Jump to content

Vent til midnatt


Recommended Posts

- For hundene sin skyld. Med fyrverkeriet. Bikkja mi takler det greit, men mange hunder (og katter) vrenges ut av sitt gode skinn denne dagen i året. Det er ikke alltid den sabla smellen, men det forbaskede freset og lysglimtene som kan få bikkjene til å pisse på seg. De fleste hundeeiere sørger for å lufte hundene godt i god tid før det skal smelle, men det finnes alltid noen jævler der ute i antakeligvis prepubertal alder som begynner allerede i romjula, men aller verst fra mørkets frambrudd på selve nyttårsaften. Fyrverkeri er i utgangspunktet forbudt i Norge for menigmann, men det gis dispensasjon nyttårsaften mellom kl 18 og 02. Men prøv å vente til midnatt da… Og ser dere en person som lufter hunden sin, så vent til de har passert med god margin i det minste.

 

Takk, og Godt Nyttår.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 124
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

- men det finnes alltid noen jævler der ute i antakeligvis prepubertal alder som begynner allerede i romjula, men aller verst fra mørkets frambrudd på selve nyttårsaften.

 

 

Heldigvis so hugsar eg framleis at eg har vore ung og sendt opp fyrverkeri både i tide og utide. Rakettar vart sendt opp på fest i heile julehelga utan at det var noko problem.

 

No vert det berre på nyttårsafta, men som regel 2 ganger. Fyrste gangen er rett før junior skal legge seg, han vil sjå fyrverkeriet men klarer ikkje vere vaken til midnatt. Hunden får lov til å vere inne medan me skyt opp det me skal.

Link to post
Share on other sites

Forgje hunden vår ble ganske så grinete nyttårsaften, hvis hu ikke fikk være med ut å fyre opp :grin:

 

Hu vi har nu bryr seg ikke i det hele, dvs, hender hu logerer litt. Mens gamlingans får spader.....

 

Nå har jeg sluttet å kjøpe med mye hyl, pga nabohunden, som ikke trivs.

 

Feir med måte, noen hunder blir enmå mer stresset når mor og far er bedugget, i tillegg til den krigen som foregår ute.

Link to post
Share on other sites

Da jeg var tenåring var det hyl og smell hele romjula, fra 3. juledag.

I år derimot har jeg ikke gått til innkjøp av noen tin enda, blir idag.

Jeg tenker faktisk litt på hunder i nabolaget når jeg ikke fyrer i romjula, men ma kan faktisk ikke forvente at alle sammen tenker slik.

Det gjorde ikke jeg selv før heller........

Link to post
Share on other sites
E det kun dyrene våres vi bør tenke på da? Mye ville dyr der ute som løper seg ihjel.

Enig med deg, men heldigvis er fyrverkeri mest konsentrert i bebygde strøk. Det er imidlertid mange som bruker fyrverkeri på hytta, og da kan dette bli et problem.

 

Gode tips til å verne hundene våre i kveld da? Doping er uaktuelt for meg, og de gangene jeg har gått ut og sett på fyrverkeriet så har jeg hatt hunden på kjøkkenet med radioen ganske høyt på. Skal visstnok finnes en sak til å plugge i stikkontakten som avgir beroligende feromoner, men jeg har mer tro på å være tilstede sammen med bikkja, ikke trøste (kan ha motsatt effekt), men oppføre seg som normalt.

 

Heldigvis er ikke bikkja mi heller videre redd av seg, men han går jo med ørene på stilk og er tydelig nysgjerrig på det som skjer ute.

Link to post
Share on other sites

Fryktelig enig med deg Xesray. Fyrverkeri skulle vært forbudt for menigmann. Fulle folk som roter med sprengstoff - kjempesmart! Helt ufattelig at myndighetene, som skal legge bånd på omtrent alt vi foretar oss, lar dette fortsette, med husbranner og tragedier som resultat hvert eneste år, og ikke minst en forferdelig tid for mange kjæledyr, fugler og andre dyr i nærheten. Og det er ikke bare på nyttårsaften det skjer. Neida, hele romjula smeller det jevnt og trutt fordi noen tolv- fjortenåringer har stjålet fra lageret til pappa og synes verden er fantastisk når man får skutt opp litt fyrverkeri uten den minste tanke om omverden og mulige konsekvenser.

 

La heller kommunene ta over og sørge for offentlig fyrverkeri under kontrollerte former, så kan de som ønsker det reise og se på.

