Jump to content

Er rådyr småvilt?


Kristoffr

Recommended Posts

Rådyr regnes som storvilt, men man kan jakte på den med hagle, som man kan gjøre med småvilt. Man kan bruke småviltkaliber med rifle, ned til .222 (.221 Fireball også, muligens?), da krav til anslagsenergi er på 980 j/100 m. Imidlertid må man ta storviltprøva for å få jaktet på dem med rifle.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har prøvd å fortelle til inaturfolka at det er feil at de har rådyr som småvilt, men de vil ikke gjøre noe med det fordi

 

det forvaltes, selges, rapporteres og delvis jaktes i stor grad på samme måte som et småvilt.

 

Jeg forvalter, kjøper, rapporterer og jakter rådyr som om det var rådyr, som er storvilt. Så da forvalter, kjøper, rapporterer og jakter jeg rådyr på samme måte som storvilt?

Link to comment
Share on other sites

Siden inatur fikk pc'er ble alt så vanskelig for dem, så det er rart de klarer å skille på elg og ryper.

 

Før, da vi kjøpte jaktkort fra ei blokk på nærmeste Statskogkontor kunne man få jaktkort båre på ender og hare, og slippe vald og tull som har med rypejakta å gjøre.

 

Nå er vi, uansett hva vi jakter, rypejeger eller elgjeger.

Link to comment
Share on other sites

Hei!

 

Husk også på at kravet om tilgang til godkjent ettersøkshund gjelder på rådyrjakt.

 

Det er den enkeltes jegers ansvar å kunne regelverket og dette gjennomgås grundig på Jegerprøvekurset, men synes likevel Inatur bør opplyse om dette både for rådyrjakt, og ikke minst ved salg av enkeltkort på elg, som annonseres som en enkel måte for nybegynnere å komme seg på elgjakt på. For mange vil det å få en ettersøksavtale være mye vanskeligere enn å kjøpe et kort på nett....

 

Mvh Arild

Link to comment
Share on other sites

Rådyr regnes som småvilt når man jakter med hagle, noe som betyr at man må ikke ha avlagt storviltprøven for å jakte det. Derimot så er allikevel aldersgrensen på 18 år (må ha fylt 18 år) siden det ellers er å regne som storvilt og dermed faller den under denne loven:

Alder

Storviltjakt kan utøves fra fylte 18 år. Aldersgrensen er knyttet opp mot viltgruppene småvilt og storvilt, og ikke hvilken våpentype som brukes. Under jakt på rådyr er derfor aldersgrensen 18 år, selv om jakta foregår med hagle. Aldersgrensen gjelder fra den datoen vedkommende jeger fyller år. Det er ikke tilstrekkelig at vedkommende fyller 18 år i løpet av jaktåret.

 

Opplæringsjakt (alder m.v.)

Den som i løpet av kalenderåret fyller 16 år, og når jegerprøve og skyteprøve for storviltjegere er avlagt, kan delta i opplæringsjakt med bruk av våpen fram til fylte 18 år. Forutsetningen er tillatelse fra foreldre eller foresatte og under tilsyn av tilsynsjeger som har fylt 20 år, og som har jaktet og betalt jegeravgiften i i minst 3 år.

 

Tilsynsjeger skal ha med eget våpen, hele tiden ha mulighet til å kontrollere og instruere vedkommende som er under opplæring. Opplæringsjegeren kan for eksempel ikke selv sitte alene på post eller bevege seg alene under jaktutøvelsen med tilgang til funksjonelt våpen. Det kreves videre at tilsynsjeger har betalt jegeravgift, samt har tillatelse fra rettighetshaver. Den som er under opplæring behøver ikke å betale jegeravgift.

Det er også derfor nedre aldersgrense ved opplæringsjakt på rådyr blir det året du fyller 16 år (f.eks. har du bursdag i desember så kan du dra på opplæring jakt allerede i august.)

 

Så du må nok bare smøre deg med tålmodighet :wink:

Link to comment
Share on other sites

Rådyr regnes som småvilt når man jakter med hagle, noe som betyr at man må ikke ha avlagt storviltprøven for å jakte det.

Hvor får du dette fra? For meg virker det helt klart at rådyr er storvilt i alle sammenhenger. At man ikke trenger å dokumentere ferdighet med rifle når man skyter med hagle er vel ikke så merkelig, selv om det er storvilt man skyter på.

Link to comment
Share on other sites

Kanskje ikke så rart, at det er noe forvirring angående rådyr. Da jeg vokste opp (for mange 10-år siden), var rådyret småvilt. Ingen krav til ammo. Husker ikke eksakt når rådyret endret status, trolig en gang på 70, eller tidlig 80-tallet, samtidig med stregnere krav til ammo for all jakt. Men det skjedde flere endringer i løpet av få år.

 

Så mange av den eldre "garde" tenker vel fremdeles på rådyret som småvilt og predikerer dette. Og forvirringen blir kanskje større, når en også kan benytte hagle på dyret.

 

Men i dag, er det ganske entydig at dette er å betrakte som storvilt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...