Jump to content

Knivsmed som smir kjøkken kniv?


8mmJeger
 Share

Recommended Posts

Tipper det er fler som gjør slikt. Spørs vel litt hva du vil betale også. En kar som "Metallurgen" her på forum kan vel lage hva som helst, dersom man liker stilen på knivene hans (skulle gjerne bestilt en serie kjøkkenkniver fra han jeg, men da må antakelig bilen selges først..) og er villig til å betale.

 

En engelsk venn av meg som jobber som kokk har bestilt noen utrolig fine kniver fra http://www.blenheimforge.co.uk/. Vet ikke noe om stålkvaliteten deres etc., men knivene blir iaf utrolig fine (igjen, om man liker den stilen da)

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke mange som smir kjøkkenkniver, siden folk helst vil ha rustfrie kniver og slikt stål egner seg dårlig til tradisjonell smiing.

Jeg vet at Håvard Bergland har smidd litt kjøkkenkniver i karbonståldamask, men det er da ikke rustfritt.

Det er ikke så stor interesse for kjøkkenkniver blant norske knivmakere, det går mest i tollekniver. I Sverige og Danmark er det mer av det, men de blir laga ved sliping av stål, tilsvarende metode jeg bruker selv, og dette er en metode hvor det i prinsippet er like greit å lage i rustfrie stål.

 

Jeg styrer unna kjøkkenkniver selv, siden lange, tynne blader slår seg lett ved herdinga, og jeg liker ikke å bøye på herda stål. :-)

Link to comment
Share on other sites

Foretrekker kniver i stål som ikke er rustfritt selv, men akkurat til kjøkkenkniver er det greit. Karbonstål vil få flekker veldig fort om det kommer i kontakt med saltvann. (I næringsmiddelindustri er det påkrevd med rustfrie kniver.)

Om du er flink til vedlikehold og ikke har noen andre i husstanden som kødder med de bør det gå greit. :)

 

Skal du ha en enkel (ikke damask) kjøkkenkniv i karbonstål som er smidd må du kontakte en knivmaker å få laga den på bestilling, men mange vil nok slipe ut denne framfor å smi den siden det er krevende å smi så tynne blad pga varmetapet.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Jon,

google translate doesnt always work too well, but here's the comment referring to blenheim forge:

An English friend of mine who works as a chef has ordered some incredible fine knives from http://www.blenheimforge.co.uk/" target="_blank. Do not know anything about steel grade their etc., but the blades are iaf incredibly fine (again, if you like the style then)

 

Thanks!

Our main steel is Hitachi Blue Paper number 2, which is a Japanese carbon steel famous for its lack of impurities. We specialise in laminated blades and we use pure Iron or Iron and Nickel damascus for the lamination.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...