Jump to content

Gaupejakt på Fosen region 6 ( kvoteomeråde 16 )


bjugin

Recommended Posts

Klart for kvotejakt på gaupe

Fem av de sytten gaupene som skal felles i Sør-Trøndelag skal tas ut i Fosen. :D Jakta begynner 1. februar. cr_Lynx_lynx_1_1156600e.jpg

Illustrasjon: Wikipedia Heimesidene til fylkesmannen opplyser at rovviltnemnda i region seks åpner for kvotejakt på 17 gauper i Sør-Trøndelag. Under telefonmøte mandag 10. januar 2011, reduserte nemnda hunndyrkvoten for kvotejakten 2011 noe, etter klager på nemndas vedtak av 18. november 2010.

 

Felles hunndyrpott

 

Regional rovviltnemnd for region seks har vedtatt en totalkvote på 54 gauper i regionen for 2011. Kvoten er fordelt med en startkvote på 40 dyr herav inntil 17 hunndyr eldre enn ett år, og en tilleggskvote på 14 dyr her av inntil fire hunndyr eldre enn ett år. Hunndyrkvoten vil for 2011 bli plasser i en felles hunndyrpott for hele region seks.

 

Kvotejaktsområde 2 består av Agdenes, Snillfjord, Hemne og Orkdal kommuner og tilkommer en kvote på ei gaupe. Kvotejaktsområde 3 utgjøres av Oppdal og Rennebu kommuner og her kan det felles tre gauper. Melhus, Skaun og Meldal kommuner tilhører kvotejaktområde 4 og her er det ei gaupe som kan felles. Tre gauper får felles i kvotejaktsområde 5 som består av Røros og Tydal kommuner.

 

Klager

 

I Holtålen og Midtre Gauldal kommuner kan felles to gauper i det som utgjør kvotejaktsområde 6. Selbu, Malvik og Klæbu utgjør kvotejaktområde 7 og tilkommer to gauper. Fosen kalles kvotejaktsområde 16 og består av kommunene som tilhører Sør-Trøndelag samt den delen av halvøya som tilhører Nord-Trøndelag fylkeskommune.

 

Det er kommet inn to klager på vedtaket om kvoter for kvotejakt på gaupe i region 6. Regional rovviltnemnd har i møte 10.01.11 behandlet klagene. Klagene er delvis tatt til følge ved at hunndyrkvoten er nedjustert fra 20 til 17 i startkvoten og fra 7 til 4 i tilleggskvoten. Klagene er oversendt Miljøverndepartementet for endelig avgjørelse.

 

Gaupejakta varer fram til 30. mars.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 141
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Ble visst skutt en hanngaupe på Namdalseidet i dag ja.

Gaupa som ble skutt i Sørdalen i Åfjord var ei hugaupe på 18 kilo.

 

Syns selv den så betraktelig magrere ut enn den vekten, men så var den jo dynnblaut også da.

 

Åfjordingene gjorde en kjempejobb med å ringe rundt gaupa i flere omganger, og da vi i "V-M-laget" endelig kom frem hadde de organisert og satt ut poster som dekket det meste, så vi ble satt inn som sikringsposter i tilfellet gaupa mistet retningssansen totalt. :)

Hunder og drivere gjorde en god innsats i et variert terreng, det var et "Norge i miniatyr" med alt fra islagt vann og paddeflate plantefelt, til skogkledte lier og stupbratt berg.

Og det viste seg at det var rett under det stupbratte berget at gaupa gikk.

Driverne slet litt med å finne sporet da gaupa antagelig hadde klart å passere postrekka bakfra før de siste postene kom på plass, men den var fortsatt i drevet og spenningen steg etterhvert som losen klang i blanke fjellveggen.

Til alt overmål presterte gaupa å snu for så å komme baksporet og inn i sektoren til en av de lokale jegerne, denne var både våt og frossen, men klarte likevel å imitere lyden av en dobbeltløpet hagle med sin .308 bolt action. :lol:

"Waterbaekk" hadde ikke bare naboposten, men også panoramautsikt, selv satt jeg under en dryppende granbusk inni et ungskogfelt 60 meter bortenfor og så ikke meteren foran meg.

