Jump to content

Langholds kaliber???


janek kv59
 Share

Recommended Posts

Ettersom 12,7mm ikke lenger er lovlig er nok .408 Cheytac det beste kalibret om du ønsker max presisjon på lengre (og enda lengre) hold. Den er designet for nettopp dette formål. Rekylen er nok relativt heftig, men noe får man tåle....

 

220 Swift er riktignok veldig flattskytende på moderate hold, men med alt for lette kuler til virkelig å "reach out and touch someone"... Dessuten er den beryktet for å brenne ut løp relativt raskt ettersom den opererer med veldig høy utgangshastighet.

 

6,5 skal være veldig bra på langt hold (sies å være undervurdert som langholdspatron), men muligens litt for lette kuler til å virkelig kunne strekke seg skikkelig langt og utrette noe særlig mer enn å lage hull i papp...?

 

Men, tross alt, når vi snakker om langholdsskyting i Norge så er det vel nettopp det vi trenger å gjøre også, er det ikke?

Lage hull i papp eller få en metallplate til å si "gong".

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor skriver flere at 12.7mm er forbudt?

Det som ER forbudt er 12.7x99, som er et millitært kaliber.

Det finnes andre 12.7mm patroner som er helt lovlige. Men tilbake til tåppik, så er vel heller ikke 12.7x99 utviklet for langhold, men heller mye energi ved treff?

 

Et kaliber som derimot ER utviklet for langhold er .338 LM, og for sivilt bruk så kan jeg ikke se at vi her i landet skulle kunne klare å finne et lovlig bruksområde hvor denne ikke skulle kunne brukes med gode resultater.

Link to comment
Share on other sites

Når 338LM ble utviklet ble den testet mot 50BMG og i praktisk bruk var 338LM overlegen når det gjaldt treff i blink på lange hold (1000m), og denne patronen har i militær sammenheng et tenkt bruksområde mellom .308 og 50BMG. Som jaktpatron er 338'en helt ordinær og i samme klasse som andre lignende patroner. Den er også kamret i ordinære jaktrifler.

 

Når det er snakk om større kaliber for langholdsskyting er det satt en øvre kaliberbegrensning på unlimited klassen i programmet til NBSF og den er satt å å være opp til .40 og jeg er usikker på om .408'en faller utenom her... Noen som kan si noe om dette fra NBSF? Selv har jeg satset på 338LM og det er fa.. meg dyrt nok :mrgreen: Leste en plass at 220 Swift lenge hadde rekorden på 1000yards og er ambisjonene at kula skal slå hull i en pappplate har vel anslagsenergi lite betydning antar jeg :lol:

 

Fordi om andre kaliber en 50BMG ikke er forbudt ved forskrift har politikamrene fått instruks om ikke å godkjenne søknader på kraftige og tunge skarpskytterrifler til jaktformål. Blant annet er DN sterkt imot at slike rifler skal godkjennes for jakt og det spørs hvordan den nye forskriften om spesielt farlige våpen blir seendes ut.

 

Nå er det flere i den senere tiden som har får innvilget ekstremt store skarpskytterrifler med kaliber over .40 til jakt - men jeg ville ikke være så sikker på om disse får beholdes. Etter hva jeg har forstått blir dette sett på som en tilsnikelse og man kan oppleve at vedtak blir omgjort pga saksbehandingsfeil og man må enten plombere våpenet eller levere dette fra seg....

Link to comment
Share on other sites

Noe som er greit å tenke på er tilgangen på kuler og hylser. 408 cheytac er sikkert kult det, men hvordan er det å få tak i kuler og hylser, og hva koster disse? 338-etellerannet er iallefall lett tilgang på kuler av bra kvalitet, og prisen er ikke helt i tåka. Jeg vektla iallefall dette over kulhetsfaktor når jeg valgte, rett og slett fordi jeg vil skyte mye, og ikke bare ha en morsom/kul rifle, men som nesten ikke brukes. Endte da opp med en standard Remington i 338 RUM. Billig rifle, men da har jeg mer igjen til ammo, og kan skyte mye.

