Jump to content

Beagle til rådyr og hjort - tanker rundt det?


Recommended Posts

Jeg og min samboer har lenge tenkt å anskaffe oss hund som i hovedsak vil bli brukt til hjort og rådyrjakt. Og siden fruen i huset er litt sær og kikker kun på utseende så har valget havnet på beagle. Jeg selv er stor fan av rasen.

 

Jeg skulle veldig gjerne hatt noen råd ang. Trening av valp og hørt om andres erfaringer om denne rasen. Takker på forhånd :)

Link to post
Share on other sites

Min Beagle er 4,5 år nå, og jager rådyr som bare det :winke1: . Vi har skutt 7 dyr forr henne i år, mn det kunne vert mange fler hadde det ikke vert for barfrosten i høst. Hjort har jeg ikke jaktet med henne så det vet jeg lite omm. Bakdelene med min beagle er fart, hun holder snittfart på ca 10km/t. Er trang i søkene, og jager så lenge hunn klarer det. Jeg må stå og være keeper og fange henne når vi skal hjemm :lol: . Det meste av bakdelene er jeg skyld i selv. Jeg har gått rundt i skogen med henne og gjort jobben lett for henne siden hun var valp. Det att hun jager til det er mørkt skyldes at omm hun kommer med dyr etter 5 timer i los inne på nabovaldet, har vi skutt og hunn får belønning for lange loser(noe jeg aldrig kommer til og slutte med). Samt at jeg kjører og henter henne når hun har gått langt ut av drevet(noe jeg heller aldrig slutter med, da jeg synes det er greit og ha med hunden hjemm og ikke minst like hel). Tips til deg, og noe jeg skal gjøre med min neste rådyrhund, er og sitte i ro i skogen og bare la hunden finne ut av det selv :winke1: . Veldig artig rase med mye personlighet. Lettlært men egen :mrgreen: .

Link to post
Share on other sites

I los er dem helt døve :winke1: . Mn det er veldig viktig det og vente på hunden der du slapp, og hvis du beveger deg sammen med hunden så stopp opp og vent i nærheten av der den forlot deg. Dette er for at hunden lett skal finne deg igjenn i skogen og ikke bli utrygg og redd. Da tørr den ikke og forlate deg på en stund. Vi jakter på ca 16000 mål, og har tilsammen 4 beagler og 2 drevere.

Link to post
Share on other sites

Beagle er en meget pen hund, når jeg var barn, ble en slik vurdert kjøpt, men jeg fikk en Airedale Terrier av foreldrene mine.

 

Jeg kjenner lite til Beagle som jakthund, men om terrenget du jakter i, er rundt 2000 mål, er kanskje en kortjagende Tysk Jaktterrier et godt alternativ?

Er selv i tankeboksen hva gjelder innkjøp av jakthund, lett er det ikke, mange hensyn og ta. Lykke til med valget og lykke til med hunden!

Link to post
Share on other sites

Så hovedproblemet mitt blir da altså lange dager og kvelder med venting på hunden? :)

Terrenget som jaktes i er veldig åpent, så kan tenke meg at hunden (uansett rase) har veldig fort for å ta over på naboterrenget.. Men det er ikke så veldig mye en kan gjøre med uansett, er bikkja først i los, så skal det vel en del til for at den slipper :)

Men får gå i tenkeboksen og lese litt mer om trening av hunden osv.

Link to post
Share on other sites

Det med lostid er veldig inviduelt, mn det er vel felles for alle raser er vel at dem skal ha over 1 times lostid på en jaktprøve for og premieres tror jeg. Blir vel endel venting på deg ja, mn rådyra kan bukte veldig fint på 2000 mål viss tempoet tillater det :winke1: .

