Jump to content

Forskjellige kuler og forskjellige ladeta


Rango
 Share

Recommended Posts

Hvordan finner man ut om en kule trenger llite krutt eller mye krutt i forhold til hverandre. Altså hvordan man skal lese ladetabeller for forskjellige kuler i samme tyngde. Blyspissuler som kan se tilnærmet like ut, kan benytte relativ stor forskjell i kruttmengede.

Under er et eksempel med 8x57 IS 180 grain kuler som er veldig forskjellige og som har stor forskjell i kruttmegnede. Generelt er det jo slik at massive kobberkuler trenger mindre krutt, men kan noen forklare hva en skal se etter på vanlige kuler for å få en indikasjon på om en kule gir høyt eller lavt trykk og dermed kruttmengde?

 

Nosler Ballistic TIP hunting 42 til 46 grain Vihtavuori N140

Lapua Naturalis 45,2 til 49,5 grain Vihtavuori N140

Link to comment
Share on other sites

Det beste er å bruka truverdige ladedata utvikla for akkurat den kula du har. Det nest beste er å starta lågt og følgja med på hastigheiter og trykkringane. Det er ikkje berre lengda på kula som har betydning. Kuler med lang bereflate, td. Naturalis, gir som regel meir trykk enn dei med kortare bereflate, td. LockBase. Kuler med delevegg (Partition) kan gi høgare trykk, og dei med ekstra solid delevegg (A-Frame) kan gi endå høgare trykk, men ikkje alltid. Forskjellane er ikkje alltid så store eller merkbare. Homogene kuler er vel dei som pleier å gi høgast trykk for vekta, men ikkje alltid. Viss kulene er så lange at dei stikk godt nedi hylsa, samtidig som du har bruk for plassen til krutt, så kan det bli høgare trykk, men ikkje alltid. Alt dette står veldig godt forklart i Ladeboken. Har du kontroll på trykkringane dine?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...