Jump to content

Salongrifle for links-skytter


Einride

Recommended Posts

Har nyleg gått til innkjøp av ei Browning X-Bolt Hunter .308W links som eg er veldig nøgd med. Etter ein del rundar på skytebana, ser eg likevel at litt mengdetrening er på sin plass (til tross for ein storviltprøve som gjekk overraskande bra). Og då er jo ei salongrifle betrakteleg billegare i drift i det lange løp (pun intended).

 

Utfordringa er som vanleg at eg skyter links, og utvalet på salongrifler i links er, om mogleg, enda dårlegare enn for rifler i litt større kaliber. Eg vil gjerne ha ei bolt-rifle slik at eg har eit våpen som er mest mogleg likt rifla, men med eit såpass magert utval er ikkje dette eit krav.

 

Dei eg har funne til no som finst i links-utgåver er CZ452 American (eventuelt Lux, men eg vil ha kikkert montert) og Savage Mark II GL.

 

CZ 452 er, så vidt eg kan lese meg ut i frå, solide og presise rifler, medan Savage føles litt meir billegare (logisk nok når dei er eit par tusen billegare enn CZ sine), sjølv om presisjonen skal vere ganske bra. Det som derimot irriterar meg med CZ 452 er at CZ455 eksisterar, og har mulighet for løpsbytte, men den får ein sjølvsagt ikkje i links. Kanskje tåpelig å tenke sånn, men når det stod ein kar ved sida av meg på skytebana sist med ei CZ455 i .17HMR såg det så forbanna kjekt ut! :oops:

 

Halvautomatiske salongrifler finst det jo svært mange av, og mange er overraskande billege. Inntrykket eg har her er derimot at presisjon ofte er veldig varierande. Mulig eg tar heilt feil her. (Litt avsporing: må halvauto-rifler også plomberast ved jakt, slik reglane er for magasin-/halvauto-hagler?)

 

Ruger 10/22 ser jo ut som veldig morosame våpen, det same gjer Browning sin Semiautomatic 22 med rørmagasin i kolben, sjølv om den er noko dyr :)

 

Kva vil folk her inne anbefale dersom eg er på utkikk etter ei forholdsvis presis salongrifle i links? Primært for skyte-/mengdetrening, men som duger godt til småviltjakt som kråke og liknande også. Igjen, helst ei bolt-rifle for å få trening med med dette, men det er ikkje eit absolutt krav.

 

Prismessig vil eg helst ikkje strekke meg så mykje lenger enn kva CZ 452 kostar, sidan eg også vil ha dempar og kikkert, men det er vanskeleg å vere kresen når ein er links-skyttar :trist:

Link to comment
Share on other sites

Jeg forstår frustrasjonen over at Cz-455 ikke kommer i links, men Cz-452 vil etter min mening være det beste valget her. Lurer på om Anschütz 64 finnes i en linksutgave, men den blir nok i så fall endel dyrere.

Av halvautomater har du plukket frem de som utmerker seg, 10/22 bør du se på Target, Tactical eller Take Down - de er de mest presise.

Det er forøvrig ikke krav om plombering av magasin på halvautomatiske rifler, kun bestemmelser om hvor mange skudd du har lov å legge i på jakt.

 

OT: Ad avataren din, godt å se at der er flere som har oppdaget Spock's Beard :D

Link to comment
Share on other sites

jeg har Savage MK2 GL og har ikke annet enn positivt å si om funksjonering og pressisjon

i rifla. når jeg fikk den så klaska jeg på en kikkert og skøyt inn på omriss av en tikroning,

det krevde hele 5 skudd (50 meter) :winke1:

og accutriggeren er nydelig å skyte med, børsa går meget bra og subsonisk med cci standard.

Stokken ser billig ut og er litt i letteste laget

Link to comment
Share on other sites

Vist du kan leve med å lade med høgrehånda vil eg anbefale cz455 evolution variant, den kommer med en lettere spesiel Boyd stokk som er ambidextrous både i grep og kinnstøtte.

 

Er linksskytter selv, men endte opp med denne for et par månader siden etter nesten eit år med tvil, montert en a-Tec demper og eit billigsikte til 500kr fra xxl (bsa/bsw?)

 

Cci standard klarer fint kant i kant på 25m, Cci sub hp klarte eg å lage eit hull som såg ut som eit 9mm hull, brukte riktignok sikkert 3minutt på dei 5 skudda :-P

Prøvd ein gang på 50m, holdt meg da under 3cm høgdespredning med begge typer.

 

Sent fra mobilen

Link to comment
Share on other sites

Har eid cz 452 lux, et godt og presist våpen :)

 

Vist du har lyst å plukke på en 10/22 Takedown så er det bare å ta turen. Min er dempet også.

 

Send meg en pm vist du føler for å se/prøve.

 

Forøvrig var ikkje Spock's Beard noe for meg, holder på å sovne her!

Link to comment
Share on other sites

Takk for alle svar!

 

Det ser ut til at det må bli ein Savage eller ein CZ om eg vil ha bolt. Finst det våpenforhandlarar i Bergensområdet som har Savage? Skulle veldig gjerne ha klådd litt på ei slik, eller i alle fall ei tilsvarande i rechts. Ser mange som skryter av AccuTrigger, medan andre ikkje kan fordra det, så hadde vore greit å fått testa det ut.

 

CZ 452 er jo nesten dobbelt så dyr som Savage Mark II GL. Antar at stokk og i alle fall følt kvalitet er betrakteleg høgare med CZ, men er det verdt prisforskjellen?

