Jump to content

Luftvåpenlitteratur oppdatert 04/16


hik
 Share

Recommended Posts

Her er en kort oversikt over aktuell litteratur om luftvåpen for den som er interessert i å gå litt i dybden i temaet. Det aller meste er utgitt på engelsk, vet faktisk bare om en ren luftvåpenbok på norsk, Anders L Dahlmans LUFTGEVÆR, som kom på Naturforlaget i 1994. Dette er en norsk oversettelse av den svenske utgaven som kom året før. Boken gir et heller kort innblikk i temaet, men anbefales likevel.

 

Søker du etter aktuelle bøker er engelske amazon.co.uk eller også amazon.com bra. På ebay finnes også mye. Noen bøker er lette å finne, andre nesten umulige. Folk samler jo på alt og luftvåpenlitteratur er ikke noe unntak, mange av de eldre bøkene er derfor "collectors items" ( og har høy pris)

 

Er ikke moms på bøker i Norge så det tilkommer ingen avgifter i tillegg ved kjøp fra utlandet. Sending fra England tar noen dager, fra USA kan det gå 3-4 uker. Betaling går greit med kredittkort eller Paypal.

 

De mest up to date "oppslagsverk" pr. i dag er nok amerikanske BLUE BOOK OF AIRGUNS. Hittil har det kommet 11 utgaver, siste i 2014, - og det kommer nok flere. Noen av dere kjenner kanskje BLUE BOOK OF GUN VALUES. I 1983, i 4th Edition av denne kom det inn et 5 siders kapittel om luftvåpen. Dette vokste fra utgave til utgave og ble til slutt så omfattende at man i 2001 valgte å utgi en egen Blue book som kun omhandlet luftvåpen. Hoveddelen av bøkene er en luftvåpenoversikt med anslåtte verdier på våpnene (airgun values), samt en kort faktabeskrivelse som produksjonsår, versjoner etc. I de siste utgavene er det også foto av de fleste våpen. I tillegg inneholder alle bøkene en egen del med forskjellige luftvåpenrelaterte artikler. For de som ønsker en enda mer omfattende gjennomgang av hva som finnes av luftvåpenlitteratur har 2. og 3. utgave artikler skrevet av Robert Beeman: "Review of Airgun Literature" part I og II som nok er den mest komplette oversikt som finnes pr. i dag. Ellers kan nevnes Tom Gaylords artikler om "Airgun powerplants" Og mye mer, så alle utgavene anbefales.

 

Sikkert mange som har en CO2 pistol fra Umarex. I febr. 2015 kom det ut en oppslagsbok om disse "Umarex Replica Air Guns 1996 - 2014:

4.5mm steel BB and .177" , skrevet av Steve MacGregor

 

Andre interessante bøker:

 

THE AIRGUN FROM TRIGGER TO TARGET av GV & GM Cardev. Engelsk bok fra 1995 som gir en detaljert gjennomgang av hvordan et luftvåpen virker. Anbefales.

 

THE AIRGUN BOOK, engelsk av John Walter. Er kommet i 4 utgaver, 1981, 82, 84 og den siste i 1987. Spesiellt 3. og 4. utgave anbefales, uten tvil blandt mine favorittbøker. Mye informasjon om mange kjente luftvåpen. Man finner fortsatt bra eksemplarer til salgs på amazon.co.uk, de 2 første kan være vanskelige å få tak i.

 

Dennis E Hillers THE COLLECTORS GUIDE TO AIR RIFLES og THE COLLECTORS GUIDE TO AIR PISTOLS - bilder og beskrivelser av et utall luftgevær og luftpistoler. Engelske, siste utgaver fra hhv. 1985 og 1993 tror jeg (finnes tidligere utgaver).

 

AIR RIFLES AND AIR PISTOL MAINTENANCE AND REPAIR (2006), engelsk av Q Cobham, en "reparasjonshåndbok" med detaljert beskrivelse for en god del luftvåpen.

 

CO2 PISTOLS AND RIFLES, amerikansk, utgitt 2003 av James E House. Gjennomgang og tester av et utvalg pistoler og gevær.

 

AMERICAN AIRRIFLES, også av James E House. Gjennomgang og tester av amerikanske multi-pump pneumatics; Crosman, Daisy og Benjamin/Sheridan. Utgitt 2001

 

DAISY AIR RIFLES AND BB GUNS -The first 100 years. Neal Punchard, 2002.

