Jump to content

Trenger info om Basset Petit


PederNes

Recommended Posts

Jeg er nå på jakt etter en ny hund, som primært skal brukes til å jakte rådyr. Har tidligere jaktet med drever, og har vært svært fornøyd med dette. Allikevel er jeg nå litt nysgjerrig på denne Basset Petit. Jeg har lest litt rundt omring her på kammeret, men tenkte det var greit å lege en tråd her. Jeg vil gjerne vite litt generellt om hunden, har den gode søk? jager den kort/lenge? er det god jaktlyst i de? ...osv. Er takknemlig for all den informasjonen jeg kan få.

Link to comment
Share on other sites

Du er nysgjerrig på en veldig trivelig hunderase, og en god jaktrase. :) Jeg ble nylig kontaktet av en kar som har hatt drever i alle år, men skaffet seg en petit for en tid tilbake. Aldri mer drever sier han, og er veldig fornøyd med jaktegenskapene. Det har vel mye å gjøre med god kontakt med fører, evnen til å legge av i tide, og herlig losmål.

 

Søket kan være begrenset hos noen, så det er viktig å gjøre et godt grunnarbeid under skogstilvenning/innjaging med valpen. Søket er tildels arvelig, så jeg anbefaler å sjekke foreldrenes søk i eventuelle drevprøveresultater, og også videre bakover i stamtavla. Er det bra, så er det lettere å få fram talentet, så og si.

 

Å spørre om drevtider er nesten som å spørre hvor lenge fuglene flyr, he he. :D Det varierer, men jeg vil si at de fleste jager mellom 45 minutter og 2 timer. Noen jager lengre også, det er ikke noe fysisk eller jaktlystmessig som hindrer de i det, det er mye hvordan hundeeier jager inn og former bikkja i daglig bruk. En fin egenskap er at rasen oftest slipper taket og returnerer til fører dersom drevet drar ut, da slipper man at losen går i timesvis langt unna terrenget ditt.

 

Kjøper du valp av god avstamming og jaktegenskaper i opphav og stamtavle, så skal det mye til for at du ikke får en kjempebra og meget trivelig jaktkompis i åra framover. Det kommer i grunnen an på den jobben du gjør i skogen.

Link to comment
Share on other sites

Hadde en Basse som ble 13 år gammel. Godkjent ettersøkshund før han var halvannet år gammel, jaget rådyr siste gang da han var 12,5 år gammel.

Han var uhyre spornøye, og utrolig flink til å finne utav spor og duft.

Jeg jaktet alene i et stort terreng. Derfor var det en fordel for meg at han ikke jaktet mer enn halvannen time. Da kunne vi gå videre og finne nye dyr. Jeg hadde ikke noe behov for et drev som gikk inn i nabofylket, jeg sto igjen i mitt eget terreng uansett.

 

Som hund var han helt utrolig fin. De ser koselige ut, og er selskapelige, så alle likte bassetten. Det var aldri problem om andre måtte passe han.

 

Som Ranger sier, du former hunden din selv, og hvordan dere skal jakte.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan dessverre bekrefte at det finnes flere eksempler på hunder i denne rasen som passer Camerons beskrivelse.

 

Jeg hadde selv en petit som ble 12 år. Jeg var i kontakt med bassetklubben før valget for prøve å sikre meg en hund med gode egenskaper. Fantastisk familiehund, men ubrukelig som jakthund. Uselvstendig med manglende søk (gikk vel nesten aldri lenger fra meg enn at ho kunne se meg), sjelden eller aldri los og i tilfelle bare så lenge ho kunne se dyret. Hadde ho med i skogen til ho ble 7 år men da ga jeg opp og ho fikk bli hjemme. Så sikker på å få en hund med gode jaktegenskaper kan man nok aldri være, selv om det vel gjelder for de fleste raser.

