isagang Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 Var så heldig å fekk skutt meg en hjort forrige helg. Hjertet fekk sjølvsagt skytteren og er nå ute etter å tilbrede det på slik måte at det er etande for folk. (Grunnen til at eg vil bruke hjertet er fordi det var einaste eg rakk å ta med meg til hybelen og fordi en kompis annbefalte det) Hjertet er komt på tining etter ei lita veke i frysaren. Har alltid vore bortskjemt med fantastisk møre biffar i tida, men no er fattern vekk på sjøen og eg står her totalt handligslamma... Og så til det store spørsmålet; Kan eg bruke dei fire "delane" eg snitta hjertet i etter fall til å lage biff, og evt. korleis ville du/dokke ha gått fram? Tar det som ei sjølvfølge at "toppen" på hjertet er skore reint fra årer og lignande. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skjarlie Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 har brukt hjerte som biff. skar då vekk alt av årer og fett, og skar hjertet opp i strimlar. Var godt, ikkje stor forskjell frå vanleg biff. Går nok heilt fint å bruke 4 delar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 Skjær det i strimler, en liten touch salt og pepper på, stek det i smør og kok ut litt stekesjy. Himmelsk ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lindskog Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 Jeg har aldri prøvd hjortehjerte, men med elghjerte har jeg vannet ut godt i flere omganger, renskåret så godt som mulig og stekt i smør med salt og pepper. Blir helt nydelig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Vi er på vei til å etablere en tradisjon i jaktlaget på at hjertet tilberedes som beskrevet over når vi er kommet i hus etter endt slakting og flåing. Hjertet er mørt nok til at det fint kan serveres bare noen få timer etter at dyret er felt, og et slikt måltid er en perfekt avslutning på en vellykket jaktdag Her kan vi snakke om kortreist mat. Vurderer å ta med tilbehør til å lage en tartar av det neste gang. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lindskog Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Spennende, gi gjerne tilbakemelding. Selv skal jeg prøve meg på speking av elghjerte for første gang. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frontier Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Med all respekt om eg tar feil: Biff, altså store kjøttstykke, ikkje fullt gjennomsteikte, laga av eit dyrehjerte har eg lite trua på. Det er vel ein grunn til at innmat som lever og hjerte blir strimla opp, gjerne bruna saman med løk og gjerne kokt møre i vin/fløyte eller kraft. Den tette strukturen i muskelvevet i eit hjerte, kontra ein vanleg muskel frå lår eller rygg vil truleg gje deg noko å tygge på - bokstaveleg talt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super XX Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Ja frontier, du tar faktisk feil. Dyrehjerte er mørt, men har en litt annen konsistens en "vanlig" kjøtt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Hjertet er mørt rett fra slakting, og det smaker himmelsk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ctm-4 Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Hjertet er og blir innmat og aldri biff! Biff er et kjøttstykke fra rygg eller lår... Men at hjertet smaker bra rett tilberedt er uten tvil sant. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Tillater meg å være uenig her. Innmat er tarmer, lever, nyrer etc. Hjertet er en sammenhengende muskel, attpåtil den mest veltrente muskelen i hele kroppen. Det er mye nærmere biff enn innmat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted October 14, 2014 Share Posted October 14, 2014 Nå tøyser du. Hjertet er nå engang ikke biff Det er heller ikke én muskel. Hjertet er satt sammen av glatt og tverrstripet muskulatur. At noen kaller det biff får stå for deres regning. Noen kaller jo hunden sin for "jenta mi" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ctm-4 Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 Nå tøyser du. Hjertet er nå engang ikke biff Det er heller ikke én muskel. Hjertet er satt sammen av glatt og tverrstripet muskulatur. At noen kaller det biff får stå for deres regning. Noen kaller jo hunden sin for "jenta mi" +1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 Hjertet er en muskel - altså kjøtt. Ikke det samme som annen innmat. Imidlertid vil jeg ikke betegne det som biff. Med en spesiell konsistend, men jeg oppfatter det som svært mørt. Selv om jeg ikke har forsøkt det, så vil jeg tro at elghjerte stekt som biff vil være veldig velsmakende og mørt. Personlig pleier jeg å røke hjertet, og bruker det gjerne som pålegg eller snacks. Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frontier Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 Viss ein først skal vere innovativ på hjortefronten kan eg anbefale langtidssteikt, karamellisert hjortejur. Du kan kontakte Norsk Hjortesenter for oppskrift og framgangsmåte - eller la vere... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 Gamle kokebøker opererer med "hjerte, blod og innmat". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Åse Posted April 13, 2022 Share Posted April 13, 2022 Hjortehjerte er helt fantastisk som biff. Fjern alt av fett og skjær det i 1,5 cm skiver. Stekes 3 til 5 minutter på hver side, ikke mer. Ha gjerne med litt hakket hvitløk og knust einerbær. Kan anbefales på det varmeste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.