Jump to content

Har kjøpt Border terrier til hijakt mm. - treningstips?


Windspeed

Recommended Posts

Har en Border terrier på ca 10 uker i hus, etter jaktlinjer, noe den for så vidt har bevist allerede. Han har allerede fillerista monsen i huset over en uoverenstemmelse i matfatet :twisted: , og tilegnet seg en mus fra kattskinnet i dag med trusler om samme behandling som i matfatet. Musa ble behørig filleristet til den så ut som en mink i kroppen....

Målet er en hisprenger på rev, kanskje også til blodspor o.l. på sikt. Jeg har erfaring med brukshunder gjennom mange år, har for tiden en fugelhund i hus og kan dressur/innlæring osv, men.... Jeg har aldri hatt en hisprenger så jeg vil gjerne ha GODE innspill til tilnærming og preging på rev og hi. Har ikke tilgang på kunsthi! Skjønner at det er noen veldig dyktige førere "der ute" og håper dere kan bidra litt slik at treningen blir mest mulig hensiktsmessig og effektiv. Har ikke noe stress med å begynne med dette, men vil lage en liten plan for introduksjon og tilnærming til fremtidige arbedisopgaver for småen :D

Er det noen som kjenner rasen og/eller kan mye om disse "sprengerne" så vær snill og fyr løs...

Link to comment
Share on other sites

Kan være stor forskjell på linjene hvor tidlig de er jaktbare (du skriver jo ikke hvor du har kjøpt den) Hatt og fulgt med rasen siden 92 og sett jaktbare bordere fra 7mnd alder til de som har vært over 2 år før de har virka. Samt sett endel som det aldri har blitt noe av dessverre.

Mange BTr kan virke litt "trege" de første gangene i naturen.

Der foxer og tyskere stuper inn i hullet så kan mange BTr tusle litt rundt for så å smyge inn.

Prøv å finn hi som ikke er altfor store, dra ut når det er dritvær i håp om å finne ungrev i hi.

Ingen skikkelig fasitt på dette da alle bikkjer er forskjellig.

Dessverre blitt endel BTr som sliter med å bryte.

Skal du ha bikkja som ren revesprenger så ikke grav den ut om det ikke er krise.

Nok folk som har "gravd i stykker" bikkjene sine :/

Vær tålmodig så ordner det seg om bikkja har de rette iboende egenskapene

Link to comment
Share on other sites

Hunden er kjøpt på Kennel Brekkakollen på Tretten. Far er: Lappstintans Lois Coppermann og mor er: Grimasteggens Ville Hwata. Jeg har ingen erfaring med rasen, men dette får komme med tiden. Når presenterer du hunden for et hi? Blir det bare å forsøke inntil den virker interessert og har nok selvtillit til å stupe inn? Hvor lenge skal den jobbe i hiet før man får den til å bryte? Er det svært individuelt hvor lenge de jobber i hiet før de evt bryter av seg selv? Hva skjer om en motivert BT møter små revevalper inne i hiet i medio juli? Blir "alt" ødelagt om hunden kverker valpene selv? Som at, den vil da begynne å ta for seg av voksne rever også med de følger det vil få? At det har blitt mange BT`er som sliter med å bryte, mener du da at de blir for viltskarpe og ikke tar en timeout ut av hiet?

Link to comment
Share on other sites

Ville venta til bikkja hadde passert året om jeg ikke hadde hatt tilgang til å teste den på kunsthi. Greit at de er litt modne i hue :)

Hvor lenge den "angrepene" skal være kommer jo litt an på hunden. Noen ligger lengre enn andre.

Egenskapene til å bryte er genetisk og har veldig ofte lite med skarphet og gjøre. Nok bikkjer som ligger 30cm unna reven/grevlingen i mange timer.

Ang. valpejakt så er det ingen jobb for en fersk hund. Det skal gjøres av erfarne hunder og kun der det er gitt disp til dette!

Har du mulighet så jakt mink med bikkja litt før du slipper den på rev i naturhi. Da ser du lettere hvordan rovdyrskarpheten er og hunden får erfaring på mindre rovvilt.

Link to comment
Share on other sites

Kommer jo litt an på hvor i landet man bor (mtp grevling) men skader jo ikke med snø. Ringe inn hiet og se om det går spor inn til hiet og ingen ut! Grei indikator på om det ligger noen inne det!

Første skikkelige snøfallet er vel ingen dum tid å sjekke igjennom hiene.

Ungrev har en tendens til å søke ly i hi da!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...