Jump to content

Demper i Sverige


Recommended Posts

I Sverige er lyddempere regisreringpliktige. De er å se på som en våpendel.

Hvordan er det da å ta med seg et norskregistrert våpen med demper (dempere i Norge er ikke registreringspliktige) til Sverige?

Byr det på problemer?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 150
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Det ble lempet ganske mye på det svenske regelverket høsten for to år siden, men nøyaktig hva bestemmelsene går ut på er jeg ikke riktig sikker på. Såvidt jeg har fått med meg er de ikke ulike de norske reglene for erhverv av demper (våpenkort på kaliberet).

 

Men når det kommer til "praktisk" bruk av de på jakt har jeg ingen anelse om hva som gjelder...

Link to post
Share on other sites

De svenske reglene er nå nesten som de norske: kan du vise til våpenkort på et våpen i et gitt kaliber, skal du få ervervstillatelse til demper til dette våpenet. Forskjellen er at du fortsatt må søke politiet om ervervstillatelse, og at demperen enten har eget våpenkort eller er skrevet inn i våpenkortet til "vertsvåpenet". En "papirløs" norsk demper kan dermed bli møtt med noe skepsis av svenske myndigheter. Det kan derfor være lurt å få spesifisert våpenet ditt "med demper" i det europeiske våpenpasset, pass eventuelt på å få demperen uttrykkelig notert i tullpapirene ved innreise. Så har demperen egne dokumenter og slipper å bli arrestert og utvist som illegal innvandrer :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
er du sikker på dette skarvekongen?

 

 

Var på jakt i Sverige forrige helg sammen med en svensk yrkesjeger. Han fortalte dette, og hvordan han måtte søke spesielt på å medbringe salongrifle med lyddemper ved flytting tilbake til Sverige etter noen år i Norge.

Link to post
Share on other sites

Jeg sjekket dette i fjor, og ble oppringt av det svenske jegerforbundet:

 

I korthet:

Det er ikke tilstrekkelig å bruke den vanlige online inn-ut registreringen for våpen, men man må søke om spesifikk innførselsestillatelse hos politimesteren i det länet man skal jakte i. Dessuten var det fortsatt svært vanskelig å få tillatelse til å jakte med demper på storviltvåpen.

 

Min konklusjon fra samtalen: Ta av demperen, skyt inn på nytt og bruk hørselvern i stedet.

 

Irriterende, men sant

 

En rask søk i mailboksen, så fant jeg jaggu svaret fra tull og tøysverket:

 

"Hej!

Här kommer svaret på din fråga med diarienummer TV13-2007-9548. Tillstånd för ljuddämparen krävs enligt polisen. Du skall ansöka om tillstånd hos polisen i Sverige. Ansökan hos rätt införseldistrikt. En inbjudan från jaktvärden i Sverige skalll bifogas ansökan. Ljuddämparen skall stå på tulldeklarationen. Tänk på att informationen ovan bara är rådgivande och grundad på de regler som gäller

idag. Om du har fler frågor får du gärna kontakta oss igen.

 

Vänliga hälsningar Göran IsakssonTullinformatör"

 

-----Ursprunglig fråga----->

Hei,

Jeg skal til sverige på jakt og har med en rifle i kaliber .308w. Denne

riflen har lyddemper, som ikke er registreringspliktige i Norge.

Kan jeg ta med denne riflen og lyddemper uten annen deklarasjon enn den

vanlige vapendeklarationen?

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
  • 10 months later...
søke spesielt på å medbringe salongrifle med lyddemper

Nå forholder det seg så at få lisens på lyddemper for våpen i klass 1+2 er ikke noen problemer i Sverige.

 

Hvordan det er i klass 3 er jag litt usikker på men for klass 4 er det stort sett umulig for herr/fru Svensson. Antar at skydds jeger i kommuner har mulighet å søke men som sagt, svært begrenset antall lisenser som gis.

Link to post
Share on other sites

Vissa andra jaktmedel, bl.a. riktmedel och ljuddämpare

22 §

I 10 § jaktförordningen (1987:905) samt dess bilaga 5 ges föreskrifter

om förbjudna medel och metoder för fångst och dödande.

Skjutvapen får vid jakt vara försett med rekylbroms och ljuspunktsikte,

dock inte sådant sikte som belyser målet med en ljuspunkt (lasersikte). Vapnet

får vidare vara försett med kikarsikte.

Skjutvapen får vid jakt även vara försett med anordning som reducerar vapnets

skottljud.

 

Hva får dere ut av dette?

