Jump to content

a-tec tmm-45


hunter97

Recommended Posts

Demping er som skrevet tidligere ganske lik så lenge det innvendige volumet er nogenlunde tilsvarende.

 

Det som pr idag er forskjellen er vekt, slitestyrke og ikke minst byggelengde. Om demperne bygger lite foran munningen og demper like godt som en som stikker 6-7 cm lenger fram er jo kort byggelengde ett pluss. Samme er lav vekt - jo lettere jo bedre selvfølgelig. Slitestyrke er kanskje en av de tingene det skiller mest på. De som er lettest tåler minst, men veier også minst.

 

Markedet har satt seg ganske godt slik det er idag. Du finner mange produkter som gjør omtrent det samme, men på relativt ulik måte. Det er derfor opp til deg som kunde og legge kriteriene for hva som er viktigst for deg og finne produktet som passer dine kriterier best.

 

Her hjemme er vi så heldige at vi har ekstremt godt utvalg i kanskje verdens beste dempere og alle er svært rimelige sammenlignet med med de fleste produsenter utenfor landet.

 

Kanskje på sin plass å lage en liten sammenligning over de ulike.

Lettest:

A-Tec CTM 4, Hausken Kompakt/Superkompakt, Sonic 35

 

Kortest byggelengde: Hausken Kompakt, BR Reflex, Sonic 45, Hausken Std.

 

Best Demping:

Hausken Whisper, A-Tec Maximum, RCC 50

 

Tåler mest skyting:

Ståldemperne Ase Ultra, BR Reflex, V-Mac er i en klasse for seg selv.

 

For de fleste vanlige brukere har en ikke bruk for de mest ekstreme prestada i noen retning og det er den gylne middelvei som gjelder og der er det 6-8 stk som alle er ganske like og vil gjøre det meste de fleste er ute etter mer enn godt nok. Sonic 45, Hausken Std, A-Tec Maxim(TMM 45), Hardcore 45/Jaktfall demperen er alle gode gylne middelvei produkter for normal jakt.

 

Hausken std er dyrest - demper best av de nevnte og er blant de korteste og er ergo kanskje den beste demperen. Derimot den klart dyreste av de nevnte og tåler mindre skyting siden den i all hovedsak er aluminium.

 

Sonic 45/Jaktfall/Hardcore er billigst - demper omtrent like godt alle tre. Sonic kortere enn de to andre - veier mest så balansemessig er forkjellen ubetydelig. Hadde beste lydempingen av 45mm demperne i Vapentidningens November test. Jaktfall demperen er lettest, bygger mer på lengde - koster det samme(1500,-) Hardcore hakket dyrere enn de 2 andre - demper godt, men har hatt endel problemer med at frontene glipper av og skytes av demperen. Sannsynligvis grunnet problemer med kontrollen av beisingen før eloksering da de veldig fine gjengene har lett for å etses "bort" om de beises for hardt. Her burde konstruksjonen vært endret til grovere gjenger for å unngå problemet som har vedvart i 3 år.

 

A-Tec Maxim er en av Norges mest solgte dempere og er veldig bra. Demper som de overnevnte og koster endel mer. Lengre byggelengde enn Sonic 45 og Hausken Std, men tilsvarende som JF og HC 45. Er stålforsterket med stålskiver mellom hver modul og tåler derfor mye skyting. Forsterkningskonstruksjon er forøvrig lånt/kopiert fra en annen norsk demper - Viking Midi. Maxim finnes i både en 6 og en 4 moduls utgave. Den 4 moduls utgaven var hovedsaklig tatt fram for den engelske markedet og fåes nå også som Browning X-Bolt demper'n.

 

I Sverige er det også noen interesante midt på treeet dempere som foreløpig ikke er særlig vanlige her hjemme. RCC 50 er nevnt fra før. De har også mindre utagver. Brügger&Thomet er skikkelige greier og markedsføres av Jaguar gruppen og er ett kvalitetsprodukt som alle andre B&T produkter. Er flere som jeg personlig ikke har erfaring med - kanskje Eirk Etterbrenner er innom iblant og kan fylle ut med litt mer informasjon

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...