Jump to content

Arvet et våpen, noen vet hvordan dette er?


HoKo

Recommended Posts

Den er laget på kongsberg våpenfabrikk, så det burde være mulig å finne ut litt om den der. Langt løp gitt :shock:

 

Santnok :)

mulig hvis jeg ringer dit å oppgir serienummeret at de kan finne ut noe?

Men de har vel kanskje ikke kontroll på det helt tilbake til 1881?

 

Kanskje man selg våpnet til Telenor tjenesten? kom på reklamen nå *ler*

Link to comment
Share on other sites

Ser ut som en hagle med Remington mekanisme basert på siktemidlene. Denne modellen var vel også produsert av Husqvarna som Model 10 som (i noen utgaver) hadde rett rifling etter at det ble forbudt å skyte storvilt med glattboret løp.

 

Hvorfor i all verden vil du destruere den?

Link to comment
Share on other sites

Disse er forholdsvis vanlige, og er i dag regnet som nokså ukurante selv om de ofte fint går an å bruke så lenge man ikke skyter moderne røyksvake patroner. Derfor er det bare spesielt pene eksemplarer (altså i tilnærmet ubrukt stand) eller sjeldne varianter som har noen spesiell verdi.

 

Hvis du skal sammenligne med andre antikviteter så tenk rusten gammal Volvo Amazon, ikke Maybach 1936-modell limousin. Amazonen har sin sjarm og det er mange som kan tenke seg å ha en, men ingen gidder å betale mye for et litt slitent eksemplar. Sånn er det med RB hagler også, selv norskproduserte som jo er litt ekstra stas.

 

Mitt råd er å beholde den selv dersom den har det minste snev av affeksjonsverdi. Puss forsiktig vekk løs dritt, olje inn stålet så det ikke ruster unødig, og ta vare på den. Hvis du ikke selv har lyst til å jakte med et så gammelt gevær, så kan det jo komme generasjoner etter deg som vil synes det er stor stas med et gammelt arvestykke av ei haglebørse selv om den ikke er verdt så mye.

 

Hvis du absolutt vil kvitte deg med den, selg den til noen som vil bruke den eller i det minste vet å ta vare på den, ikke til noen som bare vil henge den på veggen. Våpen som blir hengende på en vegg i årtier uten vedlikehold har det med å bli fulle av rust og spindelvev :(

 

Edit: Et lite tillegg.

 

Skytevåpen holder seg veldig lenge hvis de ikke blir utsatt for misbruk og vanskjøtsel, derfor er det ganske vanlig å regne 100 år gamle børser som kurante bruksvåpen så lenge de er i teknisk bra stand. Jaktvåpen slik vi kjenner dem i dag ble stort sett perfeksjonert på slutten av 1800-tallet, den eneste store nyvinningen siden den tid er vel kikkertsiktet. Dermed har ikke alder så mye å si for samlerverdien, med mindre vi snakker om _veldig_ gamle våpen. Sjeldenhet, historisk bruk (våpentyper brukt i kjente kriger osv) og uvanlig god stand er stort sett det som kan gi nevneverdig samlerverdi.

 

For ei kvalitetshagle er 100 år ingen alder!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bare en liten ting, denne er ikke i kaliber 12 og heller ikke kaliber 16. Siden den er produsert i 1881 er dette opprinnelig en rifle i kaliber 12,17x44R som på et eller annet tidspunkt (som så mange andre av samme type) er borret opp til hagle. Det vanligste kaliberet som ble brukt i disse var 24, noen ble også borret helt opp til kaliber 20, men da er det ikke igjen mye gods. Kongsberg startet ikke produksjon av nye rolling block hagler før godt ut på 1900 taller, 1922 for å være nøyaktig. Disse kom i både kaliber 12 og 16, men de var da en del større. Ha på godt med olje på stålet og sørg ellers for at den ikke blir stående i en krok og ruste bort. Helt enig med Vargen, det kan komme andre etter deg som vil like den, da er den jo enda eldre!! :D

Link to comment
Share on other sites

Bare en liten ting, denne er ikke i kaliber 12 og heller ikke kaliber 16. Siden den er produsert i 1881 er dette opprinnelig en rifle i kaliber 12,17x44R som på et eller annet tidspunkt (som så mange andre av samme type) er borret opp til hagle. Det vanligste kaliberet som ble brukt i disse var 24, noen ble også borret helt opp til kaliber 20, men da er det ikke igjen mye gods.

 

Så sant, så sant. Var litt kjapp med kaliberet der ja. Godt det er noen som er våkne :wink:

 

35 VRM

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...