Jump to content

Erfaringer med 35.whelen


Larseren

Recommended Posts

Hvilket krutt har folk brukt til lading av pistolkuler? Har til nå brukt N530, men det gir for ustabil hastighet og dårlig presisjon om jeg senker meg ned på den hastigheten 158 grs XTP tåler. Har så vidt prøvd det på 170 grs Sierra FMJ også, den spredde nesten på et tefat på 50 meter. Mulig det er for høy hastighet ute og går der også...

Link to comment
Share on other sites

Min 35 Whelen har 22" / 56 cm løp og jeg er ikke plaget nevneverdig med munningsflamme.

Kompisen har en .35 som er blitt kappet til 50 cm. Lader hovedsakelig med 203B til både 200 grs Hornady SP og 250 grs Swift A-Frame, men tror jeg skal forsøke 202. Husker ikke ladevekt i farta, men det var i alle fall enkelt å finne ladning med samme treffpunkt for disse kulene. Munningsflammen ble imidlertid merkbar etter kapping fra 60cm til 50 cm, også med demper faktisk. Så aldri munningsflamme fra den tidligere. Kan tyde på at den ble kappet i meste laget i forhold til akkurat det momentet.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fikk en liten okse tass ifjor med Barnes TSX 200 grs, første skudd satt ikke helt der det skulle (dette skyldes nok skytter og ikke kule) så måtte ha 2 påfølgningskudd, disse 2 kulene fant jeg igjen. den ene hadde pulverisert bogkula på inngangsiden og satt i skinne på andre side. denne kula hadde mistet alle 4 "flapsa" men beholdt såpass restvekt at den fortsatte igjennom dyret. den 2. kula så satt også i skinnet på motsatt side men så slik ut som i reklamen med 100% restvekt og største diameter på 20mm.

 

Utgangshastigheten målte jeg før jakta til ca 795ms

 

5dutz6.jpg2hcgle9.jpg

Edited by Guest
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

La inn bilder av barnes tsx 200grs i forrige inlegg,

 

Ser jo klart fordelen med en slik kule dersom mann er uheldig og treffer bogkula, Denne er hard. Det er ikke alle kuler som det hadde vært noe igjen av etter dette. Her gikk den videre og satt i skinne på motsatt side.

 

Har sett lignendes tilfelle med en 338wm, der ble både bogkula og prosjektilet knust, (husker ikke kule type) dette var da riktig nok en stor okse , men kula stoppa da i bogkula, uten å skade vitale organer.

 

Den andre kula hadde jeg ikke regnet med å finne igjen da holdet var kort, hadde håpet på gjennomskyting, derfor vurderer jeg en tyngre kule alla` woodleight eller A-frame 250 grs...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hei

 

225 tsx skal ekspandere greit i 750m/s .Jeg har en kompis som bruker denne,men han har aldri funnet igjen noen kuler så kan ikke garantere noe.Selv skyter jeg med 200 tsx i 850m/s .Alltid gjennomskyting og kort eller ingen fluktstrekning.Jeg synes 225 blir for lang kule og foretrekker 200grain.Denne er faktisk like lang som en konvensjonell 250grain kule.

 

mvh

Jan Olav

Link to comment
Share on other sites

har fått min mauser tilbake fra børsemakeren, har testet litt med 200gr hornady rn.

går greit me de kulene men har ikke testet noe serlig presijson enda.

 

IMG_0369.jpg

heen muffe og gammel løpet i 30-06 og nyløpet i 35 whelen.

 

spekulerer enda på hvordan kule jeg skal gå for til høstens jakt.

har spekulert på barnes tsx men også nosler accubond.

 

tror det blir 180gr xtp eller 200gr rn til trening så får jeg hvordan kule jeg går for til jakt.

Link to comment
Share on other sites

Hva er største argumentet for å velge 35 Whelen fremfor 9.3x62 eller 9.3x64 ?

 

I denne sammenligninga, tilgangen på komponenter til hjemmelading. 358 er like utbredt over dammen som 264 er her til lands, og hylser presser du om fra 30-06 uten mer mikkmakk enn å slippe de i kalibreringsdia. Til trening kan en bruke 9mm pistolkuler som koster nesten ingenting, så det blir fort billigere å skyte med en 35 whelen enn de tre standardkalibrene...

