Jump to content

Pepperspray mot ulv??


DoctoRoy

Recommended Posts

"Hedmark Senterparti vedtok lørdag en resolusjon hvor de går inn for at alle som bor i ulveutsatte strøk skal kunne skaffe seg pepperspray til selvforsvar." (NTB)

 

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2015/0 ... v#comments" target="_blank

 

Er ikke ulven kommet vél nærme hvis den kan nåes med pepperspray? Innser myndighetene etterhvert at den vedtatte ulvepolitikken er helt feilslått eller....?

Link to post
Share on other sites
Burde heller gått inn for svalbard politikken der de kan gå med våpen offentlig. Men det kommer vel aldri til å skje

 

Den sitter nok så langt inne at det ikke er realistisk. Kanskje en revisjon av reglene for nødverge?

Link to post
Share on other sites
Burde heller gått inn for svalbard politikken
Nåja, det er litt forskjell på ulv (50-65kg) og isbjørn (opp til ETT TONN!) :roll:

Vel... Om du blir drept av en ulv på femti eller en bjørn på tonnet ser jeg faktisk ikke helt forskjellen! Resultatet er uansett egen hybel med blomster på taket og kjeften full av jord...

Link to post
Share on other sites

Har jakta i USA der det var både bjørn og ulv, svartbjørn dog - ikke grizzly. Guidene hadde halvliterskanner med pepperspray - pistolgrep-quick-draw-typen.

De mente det var mer effektivt enn rifle, og iallefall pistol - for etter en dusj pepperspray, så VILLE bjørnen bort - etter ei 30-06 som den ikke døde av, så ville den TA deg...

Pistol anså de for ubrukelig, men alle lokale hadde pepperspray i beltet skule de ut av hagen. Mannfolk, kjerringer, unger.

 

Jeg har ingen kunnskap om hva disse dyra lar seg skremme av, dette er bare en observasjon. Men det krydde av ulv og bjørn der, og de surra rundt i skogen som ingenting, unger alene osv. - med pepperspray :roll: Så ulvespor hver dag, ulv flere ganger, og våkna gjerne om morran av hylene. Så også flere bjørner hver dag.

Egen erfaring tilsier at kamera er veldig fint til skremme ulv - dæven de løp når det begynte å surre :roll:

 

 

K

Link to post
Share on other sites

Pepperspray kan være jævelig å få i ansikt uansett om du er ulv eller mann. Reaksjoner på virkestoffet er det samma, iallefall nok til at man kan komme seg unna.

 

Hvor realistisk det er at halve Elverum skal få våpengodkjent pepper.. Svært lite trolig.

Link to post
Share on other sites

Takk for ett informativt innlegg Tom K.

 

Vet du hva disse potensielle pepperspray brukerne har til felles?:

 

- En politimann som prøver å sette en farlig ruset mann ut av spill.

- En villmarksguide i Alaska som blir angrepet av bjørn.

- En ung jente i Texas som er i ferd med å bli voldtatt.

- En voldelig psykopat/konebanker som har politiet hammrende på døra.

 

Svar: De gir flatt faen i hvilken retning vinden blåser fra!

 

Pepperspray er et meget effektivt redskap. Det er nettopp derfor politiet nekter å la sivile ha lovlig tilgang på slikt.

Link to post
Share on other sites

Pepperspray er et meget effektivt redskap. Det er nettopp derfor politiet nekter å la sivile ha lovlig tilgang på slikt.

 

Jepp.

 

Disse såkalte selvforsvarssprayene som ikke er regnet som pepperspray og derfor selges i Norge, er søppel (det er derfor de er lov). Skikkelig pepperspray som faktisk funker får du ikke kjøpt lovlig i Norge. Med mindre man får gjort om på dette som er det sammen fan hva et eller annet lokallag av SP eller andre partier måtte mene.

Link to post
Share on other sites

Sammenlign ikke den menige mann og politi.

 

Pepperspray omfattes av Våpenlovens §§1b og 3e-f. Det er ulovlig for privatpersoner å eie peppersprayvåpen eller beholdere med pepperspray uten tillatelse fra politiet.