Men gaupa datt som en sekk for et velrettet skudd og gutta fra Åfjord har gjort seg fortjent til all ære for en vellykket gaupejakt. :)

 

Så nå er det bare 1 dyr igjen på kvoten utpå Fosen, og alle oppfordres innstendig til å rapportere til nærmeste rovviltkontakt/SNO så snart det observeres spor etter familiegrupper, det er svært viktig for evt. ekstra tildeling at disse blir rapportert og registrert :!:

 

Det er plenty dyr å ta av, og vi har ikke oversikt over halvparten engang..

Link to comment
Share on other sites

Var en stordag i Åfjord i går ja :) Det er virkelig arti når man får fortjeneste for alt arbeidet som blir lagt i sporing i de sene nattetimer. Også greit med god kommunikasjon med andre gaupejaktlag, så når man endelig har fått ringa gaupa er det mer enn nok mannskap til å dekke ringen. Og når det klaffer som i går, ja da er gaupejakta virkelig værdt slitet :D

Link to comment
Share on other sites

Vi rapporterer inn familiegruppe i Vanvikan nå, hunngaupe med 2 unger. Har fulgt dem 6 kilometer idag, mandag.

 

Er det den andre familiegruppen som er registrert i Vanvikan i vinter?

Skal dere ha hjelp til gaupefelling så står det flere jegere klare til innsats. :wink:

Eller er jaktområdet forbeholdt lokale jegere? :roll:

Link to comment
Share on other sites

Det blir den andre gruppen ja. Vi har 2 grupper i Vanvikan som snur på hver sin side av bygda. Slik har det vært i over 10 år. Gaupa kan se den grense under snø ;-)

 

Den østlige gruppen ble bekreftet tidligere i vinter med 2 unger. Dette er den vestlige. Håper det går i orden med rovviltkontakten i morgen.

 

I helger så har vi i det lokale jaktlaget ca 35 mann og 2 hunder, så det holder stort sett. Midt i uka er det noe mindre. Send meg en PM med navn og nummer, så kan jeg si ifra om det blir aktuelt.

Link to comment
Share on other sites

Veeeeeldig nysgjerrig på hvordan det går med den registreringen.

 

Ellers har jeg merket at det ikke nødvendigvis er så mye kommunikasjon og samsvar mellom de forskjellige instansene som har med styre og stell.

 

Sjekk gauper i region 6 her:

http://dnweb10.dirnat.no/Rovbase30Innsy ... DodeRovdyr

 

Mot tallene her:

http://www.artsobservasjoner.no/storerovdyr/

 

Og nå som timene tikker avgårde og regelverket for registrering av familiegrupper er som det er frykter jeg at familiegruppen i Vanvikan blir godskrevet den andre familiegruppen der, kanskje også familiegruppen som gikk oppe ved Langen her tidligere... :(

 

Fersk sporsnø nå, vi får se hva som skjer.

Link to comment
Share on other sites

 

Ellers har jeg merket at det ikke nødvendigvis er så mye kommunikasjon og samsvar mellom de forskjellige instansene som har med styre og stell.

 

 

Vi har sjekket opp litt rundt dette før jakta (ifb med et avisinnlegg vi skrev i TA 29/01), og Morten Kjørstad som er ansvarlig for Rovdata hadde da ikke fått noen rapporter fra SNO om gaupeobservasjoner som ble ringt inn/meldt inn utenfor rovdata-rapporteringen på nett.

 

Rovdata kan bli et bra verktøy, ikke minst for oss som driver sporregistrering - såfremt det settes krav om at regionkontaktene i SNO må registrere alle rapporter de får om gaupespor, familiegrupper eller enklinger (dvs alt de er ute og sjekker opp). Dette er tross alt første gang man har hatt en offentliggjøring av sporregistreringer av gaupefamilier før 1.april etter sporingssesongen...