Link to comment
Share on other sites

ser her at det meste går i svært grove kalibre her, men det som vel er noe av det enn vil ha mest igjen for kan vel deles i to kategorier, over 1200m da er det vel så at 338LM er det enn har mest igjen for, bra kraft og grei tilgang på kuler og hylser. kryper enn under 1200m så begynner en del 6,5 kandidater (og til dels kaliber 30) å gjøre seg gjeldene, her er jo tilgangen god. Hjelper lite med ultra mega krafig kaliber om enn ikke kan få trent så mye med det.

 

Dersom enn tenker konkuranser på langt hold i norge så har jo Norges Benkeskytterforbund en max på kaliber 400, så greit å holde seg under det kaliberet så kan enn søke på det til BR/langhold...

Link to comment
Share on other sites

140 grain Berger VLD i 6,5 er effektiv kule for langholdsbruk, og Hornady amax også .

 

Dette vil spare deg for mye kostnader og du kan lade bøttevis med ammo for det .408 og annet vil koste. Siden Berger kan brukes på jakt så er det også jakt kule i tilegg til match, og A-Max kan egentlig også brukes på jakt de også, hvis ikke en papir pusher sier noe annet .

 

(og ja jeg driver å skal prøve å få tak i 6,5 jeg også nå )

Link to comment
Share on other sites

mange spennende alternativer her.

 

338rum,338win mag og 338laupa magnum. hva er egentlig forskjellen på de 3??? :roll:

jeg skal lære så da må jeg spørre :shock:

 

jeg ser vel mest etter ett kaliber som også skal brukes til storviltjakt.

 

har 308 idag og den virker på jakt den, men ikke lett og spytte den ut på 7-800meter.

 

så derfor klør det i fingrene etter noe nytt, skal bruke litt tid på dette og da vil jeg ha noe jeg blil fornøyd med uten å måtte fornye meg seinere.

 

takker for god tilbakemelding og erfaringer :)

Link to comment
Share on other sites

6.5 funker knall ut til en 1200m og 308 funker relativt bra. hvorfor bruker forsvaret 308 og ikke 6.5? pga 308 er bedre egnet til langhold noe mange påstår. men det er om og men der også

 

Årsaken til at forsvaret bruker 308win i skarpskyttervåpen er vel heller av praktiske årsaker enn at 308win har så veldig god ballistikk. Skal du få samme bc på en .308 kule som en 140 grs 6.5mm kule så må du opp i over 200 grs. Og da er det vel heller 300 win mag du trenger om du skal kunne matche 6.5x55.

Link to comment
Share on other sites

Forsvaret bruker vel både 300WM og 338LM i sine skarpskytterrifler i sine spesial avdelinger? Når det gjelder den ombygde skarpskyttermauseren er nok ikke den beregnet for særlig mer en ut til 600-800 meter hvor 308 etter min mening blir krampeaktig, selv om moderne rifler med lange løp og nye kuler med høy BC de senere årene er utviklet og strekker holdet ytterligere noen meter...

 

La merke til at det i bl.a. tyske militære avdelinger ble valgt 300WM fremfor 338LM pga bedre håndtering av rekyl og treffsikkerhet på "mellomlange" hold - 1000-1200m

 

 

Men valg av kaliber avhenger vel litt av formålet skal du skyte på papp eller gonger på de lange holdene? Det er litt mer morro at gongene gir tydelig signatur når kula treffer og etter hva jeg har forstått er det vanskelig å se dette med lettere kaliber når holdet strekkes.