 

Jeg ser forøvrig ikke poenget med å bruke lette (200gn) premiumkuler i dette kaliberet, ettersom det i mitt hode er et kaliber som utmerker seg med tyngre kuler i moderat hastighet. Ei 250gn rundnesekule av konvensjonell konstruksjon vil ekspandere aldeles vakkert i elg.

Link to comment
Share on other sites

Riktig så vanlig er da ikke 35-kaliber i USA da:-)

 

Fordelen med 35Whelen kontra 9,3x62 er billigere komponenter og at Ola Elgjeger sannsynligvis ikke har hørt om den (dermed har en noe å prate om i kaffepausen..); bakdelen er dårlig med fabrikkammo. I praksis er det vel liten forskjell på de to; mer som variasjon over et tema.

 

Det jeg har lest av data gir meg inntrykk av at 9,3x62 og 35Whelen er rimelig like med 9,3x64 og 358Norma mag i klassen over.

Link to comment
Share on other sites

ladedataene for Barnes x 180-200gr i ladeboka 6, er de helt å stole på?

 

180gr

55-57gr n130

 

200gr

57-59gr n150

 

begge disse er med 81mm col.

 

QL så er startladningen til 180gr LANGT over rødt.

og 200gr er startladningen på rødstreken.

 

er det bare QL som tøver for meg eller?

Link to comment
Share on other sites

Jeg skjønner ikke helt vitsen med å lade så lette kuler i 35 Whelen.

Når en tøyer vekta ned mot 180 - 200 grs, ville en ikke da vært bedre tjent med en 300 mag i en eller annen variant?

 

Slik jeg har opplevd 35 Whelen (har jaktet med den i ca 15 år) glimrer den til med konvensjonelle kuler i 225 - 250 klassen.

Jeg prøvde lette monometallkuler (215 grs) en høst, men hadde en ekkel følelse av at ekspansjonen ikke var slik jeg ønsket.

Dette på grunn av skuddreaksjon, eller heller mangel på sådan i viltet.

Presisjonen var imidlertid utmerket.

 

Etter at 250 grs Woodleig RN var tilbake på plass kom knall og fall effekten tilbake.

Jeg vil også tro at 250 grs Hornady vil gjøre en utmerket jobb, ihvertfall er presisjonen utmerket i min rifle med disse kulene, men så langt er de kun benyttet til trening.

Og slik jeg har forstått det, er det jo denne kulevekten 35 Whelen egentlig ble konstruert for.

Link to comment
Share on other sites

nei lette kuler i dette kaliberet til jakt er ikke det jeg har tenkt.

men spørsmålet var om det er ladedata å stole på?

 

225gr accubond hadde vært ei grei jaktkule tror jeg.

sendte mail til nosler om 250gr accubond og de skulle tenkte på det og syns det var en go ide.

men det tar nokk lang tid til den kula eventuelt kommer.

Link to comment
Share on other sites

Jeg vil også tro at 250 grs Hornady vil gjøre en utmerket jobb, ihvertfall er presisjonen utmerket i min rifle med disse kulene, men så langt er de kun benyttet til trening.

 

Med noen få unntak den første sesongen jeg hadde 35'n så har jeg brukt 250gn Hornady RN til all jakt med denne rifla, og den kula har fungert upåklagelig. Restvektene er nok ikke mer enn rundt 80% (snitt for tre kuler jeg hadde liggende her var 200gn) men for ei konvensjonell kule så er jo det akseptabelt - og de tre jeg hadde liggende er jo kuler som har stoppet i (voksen) elg, mens de som går gjennom normalt sett vil ha møtt mindre motstand.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Jeg lot en kompis prøve varbergeren min i dag, først med demper, så uten. Han skyter selv både 6.5 og 30-06, og hans umiddelbare reaksjon var "dæ hær va jo'kje værre enn 30-06n!" Atter en gang bekreftelse på at det er ei fin parten de fleste kan mestre godt. Selv om dette var bare 225 GK, så er de relativt heftig ladd.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nå har Midway fått inn 250 grs Woodleigh PP i .358 kaliber.

En pakke bestillt for utprøving av presisjon og forhåpentligvis nærkontakt i elg eller hjort i løpet av høsten.