Link to comment
Share on other sites

Det ser ikke ut som om de er gått vestover. Vanskelig idag da, 7-8 cm nysnø og fokk på de øverste overgangene. Det er dessverre fare for at de har gått østover og da er det nok samme gruppen som er registrert tidligere. Men det stemmer dårlig historisk. Vi skal spore mer i utover i større sirkler både vest, nord og østover dagene frem mot helga, så får vi se. Pr igår og idag så er vi nok dessverre rundlurt av katta igjen... :oops:

Link to comment
Share on other sites

Det ser ikke ut som om de er gått vestover. Vanskelig idag da, 7-8 cm nysnø og fokk på de øverste overgangene. Det er dessverre fare for at de har gått østover og da er det nok samme gruppen som er registrert tidligere. Men det stemmer dårlig historisk. Vi skal spore mer i utover i større sirkler både vest, nord og østover dagene frem mot helga, så får vi se. Pr igår og idag så er vi nok dessverre rundlurt av katta igjen... :oops:

 

Ja, vi får håpe det roer seg med vær og vind å at det ikke blir skareføre. En må jakte når det er gode forhold og når gaupa er der! Det er det ikke hver helg i områdene rundt Vanvikan. Så da må en ta i bruk dagene midt i uka hvis en skal lykkes.

Den familiegruppa har nok gått øst og er nok i området Hindrem/Kråkmo/Leksvik nå.

 

Er enig med Stykkjunkeren!

Jeg tror det skal bli vanskelig å få godkjent flere enn den ene familiegruppa som holder til i området Leksvik/Kråkmo/Vanvikan/Rørvik. Gaupemor kan jo legge igjen en eller begge ungene enkelte ganger så det ser ut som at det bare er ett dyr eller to dyr i følge også.

Vi får håpe noen klarer å fa tatt det dyret som er igjen på kvoteområdet 16 før den 15 februar. Det er da tilleggsdyrene blir delt ut. Så stå på jegere!

Link to comment
Share on other sites

Uansett prisverdig at noen går inn for å få registrert spor av familiegrupper, så får vi håpe at det lykkes bedre neste gang.

Lite sannsynlig akkurat nå, for det snør jo vannrett over mesteparten av Fosen... :(

 

Problemet er antagelig ikke å få tatt det siste dyret på kvoten før 15. februar, men å være først til å melde fra så man ikke blir sittende med svarteper når væromslaget kommer og det ligger 2 eller 3 gauper med alle fire beina i været. :?

Så husk det gutter, først til mølla blir ikke hengt av DN! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Skal vi få tilleggsdyr nå er det viktig å registrere alle spor på www.rovdata.no. Registrer også spor du har sett tidligere, og husk at bilder er et pluss. Hvis vi ikke registrerer spor så er det pr definisjon ikke gaupe på Fosen, da får vi iallefall ikke tilleggsdyr. Er jo litt overrasket over at ingen har registrert spor fra Bjugn, siden Fosna-arket har hatt 3 reportasjer om gaupe i Bjugn i vinter...

 

Tilleggsdyr er jo som kjent noe som tildeles først og fremst der det er mye sau og rein. Her må vi være flinke til å dokumentere ihjel argumentene til skrivebordskarene :sarcasm:

 

Sporing videre utover er også viktig for neste års kvote. Pr. definisjon finnes det ikke en eneste gaupe i Rissa, Ørland, Bjugn og Åfjord, sådetså...

Link to comment
Share on other sites

Siste gaupa (unge) ble skutt ca midt i bildet her.

 

kariengskulen.JPG

 

Dette er altså Kariengskulen (til venstre) i Oksdøla, namdalseid kommune (nei, bildet er ikke tatt i dag)

 

Jeg hadde post på toppen av flaget til høyre, ett av to skar som går opp på hver side av snauberget. Irriterende når losen forsvinner innunder berget UNDER deg og eneste mulighet for å se noe er å karre seg utpå kanten der en har sjansen til bortimot 100m fritt fall... Jeg satsa heller på å la gaupa komme til meg, noe den altså ikke gjorde denne gangen.

