eies Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Skaut ein kalv om kvelden som av ulike grunnar ikkje vart slakta og vomma ut før neste morgon. Har nokon erfaring om i kva grad slikt kjøt er eigna til fokamat..... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebbe Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Ganske så varmt nå og gassene fra mage & tarm setter fort dosmak på kjøttet. Dersom dyret er utblødd i bryst/bukhule, og dyret ikke er vomskutt, så kan du vel prøvesmake. Du blir nok ikke syk/dårlig, men eventuell dosmak vil du kjenne tydelig. Jeg tipper at dette er boss. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eies Posted September 6, 2013 Author Share Posted September 6, 2013 Mattilsynet har tilrådd ein enkel koke/steike-test. Viss kjøtet er bederva, er du IKKJE i tvil! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Er nok ikke menneske føde. 3-5 timer med vom går nok, ikke stort lengere. Framdelen kan vurderes. Sent from my ST27i using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pre`64 Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Dette vurderer du greitt ved å fylgja med på modningsprosessen: Utviklar slaktet fine, tørre hinner, og lukta er normal, så vil nok dette gå heilt fint. ( Men du bør kanskje ta ein annan bete til "bryllaupsmiddag" ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Hadde mange gode måltider av ei kolle - som ble skutt kl 21 om kvelden, og funnet neste morgen 30 m fra skuddstedet (dette var lenge før ettersøkskravene ). I Afrika - er det ganske vanlig at dyrene ligger uvommet i både 5 og 8 timer - uten at kjøttet er bedervet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Ser det bra ut og lukter bra hadde jeg spist den. En gammelkar fortalte at de pleide å vaske ut av buken på slike dyr med 7% eddikk før de hang de; påsto det hindret "leversmak". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veidinn Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Problemet når vomma ligger for lenge i er at avgassing fra vomma går ut i kjøttet og der blir en bismak på kjøttet. Utblødningen kan også bli noe redusert på et slikt slakt og man får noe levret blod i årene, selv med et godt skudd igjennom lungene. Det er neppe uspiselig så du få gi det bort og si at det er viltsmaken Nå når det er såpass varmt og dyrene ofte beiter på friskt hågress så går nok nevnte prosess ganske fort. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eies Posted September 6, 2013 Author Share Posted September 6, 2013 Å hengja slikt kjøt til modning, hadde eg kutta ut: Rett i frysen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom Løkås Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 røyk det! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Ingen mørning. Steketest. Hvis dyret var vomskutt, har du ypperlig reveåte....Hvis ikke prøv rådene flere har gitt. Jeg er skeptisk av natur, men etter å ha sett flere tilfeller, vet jeg at det kan ha gått bra. Men ikke dersom det var hull på vomma.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eies Posted September 6, 2013 Author Share Posted September 6, 2013 Ein ettersøksjeger sa det slik: Vomskoten hjort som vert attfunnen "dagen derpå" - Ikkje vom ut, flå hjorten frå ryggsida og ta ut ytterfiletane. Deretter tek du ut låra og evt. bøgene. Det er alt. Rett i frysen. Ta den enkle koke-/steiketesten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Det er et godt råd! Ytrefiletene blir skjelden påvirket, da de ikke er i kontakt med innsiden. Det samme gjelder bøgene. Mer i tvil om lårene, men det kan nok gå fint. Som et apropos; Elg påkjørt av toget kan se helt fin ut, men hvis man stikker en kniv igjennom skinnet og inn i låret, spruter det ofte vominhold. Innholdet i vomma blir sprengt ut og presses imellom skinn og muskler på låra... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eies Posted September 7, 2013 Author Share Posted September 7, 2013 Eg konkluderer: Om kjøtet er ETANDE finn du ut med ein enkel koke-/steike-test. I tillegg finst det mange som pga ein eller annan psykologisk mekanisme ikkje VIL eta slikt kjøt. Det må me berre godta, sjølvsagt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.