Jump to content

Harejakt med drever


jonnyols
 Share

Recommended Posts

Jeg har en dreverhann som nå er 3,5 år gammel. Jeg har vært mye ute med ham men har foreløpig ikke fått skutt noe. Dette er vår første hund og vi har lite jakterfaring fra tidligere. Det er vel som de sier at man ødelegger den første bikkja. Vi har nok gjort mange feil.

 

Han er født i mars og den første høsten var han kjempeflink. Vi hadde noen fine hareloser og hadde skuddsjanse et par ganger. Han kunne holde på i en til to timer før han ga seg.

 

Den andre jaktsesongen var det bare surr. Han var helt håpløs og vi hadde ikke en eneste los. Det eneste han var opptatt av var lemmen. Meget frustrerende.

 

I år har han også vært helt håpløs. Han har løpt mye og hatt lange turer ut av terrenget men ingen skikkelige los. Han har imidletid vært veldig flink til å sjekke inn hos meg med jevne mellomrom før han har gått ut igjen. Det var ikke tilfelle i fjor hvor det ble mange lange kvelder. Sånn sett har jaktturene i år vært mye mer behagelige og han har lystret innkalling på flere hundre meters avstand.

 

Jeg har vært usikker på jaktterrenget vårt. Har sett mye spor etter elg, hjort og rådyr og massevis av fugl. Så kom sporsnøen på torsdag og det var omtrent som å ha fått ny bikkje. Vet ikke om det var tilfeldig men vi skremte nok ut en hare fra dagleie, jeg så ikke dyret men det var helt ferske spor. Da ble det liv i drever'n. Han dura avgårde med et ganske merkelig losmål. Han småbjeffet litt nå og da og hadde ikke på langtnær den intensiteten hadde i losen det første året. Han holdt på i en time og fem minutter før han mistet kontakten med dyret, i alle fall hørtes det sånn ut for meg. Han kom så tilbake til utgangspunktet kort tid etter med nesa i bakken og enset ikke meg. Han duret inn under ei skjørtegran og brukte mye tid der mens halen gikk som en hjulvisp. Han dura ut igjen og hadde det samme losmålet. Dette skjedde tre-fire ganger før han ga seg.

 

Så var vi ute igjen i dag og vi satt kursen mot det samme stedet. Før vi var helt fremme gjentok alt fra foregående dag seg. Samme losmål, men han dro litt lenger unna denne gangen. Det virket som han holdt seg i samme området (GPS'n min svikta i dag så vi har gått uten) hele tiden, men han var borte i fire og en halv time før han kom tilbake. Jeg hørte ham det meste av tiden, men han hadde hyppige opphold på 2-3 minutter.

 

I mellomtiden hadde jeg oppdaget et nytt harespor. Når han kom tilbake hadde vi en liten pause og så tok jeg ham med til det nye sporte. Jeg viste ham ikke hvor det var men ruslet rolig med hunden i bånd forbi der sporene var. Han stakk nesa i sporet idet vi gikk forbi og var klar som et egg. Jeg slapp ham og etter ca 100 meter bar det avgårde igjen. Samme losmål. Han kom tilbake etter ca en times tid og da ga vi oss for dagen. Ingen av disse dagene så jeg losdyret men det er ingen tvil om at det var hare han var på sporet av begge disse dagene.

 

Jeg har nok ikke vært så flink til å sitte stille når vi har vært på tur. Vi har gjerne gått 8-10 km i løpet av en dag. Har dette ødelagt hele greia? Det er nok viktig å få skutt for ham og jeg har godt håp om dette nå når jeg ser at han er interessert i hare og at det er hare i terrenget. Tips for videre fremdrift mottas med takk.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har nok ikke vært så flink til å sitte stille når vi har vært på tur. Vi har gjerne gått 8-10 km i løpet av en dag. Har dette ødelagt hele greia? Det er nok viktig å få skutt for ham og jeg har godt håp om dette nå når jeg ser at han er interessert i hare og at det er hare i terrenget. Tips for videre fremdrift mottas med takk.

 

Historien er rimelig lik min første drever, som også fungerte bra første sesongen men så ble det mye rot til vi fikk skutt dyr for han når han var 4 år, og da løsna alt. Han hang med til han var 13 år, så det var vel anvendt tid å ha litt tålmodighet.

At han sliter mer på haren er nok ikke uvanlig. Jeg ville prøvd å merke meg en "godpost" i terrenget og ta med meg sekken og en pakke fyrstikker dit neste gang, og være konsekvent på ikke å bevege meg bort derfra. La bikkja gjøre jobben.

Er det hare så går det sjelden langt uansett.

 

At han tar omjag som du nevner er kanskje langt fra optimalt, men det handler nok mest om erfaring.

 

Husk at det er en drever - du trenger ikke å lære den å jakte, det ligger i rota på bikkja, alt du trenger å gjøre er å ha tålmodighet nok til at hunden finner ut av det sjøl.

Link to comment
Share on other sites

Takk for råd! Godt å vite at det er verdt innsatsen. Mang kvitter seg jo med bikkja når de ikke får noe dreia på det. Jeg har jo skjønt såpass at dette dreier seg om hva jeg gjør eller har gjort feil. Sa må bikkja få en sjanse til.

 

Pakker fyrstikkene med en gang for sikkerhets skyld! :)

Link to comment
Share on other sites

Få han behandlet for nesemidd: Interceptor eller Ivomec tre ganger med 10 dager imellom. Så er den muligheten for problemer ute av verden.

 

Har du mulighet så sett ut forposter, det kan hende at han har godt av et fall eler to.

 

Det er litt vanskelig å helt skjønne det du beskriver, men kan det være mulig at han er så trang at han stumjager? I så fall løsner det gjerne med årene, og det er ikke umulig at nattjaging stimulerer hunden til å gi mere på.

Link to comment
Share on other sites

Vi har tenkt tanken på nesemidd, men han fulgte haresporet godt og jeg har også vært ganske langt fra ham og han har funnet veldig greit frem til meg og jeg ser av GPS sporingen at ahn bruker nøyaktig samme trase ut og inn av et søk. Jeg antar derfor at nesa er grei men det er kanskje ikke nødvendigvis greit likevel? Må han til veterinær for slik behandling?

 

Mener du at han kunne hatt godt av et slipp på natta/i mørket?

Link to comment
Share on other sites

Mange parasittbehandler hundene sine med Interceptor eller Icomec hver høst da det også tar nesemidd, sånn for sikkerhetsskyld. Din hund har problemer, og da må du prøve det du kan prøve. Du må til veterinær, og du må si at du tror problemet kan være nesemidd.

 

Nattjaging gir vanligvis hunden bedre vitringsforhold, og harene føler seg tryggere og går bedre uten å finne på krumspring og rebuser. Det gir hunden bedre motivasjon for å drive på, og bedre kontakt og vitring stimulerer målbruket. Den eneste bakdelen er at nattjaging fører til at hunden ikke forstår at en jaktdag er over når det blir mørkt...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...