Jump to content

Etter skuddet


jaktlykke

Recommended Posts

Ting å tenke på før/etter skudd

- for å gjøre et evt. ettersøk lettere

 

Forfattet av Helga-Mari Tessem

 

Hvor stod dyret når du skjøt?

Forbausende mange klarer ikke å si nøyaktig hvor dyret stod i det skuddet gikk. Det betyr jo vanligvis ingenting siden dyret går i bakken etter et vellykket treff. Men dersom du har feilberegna avstand eller dyret evt. har flytta seg i det du skyter så er det fort gjort at det blir en skadeskyting eller dyret forsvinner ut av syne og du ikke finner det igjen. Ofte er det i skumringstimen man skyter og dermed lurer omgivelsene deg i form av at du ikke ”kjenner igjen” skuddstedet. Prøv derfor i enhver jaktsituasjon å plukke ut noen referansepunkter slik at det er lettere å finne selve skuddplassen etterpå. For en ettersøksjeger letter det arbeidet enormt dersom man slipper å leite på feil haug eller 50 m i feil retning… og det sparer tid ikke minst!

 

Avstand?

Noen skyter på lengre avstand enn andre og ikke alle er like flinke til å beregne avstand og ei heller kjenner riflas og egnes begrensninger. Å kjenne sitt våpen og vite hvordan det oppfører seg på ulike avstander er viktig for ellers kan man få seg en lei overraskelse.

For ettersøksjegeren er det greit å vite om det er 100 eller 200 m man har skutt på – dessverre er det noen som pynter på avstanden og ikke sier det som det er av redsel for å få represalier. Husk at ettersøksjegeren ikke er der for å moralisere eller kjefte – de er der for å hjelpe jegeren. Avstand og hvor dyret stod i forhold til jegeren gir verdifull informasjon som kan tegne et bedre bilde på hva som kan ha skjedd og hvordan løse søket.

 

Flere dyr sammen?

Det er ofte flere dyr sammen i skuddsituasjonen – enten de er i flokk på en bø eller på tur gjennom skogen. Ved skudd forsvinner som regel de friske dyrene vekk fra stedet mens den påskutte blir liggende igjen. Men av og til løper dyret sammen med de andre – i alle fall et stykke. Å vite HVA slags dyr man har skutt på (kjønn, alder) er også vesentlig – igjen er det en del som sliter med å kunne si om det var fjorkolla eller den voksne kolla de skjøt på. Eller var det rett og slett en spissbukk? Du skal vite hva du skyter på og ikke minst er det viktig for ettersøksjegeren å vite at det er korrrekt dyr man går etter – særlig når det er flere i en flokk.

 

Hvilken vei stod dyret?

Tenker man anatomi så ligger hjerte og lunger i midten framom mellomgolvet. Bakom mellomgolvet har vi milt og vom over på venstre side mens leveren ligger på høyre. Tarmene i midten. Står dyret svært skrått i skuddøyeblikket vil kuleutgangen kunne komme for langt bak og treffe f.eks vom, tarm eller lever. Det har også betydning om dyret skytes skrått bakfra eller skrått forfra. Se plansjene nedenfor.

 

85uvyvp.jpg

 

89rccci.jpg

 

Har man skutt på svært skråttstående dyr så vet man også at sjansen for å skadeskyte er stor. Treffpunktet forteller mye om hva slags skade man kan forvente seg og hvordan søket kan fortone seg. Si derfor fra til ettersøksjegeren med en gang om hvordan dyret stod – det er til stor hjelp.

 

Skuddreaksjon?

Står dyret helt stille og bare ser seg rundt og begynner å beite igjen eller jogger et stykke for så å bli stående kan det tyde på bom. Uansett skal man ikke avspise det med ”det var nok en bom” for så å jakte videre; man skal undersøke skuddstedet og gjøre et kontrollsøk med hund.

 

Legg merke til hvordan dyret oppfører seg etter skuddet. Ta nytt ladegrep straks og ha kontroll på dyret helt til det ligger nede. Faller det knall og fall og spreller med beina i været så OBS! OBS! Det er ofte tegn på ”høye skudd” – f.eks ryggtappskudd – og da går det bare et minutt eller så før dyret kommer seg på beina igjen og stikker av gårde i vill fart. Det samme dersom dyret blir liggende og veive med hodet – vær da klar med oppfølgingsskudd!

Mang en jeger har fått seg en overraskelse da de har trodd at dyret er ferdig og satt rifla til sides for deretter å se at dyret spretter opp og forsvinner før de har sjansen til skudd nr. 2.