 

Jeg har ikke kjøpt fyrverkeri på flere år nå, og kommer ikke til å gjøre det mer heller, selv om jeg har to jentunger som liker å se på slik. Prioriterer å sende penger til veldedighet i stedet for i lomma på selgerne (støtter Stine Sofies stiftelse og har gjort de i mange år). Jeg har hund, og han går jeg i kjelleren med når det nærmer seg midnatt. Han har opplevd to nyttårsaftener og har klart seg bra, men jeg vil ikke la han være alene inne kl tolv. Så ny tradisjon for meg er å gå ned i hobbyrommet med boffen kl halv tolv, sette på varme og lade noen patroner en times tid! :)

 

Ellers, godt nyttår folkens!

Link to post
Share on other sites

Selv syns jeg det er nesten null smell nå for tiden, og etter at de "orntlige" rakettene med styrepinne forsvant har vel skader på både personer og inventar gått kraftig ned. Det var verre den gangen jeg var ung, med Flashing Thunder stappet ned i postkassene til folk så det ble rene claymore-minen når den gikk av.

 

Men det er vel med fyrverkeri som med alt annet, det jeg ikke selv driver med eller er interessert i burde vært forbudt.

Link to post
Share on other sites

Har vært merkverdig stille også her i romjula, godt er det. Bor ikke tettbygd strøk, så da går det bra for dachsen her, setter på radio, leker litt med hunden inne og det vanlige, så er den kvelden over. :)

 

Lykke til med hundene i kveld, og riktig godt nytt år til alle der ute. :)

 

Sako_35

Link to post
Share on other sites

Var vel ikke stort bedre da vi var i den alderen :roll: men tenker anderledes nå,her smeller det hver kveld.heldigvis bryr ikke hunden seg,men kattene derimot klatrer på veggene,beste er vel å sette radioen på og ha det lyst i rommet,mange dyr reagerer på blinkene også.lykke til i kveld dyreeiere.

Link to post
Share on other sites

Personlig er jeg mot hele fyrverkeri dritten.

Så lenge jeg får god mat, og godt selskap så er jeg fornøyd.

Koster bare masse penger, og skader folk. (litt sånn som våpen :lol: ) <- fleip

 

Har hatt hund, og den likte ikke nyttårsaften i det hele tatt.

Når der er sakt, så er ikke hunden det største problemet her på gården.

Min søsters sprang/dresurhest på 700kg er det verre med.

Link to post
Share on other sites
Det er fin bil, flott interiør, dyr flott mat, smykker, flat tv og all annen luksus å.

Vel talt! Dette forumet viser jo at vi vil bruke penger på ting vi liker, selv om mange synes det er sløsing. Smak og behag, og så lenge man har råd er det jo greit. Fyrverkeri er fint og en bra markering på slutten av noe gammelt og starten på noe nytt. At folk ikke evner å bruke hodet eller at foreldre de siste 15årene ikke har klart å lære bort hva som er lurt å ikke er en annen sak. Samfunnet er i endring og det er mulig vi ikke er i stand til å bruke fyrverkeri på en riktig måte, men de er vi absolutt ikke med alkohol heller, så da kan vi snart legge restriksjoner på absolutt alt.

Nei, bruk hodet, fyr opp det dere har. Godt nytt år!

Link to post
Share on other sites
At folk ikke evner å bruke hodet eller at foreldre de siste 15årene ikke har klart å lære bort hva som er lurt å ikke er en annen sak. Samfunnet er i endring og det er mulig vi ikke er i stand til å bruke fyrverkeri på en riktig måte, men de er vi absolutt ikke med alkohol heller, så da kan vi snart legge restriksjoner på absolutt alt.

 

Spent på hva du mener har skjedd de siste 15 årene, det var merkelig spesifikt.

Folk var da like idioter med fyrverkeri for 15+ år siden også.

Link to post
Share on other sites

Jeg har to bikkjer som stort sett bare blir arge av smellingen og en labradortispe som blir redd. Som vanlig, tilbringes nyttårsaften hjemme. Jeg setter på høy nok musikk til å overdøve rakettene til det begynner å ebbe ut og gir bikkjene ekstra oppmerksomhet og godsaker mens det står på. Fyrverkeri har vi ikke kjøpt på mange år, jeg åpner heller en flaske god Champagne midnatt.

Link to post
Share on other sites

Er så heldig å ha hunder som ikke bryr seg, de syntes faktisk det var gøy i fjor, så regner med det går greit i år også :)

 

Har minimalt med fyrverkeri selv, og det fyres opp kl 12 men hadde jeg hatt barn hadde jeg nok fyrt opp ei runde før på kvelden.

 

Godt nyttår!