Link to post
Share on other sites
Så hovedproblemet mitt blir da altså lange dager og kvelder med venting på hunden? :)

Terrenget som jaktes i er veldig åpent, så kan tenke meg at hunden (uansett rase) har veldig fort for å ta over på naboterrenget.. Men det er ikke så veldig mye en kan gjøre med uansett, er bikkja først i los, så skal det vel en del til for at den slipper :)

 

En godt innjagd rådyrhund skal normalt sett legge av etter en tids los. De jeg har hatt så langt (har i prinsippet min tredje drever nå siden 1993 og har ikke vært uten hund mer enn noen dager) har jagd maks 3 timer, normalt sett rundt 2 timer. Jeg har gått hjem fra skogen to ganger uten hunden i bånd i min drever-karriære, den første gangen ble gammelhannen på 13 år påkjørt av toget, den andre gangen avliva jeg gammeltispa på fall nr 120ognoe.

 

Har ikke vært så bevisst på losfart tidligere, men begynte å tenke over det en dag vi var ute med beagle'n til en kamerat som lå på 9-9.5 km/t i snittfart i los. Da skal det lite til før det bærer i vei over stokk og stein... De kan ture, for all del - men sjansen er større for at de går ut enn med en hund som setter litt mindre trøkk på dem. Forrige rådyret jeg skjøt for dreveren (for øvrig Zenta som rygh88 fortsatt har i signaturen sin ser jeg...) tura innenfor en skogteig på 300 daa med usammenhengende lapper, og det datt på tredje runden. Hun ligger i snitt på 4-4.5 km/t, og i dag felte vi dyr nr 9 og 10 for henne for denne sesongen (som starta rundt 12.november når jeg tok over Zenta). Jeg jakter for øvrig en del terreng der vi har små oppdelte lapper med åker mellom, og dyra turer da der også selv om rundene går over åker og gjennom de ulike lappene. Men om en ikke støkker losen, vil den gjerne gå akkurat like gode runder her som den gjør i sammenhengende skog.

 

Jeg er langt fra objektiv ettersom jeg har hatt drever kontinuerlig siden jeg var 15 (Dvs over 20 år...) men jeg mener helt klart at dreveren egner seg betydelig bedre som ren rådyrhund enn alternativene. Perfekt kombinasjon av fart og fremkommelighet, og veldig samarbeidsvillige hunder om de jages inn rett. Men de kan, som alle raser, være et reint hælvete om de får utvikle seg i feil retning. Og så er det selvsagt også individuelle forskjeller, jeg har hatt et par drevere i tillegg til de jeg sier jeg "i praksis har hatt", en unghund etter eget kull som jeg tok av fordi han ikke egna seg for salg - og heller ikke mye annet viste det seg, og ei tispe jeg tok over som toåring, som ikke var prega fra hun var valp og som er den eneste dreveren jeg har vært borti totalt blottet for jaktlyst. Totalt!

Link to post
Share on other sites

Har aldri hatt annet enn artig jakt med beagle. Fattern hadde en da jeg var guttunge, og jeg hadde en selv etter at jeg ble voksen. Innimellom dunkere, elghunder og flere dunkere. Beagle er bare artig. Perfekt hund til morojakt. Jeg har skutt drøssevis av rådyr for beagle, det meste har turet greit, selv om det av og til har gått rett ut. men det tror jeg ofte kan skyldes at rådyret allerede er støkket av uforsiktige jegere (meg selv).

Men det er trist om en beagle bare brukes på klauvdyr, hvis du får den til å jage hare kan jeg garantere mange fine dager. Det finnes jo ikke artigere jakt enn det.

 

(Jeg er selvsagt klar over at hukommelsen jobber selektivt, det er kanskje en viss risiko for at jeg har fortrengt minner om drittdager med beaglene, men jeg tror ikke det :)

Link to post
Share on other sites
Så hovedproblemet mitt blir da altså lange dager og kvelder med venting på hunden? :)

Jeg har hatt Beagle i tre sesonger nå, og er veldig fornøyd. Jeg bruker den mest på hjort, og går mest med den i terrenget mot postene. Da søker hunden rundt 100-250 meter til hver side av meg- og kommer tilbake. En liten godbit hver ca 5. gang og litt skryt. Når den finner hjorten drar den ut i los, men slipper etter ca en km om hjorten tar ut- og kommer tilbake. Turer hjorten i ring gir den seg etter en liten time og kommer inn. Om jeg flytter meg i terrenget og finner meg en post følger hunden sporene mine etter at den har avsluttet losen. Eneste problemet er etter min erfaring trafikkerte veier og elver med stor vannføring. Er den på sporet er den «idiot» og jeg tør derfor ikke slippe den nære vei og elver.