Link to comment
Share on other sites

jeg har en 220 swift liggenes. Den hadde ikke vært skutt med på 30 år. Da tok jeg og pusset gjennom løpet en gang, smalt i en patron og skaut på ei ølflaske (0,33) på 150 meter uten å skru noenting! :P traff jammen på første forsøket! :) men jeg hadde bare 3 kuler. så morroa var fort over! xD

Link to comment
Share on other sites

Det er forskjell på hva en legger i langholdskyting, noen mene skudd over 200m til opp mot 1000m, mens andre snakker om 800m til 1000 + +.

For vanlige brukere som skal sterkke seg utover den vanligs skytebanen 200 m+ +, holder vel gode rifler i 6,5x55 og 308 win. De fleste brukere klarer seg med dette, men skal en virkelig strekk strikken i forhold til avstand, er vel kalibere som 6,5-284,6,5-06, 7 mm Rem/RUM/, 300 WM/WSM/RUM e.t.c. og 338 kalibrene noe å satse på.

 

Men for de fleste eg kjenner, holder det vel med en 6,5x55 og 308 win til langholdsskyteing.

Prøv heller å mestre disse kalibrene før en setter igang med større prosjekter.

 

 

MADMADS

Link to comment
Share on other sites

Forsvaret bruker vel både 300WM og 338LM i sine skarpskytterrifler i sine spesial avdelinger? Når det gjelder den ombygde skarpskyttermauseren er nok ikke den beregnet for særlig mer en ut til 600-800 meter hvor 308 etter min mening blir krampeaktig, selv om moderne rifler med lange løp og nye kuler med høy BC de senere årene er utviklet og strekker holdet ytterligere noen meter...

 

Skytetabellene for NM149 går til 850 meter.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Har en Ruger Mark II i 6mm Norma BR. Hva med denne til langhold? Blir vindavdrift et stort problem? Og løses det best med tunge kuler? Ser i nettsida som heter 6mmBR.com at div. 6mm varianter har gjort det ganske bra på langhold. Her er et sitat fra sida: "In fact, the current ten-shot 1000yd world record was set with a 6mm BR."

 

mvh

TL

 

 

http://www.6mmbr.com/6mmbr.html

Link to comment
Share on other sites

Låner tråden litt:

 

Vil bare lufte mine langholdsplaner, for å få innspill og idèer.

 

Jeg har lenge hatt veldig lyst å starte med langholdsskyting, og det første (og typiske) spørsmålet er jo; hvilket kaliber? Dette er det skrevet side opp, og side ned om.

 

Jeg har landa på at jeg enten vil ha 6,5x55 eller muligens 300 win mag.. Sistnevnte er veldig nytt for meg.

 

Fordelen med 6,5 er jo at det er et veldig anvendelig kaliber, som går til "alt". Men jeg har allerede en veldig kompetent 223-rifle, så alt opp til rådyr trenger jeg ikke ny rifle til. Og annen storviltjakt er ikke aktuelt for meg, enda..

 

Jeg har pr. i dag en Howa 1500, som jeg liker utrolig godt, og som har overasket meg ekstremt positivt. Jeg har faktisk lyst å kjøpe en ny Howa 1500 i 6,5x55 og bygge denne opp til en langholdsrifle.. Høres det ut som en plan?

 

Og finnes Howaen i 300 win mag?

 

EDIT:

Har forresten og sett litt på Tikka T3, denne vet jeg kommer i 300 win mag. Men jeg har prøvd T3'n før, i 223, og fikk et så UTROLIG elendelig førsteinntrykk. Dette tror jeg hovedsaklig skyldtes den (i mine øyne) latterlige plast-stokken. Men blir jo å bytte stokk uansett, så er da kanskje Tikka T3 et bedre alternativ enn Howa 1500?