Link to post
Share on other sites
At folk ikke evner å bruke hodet eller at foreldre de siste 15årene ikke har klart å lære bort hva som er lurt å ikke er en annen sak. Samfunnet er i endring og det er mulig vi ikke er i stand til å bruke fyrverkeri på en riktig måte, men de er vi absolutt ikke med alkohol heller, så da kan vi snart legge restriksjoner på absolutt alt.
Spent på hva du mener har skjedd de siste 15 årene, det var merkelig spesifikt.

Folk var da like idioter med fyrverkeri for 15+ år siden også.

15 år var bare ca.. Kan godt hende det bør være fler... Man kan jo se av samfunnet siste år at det blir mer og mer vil festing, mer og mer tull i fylla mtp vold, sexsaker, uvettig bruk av litt av hvert og narkotika. Det var ikke så galt da jeg vokste opp. Derfor jeg sa 15år.. Om man hadde hatt mer peil på hva fyrverkeri er og hva man faktisk håndterer så kanskje det ikke hadde gått sånn? Samme med alt annet. Hadde man visst bedre eller fått vite litt mer om farer og gleder bak ting så kanskje man hadde beholdt litt av hvert?

Link to post
Share on other sites

Et lite paradoks at romjulsfredningen blir avsluttet med å sende tonnevis med fyrverkeri i lufta. Og en liten påminnelse om at man lever i et sosialdemokratisk helvete når alle idiotene som blir skadd i natt skal behandles og restitueres med mine skattepenger.

 

Hunder og nyttårsaften er problemfritt. Hunder er ikke redd fyrverkeri i utgangspunktet. Er du en god flokkleder for hunden din bryr den seg ikke om hyling, smell og blink.

Link to post
Share on other sites

Jeg er som vanlig. Men Amigo liker ikke hylene og lysglimta. Jeg skyter hjort omtrent over hodet hans uten reaksjon, men dette er annerledes.

Begge bikkjene ligger og sover i sofaen nå så det skal nok gå fint. Men det er så himla unødvendig å starte med oppskytinga sju timer før tiden...

Link to post
Share on other sites

Det smeller godt rundt her også nå. Ares ligger strak som et slakt på sofaen og gir (foreløpig) blaffen, men det har ikke vært noe smell tett ved huset ennå. Går nok bra, men tør ikke å ut på byen på party i kveld. Det kommunale fyrverkeriet var forresten veldig flott, men det ble dårlige bilder på 3 km avstand.

Link to post
Share on other sites

For alt for mange år siden, hadde familien til en god kompis en Golden Retriever. Den ble fullstendig

gal etter en nyttårsaften. Vi kalte den bare CUJO... for de som har sett filmen basert på Stephen Kings roman med samme navn, eller lest boken, skjønner nok hva jeg mener :wink: .

Dette var før mobiltelefonens tid. Vi kunne ikke ringe, eller sende sms at vi satt utenfor i Asconaen, eller Mantaen og ventet for å dra ut å råne, eller skulle på fest. Det ble til at vi trakk lodd om hvem som skulle risikere liv og lemmer for å ringe på døra til nevnte kompis. Den lå på lur og angrep alt som kom inn i hagen.

Jeg husker spesielt en episode der en ulykkelig taper kom løpende og kastet seg desperat over gjerdet. Hadde det ikke vært for lommeboka som standardmessig skulle være i høyre bakbukselommme dengang, hadde han den dag i dag manglet et kilo flesk i ræva :D

Jeg skjønte jo noen år senere, da jeg fikk hunder selv, at mye av Cujos oppførsel skyldtes mer enn bare nyttår. Bla lite konsekvent lederskap i den familien...

Uansett, bruk vett med fyrverkeriet, og takk for det gamle :wave:

Link to post
Share on other sites

Til alle dere hunde elskere.

 

Jeg orker ikke et lengere innlegg nå, så vi tar kort versjonen.

 

Dere har null, nix og ingenting med når folk skyter opp fyrverkeri.

 

Min fanesak til neste nyttår : Hund og eiere kan samles på Finse for en fredfull nyttårs feiring !

 

Godt nytt år :winke1:

Link to post
Share on other sites
Er det noen som vet hvorfor hundene deres reagerer så veldig på fyrverkeri, når de er vant til å være med på jakt? Har det kanskje noe med settingen å gjøre?
Ja. Jaktlysta er ofte so sterk at viss ein sokalla skotredd/skotberørd hund er fokusert/konsentrert på viltet so vil han som regel ikkje reagera negativt på skotet i jaktsituasjonen.
Link to post
Share on other sites
Hund og eiere kan samles på Finse for en fredfull nyttårs feiring !

 

Er det nokon på Finse som har gjort deg noko, sidan du vil hindre dei i fyrverkeri? :winke1:

 

No smell det godt rund huset på alle kanter. Resten av huset er allt komne til sengs og det er ikkje lyd fra nokon, verken 2 eller 4 beinte.