Jeg bruker den også som ettersøkshund og Beaglen er meget spornøye. Det er viktig å trene den slik at den ikke drar i halsbåndet- tar du av den slike uvaner som hvalp, får du en fantastisk tur og fameliehund- og en behagelig ettersøkshund. Om du ikke venner den av med slik oppførsel har du en nærmest ubrukelig familiehund- og sitsom ettersøkshund. Beaglen er 10-15 kg med muskler..

Jeg skjøt både hjort elg og rådyr for min beagle da den var vel året gammel- siden har den bare blitt bedre og bedre- anbefales.

Link to post
Share on other sites

Takker for masse flotte og informasjonsrike svar!

Jeg har erfaring med hund og valpetrening, men har aldri hatt jaktbikkje, så jeg tror valpebiten skal gå greit. Jeg er mer spent på om jeg klarer å få til en god jakthund. Men har fått masse gode tips og råd.

Dessverre vil jeg ikke at den skal jage hare, fordi der jeg holder til er der ekstremt lite hare for øyeblikket så kommer nok ikke til å jakte det.

Håper også å få den registrert som godkjent ettersøkshund etter vært. Men i hovedsak vil hunden bli brukt til hjort og rådyr, men kommer til å ta den med på elgjakt.

Link to post
Share on other sites

Du nevnte elgjakt. Jeg har ofte lurt på hvorfor ikke drivende hunder som beagle er lov på elgjakt. Noen som vet? Skulle tro en løsmunnet dachs stresset elgene mindre enn en taus jamthund som biter etter hasene på elgen i to døgn...

Link to post
Share on other sites
En beagle har harejakta i blodet, så får den sjansen så vil den nok jage hare og. Men er det ikke hare i terrengene dine, så er jo saken grei. Lykke til! :)

De to siste gangene vi slapp Beagelen min i høst tok den ut etter hare etter noen få minutter. Begge gangene tok den en liten runde med haren men gikk rett over på hjorten da den fikk sporet av denne. Jeg har helt bevist ikke skutt hare for den- nettopp for at den ikke skal prioritere dette. Jeg prøver å få til min Beagle til en ren hjortespesialist- med litt rådyr i tillegg..

Jeg begynte å trene den på spor da den var 4 mnd, og gikk opp til blodsporprøven da den var 9 mnd. Greit å være ferdig med det- så blir den jo bare bedre og bedre etter hvert. Dette er en "blodhund" så det er nok neppe noe problem å ta prøven senere heller.

Hvorfor denne rasen ikke er tillatt som løshund på elg vet jeg ikke, mulig elg ble uteglemt fra forskriften? På elgjakt bruker jeg den som bandhund.

Link to post
Share on other sites

håper at min hund også kan bli slik, går over på hjort i stede for å jage hare. Vi prøver å få opp bestanden her på Sørlandet :) men skjønner at det ikke kan være lett å bestemme hva hunden skal jage, mye handler vel om ris og ros ;) kanskje mer "ikke ros" enn ris da :)

Men satser på å få brukt noen av de gode tipsene og råda jeg har fått og at hunden vil bli en knakende god rådyr og hjorte jager :)

Link to post
Share on other sites

Dersom du hovedsaklig skal ha hunden til rådyr og hjort, hadde garantert ikke førstevalget mitt vært en Beagle.

Den er først og fremst en hund til hare og rev og som man kan bruke på rådyr og hjort litt på si etter min mening.

Beagle entusiaster får bli hvor fornærma dem vil, men generelt sett er de ikke spesielt optimale til slik jakt.

Spesielt ikke på mindre terreng.

Selvsagt kan det finnes brukbare Beagler til slikt jakt, men det er mer untaket enn regelen.