Link to post
Share on other sites

Står litt her :arrow:http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=20&t=96112

 

Her fikk jeg gode råd :arrow: SITAT: Prova att ringa denna licenshandläggare hos polisen, de kan säkert tala om vad som är lagligt och ej angående ditt vapen.

 

054-145328 Tony

 

Eller

 

055089213 Birgitta

....................................................................................................................

 

Svaret jeg fikk var at jeg IKKE kunne ta med lyddemper :?

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
  • 2 weeks later...

En mail til polisen i Sverige gir svar på dette.

 

Hej!

 

Det är som du skriver att du för jakt eller målskjutning kan ta med dig vapen till Sverige upp till 3 månader och deklarera vapnet/n på tullens hemsida. Vad gäller ljuddämpare krävs licens för detta i Sverige, men inte i Norge, vilket innebär att du måste söka införseltillstånd innan du tar in detta. Ansökan skickas in till närmaste polisstation i Sverige och kostar 700 kr, en bilaga skall bifogas ansökan som visar att du är behörig att ha ljuddämpare i Norge.

 

mvh/Susanne Larsson, vapenavdelningen

Link to post
Share on other sites

Vapenlagen er ikke nevnt her, det er en saksbehandler som har sagt sin mening. Nå er det slik att det ikke er loven, og at det faktisk i dag finnes vapenkontor som faktisk ikke følger loven og finner på egne regler..

Til vilket våpenkontor hører denne Susanne Larsson? Västra Götalandslän?

 

Dette virker var enda ett tilfelde der loven ikke er anpasset til nabolandets. Svenske loven har ikke fått med seg att det i Norge selges lyddempere lisensfritt. Og på en enkel måte kan disse deklarers på nett, akkurat som med våpen. Problemet løst på en enkel måte for bruker OG myndughet.

Men dette har man ikke tenkt på.

Dette blir noe lignende på dette med att ta med seg ammo tilbake til Norge etter avsluttet jakt eller stevne. Man har helt enkelt ikke tenkt på dette.

 

Kan vel legge til att Västra Götalandsläns vapenkontor bruker minst 2-3 måneder på en sak så søk i god tid..

 

For og finne ut om det virkelig forholder seg sånn att man må søke, må vi nok vite mere om saksbehandleren.

Link to post
Share on other sites
De svenske reglene er nå nesten som de norske: kan du vise til våpenkort på et våpen i et gitt kaliber, skal du få ervervstillatelse til demper til dette våpenet.

 

Såvidt jeg har fått med meg er de ikke ulike de norske reglene for erhverv av demper (våpenkort på kaliberet).

 

Fikk inntrykket av at man må ha våpenkort på våpen i X kaliber for å kjøpe demper i det kaliberet, evt. at man kan bli nektet kjøp om man ikke kan vise våpenkort.

Link to post
Share on other sites

heisan.

 

hiver meg på denne.

 

snakket med våpenavdelinga hos svenske polisen igår i värmland. det er totalforbud for normenn å jakte med demper i sverige. man får heller ikke registrert demper på seg selv i sverige som normann. man kan heller ikke søke om disp i sverige.

 

tok også en tlf til for å dobbelskjekke dette. ringte da til stockholm. samme svar der.

blir man tatt i sverige med demper, har man ulovlig innført en våpendel. dette straffes hardt.

Link to post
Share on other sites

men iogmed at demper er registreringspliktig i sverige, og du ikke er svensk statsborger så sliter du nok litt med å få gjort dette lovlig.

det var det svaret jeg fikk av de på 2 forsjellige steder. ringer du hovedvåpen avdeling som er i stockholm som jeg gjorde, så får du nok dette svar du også :-)

 

jeg har jaktet i sverige siden 1999. har brukt demper i sverige jeg også :roll: kom inn på denne tråden og gjorde litt undersøkelse rundt dette.

jeg kommer til å la demper være hjemme fremover. vil ikke risikere at jeg mister våpen og mulighet til å jakte videre i sverige.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Ifølge tull.se sine internettsider for elektronisk deklarering av skytevåpen, så må du ha tillatelse i Norge, og da trenger du ingen spesiell tillatelse i Sverige, så det er så enkelt som å føre lyddemper på våpenkort eller våpenpass. Da skulle svenske krav være tilfredstilt... Lett:-)

Link to post
Share on other sites
i teorien burde det være så enkelt, men det forutsetter at onkel politi fører det inn, samt at det faktisk er serienr på demperen. (jeg vet ikke om det er det på mine)

Jepp. Har diskutert dette med mitt lokale kammer. De kan/vil ikke utstede våpenkort på dempere som ikke er registreringspliktige (noe jeg forsåvitt skjønner). De har tilbudt å notere "med demper type XXX" i våpenpasset, men jeg er usikker på om dette holder ved kontroll i Sverige.

