Giron Posted December 2, 2007 Share Posted December 2, 2007 Vel, noen må begynne. Headjabidus eller selskapsbidos er en rett med tradisjoner i Finnmark. ved store høytider, og når folk samles står gjerne denne retten på menyen. Den er enkel å tilberede, det går raskt å lage, og har få ingredienser. Til et stort påskebryllup i Kautokeino kan det gå med 30 rein for å mette gjestebudet. Jeg tror kona putter dette oppi: Til fire personer i et selskap, eller to personer etter en lang dag på jakt trenger du: En halvkilo kjøtt (bog eller stek) Ca 1,5 liter vann litt salt(2 ts) litt hvetemel (1ss) Noen gulrøtter (2-3) Noen poteter (3-5) Skav kjøttet. Dette er enklest når det ennå er frosset. Hiv melet oppi det kalde vannet og rør ut (i ei gryte). Hiv kjøttet opp i samme gryta. Tilsett salt og kok opp. La det koke i 20-25min. Deretter hiver du gulrøttene som du har vaska og skivet oppi gryta.La det stå og koke i 15min. I løpet av disse 15min lager du en brunsausjevning av 1ss margarin, hvetemel og litt vann. Når du er ferdig med sausen skreller du potetene og skjærer dem i terninger. Da har det akkurat gått 15min, og du tilsetter sausen og potetterningene til det som står og putrer. Når det har kokt opp lar du det koke i ennå 15 min. Da skulle potetene være ferdig. Voila! Serveres i suppetallerken med grovt brød, flatbrød, eller til store anledninger: sirupsbrød. Drikke: Gi meg gjerne tips til en vin som går til dette. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.