Pepperspray brukes av politiet i Norge, men faller inn under våpenloven og derfor ulovlig for privatpersoner både å eie og bruke. Det er den enkelte politisjef som utarbeider retningslinjer for når våpenet kan medbringes av politi i tjeneste. Det stilles krav til at politiet skal ha gjennomgått opplæring for å kunne bære og bruke våpenet. Tidligere ble det stilt krav om at politi som en del av opplæringa skulle utsettes for OC-spray i ansiktet for å få den nødvendige kompetansen til å bruke sprayen forsvarlig i tjenesten. Etter meldinger om helseskader som følge av dette, la Arbeidstilsynet i 2007 ned forbud mot bruk av pepperspray i opplæringsøyemed. Det er pepper-ekstrakten fra chilipepper i sprayen som gjør den ulovlig. Det finnes imidlertid et godt alternativ til pepperspray som i stedet inneholder en form for alkohol. Det er disse sprayene som selges på eks army shop butikker og lignende. De er lisensfrie og godkjent av Politidirektoratet. Disse har IKKE samme virkning på eks aggressive hunder hvor politiet bruker pepperspray, samt evt ulv i denne sammenheng.

 

Om du har fått tak i en pepperspray eller blitt tilbudt å kjøpe en, fraråder jeg deg sterkt både å kjøpe eller bruke den. Hvis du blir tatt for besittelse av pepperspray, regnes det som brudd på Våpenloven og kan resultere i bøter eller fengsel inntil 3 måneder. Blir du tatt på fersk gjerning i å bruke det, blir straffen enda høyere fordi det regnes som grov mishandling. De fleste her vet vel også hva som skjer med våpengarderoben hvis du blir dømt for brudd på våpenloven eller grov mishandling.

 

"I henhold til §§1b og 3e-f i Våpenloven faller tåregass-anordninger og andre jevnførbare enheter, som for eksempel pepperspray, inn under Våpenloven. Man trenger derfor tillatelse fra politimyndighetene for å ha slike anordninger. Å føre de inn i landet krever innførselstillatelse, som også gis av politiet. Innførselsreglene er svært restriktive."

 

For de som må ha noe slik spray (ikke i ulv sammenheng) anbefaler jeg i stedet selvforsvarsspray.

 

Dette viser at de som kom med dette forslaget har svært liten virkelighetsfølelse over hva de kaster ut som forslag.

Link to post
Share on other sites

Forskrifter er ikke hugget i stein. Dersom lovgiver mener en forskrift må endres så settes det igang arbeid med det som mål. Blyhaglsaken er ett eksempel på hvordan det kan gå.

Vi diskuterer ikke bruk av "selvforsvarsspray" her. Saken gjelder om innbyggere i områder med ulvepress skal kunne få bruke pepperspray. Da er det ikke snakk om "Dog Defense" og "Side Kick".

Link to post
Share on other sites

Pepper og vindretning..? Helt klart en kommentar som viser at man aldri har prøvd å bruke pepperspray. De aller fleste pepperspray, om ikke alle, fungerer med trykk. Dermed kan du med stor grad av "trygghet" bruke dette i de aller fleste normale settinger. Hvor stor sjansen er for at du møter en ulv på vestlandet under en orkan skal jeg ikke regne ut.

Link to post
Share on other sites
Om du blir drept av en ulv på femti eller en bjørn på tonnet ser jeg faktisk ikke helt forskjellen!

Det samme kan sies om en flokk rabiate lemmen, det betyr ikke at risikoen er den samme. At ulven kan være farlig er det ingen tvil om, det er tross alt et middels stort rovdyr. Men å sammenlikne de med isbjørn blir bare latterlig, de to er ikke i samme klasse.

 

Forøvrig er jeg enig i at forslaget er temmelig utopisk.

Link to post
Share on other sites

Hmm . fikk en idè

 

Chilli halsbånd til sau , eventuelt mot slutten av høsten stikke noen hvitløksfedd og litt timian inn under chlilli halsbåndet . kanskje noen varianter med spisscumin og oregano

 

verken ulv eller jerven er så glad i godt krydra mat og hvitløk hjelper til og med mot Vampyrer

 

men fra spøk til revolver

En ulv som har møtt på et menneske med pepperspray en gang, kommer til å sky unna mennesker så lenge den lever .

Link to post
Share on other sites
Forskrifter er ikke hugget i stein.

Alle lover og forskrifter lagd på oppfordring av POD, med målsetting om å trygge arbeidet til tjenestemenn og tjenestehunder, er definitivt hugget i stein. Ikke en gang en justisminister fra FRP ville våget å trosse politiets vilje på slike punkt.