 

Hørtes innslag?

Dette kan man trene seg opp til å høre. Et treff i dyret blir som et ”svussssj-d`d”. Er det rein bom så høres ofte ingenting. Prøv å legge merke til om du hører noe neste gang du skyter – hører du innslaget så får du en trygghet for at du har treff. Om det er et godt treff - se det er en annen sak! De som bruker hørselsvern vil ha problemer med å høre innslaget nettopp fordi smellet skal dempes.

 

Hvilken vei gikk dyret etterpå?

Når du har skutt så følg med på hvilken vei dyret gikk. Ofte ligger dyret rett i nærheten, men selv ved et godt skudd kan et dyr springe borti 100 m eller mer før blodtrykket sender det i bakken og det dør av blodtapet og skaden. Er det skumring eller tett skog der dyret løp inn så vanskeliggjør dette å finne det igjen. Så følg med!

 

Lyder etterpå?

Mange dyr løper et stykke før de stuper. Legg merke til om du hører baksing og stamping og fall i krattet eller om det er helt tyst og stille etterpå. Det er alltid et godt tegn å høre at dyret går i bakken og det stilner etterpå.

 

 

I påvente av ettersøksekvipasjen – hva skal du gjøre?

 

Du har nå gjort alle de observasjonene som listet opp ovenfor – men dyret er dessverre skadeskutt eller det har forsvunnet og du trenger hjelp til å finne det igjen. Du er småstressa og vil finne dyret så fort som råd er – dette er velkjente følelser for de fleste jegere.

 

Mange ødelegger for ettersøksekvipasjen uten å være klar over det der de tramper rundt på skuddstedet i sin streben etter å finne dyret selv, så her følger noen gode råd om hva du bør gjøre.

 

:arrow: Du kan gå til skuddplassen og leite forsiktig etter tegn på treff (blod, kjøtt, bein, vom, hår).

 

:arrow: Ikke tramp rundt på skuddstedet – er det blod der så kliner du det utover et stort område og det vil gjøre jobben for hunden vanskeligere. Pass derfor på hvor du setter beina!

 

:arrow: Er dere flere sammen så ikke spre dere og søk rundt på skuddstedet – det blir bare rot og dere ødelegger ”bevis”.

 

:arrow: Du kan gå et lite stykke (50-100 m) i fluktretningen og se om du finne dyret. Gjør du ikke det – trekk deg tilbake og vent på ettersøksekvipasjen.

 

:arrow: Merk skuddstedet (legg f.eks lua di der) og der du skjøt fra. Merk også tiden.

 

 

Tenk over de tingene som er listet opp foran – avstand, skuddreaksjon, hvor løp dyret, hørte du noe etterpå osv. Dette er verdifull informasjon for ettersøksjegeren.

 

Når ettersøksjegeren kommer vil han/hun lytte til informasjonen du gir og deretter foreta en skuddplassundersøkelse. Selv om du ønsker å komme i gang med søket fortest mulig så er det viktig å få dannet seg et bilde av situasjonen og det er ettersøksjegeren som tar avgjørelsene herfra. Er dyret skadet vil det gå i sårleie innen kort tid og da kan man med fordel vente med å starte søket noen timer. Vær også klar over at det ikke er tillatt med lysbruk under ettersøk av privat karakter – det er viltnemnd og kommunen som gir dispensasjon til den slags.

Link to comment
Share on other sites

Vær også klar over at det ikke er tillatt med lysbruk under ettersøk av privat karakter – det er viltnemnd og kommunen som gir dispensasjon til den slags.

 

Flott info. Helga M.:wink:

Men hvordan skal de lokale viltnemdene tolke Rundskriv april 2006 Viltloven Utøvelse av jakt, felling og fangst.

Hva er særlige omstendigheter?

 

Kommunen og fylkesmannen kan som lokal/regional viltmyndighet ved særlige

omstendigheter bestemme at kunstig lys er nødvendig for å sikre en rask og effektiv

avliving av dyrevernhensyn, fordi det da ikke lenger er snakk om ordinær jaktutøvelse

eller felling. Jeger/jaktlag som pålegges å bistå kommunen eller fylkesmannen

i et offentlig ettersøk forholder seg da til kommunens eller fylkesmannens

anvisninger om videre gjennomføring av ettersøket. Under særlige omstendigheter

hvor kommunen eller fylkesmannen har kommet til at dyrevernmessige forhold

tilsier det, kan det gripes inn før jeger/jaktlag har sluttført sitt pliktige ettersøk.

Dette er et unntak av mer nødrettslig karakter.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...