Jump to content

Kombivåpen og harde/bonda kuler


arieltho

Recommended Posts

Har hørt at en må være forsiktig med å skyte harde bonda premiumkuler i kombivåpen som har tynne løp. Dette gjelder de kombivåpen som har lodda løp. De med frittliggende pipe har som regel mye tykkere løp. Dette gjelder harde homogene kuler som barnes mf Er det noe i dette? Stemmer dette burde det og være hardt for samme løp å skyte helmantlede kuler, til feks trening eller fuglejakt? Teorien går vel ut på at ei bløtere kule med mye bly i former seg mer etter løpet, men ei hard kule sprenger mer i et tynt løp?

Link to comment
Share on other sites

Hei,

 

Helmantlede kuler er vanligvis fylt opp med bly på innsiden. De har en hel mantel på utsiden for å hindre ekspansjon. Ingen fare å benytte slike i våpen med loddede piper, under ordinære omstendigheter.

 

Bly er et mykere materiale enn mange typer homogene kuler og kuler med enkelte legeringer. Homogene kuler og harde bondede kuler fordrer ofte høyere trykk ved samme utgangshastighet. Homogene kuler (Eks. TSX) og loddede kuler med hard skillevegg (A-Frame) eller homogen bakpart (Rhino) bør man være litt forsiktig med å bruke i slike våpen. De gangene jeg har benyttet meg med slike kuler, har det gått helt fint. Derimot finnes det mange ulike kulealternativer, som passer bedre mtp. hardhet.

 

slb

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke gasstrykket som er problemet, men siden kula er større enn løpsdiameteren, må den deformeres plastisk, og elastisk. slik at den passer i riflene. Da sitter man igjen med ett flatetrykk mot veggen inne i løpet, som er lik det stresses som er igjen i kula. I en forenklet verden er dette stresset lik flytegrensa til materialet. Harde kuler har høyere flytegrense.

 

Dette stresset vil lokalt rundt kula utvide pipa, slik at det blir stress i loddingen, som holder riflepipa fast i haglepipa. Så med de harde kulene vil dette bety en økt belastning, og loddingen kan lettere ryke av tretthetsbrudd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...