BRM Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 spør dete fordi jeg endelig fant ei bok der det sto oppskrift på øl av einer. og begynte lure. tenkte kanskje det kunne vær et fint vinterarbeide om det gikk an. har ikke prøvd om einebærene holder seg like godt som feks tyttebær . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kvamsgutten Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Vet ikke hvordan det er, men dem kan jo alltids plukkes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xprez Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Einer er såvidt meg bekjent fredet...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilatad Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Einer er såvidt meg bekjent fredet...... Dette var såvidt jeg husker diskutert før.. Busker er vist nokk ikke fredet, men trærne er det (mener jeg å huske) Vinteren er vel ikke beste tiden å plukke einer på, men du kan jo prøve Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krogh Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Freda? jeg gror jo nesten igjen av einer der jeg bor jo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TommyK Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 (edited) Einer er det brake da må eg si at mangen kommuner gjør noe ulovlig for landbruket får jo støtte til og rydde kulturbeite og da betaler dei jo for at bøndene skal rydde vekk braken. eg fant nå bare denne eg da. Forskrift om fredning av einer, Sandvik, Austevoll kommune, Hordaland. Miljøverndepartementet har i medhold av lov om naturvern av 19. juni 1970 § 11, jfr. kgl.res. av 8. desember 1972, fredet en einer på eiendommen Sandvik, gnr. 47, bnr. 3 i Austevoll kommune Hordaland. Fredningen trer i kraft straks Fredningen vil bli tinglyst på eiendommen. Tilsynet med eineren tillegges Hordaland fylkesskogkontor. Edited December 27, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Etter det google kan avsløre av tekster hos lovdata, så finnes det enkelte lokale fredninger, men ingen fredning på landsbasis. Så dette må du nesten sjekke for området du har tenkt å høste i, men det virker ikke til å være noe utstrakt fenomen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TommyK Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Ring landbrukskontoret i den kommunen du bor i og snakk med skogbruksjefen han vett det/skal vertfall vite det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joggen Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Har lurt litt på det samme jeg og!. Ikke om buskene er freda el ikke, for jeg skal bare plukke bæra. Når er det best å plukke einebær(på året), el går det hele året?. Må dem tørke lenge, før bruk?. Spør bare jeg, for jeg bruker endel einebær i mine viltmiddager. Litt morro å plukke sjøl, istedet for å kjøpe einebær i dyre Blackboy glass på Rema. Må være gode og tørre da jeg knuser bæra i morter å bruker feks i viltsausen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunkerante Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Husk å plukke de svarte da Einerbær bruker to år på å bli moden. Første året er de grønn, mens de modne toåringene blir blåsvart. Jeg plukker for selv for bruk i sauser, fungerer bra det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman1 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Trodde einerbærene henger fire år på busken, jeg. Dvs de er grønne de to første årene og mørke/ sorte de to siste årene. Det er de mørke som brukes til krydder iallefall. Nok einerbusker her på Agder til å tvile på at de er fredet... (Også er det et lite rykte om at den hersens flotten også trives i einerbusker). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRM Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 Om einene er freda her vet jeg ikke. og ikke orker jeg sjekke det ut. all den tid at vi gror over av einer. og hadde ikke tenkt ta de flotte einebær"trærne" på 3-4m høyde som står hist og pist. men heller de små som alikevel ikke ser noe fine ut. hadde jo vært flott å hatt egenprodusert drikke til egenprodusert elgpølse Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stehar Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Einer er generelt ikke fredet. Bærene er to årige, første året er de grønne (de brukes vanligvis ikke) neste år er de blå,(fargen kan noen steder gå over i sort) og det er disse vi bruker i sauser etc. Einebær holder like lenge som tyttebær om ikke lenger. Oppbevar de bare i et åpent glass hvis de ikke er hundre prosent tørre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flanged Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Einebær er forøvrig veldig god ingrediens tell hjemlaga dram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrG Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Før i tiden ertet folk fra østsida av Mjøsa biringene med "biripinne breskelaus" fordi det etter sigende ikke skulle vokse einer (lokalt bresk) på Biri. Det er nok noe med jordsmonnet, . . . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
svehella Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Vestlandet flyter over av brake (einer). Vi rydder vekk en hel masse på tidligere utmark og innmarks beite. Brakaøl er vel strengt tatt sats med einersmak, brygget med ølgjær. Nei, hold dere til malt, humle, gjær, og vann dere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LarsE Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 Plukking av einerbær gjør du best på høsten etter at de er blitt fine og blå/sorte. Ta med en kraftig svart plast sekk som du trer over einerbusken. Klem den sammen og bøy eineren så langt mot horisontalen som mulig. Da er det bare å riste og slå slik at de modne bæra detter av inne i plastsekken. Selvfølgelig kommer det en del rask med også, men i forhold til å plukke med fingrene er det en drøm. Einerbær på sprit (45%) et par månder gir en fantastisk essens til å lage sin egen Gin. Ikke bruk de grønne bærene, da blir det kjøpe gin smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forstkandidaten Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 Gå inn på http://www.lovdata.no" target="_blank" target="_blank velg lokale forskrifter og se hva som gjelder for den aktuelle kommunen.. Men i enkelte områder kan einer/bruse/brake kanskje være en viktig naturtype, og vil være et hensynsområde, i såfall finner du det gjennom naturbasen hos dirnat.no Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rypoman Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Veldig interessant tråd! Jeg elsker einebær og plukket vel et halv kilo i fjor sommer/høst som alt er fortært. Her i huset synes vi at smaken passer både til laks, vilt, kjøttdeig og det meste som trives i flytende smør, hehe. Nå har jeg akkurat ryddet skogen over naustet, og tenkte å flytte en del einebærbusker fra skogen ut dit. Der skal de gro mellom bjørketrærne og gjøre dobbel nytte for seg. Her lengst vest skyter trærne jo opp bare man snur seg. Men jeg sliter med å finne god nok informasjon om kultivering av einebærbusker som en plante. Noen som kan noe om det? Ellers viser det seg at spising av einebær fungerer tradisjonelt som prevensjonsmiddel. Kanskje det gjør at unge nr2 lar vente på seg... Må være lov ikke å fortelle det videre og kjøre strategien "prøv hardere" uansett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.