Jump to content

Har du mulighet å hjelpe disse tassene?


Xesray

Recommended Posts

Jeg har jo allerede Spock (førsteklasses elghund) og Luke - to pensjonerte Siberians. I neste nummer av "Huskybladet" skal det være en artikkel om hva en skal/kan gjøre med hunder som ikke er topp trekkhunder lenger. Johanne skal skrive om Spock og Luke, og om Zorro, som nå er lederhund for noen passe trege grønlendere på Austfjordneset. Jeg skriver litt om Spock som elghund.

 

Spock og Luke var 8 1/2 år da de ble "pensjonister". Da hadde de hatt mange aktive sesonger, og gått alle de store langdistanseløpene.

 

Trekkhunder blir pensjonister i 5-9-års-alderen - da er de ikke lenger så kjappe, eller de har "mer mot enn de har makt" - dvs., etter som de har "godt løpshode", yter de 100 % fra start - men holder kanskje ikke hele distansen, pga. gamle skader, eller generell "alderdomsstølhet".

 

Hunder som blir sjaltet ut i 2-3-års-alderen, derimot, blir kuttet ut fordi de mangler "løpshode". De ser ingen hensikt i å løpe i spann, eller de løper en dag, og dilter den neste. Siberian-eiere har ikke problemer med det - renrasede hunder i sin beste alder selges minst for valpepris.

 

"Alaska huskier", og enda mer outert løpsmix, derimot, er det verre å få solgt (disse ser ut til å være ganske mye vorsteh og/eller gordonsetter). De som satser på AH langdistanse, har jo gjerne 20-30 (eller flere) hunder. Da blir det kanskje også så som så med oppdragelse og sosialisering. Slike hunder bør gis bort, som i dette tilfellet (står masser av annonser på Finn etc. om AH til salgs for 5.000,- ?). Man må imidlertid regne med en del mer lydighetstrening etc. med en slik voksen hund enn en valp. Fordelen er at en straks får en sterk hund til kløv til sommeren, og til pulk til vinteren.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...