Link to comment
Share on other sites

Det dere skriver om Basset Petit høres spennende ut! Har vært i kontakt med en valpeformidler, og jeg må si jeg har blitt svært fristet til å prøve ut denne rasen. Derverre er det nok slik at man aldri kan være 110% sikker på å få en god jakthund. I noen (forhåpentligvis få) tilfeller kan man ende opp med hunder som egner seg bedre til selskapshund. Dette gjelder nok alle raser. Hvorvidt dette er mer utbredt i noen raser kontra andre raser, har jeg ikke grunnlag for å si noe om. Men dersom man gjør grundig research og finner en hund med gode stamtavler, og bruker mye tid med hunden i innjagingsfasen, da kan man i alle fall ikke laste seg selv dersom man ikke oppnår en dugelig jakthund.

 

Ønsker en Basset Petit valp i månedskiftet mai/juni. Dersom noen vet om noen kommende valpekull, som passer omtrent dette tidspunktet, gi meg gjerne bedkjed om dette! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg skal ikke putte noen av disse i bås, men jeg kan skrive litt om de erfaringene jeg har med de Bassetene jeg har jaktet med.

 

Jeg har tidligere hatt en BAN. Tidenes familiehund, mer er det ikke å si. God jaktlyst, med de første losene da han var 6 mnd. Godt søk, og en god egenskap til å legge av når losen gikk ut av terrenget. Normale lostider rundt 1,5 time, og de lengste opp til 3 timer. Så tilbake til uttaket. Veldig ærlig i losføring, dog "trang", spesielt med dårlig vitring og dyr som lå langt foran. Meget spornøye. Godkjent som ettersøkshund uten noe problemer med prøver. Ble skutt 60-80 rådyr for han, før han hadde sine siste loser i en alder av 12 år.

 

Også jaktet en del med noen forskjellige Petiter. Store likhetstrekk med disse syntes jeg. Spesielt men en som en bekjent har. Dette er vel kanskje den beste hunden jeg har jaktet med "all over". Samtidig er vel dette den Basseten som bryter med myten om at disse har dårlig søk - den slår ut hinsides, selv uten å følge en fot! Ellers fantastisk å ha i hus, tett og fin i målet. Ellers har den Bassetenes gode egenskap - legger av når losen drar ut og kommer tilbake. Lostider opp i rundt 3 timer (så vidt jeg husker), men det hører til sjeldenhetene. Normalen er vel opp til 1,5. Har selv skutt en del dyr for denne.

 

Jeg har nå en BFdB. Denne fylte akkurat 2 år. Er en drøm å ha i hus, til tider lat, men elsker å herje med ungene. Startet å jage i en alder av 5 mnd. Første høsten ble det 5 dyr. Veldig tett og fin i los, spornøye og holder losen godt. Trygg i skogen, men ikke allverdens søk, men med godt tempo. Behovet for godt søk varierer selvsagt med terreng og tetthet av rådyr. I områdene vi jakter er det godt med dyr, så behovet for voldsomt søk er heller ikke stort. Jeg foretrekker at uttaket ikke er alt for langt unna. Det var også forventet at lostidene ikke skulle være for lange. Ble derfor noe overrasket da losen rundet 3 timer rett før jul første høsten.......

Andre høsten startet de første losene på rundt 30 min, trolig begrenset av formet. Ellers fungerte det meste veldig fint utover høsten og godt med dyr ble felt. Søket ble gradvis bedre. Han holder god kontakt når jeg er i bevegelse, men når jeg setter meg ned slår han ut et par hundre meter, og søker av ganske systematisk. Håper likevel han utvider dette litt kommende høst. Har han noe lukt i nesa er ikke halvkilometeren noe hindring. Så var det dette med lostider. Utover høsten når formen ble god, var det ikke langt mellom 3 timers losene. Han var også oppe i 5 timer noen ganger, når dyra ikke lå for langt foran. Så hadde han også en del loser som han la av etter et par timer, men jager definitivt lengre enn hva jeg er vant med og har hørt om Basseter. Vet ikke om dette er så lett å gjøre noe med, bortsett fra å ikke skyte for han når losene blir for lange. Totalt sett strålende fornøyd (men hvem er ikke det med egen hund), med et lite minus på at noen loser drar over 3 timer, da dette i mine øyne holder lenge.