 

Dette er gaupejakt, det.

Link to comment
Share on other sites

Er jo litt overrasket over at ingen har registrert spor fra Bjugn, siden Fosna-arket har hatt 3 reportasjer om gaupe i Bjugn i vinter...

Ja, en kan jo lure men som det vel er skrevet tidligere så må det snø te og ved kysten har det vært lite eller ikke ligget i ro så lenge de siste ti årene. Det siste har jo vært et positivt unntak i så måte.

 

De var vel først for et år siden som det ble lov å jakte på gaupe i Bjugn kommune og derfor er nokk en del jeger ikke kjent med akkurat registrering av gaupe på rov data.

 

Vi må vel se til at informasjon om registrering kommer ut til jegerne. Kanskje fått te en reportasje i FF.

 

Jag kjenner til en familiegruppe som de ble observert spår etter tett opp te bebyggelsen i desember, men dessverre ble den ikke registrert på rov data. Så de finns der.

Link to comment
Share on other sites

Sporing videre utover er også viktig for neste års kvote. Pr. definisjon finnes det ikke en eneste gaupe i Rissa, Ørland, Bjugn og Åfjord, sådetså...

 

Regner med det er dine rapporter jeg sitter og myser på på Rovdata - noen grunn til at to av dem har blitt underkjent, ikke mulig å verifisere...? Har ikke rovviltkontakten kommet seg ut raskt nok?

Link to comment
Share on other sites

Dessverre så snødd det 7-8 cm natt te tirsdag + vindfokk, så verifisering ble ikke mulig. Leif Jåma kom å prøvd så godt han kunne han, men vi fant ikke ferske spor heller. Allikevel styrker det den familien vi har fått registrert da, så det var ikke helt bortkastet.

 

En annen ivrig sporer i laget fikk telefon fra rovviltkontakten idag, med beskjed om at det er viktig med sporing fremover. Dette kunne medføre ekstra dyr. Han mente også at kvoten neste år kunne bli artig :-)

 

Spre det gode budskap om rovdata.no ;-)

 

Har kjøpt "Gaupejeger" av John S. Opdahl idag, her er det mye å lære...

Link to comment
Share on other sites

Ble register famgruppe i Mosvika i dag :?

 

 

Kan ikke se at det skulle være noe å henge med hodet for, enhver registrert familiegruppe betyr større sjanse for ekstratildeling.

Og jeg kan ikke se annet enn at gaupejakten i Mosvika drypper på deg også... :wink:

 

 

Stemmer det Fsollie, det er viktigere enn noen gang å få registrert ethvert spor man ser som kan være familiegruppe, men samtidig må det rapporteres om enkeltdyr.

Det blir muligens kastet inn noen brannfakler i papirveldet som kan forårsake hikke på synsnerven hos enkelte, særlig hos pensjonerte apotekere :P og det kan bli desto mer interessant å se hva som skjer til neste år ja. :D

Link to comment
Share on other sites

Ble register famgruppe i Mosvika i dag :?

 

 

Kan ikke se at det skulle være noe å henge med hodet for, enhver registrert familiegruppe betyr større sjanse for ekstratildeling.

Og jeg kan ikke se annet enn at gaupejakten i Mosvika drypper på deg også... :wink:

 

Henger ikke med hode jeg, håper noen av di blir skutt.

Men med 3 store katter i rådyrterenget så frykter jeg for rådyrjakta til høsten :shock:

Link to comment
Share on other sites

Men med 3 store katter i rådyrterenget så frykter jeg for rådyrjakta til høsten :shock:

 

Tre? Spora sju forskjellige gauper gjennom terrenget der jeg skal slippe 100 sau om 4 måneder, uka før jakta. Alle passerte sanketrøa mi med mindre enn 1 km, og alle lever i beste velgående enda. (Familiegruppe 1+2 med antakelig en fjorårsunge på slep, + 3 forskjellige enkeltdyr).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...