Jump to content

Bytte løp på mauser selv?


7x57R

Recommended Posts

Heisann

Lurte på om det er mulig å bytte løp på en hv mauser selv. Har et kv løp i 30-06 som jeg har lyst å bruke.

Hvis jeg kjøper en "barrel wrench" og en "barrel vise" fra brownells, er det da mulig å bytte mellom to ulike løp?

Har bare tenkt å bytte mellom løpene et par ganger i året, trenger derfor ingen hurtigløsning.

 

Håper noen kan gi litt veiledning her :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Hei!

 

Hvis du får en børsemaker e.l. til å ordne den første tilpasningen av det nye løpet og få løsnet på løpet som sitter i kassa di så kan du bytte selv senere.

 

Du trenger heller ikke å kjøpe noen løpsstikke for å bytte på løpene, bruk en vanlig stikke (evt hydraulisk presse) med kjefter i treverk eller lignende. De trenger egentlig ikke sitte så jævlig hardt, men skru til så godt du kan.

Link to comment
Share on other sites

Har bare tenkt å bytte mellom løpene et par ganger i året, trenger derfor ingen hurtigløsning.

Syntes det hørtes mye ut jeg da.. man kan skifte løp selv, men det er en del styr. Jeg foretrekker å la en børsemaker ta den jobben.

 

Nå må du ikke få perverse tanker.. men litt av trikset er skru inn - skru ut - skru litt lengre inn - skru ut - skru enda lengre inn - skru ut.. osv. Helt til man har fått løpet riktig på plass. Første gang det settes på, må det sannsynligvis tilpasses. Kanskje er Heen muffe en bedre løsning http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=38&p=470156.

Link to comment
Share on other sites

Nå må du ikke få perverse tanker.. men litt av trikset er skru inn - skru ut - skru litt lengre inn - skru ut - skru enda lengre inn - skru ut.. osv. Helt til man har fått løpet riktig på plass.

 

Det der må være tidenes dårligste forklaring på montering av mauserløp og kontroll/justering av lukkeavstand.,....

Link to comment
Share on other sites

Tidenes.. nja, blant topp 5 kanskje.

Men var heller ikke meningen med noen jobb beskrivelse på hvordan det skal gjøres, ettersom trådstarter ikke spør om det. Han vurderte å skifte mellom to løp som da nødvendigvis er tilpasset.

 

Det kommer vel litt høyre opp på listen når man bare slenger ut hva som skal gjøres uten mer forklaring, slik du gjør.

 

litt av trikset er..
Link to comment
Share on other sites

Ja, ikke sant...

 

Problemet er at det du skriver ikke har noen relevans til løpsbytte på en mauser :wink:

 

Ja, en kan bytte løp på en mauser selv; og når løpene er tilpassset holder det i massevis med feks 2 oljefiltertenger fra Biltema for å gjøre det. Første gangs tilpassning er jobb for børsemaker (eller annen kyndig person) og innvolverer bla justering av kammeret slik at en får rett lukkeavstand ("headspace" på nynorsk). Hvor omfattende (og dyr) denne tilpassningen er avhenger av om du skal ha nytt løp laget fra et emne (et 1 meter lang, Ø32mm tykkvegget stålrør med rifling for å si det veldig enkelt), et såkallt "short chambered" løp (feks et Kongsberg mauserløp, et Adams&Bennet fra Midway) eller et brukt løp. Så kommer jo detaljer som åpne sikter, overflatebehandling osv.

Enkleste tilpassning (short chamber) krever minimum en tolk og en kammerbor, øvrige løsninger krever tilgang til dreibenk.

Pris fra +/-800kr til såpass dyrt at en bør tenke to ganger før en bruker såpass med kroner på en mauser.

 

Når ting er tilpasset er det rett fram; skru ut det ene løpet, skru inn det andre til det stopper, dra til sånn passe. Ferdig. For 20øre (altså ørlitegrann) i noe smøring på gjengene er aldri feil. Løpene oppbevares best i en strømpe, et rør eller lignende

 

Muffa fra Heen er et fint stykke arbeide, men etter min mening en løsning på noe som ikke er et problem....

Link to comment
Share on other sites

Jovisst har det relevans Chiefen.

 

Er løpene tilpasset, er det bare snakk om å skru det på plass. Det gjøres da best ved å skru-løsne-skru inntil det står riktig.

Man kan alltids utbrodere ett svar ut over det for å vise hva mer man kan. Men headspace m.m. er neppe noe han trenger å tenke på ved hvert skifte.

Link to comment
Share on other sites

For å gi trådstarter et enkelt svar siden han har et løp han vil bruke; Lag deg to treklosser i eik eller lignende hardt treverk som du spenner over pipa i ei kraftig skrustikke.

Bruk så den største skiftenøkkelen du kan oppdrive og sett denne på kassa på det flate partiet foran rekylklakken og gi den et kraftig rapp med en magnum hammer mens du holder press riktig vei.

 

Skru inn KV pipa og teit godt før du prøver en patron. Kamrer den så er du good to go. 99% sikker på at det går helt fint. I værste fall får du ikke kamret patrona og da blir det litt mer tull...

 

Jeg har gjort dette ørten ganger og det har alltid funket upåklagelig, men du har selvfølgelig ikke en benkebørse etter en slik operasjon.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...