 

Dette er ikke nødvendigvis slik Bassetene er, men mine erfaringer med en tillitsfull, sosial og glad hunderase.

Link to comment
Share on other sites

Det er som du sier, det er aldri noen garanti. Det er viktig å se på foreldrene, at de er friske, og har jaktegenskaper.

Det neste er preginga og oppdragelsen du gir. En PBGV er en "snill" hund, og den er intelligent. Trenger erfor ikke bruke rottweiler-disiplin på den, da tror jeg den vil bli skremt. Noe er nok medfødt, men jeg har tro på at måten du bruker naturen på, og måten du jakter på vil smitte over på hunden. Ta deg god tid, og la den finne utav ting, så har du mange år med jaktkompis, og mange spennende timer i skogen foran deg.

Jeg kjøpte PBGV i 2008, da de enda var skjeldne i Norge. Det var nok mange som lurte på hva jeg skulle med den ulldotten i skogen. Etter den tid er den fullt akseptert som den gode jakthunden den er.

Men smak og behag, hvis folk liker dachs eller drever bedre, er det ikke noe galt i det. Det er umulig å si hva som er "verdens beste", dette bli et individuellt valg, ut fra personlige preferanser. En kan alltids vise til en bassett som ikke har fungert, men sånn er det med alle raser. Og hvorfor fungerer ikke en bestemt hund ? Det kan være mange årsaker til det.

Link to comment
Share on other sites

Takker Balder1979 for et utfyllende svar, som er spekket med nettopp den informasjonen jeg trenger! Da blir det valgets kval når jeg skal bestemme meg for PBGV eller BFdV. Slik jeg har forstått det, så er det PBGV som er mest utbredt(?) av disse to rasene. Svenskene har vel lengre fartstid med denne rasen og en betydelig større bestand av PBGV enn hva vi har i Norge. Har begynt å lete etter svenske oppdrettere på nettet, så får vi se om det dukker opp noe interessant :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ja risikoen for å få en dårlig hund,ligger i alle raser..Men er nok mye større sjans for at du får en bra jakthund av Drever!Det finnes Petiter som jager uvanlig lenge,og har stor jaktlyst,brukbart søk og,dessverre er det slik at selv om de er uvanlig gode,og er også jaktpremiert,så avler dem ikke nødvendigvis bra..Er blitt slik at når en hund er Jakt og utstillingschampion så skal det avles på dem..Det jeg foretrekker er hunder som avler bra,som gir gode hunder!Da er det lurt å kjøpe valp fra en tispe som har gitt meget gode hunder tidligere.Er nok lurt å se over til Sverige,er gode hunder der,men finn en oppdretter som er mer opptatt av jaktegenskaper enn utstillnger!En nydelig jakthund har ikke stor verdi om den ikke funker til det den er skapt til..Foreldra til min er jaktchampioner,men det hjalp lite..og tisper som har gitt relativt dårlige avkomm en gang bør ikke parres igjen etter min mening..Vet om tisper(annen rase)som har gitt gode avkom uansett hanne som er brukt!Det er slike vi vil ha valp etter.

Link to comment
Share on other sites

Bare hyggelig PederNes. Ser for øvrig at det ble en del skriveleifer i innlegget mitt, men det får stå til. Etter at BFdB jeg har nå begynte å dra på skikkelig på loslengden, begynte jeg å sjekke ut om dette var vanlig (som du skjønner litt manglende undersøkelser i forkant). Jeg har da fått indikasjon på at det for BFdB ikke er uvanlig med litt lengre lostider. Dette har kommet fra andre med lik hund, uten at jeg har funnet noe fakta på dette.