 

Jeg har opplevd en del jakt med Beagler gjennom 25 år med jakt hvor hunder av diverse raser har blitt brukt, og de fleste Beagler jobber langt fra optimalt på rådyr og hjort, og de aller fleste har alt for høy fart og mange individer har tendens til å jage på overvær når muligheten byr seg når dyrene bukter, som er totalt drepen for å få dyrene til å bukte fint innenfor terrenget.

 

Etter min mening er det to raser man har å velge på til slik jakt.

Dachs og Drever.

Begge kan fungere meget bra, men jeg foretrekker Drever i typisk bratt vestlandsterreng og om det er mye snø, og Dachs i mindre bratte lier.

Dersom terrenget ikke er for bratt, tøft og snørikt er min klare favoritt, Strihåret Dachs til bruk på rådyr og hjort.

 

Foran en Dachs er sjansene meget store for at dyrene vil bukte innenfor et meget begrenset område, så fremt dyrene ikke blir støkt av folk.

Link to post
Share on other sites
Du nevnte elgjakt. Jeg har ofte lurt på hvorfor ikke drivende hunder som beagle er lov på elgjakt. Noen som vet? Skulle tro en løsmunnet dachs stresset elgene mindre enn en taus jamthund som biter etter hasene på elgen i to døgn...

 

Jaktlovgivningen i Norge skiller ut bare en type hund, "løs på drevet halsende", og de eneste restriksjonene for bruk av hund på jakt er knyttet til hunder som omfattes av denne beskrivelsen. Dette er ikke en rasebeskrivelse, men en beskrivelse av hundens "virkemåte"/adferd under jakt. Hunder som jager viltet foran seg mens de gir los - over lengre tid/avstand - regnes som "løs på drevet halsende". Dvs at ei elgbikkje som jager elgen med full los er "løs på drevet halsende" mens en stumjagende hamiltonstøver er ikke "løs på drevet halsende".

 

For denne "hundetypen" er det en begrensning på hvilke arter som kan jaktes, dvs hare, rev, gaupe, hjort og rådyr. For de to siste er det i tillegg krav om boghøyde under 41 cm.

 

Dette betyr igjen at hvis elghunden loser i sporet på elgen (over tid), gjør du noe ulovlig om du feller elgen. Kommer dunkeren i full los i sporet på en mårhund, har du ikke lov til å skyte. osv. osv...

 

Jeg jakter elg med en krysning mellom gråhund og haldenstøver, som ikke loser på elgen når den beveger seg, men tar stålos så det griner etter. Et av de første åra var det en besserwisser i nabolaget som mente at denne hunden var ulovlig på elgjakt, så jeg tok kontakt med DN for å få en avklaring, og fikk en skriftlig avklaring på at det var opp til jegeren å vurdere om hunden fungerte på lovlig måte.

Link to post
Share on other sites

Heisan

 

Har nå Beagle hann nr.2 for den jaktformen du beskriver, og burde vel derfor være innhabil når det gjelder vurdering av arten til formålet.

Skal prøve og være ærlig mot deg (og meg selv) og innrømme at disse to har blitt komplette jaktidioter som ikke gir seg med det første. Jeg kan ha vært uheldig eller jeg kan ha formet dem galt, men resultatet er det samme. "som eier, så hund :winke1: "

Begge finner drevdyr uansett, og slik sett kan du garantere en flying start på dagen, avslutningen på dagen blir ofte litt mer usikker.

Må bemerke at jeg har mest erfaring med hjort, de gangene det har vært rådyr fungerer det mye bedre.

Beagle som familiehund(min vurdering)suveren, bra gemytt og rolige.

Som et resultat av egen erfaring har jeg nå skiftet jakthund art så får vi se om adferden endres. Gamle beagel`n blir førtidspensjonert som drevhund, men kanskje han kan få seg noen ettersøk.

 

Som du ser, teksten taler for min erfaring. Det betyr ikke at andre ikke lykkes eller du. Du får ta med alle vurderinger, uansett en flott hund.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...