Link to post
Share on other sites

Pepperspray kan ha en rekkevidde på opptil 8-10 meter, men for at den skal være effektiv MÅ man treffe i området rundt øyne/nese/munn. De små personlige enhetene vil jeg si en 2-3 meter.

 

Det finnes store beholdere som 2-3 liter brannslukkingsapparat, disse har god kastelengde og brukes ifm demonstrasjoner hvor man trenger litt mengde over tid.

Link to post
Share on other sites

Mener å huske at det gikk en en serie med Børge Ousland for en tid tilbake , da han gikk til Nordpolen på ski. Og i ett tilfelle så kom der en isbjørn ganske nær teamet og da ble det brukt pepperspray mot den og det var MEGET effektivt, bjørnen trakk seg hurtig unna og forsvant.

Link to post
Share on other sites
hjemmelagd pepperspray
men det vil være like ulovlig som å lage et skytevåpen

Vel, raspede chilifrukter er grønnsakblanding, og det er ikke ulovlig. At man tilfeldighvis har smakstilsetning for gryterett med seg på tur er vel heller ikke ulovlig, og at man kaster dette i øynene på et angripene rovdyr er heller ikke ulovlig. Nødvergeparagrafen gir vel litt spillerom for selvforsvar med tilgjengelige midler.

Link to post
Share on other sites
Vel, raspede chilifrukter er grønnsakblanding

Joda, å ha med en pose chili på tur er nok lov. Men i det øyeblikket man lager en innretning som kan fungere som et våpen så har man et forklaringsproblem. Alt i alt vil jeg si at risikoen for å få inndratt våpenkort er vesentlig større enn å bli drept av ulv her til lands.

Link to post
Share on other sites

Hvis innretningen er trykkluftdrevet er det kanskje ikke innenfor definisjon av et våpen? Konstruert litt på samme måten som mekanikken som blåser opp redningsvester med CO2. Må da være helt lovlig?

Link to post
Share on other sites
Spørs om ikke vannpistoler med sterk saus blir standard utrustning i ulveland. :D

I min ungdom ble jeg utsatt for et vannpistol attakk der vannet hadde fått en touch salmiakk. Basert på de erfaringene jeg gjorde etter å ha fått svineriet i øynene ser jeg at vannpistol med sterk saus gjerne kan avløse peppersprayen.

Link to post
Share on other sites

Har sett noen modeller vannpistoler med en voldsom rekkevidde, som har stor tank og spruter ut mye vann i løpet av kort tid.

 

Bør være et greit alternativ til pepperspray. Må bare finne ei blanding som ikke tetter til dysene.

 

Skulle vel ikke være noen problem ift våpenloven. Fine og glade farger er det også, slik at ikke almenheten blir unødig opprørt.

Link to post
Share on other sites

Capsaicin er ikke vannløselig, dessverre, men skulle tro du kunne ordne en ganske potent løsning med en håndfull habaneros og en liter hjemmebrent.

 

Egentlig et interessant forsøk. Knuse masse sinna chili, legge på sprit i et par uker, og så en filtrering. Kan til og med være godt i små glass.

 

Edit: men ikke kom til meg om lensmann ikke blir fornøyd når du tusler rundt i bygda med en super soaker lada med chilischnapps. :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
Har sett noen modeller vannpistoler med en voldsom rekkevidde, som har stor tank og spruter ut mye vann i løpet av kort tid.

 

Bør være et greit alternativ til pepperspray. Må bare finne ei blanding som ikke tetter til dysene.

 

Skulle vel ikke være noen problem ift våpenloven. Fine og glade farger er det også, slik at ikke almenheten blir unødig opprørt.

Mulig vi nærmer oss et godt alternativ her :smile:

Link to post
Share on other sites
skulle tro du kunne ordne en ganske potent løsning med en håndfull habaneros

Evt. et par flasker Tabasco (eller enda bedre, en Dave's Insanity) på en liten sånn pumpesprayflaske. Man må nok da ofre litt mtp rekkevidde og ulven får kanskje tatt seg en smaksprøve, men det blir på den andre siden riktig så pavlovsk terapi og våpenkortet sitter samtidig temmelig trygt i lommeboken vil jeg tro.

Link to post
Share on other sites

Natur og Ungdom (NU) mener behov er stort for dagens ungdom for en videreføring fra PC til natur og mener tiden er inne til å innføre personlige" Utmarks serfikat "

Her kunne pensum også inneholdt alt fra stillet heler ikke egnet for utmark til ulv og pepperspray. :forvirra:

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...