 

GATS : A Guide to Junior Push-In-Pop-Out Airguns -av Malcolm Atkins (Jan 2012). Sikkert mange som har hatt en slik luftpistol, lades ved at løpet trykkes inn, husker bl.a Sandnes Hobbyimport solgte de på 60/70 tallet. Var ikke akkurat presisjonsvåpen....

 

AIR GUN DIGEST, 3 utgaver, 1977, 1988 og 1995. Amerikansk, skrevet av Robert Beman og Jess Galan m.fl. Bra bøker med mange interressante artikler.

 

The ENCYCLOPEDIA OF SPRING AIR PISTOLS, John Griffiths 2008: et oppslagsverk om fjærluftpistoler.

 

WEBLEY AIR PISTOLS - en oversikt over Webley&Scotts luftpistoler, utgitt mars 2008. Utsolgt fra forlag, ligger svært høyt priset hos brukthandlere

 

WEBLEY AIR RIFLES 1925-2005 FRA 2011. Flott bok, detaljert og oversiktlig oversikt over alle Webleys luftgevær produsert fram til 2005. Da gikk firma konkurs,kjøpt opp av tyrkiske interesser som viderefører navnet. Dels med tyrkisk produserte våpen.

 

Jakt med luftvåpen er tillatt i England og en del andre land (NB!! ikke tillatt i Norge), finnes en del bøker som omhandler emnet:

 

TOTAL AIRGUNS –The complete guide to hunting with air rifles -av Pete Wadeson. Fra 2005. Komplett gjennomgang av alt som har med jakt med luftvåpen å gjøre.

 

The Airgun Hunter's Year: From Dawn to Dusk Throughout the Seasons -av Ian Barnett (Mar 2011)

 

Advanced Airgun Hunting: A Guide to Equipment, Shooting Techniques and Training -av John Bezzant (Jan 2012)

 

Til slutt en klassiker som anbefales, SMITH'S STANDARD ENCYCLOPEDIA OF GAS AIR AND SPRING GUNS OF THE WORLD. Utkom i 1957 i USA og var vel den første "komplette" gjennomgang av luftvåpen som ble utgitt. Vanskelig, men ikke umulig å få fatt i originalutgaven. Kom i nytt opplag i 2009, selges på amazon.co.uk

 

Finnes også flere engelskspråklige luftvåpenblader, som Airgun World og Air Gunner fra England, amerikanske Airgun Hobbyist. Med dagens kortbetaling eller PayPal er abonnement enkelt.

 

Vil legge til her Airgun World Buyers Guide, disse er utgitt i 2008 og 2009, virker som de så ikke ble utgitt noen år, men så er 2015 og 2016 utgavene kommet. En god oversikt over nyheter, tester etc.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Åpner denne luftvåpenavdelingen jeg, fint at også dette forumet tar denne delen av skytesporten seriøst :-)

Klart vi tar luftvåpen seriøst, og det er tråder av dette slaget som holder seriøsiteten oppe. Takk hik. :wink:

 

Og hvem har vel ikke startet sin interesse for skytevåpen med et luftgevær mellom henda?

*sukk, det var tider det*

Link to comment
Share on other sites

Jeg splittet tråden i to, da den utviklet seg i retning av å bli en generell tråd om luftgevær og luftskyting og jeg synes det kan være greit å ha en tråd om luftgevær litteratur og en om luftvåpnene... :) I tillegg har orginalinnlegget til hik fått "sticky" status fordi den er godt skrevet og inneholder viktig info i forhold til å orientere seg om utviklingen av en hel våpenfamilie..

 

Av den store boklista, har jeg to av de omtalte. Dalhman gir en grei innføring om luftvåpen generelt men begynner å bli noe datert i forhold til modellene han omtaler og den generelle retningen utviklingen av jaktluftvåpen har tatt.

 

TOTAL AIRGUNS –The complete guide to hunting with air rifles synes jeg er en god innføring der Dalhman slipper, den er "up to date" i forhold til den tekniske utvikling og gir ett spennende innsyn i en jaktform som for oss i Norge ikke er tillatt eller tradisjonellt har noen forankring.

 

Anbefales for folk som tror at jakt med luftgevær er for smågutter med pipespenner fra ett eller annet østblokkland eller bare rett og slett for folk som er nyskjerrige nok (slik som meg)...

:wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 8 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...