Nemi Posted December 6, 2007 Share Posted December 6, 2007 At viltkjøtt er gourmetmat er det liten tvil om, det finnes uttallige oppskrifter på stek av bog og lår. Denne høsten har det her i huset vært tilberedt alt fra møre duebryst til storfugl tilbredt på grytestek-vis - med viltsaus med solbær og honning/chillimarinerte potetbåter Men hva bruker dere restekjøttet til, det som ofte hakkes til kjøttdeig? Rådyrkjøttet lagde jeg "kaker" (blir en fin avveksling til de vanlige medisterkakene i jula) Og oppskriften var omtrent sånn; Hakket kjøtt og spekk av rådyr Egg Matfløte Medisterdeig Krydder - salt, pepper, timian, salvie og litt enebær. Og ja, de ble steike gode! Noen som har andre oppskrifter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted December 6, 2007 Share Posted December 6, 2007 For min del blir det mest elgkjøtt som havner i fryseren i hakket tilstand, og det enkleste man kan lage av det må vel være elghakk, som i tillegg til å være enkelt smaker veldig godt. Middag til to-tre personer (F.eks to voksne eller en voksen og to barn): 500 gram hakket elgkjøtt 1-2 løk 6-7 poteter 4 desiliter vann salt og pepper Evt. noen einebær Finhakk løken og brun den sammen med kjøttdeigen til kjøttet er passe stekt. Tilsett potetene (deles i terninger) og vannet, samt salt og pepper og eventuelle einebær etter smak. La det hele småkoke til potetene er møre. Serveres med tyttebærsyltetøy og flatbrød. Iskaldt vann eller et godt øl er namnam til denne maten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.35Whelen Posted December 6, 2007 Share Posted December 6, 2007 Elgpizza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 6, 2007 Share Posted December 6, 2007 Hjorte pizza, gryter, kjøttkaker, karbonadekaker, og til mindre posjoner med pølser... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted December 6, 2007 Share Posted December 6, 2007 Kom igjen, da, gutter . Trådstarter går foran med et meget godt eksempel her, med fremgangsmåte og ingredienser. Innleggene deres får en helt annen verdi dersom man faktisk lærer noe av å lese dem, vet dere . AT man lager f. eks elgpizza er ikke på langt nær så interessant som HVORDAN man lager sin elgpizza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 Då får me prøve igjen. Bunn : Ca 8 dl kveitemel ca 3 dl vann ca 2 ts salt ca 0,5 dl solsikkeolje/olivenolje. ca 25 gr tørrgjær. Ha i kveitemel i ein bolle, ha i salt og olje og deretter tørrgjæren. Bland i vann og kna deigen godt med knyttneven. Settes på lun plass med hånklede over bollen. Steik 0,5 kg med kjøtdeig av hjort/elg, sammen med 1 løk. Krydre det til med litt salt og pepper. Det må litt salt/krydder til for å få smak på kjøtdeigen. Bruk et halvt glass tomatpurre og ein halv boks finhakka hermetisk tomat. Dette blander du inn i den ferdig stekte kjøttdeigen. Så blander du inn ca 0,2 dl med olivenolje. Smak det til med litt oregano, timian, basilikum, tja det krydderet du liker på pizza forøvrig. Er sausen for tynn, kan du blande inn litt maisena jevner ( lys type ) eller steike det litt for å fordampe veska. Snei opp 4 tomater i tynne skiver. Kutt opp 1 purreløk. Finkutt 7 - 8 soltørka tomater. 1 boks maiskorn Finn frem langpanna, ha i litt olje i den, og tøm pizzadeigen i langpanna. Vend den i olja og kna deigen ut på langpanna. Kleber deigen, ha i meir olje. Lag ca 1 cm kanter oppover sidene på langpanna. Så har du i kjøtt/pizzasausen og smører det utover bunnen. Fyll på med maiskorn, solhakka tomater og tilslutt purreløken og del utover tomatskivene. Topp pizzaen med reven ost eller skiva ost. Dryss litt salt over osten til slutt. Settes i ovnen på ca 200 - 225 grader og steikes til osten er blitt gyllen og litt brun, ca 20 - 25 minutter. Viktigste av alt, serveres på Lørdager med iskald pils inntil !! Bon apetite !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.35Whelen Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 Skal ærlig innrømme at det er faktisk kjærringa her i huset som kan elgpizzaoppskriften i hue. Trøndersk elgpizza. Hemmelig oppskrift sier ho Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fossdal Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 Som før omtalt har jeg helt sluttet å male kjøtt. Alt kjøttet som før ble malt, legges nå i fryseposer, slik at det dekker bunnen og man får en pølse på 20 cm, 10-12 cm i diameter. Denne fryses slik. Når den er frosset, tar jeg den opp og drar på en stekestrømpe. Så stekes 5-6 slike samtidig på lav varme 3-5 timer, slik at alt blir skikkelig gjennomstekt. Når de kjølner tas stekestrømpen av, kjøttbitene hakkes opp i passelige biter, og så fryses det hele i passelige porsjoner, alt etter hva din husholdning trenger. Da trenger man bare lage en brun sos, ha i en slik pakke rett fra fryseren, og man har middag på 10 minutter. ( I alle fall om der ligger noen kalde poteter i kjøleskapet fra i går.) Selv seigt kjøtt blir mørt og fint. Dette synes vi alle hos oss er en stor forbedring fra kjøttkakene. Man kan også kna inn ulike kryddervarianter før det fryses første gang, slik at det stekes med krydder, dette blir veldig bra! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 Har laga ein slik rull som du gjorde Fossdal. Den ligg i frysen, så den varianten der skal eg teste snart. Alltid kjekt å prøve noko anna også. Men her i huset er ikkje dei lei kjøtthakk enno, så ein del karbonader, kjøttkaker og gryter i alle varianter blir brukt enno. Men det er alltid kjekt md litt variasjon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shootist Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 Bruker det ofte til Mexicansk mat. F. eks. enchiladas, flautas (fyllt taco), burritos (fyllt tortilla) etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loddfåvne Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 Kjøttdeig fra rein fungerer fint som trygde skav/finnbiff. Jeg serverer skikkelig kjøtt når jeg har folk på besøk, men svir sammen noe reinshakk med store mengder fløte, sopp og en og anna løken til trygdeskav ellers i uka. Greit å bare slenge en frossendeigklump i panna og trakassere den litt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.