Ellers er jeg enig med Cameron. Ikke nødvendigvis slik at man skal kjøpe valper av høyt premierte foreldre, men av foreldre som tidligere har fått valper som har blitt gode jegere. Som noen påpeker er det nok litt større risiko for å få en Basset som ikke blir jeger, enn en Drever. Likevel, av de jeg kjenner til har alle lyktes med sine Basseter. Det er nok lurt å ha fokus på valper av foreldre med mye jaktlyst. Jeg for min del syntes det er langt viktigere enn utstilling osv.

 

Hvor i landet skal du jakte, og hvordan er bestanden?

Link to comment
Share on other sites

Litt skriveleifer tar ingen skade av! Budskapet er det viktisgste! Hehe. Jeg jakter i Indre Østfold, og bestandene og terrengene varierer veldig. I de mer skogspregede terrengene er det lengre mellom hvert rådyr, og det kan ta alt fra 20min til halvannen time før uttak(varierer ettersom hvor heldige vi er med å treffe på dyra). Jakter også i terrenger som er mer preget av kulturlandskap, og der er bestanden vesentlig tettere. De største kravene stilles til hunden når den skal brukes i terrengene med lite dyr. Da skulle jeg gjerne hatt en hund som søker ut godt og jager pluss/minus 1,5 time. Vil nok starte å prege min neste hund i slike terreng, så den skjønner at det må jobbes for å oppnå resultater! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Kanskje du kan ha litt nytte av drevprøvestatistikken for 2013-sesongen, som Drevkomitéen i Norsk Bassetklubb har offentliggjort. Man kan ha litt i bakhodet selvsagt, at de hundene som stiller på drevprøver representerer hunder som eiere mener var modne og gode nok til drevprøver. Likevel er det mange unge og forsåvidt uprøvde hunder som også stiller til start.

 

Høsten 2013 var det 102 drevprøvestarter med basseter (noen hunder stilte flere ganger, så det er ikke 102 forskjellige individ), på de tre ordinær-/CACIT-prøvene Vega, Mosvik og Østlandet, og bevegelige prøver. Oversikten gir også en viss pekepinn på hvilke raser som er vanligst.

 

PBGV = Petit Basset Griffon Vendeen

BFdB = Basset Fauve de Bretagne

BAN = Basset Artesien Normand

BH = Basset Hound

 

Det ble ikke stilt Basset Bleu de Gascogne (BBdG) eller Grand Basset Griffon Vendeen (GBGV) på prøver i 2013.

Drevprøveregler for GBGV, som er en rase for høy til rådyrjakt, er under utarbeiding og vil forhåpentligvis kunne være på plass til høstens prøvesesong.

 

Rasefordeling antall drevprøvestarter:

PBGV: 66 starter

BFdB: 28 starter

BAN: 7 starter

BH: 1 start

Totalt: 102 starter, hvorav 58 starter på bevegelig prøve.

 

Premiegrader rasevis:

PBGV

1. premie: 43

2. premie: 5

3. premie: 5

0. premie: 13

 

BFdB

1. premie: 19

2. premie: 1

3. premie: 5

0. premie: 3

 

BAN

1. premie: 1

2. premie: 1

3. premie: 2

0. premie: 3

 

BH

0. premie: 1

 

Jeg har ikke regnet på prosentvis antall førstepremier i forhold til antall starter, men det kan se ut til at det er liten forskjell på prestasjonene til PBGV og BFdB.

BAN og BH har for få starter til å gi signifikant statistikk.

Link to comment
Share on other sites

Se her ja! Interessant!

 

Etter litt regning har jeg funnet kommet frem til følgende prosentvise fordelingen mellom premier blandt rasene PBGV og BFdB(rundet av til nærmeste hele %)

 

PBGV: 1. 65 %

2. 8%

3. 8%

0. 11%

Av 66 starter

 

BFdB: 1. 68 %

2. 4 %

3. 18 %

0. 11 %

Av 28 starter

 

Med tanke på at det var over dobbelt så mange Petiter som startet i forhold til Fauve, så vil jeg si at tallet for Petit er mer representativt enn tallet for Fauve. Men begge gir absolutt en god pekepinn. Er det slik at det er en betydelig mindre bestand av Fauver enn Petiter her til lands?