 

Etter min mening er dette en problematikk som burde ryddes i på POD sitt nivå. Jeg diskuterte det kort på tlf med en av de ansvarlige i POD i fjor høst (enten Talgø eller Svendsen, husker ikke hvem) og fikk høre at de ikke hade sett spesifikt på denne problematikk. De har jevnlige (mener å ha hørt en gang i halvåret) møter med søsterorganisasjonene i bl.a. Sverige, og på tlf. fikk jeg beskjed om at denne problematikk sikkert kunne tas opp på et slitk møte. Det burde jo være en veldig kurant sak å bli enige om en fremgangsmåte for å medbringe demper fra Norge til Sverige, men det krever et overordnet regelverk.

 

Mulig en av skytterorganisasjonene som jevnlig møter disse folkene i POD kan skrive en oppsummering / forklaring av utfordringene samt evt. foreslå gode løsninger og legge disse frem for POD :idea: Jeg tror at sjansen for å få på plass et fornuftig og brukbart regelverk rundt dette er større dersom POD utstyres med et fornuftig beslutningsgrunnlag.

Link to post
Share on other sites

Hmm jeg sendte mail til våpenkontoret i oslo og fikk dette i retur om spm om de kunne bare skrive inn demper i mitt rifle kort:

 

Hei!

 

Lyddemper på våpen er ingen registreringspliktig våpendel i Norge og dessverre lar det seg ikke gjøre å føre dette vå noen våpenkort. Det er bare å bklage.

 

Mvh

 

 

 

Litt nedtur egentlig..

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

LYDDEMPER I SVERIGE:

(Kjekt å vite....)

 

 

 

Ikke alle som er klar over at i Sverige er demper lisenspliktig. Tar du med en demper til Sverige (fra Norge der den ikke er registrert) har du for det første smuglet inn lisenspliktig våpen(del), dels er du (i Sverige) innehaver av ulovlig/uregistrert våpen. Bøter, inndragning av våpen og nektelse av jakt i 3 - 5 år er det minste du kan vente. I verste fall kommer en fremadstormende åklagare dragende med terrorlovgivningen og da har du det gående. NB Løpslengde på 40 cm faller også inn under terrorlovene ifølge enkelte åklagare. Heldigvis er politiet generellt mye mere fornuftig, men det er unødvendig å ta sjansen :-)

 

Kopiert fra jaktfall sin side på facebook.

Link to post
Share on other sites

ja,er ikke helt enig,men hører de sier det..på tullverket står det:

Ljuddämpare

 

Om du medför ljuddämpare till skjutvapnet måste du ha tillstånd för denna i ditt hemland. Om du saknar tillstånd måste införseltillstånd sökas hos svensk polismyndighet och du kan inte använda denna tjänst.

 

og jeg har jo "tillstånd",siden den ikke er reg pliktig i norge...

Link to post
Share on other sites
hmm,snodig at de skriver det da på tullverket

 

nei, du bare feiltolker det de skriver.

du må ha lisenspapirer på den, og det kan man ikke få i norge, da den ikke er lisenspliktig.

 

de tenker at siden du har en "uregistrert" lyddemper, kan du tenkes å bare selge den på sortemarkedet i sverige, siden det uansett ikke fins noe register her til lands som kunne avslørt det.

 

ja, det er idiotisk at sverige har et anstrengt forhold til lyddempere, men slik situasjonen er får vi ikke gjort stort med det.

folk har prøvd å få norsk politi til å føre opp lyddemper i sitt EU våpenpass, men jeg har ikke hørt om noen som har fått det til.

Link to post
Share on other sites

Har også lest det som står på Jaktfall sin side, og jeg var ikke klar over at man ikke kunne ta med seg demper sånn uten videre før, men nå har jeg nå glemt demperen to ganger, og sist hørte jeg rykter om at det var ulovlig, så da lå den hjemme uansett... :oops:

 

Greit i blant å være distrè. :lol:

Link to post
Share on other sites

Teoretisk, før opp lyddemperen sammen med våpen og ammo du deklarer ved innførsel til Sverige. Så har man faktsik deklarert den på samme måte som andre ting som må deklareres.

 

På denne måten har Svenske myndigheter full kontroll på våpen, ammo OG lyddempere som transporteres inn og ut av Sverige.

 

Burde funke i teorien..

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...