Mildot Posted December 8, 2007 Share Posted December 8, 2007 Vet det er mange der ute som sitter inne med mye kunnskap om emnet, og jeg syns "valg av eggvinkel" fortjener en egen tråd. Er selv ganske blank på dette, så jeg håper det kan komme mange svar Kniver jeg selv bruker er stort sett disse: Den gamle gode Hunter`n Bruksomeråde: Fisk,brødskjæring og ellers generelt turbruk. Fallkniven vm1. Bruksomeråde: Slaktekniv (rådyr) ligger alltid grundig rengjort i sekken under jakt. Fallkniven Idun Bruksomeråde: Slaktekniv, flåhjelp ellers ett alternativ til vm1, selv om den har helt andre dimensjoner er den veldig lett å arbeide med, "spikke arbeidet" (Bildene over er hentet fra produsentenes hjemmesider) Får å holde disse vedlike bruker jeg ett Lansky diamond slipesett med 17-20-25-30 graders vinkler. Har stort sett brukt 20 grader, men tror nok kansje at Fallkniven med sin stålkvalitet tåler en krappere (spissere) vinkel. Setter pris på om noen kan komme med annbefalte vinkler til forskjellige bruksomeråder/stålkvaliteter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoFair Posted December 8, 2007 Share Posted December 8, 2007 Begge knivene fra Fallkniven har vel konveks egg fra fabrikken. Dette er for meg best å opprettholde med lær impregnert med en slipepasta. Man fører kniven fra eggen, ikke mot som vanlig, og prøver å holde en relativt konstant vinkel. Læret føyer seg litt etter kniven og eggen slipes riktig. Du skal bruke lite trykk og heller bruke mange lettere drag; ca. vekten av kniven skal holde. Hvis kniven har blitt ordentlig sløv kan du bruke fint vannslipepapir på samme måte. Helst med et underlag som føyer seg litt, som lær eller en mus matte. Det er ofte greit å farge eggen med en sprittusj og se om du fjerner denne med den vinkelen du bruker. Så lav vinkel som mulig som likevel fjerner tusjen fra eggen syntes jeg virker best. Her står det litt mer om hvordan man kan gjøre det. http://www.barkriverknives.com/docs/convex.pdf Til vanlige kniver bruker jeg enten et bryne frihånd eller en Spyderco Sharpmaker. Trikset med sprittusj på eggen funker bra her også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mildot Posted December 8, 2007 Author Share Posted December 8, 2007 Har bruk denne metoden på Hunter`n, byttet ut læret med avispapir. Eggen på denne kniven er vel strengt tatt ikke konkav, men resultatet ble faktisk meget bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted December 9, 2007 Share Posted December 9, 2007 http://www.barkriverknives.com/docs/convex.pdf Bra artikkel det der. De to butteste vinklene på Lanskyen er som regel altfor butte uansett stål. Som generell vinkel vil jeg anbefale 30-35 grader totalt. Lanskyen gir vinkelen mellom den ene brynefasen og senterlinja på kniven, så totalvinkelen blir 34 og 40 grader på de spisseste. (Dette vil variere litt på tykkelsen og bredden av bladet.) Det hender det er vanskelig å slipe etter den spisseste vinkelen, da spenneskruen kommer i veien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mildot Posted December 9, 2007 Author Share Posted December 9, 2007 Takker så mye for linken, nyttig Måtte modde litt på Lansky giggen for å få spent opp kniver med høyt blad da som du sier skruen kom i veien ved sliping av spisse vinkler. Giggen er heller ikke noe særlig tess på tykke blader da holdet blir dårlig, for se om jeg lager meg en som er bedre egnet til formålet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.