Atkleiv Posted November 27, 2011 Share Posted November 27, 2011 Er det noen som har efaringer med å lade cal .38 special med svartkrutt? Evt kuletyper? Fett? Kruttype? Kruttvekt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gamle Erik Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Har ingen erfaring med svartkrutt i .38 Special. Men det viktigste er å fylle hylsa med krutt slik at dette komprimeres noen mm når du setter kula. Du kan bruke feks Sweitser 2 krutt. Viktig også å bruke fett beregnet for svartkrutt. Søk etter svartkrutt fett her på forumet så finner du en tråd om dette emnet. Har sjøl kjøpt meg en Uberti 1873 SAA i 45 Colt som jeg skal skyte med svartkrutt. Ser frem til lange røykfylte dager Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.Patron Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Husk også at kulene du bruker må være svært bløte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atkleiv Posted November 30, 2011 Author Share Posted November 30, 2011 Husk også at kulene du bruker må være svært bløte. Takker for svar, hvor får man tak i slike bløte kuler mon tro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gamle Erik Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Clarry Haglund på Hamar har mye fint. Hør med han . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalstad Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Lade .38 special med svartkrutt? Ser fra Wiki følgende: " Selv om røksvakt krutt var tatt i bruk allerede, ble den (.38 Special) i utgangspunktet ladet med svartkrutt, men i løpet av et års tid ble ladninger med røksvakt krutt tilgjengelig." Vil det si at du besitter en .38 speciall-revolver fra de aller tidligste årene? For å skyte noe lignende originalladningen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Har brukt 158gr kuler fra calrry, som vel ikke er speseilt bløte, men det har gått b ra. Du kan nok få kuler med naturfett også. Fyller hylse til litt mer en der hvor kula rekker ned. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atkleiv Posted November 30, 2011 Author Share Posted November 30, 2011 Har ingen erfaring med svartkrutt i .38 Special. Men det viktigste er å fylle hylsa med krutt slik at dette komprimeres noen mm når du setter kula. Du kan bruke feks Sweitser 2 krutt. Viktig også å bruke fett beregnet for svartkrutt. Søk etter svartkrutt fett her på forumet så finner du en tråd om dette emnet. Har sjøl kjøpt meg en Uberti 1873 SAA i 45 Colt som jeg skal skyte med svartkrutt. Ser frem til lange røykfylte dager Så det er ikke noe fare med å få for mye svartkrutt i hylsa? Jeg har forresten FFF krutt, det er vel greit å bruke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Det er farligere med for lite krutt/fyllstoff i hylsa slik att det kommer luft imellom kruttet og kula. Trippel-F krutt er vel fengpannekrutt om ikke jeg husker feil og er veldig finkornet. Da blir vel kruttmengden større på samme volum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted November 30, 2011 Share Posted November 30, 2011 Trippe f er patronkrutt, du må på 4f for fengpanne krutt. I et moderen våpen klarer du ikke å få en farlig mengde med normalt svartkrutt i hylsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebel Posted December 20, 2012 Share Posted December 20, 2012 Ladet en del svartkruttpatroner til div revolvere for en ca 25 år siden. For best presisjon og minst grums i pipa pleide jeg å legge en skilling over kruttet og så klemme nedpå en ring med bivoks. Til slutt fulgte kula etter. Som kulefett brukte jeg en blanding av stearin, bivoks og olivenolje. Fungerte helt fint. Ladet noen patroner med 4f i en 45 LC. De skjøt jeg kun noen få av. Revolveren sparket som en 44 mag Hold deg til ff eller fff, så går det bra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Torslett Posted December 20, 2012 Share Posted December 20, 2012 Prøv med kulene fra Clarry med naturfett, fyll hylsa med 3Fg opp til kula og med ei pappskive av melkekartongimellom kruttet og kula. Bare sørg for at kula sitter orndtlig ned på ladningen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atkleiv Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Prøv med kulene fra Clarry med naturfett, fyll hylsa med 3Fg opp til kula og med ei pappskive av melkekartongimellom kruttet og kula.Bare sørg for at kula sitter orndtlig ned på ladningen. Takker for tips. Hvorfor skal man ha pappskiven mellom? Og hvilken kule tenker du på, finner ikke noe 38. kule hos Clarry med naturfett..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stykkjunkeren Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Pappskiva er nok helst for å unngå at fett blander seg med krutt, samt at det gir en jevn bunn å "komprimere" ladningen på. Altså, du skal ikke komprimere ladningen utover at det er passe tett og luftfritt mellom kule og krutt, hvis du overfyller og er brutal når du presser ned kula risikerer du å knuse mer av kruttkornene enn du egentlig skal, og da får du 4-F i toppsjiktet. Et annet spørsmål er hvor mye nytte man har av fettet når det ligger en pappskive bakom, noe av hensikten er jo å holde kruttslammet mykt slik at ikke sylinderen låser seg mot løp/ramme pga. steinharde avleiringer med kruttslam. Det går an å prøve en skive med ren bivoks istedenfor pappskiva. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalstad Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Slike "skillnger" eller skiver av bivoks lages enklest ved å lunke bivoks til flytende, tømme den i et lokk til en tykkelse på 2-3 mm, og etter stivning stemple dem ut med hylsemunningen. Hylsa er da først borret opp bakfra, slik at bivoksskiven lett kan dyttes ut av hylsen. Som fett til de myke blykulene kan brukes vannpumpefett eller smørefett som LP2. Litt vel mykt fett i romtemperatur, men hvis kulene har stått ute i kulden før lading går det bedre. Ved bruk av disse fettypene må det vare en skive mellom kule og krutt. Bunnen av kulen også tørkes godt rent for fett før lading. