Josso Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Hei! Jeg er en helt fersk jeger, som i går gikk min første tur på jakt. Dette var en fantastisk opplevelse, og jeg fikk skutt 1 rype. Siden foreldra mine har stor plass med mange muligheter for å henge vilt til modning reiste jeg direkte dit etter jakta og hang rypa i uthuset der. Opp i all gledesrusen over mitt første vilt tenkte jeg ikke så mye over hvordan jeg skulle henge rypa, så det blei til at den hang etter beina. I morges ca. 18 timer etter opphenging, begynte jeg å tenke.. "f... skal ikke rypa egentlig henges etter hue?" Så jeg fann fram jaktprøve boka, og joda det stemte det.... den skal henge etter hodet så ikke innvollene presser mot brystkjøttet. Første jeg gjør er å ringe til min far og ber han snu rypa og henge den etter hodet. Spørsmålet mitt er: Er rypa ødelagt? Er smaken ødelagt? Hva skjer når den har hengt nesten 1 døgn etter beina? Rypa har hengt i varierende 5-12 grader. På forhånd takk for svar! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xesray Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Eg henger alt vilt etter hode, det er vel noe vist du har vert uheldig å skyte hull på blæren eller ka det no heter at det kan gå ut i kjøttet. Eg tviler på at du har ødelagt kjøttet, når du tar ut bryst stykkene så ta å lukt på de, vist det lukter surt å jævlig så ikkje spis de. Men til det andre. Gratulere så mye med skutt fugl:) Du vil nok få flere av den følelsen fremover som tiden går:) Ville du ikkje stoppe ut første fuglene din da? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Om det var et problem å henge rypa etter føttene; hva med alle de som pakker rypene i sekken etter at de er avkjølt? Annet godt tips; når en henger rypa på sekken, la den få en fot med gjennom løkken så henger den der når dagene er slutt også.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Ikke bekymre deg for mye om det, snu fuglen så vil du ikke merke det. Grunnen til at den skal henge fra hodet er at innvollene da henger vekk fra brystet, slik at lekkasjer i mage tarmsystemet renner mot den delen av fuglen som du likevel skjærer bort. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josso Posted September 16, 2013 Author Share Posted September 16, 2013 Takk for gode svar folkens! Rypa er snudd, og den havner i fryseren ut på dagen i morgen, eller onsdag. Så da satser jeg på at det kommer til å smake godt den dagen jeg inviterer familie på middag Skal uansett merke den med en lapp slik at jeg huske å lukte på brystet, som du sier Xesray. Om det var et problem å henge rypa etter føttene; hva med alle de som pakker rypene i sekken etter at de er avkjølt? Annet godt tips; når en henger rypa på sekken, la den få en fot med gjennom løkken så henger den der når dagene er slutt også.. Jeg tenkte ikke på å avkjøle rypa. Har det vesentlig betydning? Jeg pakka den i en avis, og putta den i sekken. Etter det obligatoriske "mi første rype" bildet var tatt, selvfølgelig Mye å lære her, så det er kjekt å kunne besøke dette forumet for hjelp. Jakter forøvrig alene. Da de tidligere jaktgenerasjonene i min familie ikke lever lenger, må man bare lære alt selv! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonnyvang Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Et lite triks om du henger rypa i galge på sekken er å tre både en fot og hode inn i løkka slik at du ikke kommer hjem med kun et rypehode hengende på sekken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peddyslate Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Når jeg har skutt ei rype, så kniper jeg tak rundt rævhullet og trekker ut alt av involler bortsett fra lunge og hjerte. Så pakker jeg den inn i avis så lenge jeg er på tur og henger den til modning når jeg kommer hjem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Når jeg har skutt ei rype, så kniper jeg tak rundt rævhullet og trekker ut alt av involler bortsett fra lunge og hjerte. Så pakker jeg den inn i avis så lenge jeg er på tur og henger den til modning når jeg kommer hjem. Det trikset har jeg ikke vært borti før. Må man være sterk i klypa for dette hånd "grepet:....... Kom til å tenke på butt plugen....nei f.....butt hook heter det vist som kanerne bruker... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikka 512 Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Jeg har hørt at når spanjolene har skutt fasan, så henger de den etter stjerten. Sånn lar den henge til den faller ned på bakken. Da skal kjøttet være ferdig mørnet. Jeg har aldri vært i Spania, og heller aldri jaktet fasan, så fåglarna vet om det stemmer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyren64 Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 Er vel mere med større tyngre fugler at det er viktig å henge dem riktig. Ryper er jo veldig lite innvoller i. Bruker ikke å henge verken fugl eller hare, liker ikke den stramme vilt smaken som blir etter henging. Så her er det så vidt at viltet er dødt før jeg sliter skinnet av det ....... Å en annen fordel med å ta det med en gang, er at viltet fortsatt er varmt å skinnet/pelsen slipper mye lettere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peddyslate Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 Ja, man kniper tak med bare tommer og andre ledd på pekefinger, så det hjelper å være fast håndtrykket =) Teorien er vel at kjøttet skal modnes, og at man får vekk mesteparten av bakterier og sånt som kan sette smak. Lunge og hjerter er jo etandes, super å hive i panna sammen med fløte etter man har stekt brystene! Men jeg har ingen formening om dette gjør mye for smaken, egentlig... Jeg gjør det fordi det er sånn fordi familien min gjør sånn! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.