Link to comment
Share on other sites

Barrett claims that this cartridge(.416) is capable of propelling a 400 gr solid brass boattail spitzer bullet out of the 32-inch (810 mm) barrel of a Model 99 single-shot rifle at 990 m/s (3250 ft/s), giving it a ballistic coefficient between .943-.989 and keeping the projectile supersonic out to 2286 metres. det kaller jeg langholds kaliber ja. (hentet fra wikipedia)

 

heyenne Tactical claimed a Doppler radar-measured G1 ballistic coefficient (BC) for the Lost River Ballistic Technologies/Jamison International 419-grain (27.15 g) bullet of roughly 0.934, though this number has been disputed by a number of knowledgeable sources. Extreme Firearms claimed the G1 BC of the same .408 Chey Tac projectile to average 0.945 to 2000 meters and it drops to the low 0.900s to 2800 meters.[6] The .408 Chey Tac projectile remains supersonic up to 2,300 yards (2,100 m) according to Extreme Firearms.

ikke at .408en er så mye dårliger akkurat da!

Link to comment
Share on other sites

Jeg tipper at den mest flattskytende og langttrekkende std patronen tilgjengelig for sivile i Norge er kal 10 magnum hagle hvis noen gidder å lage skikkelig sabot ammo til den. Skal se at det blir produsert SLAP-ammo til 338lapmag før man går over til "hagle" i militære kretser. Da har man gått i full sirkel 50 år etter stridsvognsfolket..

 

En av gutta i skyteklubben, som jobber i forsvaret med alt som smeller, lagde ei børse av 1,5" rør som han gjenget ei gassflaske på. I gassflaska monterte han en piezoelektrisk tenner. Ladningen besto av propangass(trur eg) og prosjektilet var ei pil i sabot. Greia ble skutt med på testbanen til Raufoss. Utgangshastigheten var over 1600ms hvis jeg ikke husker feil.

 

Litt "over the top" men alikevel.. :-)

 

Ellers stiller vel denne hagla i kal 12 opp utenfor konkurranse :-) :

 

Researchers develop flying 12-gauge shotgun to enable soldier-carried small UAVs to find and destroy enemy snipers

 

May 12, 2010

 

Posted by John Keller

 

SARASOTA, Fla., 12 May 2010. A group of Florida-based researchers are developing an aerial cannon the size of a 12-gauge shotgun for mounting on small hand-launched unmanned aerial vehicles (UAVs) to quickly find and destroy snipers threatening U.S. and allied infantry soldiers.

 

Researchers at Longreach Inc. in Sarasota, Fla. are partnering with firearms specialist McMillan Group International in Phoenix to develop an 11-ounce UAV weapon capable of firing standard 12-gauge shotgun or high-explosive airburst rounds to destroy enemy snipers or other concealed threats on the battlefield.

 

Ultimately the group's aim is to produce a flying onboard gun for remote controlled UAVs of all sizes, says Skip Parish, chief technology officer at Longreach.

 

Although the UAV cannon could be fitted to most small or medium-sized UAVs, the Longreach-McMillan partnership is designing the first weapon for the 2.5-pound Maverick man-portable UAV from Prioria Inc. in Gainsville, Fla. Flight trials of the cannon mounted to a Maverick are scheduled for June in Arizona, Parish says.

 

The cannon-equipped Prioria Maverick could fly to an area of interest, perform surveillance of the area with a video camera that streams video back to a soldier-carried laptop computer. If it finds an enemy sniper or other threat, the soldiers controlling the UAV could fire the cannon remotely.

 

The first purpose-made UAV cannon is a weapon designed specifically for remote-control flight by infantry soldiers on small remote controlled air vehicles currently used for observation, such as the Prioria Maverick or AeroVironment Raven.

 

Parish says the UAV cannon was designed based on a request for sniper suppression; the weapon, he says is not specifically married to any particular micro air vehicle. This essentially is a personal weapon," Parish says. "It could fly out over and behind and enemy."

 

For more information contact Longreach Inc. by e-mail at Longreachproject@attglobal.net, McMillan Group International online at www.mcmfamily.com, or Prioria Inc. at www.prioria.com.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...