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Et annet spørsmål er hvor mye nytte man har av fettet når det ligger en pappskive bakom Fettet vil bli presset ut mot løpet, så kombinasjonen av en pappskilling og fett burde i teorien fungere som en avskraper. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atkleiv Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Er disse bra? : http://www.midway.no/epages/MidwayNorge.sf/seca5571bb2d2/?ObjectPath=/Shops/MidwayNorge/Products/176241&ff_pos=2&ff_origPos=2&ff_simi=99.98&ff_TrackGUID=50D48FD7-230A-C4CA-3798-1414141D846B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Kjøp en hullpipe og lag de selv fra melkekartong. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atkleiv Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 (edited) Er det ikke greit at de er fettet da? Edited December 21, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Fett ordner du selv, en skive med bivoks fra kunst/hobbyforretning er et klassisk triks. Men lager du eget fett (halve moroa) kan du lett støpe plater som du stanser skiver av. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Torslett Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Clarry kan sikkert smøre di kulene du ønsker med natrfett, bare å snakke med han. Du kan kjøpe SPG fett fra Midway, det er det beste fettet du kan få til svartkrutt patroner. Bruk BARE melkekartong mellom kula og kruttet, fettet skal i smørerillene på kula og ingen andre steder. Får du fett bak på kula, så henger pappskillingen seg fast i kula og ødelegger presisjonen for deg. Komprimer ladningen ca 1mm. Pøvde selv med en skive med bivoks ned mot kruttet under pappskillingen i 12mm remington, men det hadde ingen virkning i det hele tatt. Hensikten med pappskillingen er å beskytte kulebasen mot kruttgassene.samt å ta med møkk ut av pipa. Da jeg ladet til min Pedersoli Sharp 45/90 så ladet jeg på følgende måte, Federal 210 riflehette(ikke magnumhette.) Krutt opp til dit kula kom ned i hylsa, slik at det vart komprimert ca 1-2mm, pappskilling av melkekartong med den voksa sida ned mot kruttet. Kula smurt med SPG fett i rillene, basen måtte være 100% fri for smurning for at pappen ikke skulle følge med kula, den skulle ligge igjen ca 2-3m foran munningen. Med patroner ladet på denne måten så samlet rifla mellom 1-2" på 100m med 5skudd,og ca 4-5" på 300m UTEN pussing mellom skuddene. Fett mellom kula og kruttet har bare noen hensikt når det skytes med papirviklet kule, da du ikke får smur kula på vanlig måte. Da må du ha en pappskilling mellom kula og fettet og en imellom fettet og kruttet. Denne plassen dette tar går på bekostning av kruttladningen. Hadde jeg skulle lade 38spl med svartkrutt,så hadde jeg brukt vanlig harde blykuler med svartkruttfett og satt dem rett ned på kruttet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Da må du ha en pappskilling mellom kula og fettet og en imellom fettet og kruttet. Det er et godt sted å starte hvis man skal prøve fett bak kula. Hvorvidt det har noen effekt er ikke godt å si, om kula har små/få fettriller kan det kanskje hjelpe litt. Pappskilling er et verdifullt triks, særlig på bløte kuler, men for harde kuler kan man trygt prøve uten. Det absolutt viktigste er riktig fett, vanlige fett for røyksvakt fungerer ikke. Gjorde selv den testen med hardt fett (rød magma), og etter en tønne var det ikke synlige riflinger igjen i løpet. Kulene jeg fant igjen var så nedpresset at de var blitt synlig lengre og tynnere Så kjøp eller kok et skikkelig fett, personlig synes jeg det er litt av moroa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Når det kommer til svartkrutt er fett...eh... fett Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Neeeei, akkurat der er vel ikke ett fett hvilket fett man bruker. Skal ikke påstå så mye annet enn når det kommer til hardhet da jeg aldri har prøvd mineralske fett, men den oppleste sannheten er jo at vegetabilske fett er å foretrekke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Jeg mente vel at "riktig fett, er fett" Jeg har blandet lanolin og bivoks og helt det ut på bakepapir for fett skiver, eller bare håndsmurt rillene på grove kuler med det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Ah, da er vi enige. Bare greit å presisere at mineralske oljer og fett (vaselin, lagerfett, etc) ikke egner seg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Den gangen det ikke var valgmuligheter ble det prøvd mye ulike løsninger på dette. Det som virket best var fettimpregnerte filtskillinger. Disse ble brukt bak kulen, og det ble brukt en trang pappskilling over kruttet slik at filtskillingen ikke kom i kontakt med kruttet. Slike filtskillinger selges til bruk i perkusjonsvåpen for svartkruttskyttere. Fordellen med disse er at filten komprimeres av gasstrykket og får god kontakt med løpsveggene. Svartkruttavleiringene blir da mykere og setter seg ikke fast i løpet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CaptSnapshot Posted January 6, 2013 Share Posted January 6, 2013 For å få en liten kompresjon på kruttet blir det 17 til 18 grain fffg målt i Volum som allt svartkrutt. Ellers så har Clarry Haglund bløtt bly med naturfett i 158 grain RN. Dersom du skal ha litt volum kan det være lurt å ringe først. Jeg har gjort forsøk med pappshilling bak kula i mine 38 ladninger, og uten det er kun en marginal forskjell. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.