 

Hva er kravene på drevprøvene for disse rasene?

Link to comment
Share on other sites

Når jeg slo sammen prosentene dine for PBGV så kom jeg til 92 %, så du har vel 8 % i manko et sted i regnestykket ditt:) Men de to rasene er nok ganske like prøvemessig ja.

 

Det er nok en hel del flere petiter enn fauve, men fauve ser ut til å være i en fin vekst. Antallet for hver rase har jeg dessverre ikke, men i 2013 ble det født/registrert 37 fauve-valper, mot 45 petitvalper. Mener å huske det var endel planlagte parringer som ikke ble noe av for petitens del, tror tallet vanligvis er høyere. Her må man eventuelt høre med avls-ekspertisen. :)

 

Drevprøvereglene for bassetrasene kan man laste ned på NKK sine sider, men regelverket har vært revidert av klubbens dommere i vinter, og venter på godkjenning hos NKK. Det er foreslått få endringer i selve bedømmelsen da.

 

Kort fortalt så må bassetene prøves i inntil 4 timer (minimum 3 timer), og ha 60 minutter lostid for å kvalifisere til 1. premie rådyr. I tillegg er det 10 momenter som søk, fotarbeid, arbeid på tap osv, som vi gir egenskapspoeng for. Man må ha minimum 42 egenskapspoeng for å oppnå 1. premie, dersom lostiden er fylt.

Link to comment
Share on other sites

Fant feilen! På 0. premie hos PBGV skal det være 20 %. Det blir mer riktig.

 

Har nå vært i kontakt med valpeformidler for både PBVG og BFdB, og funnet ut at det er vesentlig flere(innmeldte!!) valpekull i vente blandt Petit! Var lite å velge mellom når det gjaldt leveringsklare Fauve-valper i mai/juni. Desto mer var det blandt Petit i både Norge og Sverige! Hvis jeg er riktig heldig, så får jeg avlagt et besøk hos en oppdretter i helgen! Det hadde vært stas å få litt nærkontakt med disse flotte hundene! :D

Link to comment
Share on other sites

Du har veldig mye å glede deg til PederNes. Man har hund 12 mnd i året, og ikke 3 mnd. Som hund til å ha i hus er alle Basseter jeg har vært borti helt fantastiske!

Om du har lyst til å hilse på en BFdB for å se litt på lynnet, er det bare å gi beskjed om du skal til Oslo traktene.

 

Ellers er det bare å ønske lykke til!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Det enste jeg kan utsette på min PBGV er energiforbruket på halen.

Den er konstant i godt humør og den tjukke halen logrer konstant. Resultatet et at en stor andel av det dyre hundeforet går med til å drive den evig optimistiske halen.

 

Spøk til side: Jeg har hatt og kjent mange forskjellige hunder og har bare positive erfaringer med hund. Det som jeg synes er spesielt bra med min kjære basset er dens utrolig gode og smittende humør, mye karakter og personlighet. Hun er tross alt en dame med skjegg og bart, men klarer likevel å sjarmere de fleste menn.

 

Hun er en ivrig og dyktig jeger, og det er jo mange dachser, drevere, beagler mm også. Jeg skal ikke snakke ned noen andre kortbeinte raser. Men makan til humørspreder skal du lete lenge etter. Selv sure naboer som vi har hatt flere generasjoner med nabokrangler med, blir bli når den bikkja kommer.

 

Det blir spennende å hør hva du velger, og hvordan det går.

 

:-) Eystein

Link to comment
Share on other sites

Takker for alle svar jeg har fått på denne tråden! Jeg ser at folk har mye godt å si om Petit Basset Griffon Vendeen, og dette har hjulpet meg til å bli sikker i mitt valg.

 

Jeg har forøvrig bestemt meg for å gå for denne rasen, og venter i dag spent på å få valpen i hus. Hun er i dag 3 og en halv uke gammel, så det er fortsatt noen uker igjen. Var og hilste på henne i går, og hun virker som en frisk og god frøken :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...