Jump to content

Bedre presisjon, funker denne?


1983

Recommended Posts

For å svare trådstarter kort, så er svaret nei. Det er ikke så lett.

 

Det er riktig at mange benkeskyttere i USA som skyter .22 bruker tuners, det er også i økende grad normalt for 100 og 200 meters skyttere. Men, dette er tunere som for det første er gjenget til pipa, og som i tillegg settes tilstrekkelig fast. Små justeringer kan bety mye, følgelig er man avhengig av at det sitter på samme sted fra skudd til skudd. Dette er forøvrig også brukt noe på større kalibere, men er mindre vanlig da.

 

Det som er viktig her er at linken beskriver et produkt som blir altfor enkelt, tanken bak tuners er betydelig mer sofistikert enn bare å legge til litt vekt, vekten må også være på korrekt sted og på samme sted fra skudd til skudd. Det foregår dessuten større diskusjoner om hvor tunge disse bør være uten at noen stor konsensus er mulig å trekke enda.

 

Det som uansett er viktig er at en tuner kan få et svært godt våpen til å nå sitt potensiale, men en tuner vil ikke gjøre et våpen bedre enn det allerede er. Og det er det som er det viktige i forhold til trådstarter også, det er ikke så enkelt som bare å putte på noe som dette. Hadde det vært tilfelle hadde nok denne vært svært vanlig å se, jeg har tilgode å se den enda i noen utstrekt grad. Å ha kontroll på vibrasjonene i et løp er vel og bra, men det er antagelig bedre å kjøpe ei litt tjukere pipe om det å dempe vibrasjonene er så viktig. Men dette koker uansett ned til det faktum at en tuner gjør ingenting annet en å nettopp tune ei rifle, altså hente ut et potensiale som allerede finnes der og som uansett kan hentes ut dersom du har god kunnskap om hva du allerede holder på med.

Link to comment
Share on other sites

Når vitnemålet på at dette fungerer er tre "kulehull" fra Photoshop (eller muligens Paint) plassert på en rød Bippe Stankelben blink, da er vel i grunnen lista lagt..

 

Man kan bevise at påmontering av bærplukker under pipa vil forbedre presisjon, såfremt man finner ammunisjon som harmonerer med oppsettet.

 

Spørsmålet blir om ikke veien å gå er å prøve en litt annen ammunisjon.

Uten å måtte følge OCW religionen til punkt og prikke, vil jeg tro en utprøving av ulik ammunisjon på leting etter harmonisk go-punkt er veien å gå fremfor gummi dings på pipa. Alternativt montere skikkelig løpsvekt slik Nissen er inne på.

Men da har man gjort det som kan gjøres.. beddet, rettet, justert, og koset med rifla for at den skal gå godt. Samt snakket med en munk i Tibet om hva man kan gjøre for å bedre sine egne skyteferdigheter.

Link to comment
Share on other sites

Alle først, det at et løp svinger er ikke i seg selv nødvendigvis negativt. Men det som er presisjonsfremmende er at kula slippes på nøyaktig samme sted i svingningen hver gang, alle helst i nærheten av en node fordi dette vil gi et flatere område og følgelig litt margin i forhold til slipptid på kula. Og det er nettopp dette som er hensiktig med bruk av tunere, og flytte noden til samme sted der kula slippes ved å enten bremse eller ØKE farten sammenlignet med der tuneren i utgangspunktet sitter. Som det nevnes også over her vil en bærplukker gjøre samme jobben, den bremser svingnene den også, men en slik dingseboms som det er linket til her gir deg ingen kontroll og justeringsmuligheter for å utføre det man egentlig vil være ute etter for å øke presisjonen, nemlig å flytte nodene. Og kanskje det er vel så enkelt å justere slipptiden på kula ved å justere kruttmengden istedet?

 

Jeg vil også våge å påstå at det er en rekke andre elementer som vil være betydelig mer presisjonsfremmende enn dette, og jeg påstår også at det er en rekke ting man bør ha gjort før man skal få noen fullgod effekt av en tuner. Nodeflytting betyr at man leker med de siste elementene, men det vil være svært vanskelig å lese og bruke en tuner dersom våpnet i seg selv ikke gir deg klare svar på hva som skjer i forhold til å være svært presis. Og dette er vel også en av grunnen til at man ser tunere bli brukt nettopp i benchrestmiljøene. Pipesvingninger er noe som man må søke å kontrollere i den forstand at man vet hva som skjer, minimering gir deg egentlig ingenting dersom du alikevel ender opp med at pipa slipper kula på feil sted. Men det kan også legges til at tunere heller ikke i benchrestmiljøene har fått full gjennomslagskraft enda, kanskje med unntak av det internasjonale BR50-miljøet.

 

Som en siste digresjon kan man jo se på benkemiljøet og deres bruk av piper. Det er ikke lenger slik at man skal ha tykkest mulig pipe til enhver tid. Pipa må være tilstrekkelig tykk, ja, men det er svært få som legger seg på grensen av hva som er tillatt. Flere grunner til dette, men det er rimelig konsensus innad i miljøene, spesiellt i USA, at man ikke henter ut noe ekstra ved å ligge på makskontueren av hva som er tillatt. Som Harold R. Vaughn nevner i sin etterhvert så klassiske bok så er pipevekt heller ikke helt uten betydning, som et lite innlegg i debatten om hvor lange pipene bør være.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...