Posts

Det var vist et grunneigermøte i jaktlaget ikveld. Noen mente det var lite elg og andre ikke... Så det endte med et kompromiss at de fredet halvparten av terrenget og ga jakttillatelse i den andre halvdelen det det har vært sett mest...

 

Er det lov?

 

Og i tilfelle så blir det jo færre parter og dele kjøtt på og også færre jegere? For jeg som jakter for en av de 8 som har fredet sitt så vil jo jeg egentli miste jaktretten? Det sa de ingenting om. Grunneiger ringte meg bare og sa vi kunne skyte elg der og der og der liksom..

Link to comment
Share on other sites

Hvis det er grunneierlaget som disponerer jaktretten så er det lov. I så fall er det bare å stå med hatten i hånden og nikke.

Hvis ikke saken er at grunneierlaget ikke disponerer jaktretten stiller det seg annerledes. Du bør nok gå gjennom vedtektene for grunneierlaget og få klarhet i hvordan det ligger an.

Link to comment
Share on other sites

Det var vist et grunneigermøte i jaktlaget ikveld.
Først må vi rydde litt i begrepene her:

 

Jaktlaget: Dette er deg og dine jegervenner, som har fått ett areal i grunneierlaget til å jakte på.

Grunneierlaget: Dette er alle grunneierne som har slått sammen sine eiendommer til et jakt-vald.

Storvaldet: Består av lederne (representanter) fra alle grunneierlagene i kommunen. Det er her kvotene settes for høstens jakt, og kvotene blir fordelt til grunneierlagene.

 

Så til ditt spørsmål: Ja. Enkeltgrunneier kan nekte jakt på sine eiendommer. Men dette er noe som bør vedtas på grunneierlagets årsmøte. Hvis dette er vedtatt på et ekstraordinært møte tyder det på at statuttene for jaktbestemmelser i grunneierlaget er mangelfulle. Men uansett, hvis ikke grunneierlaget er forbeholdt retten til å bestemme - så kan en eller flere grunneiere stoppe jakten på sin eiendom. Da må kvoten fra de områdene hvor jakten er stoppet - fordeles til de områdene hvor det er lov til å jakte. Dette fordi alle eiendommene er med i kvoteberegningen. Også de som nekter jakt på sin eiendom.

 

Dermed virker et slikt stunt rett før jaktstart rimelig meningsløst og amatørmessig. Men jeg kjenner jo ikke hele saken her. Sett deg inn i detaljene for vedtaket.

Link to comment
Share on other sites

Elgen skal forvaltes over store områder (gjerne flere kommuner sammen). Derfor settes kvotene over en 3-års eller 5-års plan sentralt. Dette er nettopp fordi det ikke skal være mulig for "småkonge"-grunneiere å styre forvaltningen på sine egene lille "pisseflekker". Dermed kan ikke grunneierlaget endre på kvotene rett før jakta. I dette tilfelle ser det ut til at noen har prøvd å "ta tilbake kontrollen" ved å stoppe jakt i sitt område. I så fall er dette meningsløst tull. Men faktum er at sunn fornuft ikke automatisk inngår i eigedomsrett. :winke1:

Link to comment
Share on other sites

vi har egentlig kvote på 6 dyr men de 4 siste årene har vi kun skutt to ungdyr for å få opp bestanden. og alle jegerne føler at vi ser helt ok med dyr nå. men så var det noen grunneigere som hadde hørt det var lite elg her i kommunen så derfor ble det sånn... vistnokk.. de valgte å frede det ene område for det var der flest var negative. ble et kompromiss..

Link to comment
Share on other sites

OK..... De kan gjøre dette, men det er helt feil måte å gjøre det på. Den riktige måten ar å få redusert kvotene hos Storvaldet. Det som skjer her er at elgstammen forvaltes ulikt av mange små grunneiere. Dette er steinalder-forvaltning. Men..... Da dere kun har skutt ca. 30-40 prosent av tildelt kvote i 4 år - og brødhodene ikke har klart å justere ned kvotene på denne tiden - er det jo helt tydelig at det er feil folk som er satt til å forvalte elgstammen. Synd for deg, da du mister jakten, men det er nok lite du kan gjøre med det. Kanskje klage til kommunens utmarksråd, på selve forvaltningsmodellen, men det gir deg jo ikke tilbake den tapte elgjakten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...