 

CZ 455 Evolution Variant såg heilt forferdeleg ut! :smile: Dessutan vil eg gjerne ha i links utførelse om eg skal ha bolt.

 

Sender deg ein PM, Xesray, hadde vore kjekt å prøve ein 10/22 TD! :mrgreen:

 

Spock's Beard er forøvrig nesten like bra som Transatlantic :winke1:

 

Edit:

 

Kjenner fint lite til Anschutz (enda mindre enn andre merker :P ), men har høyrt namnet i forbindelse med skiskyting meinar eg? Eit kjapt Google-søk ser ut til å skryte over presisjonen i alle fall?

 

Kva modell er den i Finn-annonsa? 1416L D KL Classic? Den såg i alle fall nice ut!

 

Vil ikkje jernsiktet gjere det litt meir tricky om ein vil sette dempar på rifla? Kan ein allikevel beholde jernsiktet dersom ein finner på å skyte utan kikkert? Det same vil vel gjelde CZ 452 Lux også?

Link to comment
Share on other sites

Anschutz er topp kvalitet, det trenger du ikke bekymre deg over. Om den er så mye bedre enn Cz at den forsvarer prisforskjellen er der delte meninger - jeg mener vel strengt tatt at den ikke gjør det, men til den prisen de selger ut det eksemplaret er ikke det tema.

En børsemaker som kan faget sitt klarer fint å korte av siktefoten i forkant slik at der er plass til gjenging. Du kan da ikke bruke teleskopdemper, men med så lite vekt som der er i en .22-demper er ikke det noe problem.

Hvis Xesray sladrer tar jeg gjerne med meg en hotroddet 10/22 og holder dere med selskap :wink:

Synes forøvrig at Ryo Okumoto og Allan Morse trekker SB opp et bitte lite hakk over Transatlantic, spesielt keyboard-arbeidet. Regner også med at du fikk med deg Steve Hackett-konserten nylig. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Upris er det ikke nei, mer som et røverkjøp/kupp. Det er egentlig ufattelig om den fremdeles er til salgs-har ligget en ukes tid. Men fok er så blindet av CZ-hysteri og løpsskifte at de ikke oppfatter en god handel når de ser den, 99,999% sikker på at denne Annien rett ut av eska skyter ræva av en CZ med alle fuskeknepene folk tyr til for å få de til :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Har sent ein mail til Jakt og Friluft no angåande Anschutz-rifla, så får me sjå om den fortsatt er til salgs :) Takk for all input så langt!

 

HighPower: Har akkurat snakka med Xesray, me skal prøve å få til noko i ettermiddag. Du kan jo ta ein prat med han, så joiner du oss om du har muligheten til det. Hotrodda 10/22 høyres bra ut :winke1:

 

(Gitarspelinga til Alan Morse er fantastisk, men synst SB mista noko vesentlig når Neal Morse plutselig fant Jesus :lol: Steve Hackett fekk eg dessverre ikkje med meg, hadde ikkje mulighet :| )

Link to comment
Share on other sites

Kom endeleg gjennom på telefon til Jakt og Friluft, og dei har fortsatt Anschutz-rifla. Den var allerede gjenga, og frontsiktet difor tatt bort, men det betyr ikkje så veldig mykje for min del. Han eg snakka med anbefalte ein Redfield 3-9x40 eventuelt ein tilsvarande Leupold. Redfield kjenner eg ikkje til, men ser ut til å vere eigd av Leupold? Ser uansett ut til å få gode skussmål på nettet for å vere mykje sikte for pengane.

 

Men dette er jo eit sikte primært retta mot "vanlege" rifler, korleis blir det då med parallaksen på kortare avstandar slik salongrifler ofte blir brukt?

Link to comment
Share on other sites

Er i kontakt med Jakt og Friluft, dei skal holde av rifla, så det blir nok eit kjøp :)

 

Stor takk til HighPower og Xesray som lot meg få teste to (vidt forskjellige! :mrgreen: ) 10/22 i går. Frister veldig med ein Takedown når eg såg kor liten og hendig den rifla var, men det får komme seinare. Det blir salongrifle med bolt i første omgang :)

Link to comment
Share on other sites

Det skal ikkje vere lett å komme gjennom til J&F!

 

Har prøvd å ringe dei sidan torsdag då eg sist snakka med dei. Sendte også SMS som eg vart bedt om, og i tillegg ein mail, men fekk aldri svar og kom aldri gjennom på telefon før nett no. Ville forhøyre meg om Leupold-siktet (VX-1 2-7x28mm Rimfire), men det hadde dei ikkje på lager. Forventa levering? 3+ mnd... :trist:

 

Av andre sikter tilpassa salongrifle hadde dei inne Leupold VX-2 3-9x33mm Ultralight, men til 4700 kr blir det i dyraste laget akkurat no. Men eg kjøper i alle fall rifla og demper, så får eg begynne å leite etter eit passande sikte andre plassar :smile:

Link to comment
Share on other sites

Jepp, takk for tips! Satser på å ta ein tur innom der i løpet av veka :)

 

Fleire dumme spørsmål: korleis veit eg kva scope base, ringar og kva eg no måtte trenge som passar til denne rifla? Finst det ein god "scope mounting for newbies"-guide nokon plass? :mrgreen:

 

Eg fann denne "guiden", har ein mistanke om at det fort kan bli sånn :lol:

 

http://www.chuckhawks.com/mount_telescope_rifle.htm" target="_blank

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...