Link to post
Share on other sites

Naboen har kanonade rett utenfor her, og schaefervalpen på 8 måneder gir beng :) Spiller musikk og oppfører meg som vanlig, da stresser ikke bikkja heller. Denne bikja er ikke like vant med skyting som andre jeg har hatt, men han bryr seg ikke stort alikevel. Dette er nok den lungneste valpen jeg noengang har vært borti uten at den er helt sløv :)

Link to post
Share on other sites
Til alle dere hunde elskere.

Jeg orker ikke et lengere innlegg nå, så vi tar kort versjonen.

Dere har null, nix og ingenting med når folk skyter opp fyrverkeri.

Min fanesak til neste nyttår : Hund og eiere kan samles på Finse for en fredfull nyttårs feiring !

Godt nytt år :winke1:

- Og du har akkurat meldt deg ut av alle vettuge hundefolks jaktlag for all framtid? ;) Håper du har litt mer sympati med de firbeinte når du blir edru, og merker deg at denne tråden ikke har motsagt at fyrverkeri kan fyres opp i lovlig tidsrom kl 18-02 nyttårsaften, men bare oppfordret til å ta hensyn og helst fyre opp ved midnatt, slik fyrverkerifeiringa er tiltenkt.

 

736953_3965580302726_1787545151_o.jpg

Ares tok det veldig rolig da, ser litt fornærma ut for at jeg vekte han da jeg kom inn for å sjekke mens det stod på som verst. ;)

 

Riktig godt nyttår alle hundevenner, håper det gikk greit med våre firbeinte venner over hele landet! :D

Link to post
Share on other sites

Her purka mis seg igjennom. Dvs som en helt normal kveld.

 

Hu forgje vår ble, fra hu var valp, og fra medio oktober, utsatt for demo dvden til svea. Først i små doser, og med lav lyd, nermere nyttår vi kom, jo lengre doser, og høyere lyd ble det.

I og med at hu var rolig UTE sammen med oss under feiringa, vil jeg tro det fungerte greit :ugeek:

Link to post
Share on other sites

Har hatt 5 forskjellige hunder og katter de siste 15 årene. Det er litt pussig at ingen av de bryr seg om smell eller lysglimt av noe slag, de er derimot nysgjerrige. Mallen, chivuava og dverpinsjeren min ville til og med hente rakettene etter at de hadde brent ut. Kanskje det er eierne som lager så mye styr. Og at bikkjene tenker; nå bør vi være redde. for far er helt på tuppa.

Link to post
Share on other sites
Kanskje det er eierne som lager så mye styr. Og at bikkjene tenker; nå bør vi være redde. for far er helt på tuppa.

 

Det er en faktor, gjerne kombinert med misforstått trøst, men det er på ingen måte eneste grunnen.

Link to post
Share on other sites
Er det noen som vet hvorfor hundene deres reagerer så veldig på fyrverkeri, når de er vant til å være med på jakt? Har det kanskje noe med settingen å gjøre?
På nyttåraften blir tusenvis av hunder forlatt i et bur, enten i et folketomt hus eller så er det full fest i naborommet. Mange hunder er ekstremt vare for folk som har drukket, de klarer plutselig ikke å tolke kroppsspråket.

Samtidig freser, smeller og blinker det, folk roper, høy musikk og det klirrer i glass. Dette er et iscenesatt mareritt for hunden.

 

Anvarsbevisste hundeeiere har trygge hunder. Nyttårsaften er en helt vanlig kveld. Hunder er bekymringsløse selv på dommedag, så lenge sjefen har kontroll.

Link to post
Share on other sites

Grei teori, Sigboy. Hvis alle dyrene var levert med samme psyke. Hvordan forklare at én av 4 hunder i samme hus, én eier, alle bikkjene er ALLTID sammen med og uten eier, blir engstelig av fyrverkeri? Sier ikke at eieren ikke har en finger med i spillet, men det er ikke kun "hænn far" Den blir litt for enkel. Har hatt en overengstlig rottweiler, men av åpenbar "naturlig" årsak. Lynedslag noen meter unna under en fisketur med far ble for mye. Bikkja ble plutselig en av de kjappeste noen sinne, og jeg mistet 75% av hørselen på én side. Jeg har alltid tatt med hundene på skytebanen fra de var knøttsmå. Først bare innom banen i bilen for å ta det gradvis videre. Helt klart ingen garanti, men samtidig en kjempefordel å venne dyret til smell. Løser selvsagt ikke problemet med lys, hyl, klirrende glass og dritfulle idioter. Min personlige mening er at dyra bør slippe klirrende glass og fulle folk...på lik linje som barn;-)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...