Noe bedre ballistiske egenskaper enn tilsvarende RN, uten at det betyr allverden på de hold jeg skyter.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Fikk tak i ei eske privat forrige gang det var tomt både hos meg, alvestad og midway.Tenkte på å bestille, men ble utsatt akkurat litt for lenge... Har noe 200 grs sierra prohunter liggende, så fpr prøve den. Men når de er skutt opp er jo den like jævlig å få tak i!!

Link to comment
Share on other sites

Skjøt ei fjorku i høst med 225 grs Barnes X.

 

Etter en noe høy bogtreff, dog ikke i rygg, var den død i smellen som truffet av lynet. Vil tro at de var trykkbølgene opp mot ryggen som sørget for denne effekten. De spesielle var at elgen ikke rørte på seg etter smellen, bortsett fra å senke ene bakbeinet sakte mot bakken igjen.

Hullet i lungene var på størrelse mellom en tennisball og en håndball, mens kjøttet var eksepsjonelt lite blodslått på begge sider, nærmest 0.

 

Dette er min første elg med 35 whelen i pumperifla mi, og er veldig fornøyd så langt!

Link to comment
Share on other sites

Har montert et 35 whelen på den gamle mauseren og fått jakta både i afrika og her hjemme med den i høst. Ladet 225 grains accubond til ca 790 ms.

Er godt fornøyd med resultatet. God virkning på viltet, pene slakt og strålende presisjon.

Ser at hettene bakker litt ut, regner med det kommer av romslig kammer. Tror det blir bedre neste gang jeg skyter hylsene.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nei, men har lada eindel til 30-06 med 200 grs kula.

 

10grs VV N-310 burde vere eit bra utgangspunkt med liknande kulevekt i 35 Whelen. Mulig du må gå litt ned pga større areal på kule. I desse ladevektene er ein ikkje i nærheten av å nærme seg rødstreken, i alle fal ikkje i 30-06. Meinar trykket var godt under halvparten av maks med 10 grs N-310

Link to comment
Share on other sites

Med fare for å begå trådkupp:

 

Jeg har en våt drøm, og deler av utstyret i orden, for ei børse i .35Whelen.

 

Blandt annet mangler jeg et løp.

 

Har noen av dere erfarne 35W karer et bra tips til hvor og hvordan et slik et kan skaffes? Kriteriene er som alltid. Dritbillig og kjempebra. ( i dette tilfelle, dessverre i prioritert rekkefølge)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nyttår, sprengt budsjett som vanlig, og beholdningen av kuler på laderommet må toppes opp til sesongen starter.

Har lenge vært en trofast bruker av 250 grs Woodleigh RN i dette kalibret, men med en pris på ca kr 14.00 pr kule har jeg begynt å vurdere om Hornady vil gjøre en like bra jobb som jaktkule i 35 Whelen.

Hornady 250 grs RN har vært brukt til trening og har mer enn god nok presisjon og med en pris på 5,20 pr stk frister dette.

 

Jeg lader min 35 Whelen til moderate hastigheter (757 mps), og den benyttes i all hovesak til hjort, rådyr og villsvin.

Med det i bakhodet vil gjerne Hornady (enten RN eller SP) gjøre samme nytta som den nesten tre ganger dyrere Woodleigh?

Noen med konkret jakterfaring som kan supplere her?

 

(Sierra 225 grs Game King har også vært brukt til treningskule med gode resultater, dette kan kanskje også være en brukbar jaktkule, lader den til ca 795 mps).

 

Ugly Betty har forresten fått ny stokk.

En kompis hadde en Ruger stokk liggende og jeg var litt lei av alle lydene fra plaststokken når en kom borti noe på en drypstill post.

 

Før:

35WhelenM77003.jpg

Etter:

Nystokk35Whelen001_zps9e620a6b.jpg

Link to comment
Share on other sites

Helt enig i det Falk :D , i tillegg er tre vesentlig mere "lydløst" enn plast.

 

Har skarpt av originalfinishen og dynket på med olje, så den har en brukbar finish.

I tillegg er den beddet, så dette har jeg tro på.

Padleåra vil naturligvis bli beholdt og fungere som reservestokk om noe skulle skje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...