Mauser68 Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Då er del 2 ( kanskje me skal kalla det for VK II ) med hjortepølser unnagjort. MrMju/Faste har nettopp reist heim att, med bagasjerommet fullt av godsaker. Det har vore ei kanonbra helg, med mykje arbeid, svette og ein del tårer ( lattertårer ) også. Faste sa til meg tidligare at han hadde ikkje so mykje kjøt i år som i fjor, men det var vel ikkje heilt tilfelle, når han oppdaga at han også hadde ein slump med hakkakjøt av hjort frå 2006, som han tok med seg, så kom det opp i 16 kg kjøt frå han si sida, og når eg hadde 7 kg, så blei det 23 kg kjøtt totalt, så det vart meir enn i fjor faktisk.. Men det er aldri problem med ei pølsa som er for lang.. Her er det som eg hadde ordna til før Faste kom. God kraft frå både svin og hjort, spekk, og kjøtt : Her driv Faste å pakkar ut kjøttdeigen sin, ein del var også malt med grov hullskiva : Her er kjøtet som Faste hadde med seg : So malte me opp spekket og kjøtet mitt etterpå : Her heller Faste over blandinga av salt, pepper og koriander : Her er deigen med salt og krydderblandingen, no skal det eltast til deigen blir skikkelig seig : Elting med hendene, var Faste sin ide, det blei mykje meir effektivt, men jævlig kaldt på hendene var det : Blri fryktelig sulten av å drive med skikkelig håndarbeid.. Her er det blanding av god kraft, potetmel og Nitritsalt som blir helt over deigen : Etter at deigen er elta seig for andre gong, så er det tid for å steike ei prøvekake : Og prøvekaka smakte meget bra. Og me spretta Cognac`en til Faste når deigen var ferdig elta : Her er første ladning av pølsene ferdig og hengt opp til tørking. Ein fornøyd mann i bakrunnen kan skimtast : Ein fornøyd Faste, som tar i mot pølsene på strak arm : Me skifta litt på å kjøra kverna og ta i mot pølsene. Eg hadde ein rygg som streika litt, så Faste tok over med pølsinga på slutten : Me måtte laga oss ein liten test, og ha litt lunch også, så litt orrespon i Abu`en : Og ei nylaga hjortepølsa oppi boksen.. Så tok me 2 runder med fyring på pølsa og testa den, aldeles godkjent var den. Så skifta me tarm, og gjekk over på tynnare fåretarm for å lage grillkorv, det er første gongen me prøver : Her er forskjellen på vanlige korven og grillkorven, spennande prosjekt : Siste resten med vanlig korv, og begynnelsen på grillorven : Den var rett å slett fin å jobba med den tynnare fåretarmen, og ein slepp knyting, det er kun å lage litt mellomrom mellom pølsene og snurra dei rundt, sånn at tarmen skiller pølsene. Her er dagen middag, heilsteikt lår av reinsdyrkalv, nydelig møyrt kjøtt med fin viltsmak. Faste fann fort ut at det å faktisk setja på steikeovnen, ville gjera steikjetida ganske mykje kortare. Steika stod ca 1 time i ovnen med kun lys på, uten varme, undertegna var litt i pølserus kan ein vel sei.. : Her er litt av middagen under tilberedninga, smørdampa brokkoli og bacon med champignon inntil var snadder. Nyrørte tyttebær var også eit fint innslag. Her er låret skjært opp og me begge har prøvesmakt litt på kjøttet, prima vare som "thumbs up" gjer inntrykk av : Her er dagens middagsporsjon til undertegnede : Så var det å henge alt opp i røykjehuset og gjere seg klar for røyking, den aller siste "touch`en".. Her har eg nettopp fyrt i , for å lage ei lita grue til å helle sponet over : Og etter at første bøtta med spon er helt på, så siv det fin røyk ut frå røykjehuset : Me var rimelig leie på slutten, og tida gjekk frå oss, frå å ha stått på kjøkkenet frå 13.30 til 21.30 så var me litt trøytte og svoltne, så me gav oss med pølsinga, og i dag laga me flotte hjortekarbonader av siste resten av deigen. 16 flotte karbonader blei det, gode og tjukke Og me avslutta dagen i dag, med rester frå i går med innlag av hjortekarbonader : Vil sei tusen takk for helga Faste, det var som i fjor, ei kanonflott helg, og me har mykje god mat i vente trur eg. Årets oppskrift er som følger : 12.7 kg med finmalt hjortekjøt 10.3 kg med grovmalt hjortekjøt 5.7 kg med finmalt spekk 450 gram salt 50 gram nitritsalt 12 ts delvis toppa finmalt pepper 12 ts delvis toppa koriander 450 gram potetmel 3 liter hjortekraft 2.5 liter svinekraft 36 egg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buster Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Gutta som kan å kose seg det, tenker jeg!! Er det ett sted i verden jeg hadde hatt stor glede av å være, måtte være i lag med de kara her. Jeg kan tenke meg at humoren og det sosiale aspektet ble godt ivaretatt, i tillegg til himmels mye god mat og kanskje en dram eller to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 En dag Mauser68 skal jeg lage pølser som deg, en dag. Takk for inspirasjonen o' store pølsekonge. Det ser forøvrig ut som dere storkoser dere med pølsemakinga... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Sjå der ja,!! Det er gutar som kan bruke helga til noko fornuftig,i staden for og jakte!!! Kjempe fin trå og fine bilde!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lille My Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Det ligger alltid en eller annen tråd ute som umiddelbart gir undertegnede et ønske om å være et helt annet sted enn her. Sulten blir en også. Men - spørsmål: Hvorfor bruker du nitritsalt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 21, 2010 Author Share Posted November 21, 2010 Buster, takk for det, ikkje umulig at du må ta turen bort her til neste år, he, he. Det var ei kongehelg rett å slett, Faste er ein behagelig person å ha rundt seg og fin humor har han også. Ikkje er det særlig vanskelig å lokke i han mat og drikke heller.. Egil, det er berre å ta kontakt om du lurar på noko, du vil garantert ikkje bli skuffa kontra masseproduserte pølser frå slakteriene iallefall.. HB, takk for det, må sei at helga blei ganske produktiv, faktisk heile denne veka som var, var ei lang veke med kjøttauk.. Lille My, takk for det, det er ein tøff bransje det her.. Nitritsalt er for fargens del, då får du kjøttfarge på pølsene etter dei er kokt/steikt, dei blir ikkje så grå.. Eg veit ikkje om eg hadde nok i deigen i år, etter det eg såg utav karbonadene me laga, så var det ikkje sånn særlig farge på dei.. Vanlig nitritsalt er ulovlig brukt i produksjon på dagens slakterier, i dag bruker dei eit salt som er ein liten konsentrasjon av det samme stoffet, for å få samme effekten.. Ein annen effekt Nitritsalt har er å fjerne Botulisme bakterier som kan forekomme i kjøtt. Trur neppe det kjøtte me bruker har særlig problematikk ang det, men i masseprodusjon frå slakteriene, er vel kanskje det ein fare for. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lille My Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 var det jeg ante. Det vil si at det er fullt mulig å gjøre dette uten nitritsalt? Og - det leder jo direkte til neste spørsmål - hvor får du tak i det, eller hvor skal jeg få tak i det? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 21, 2010 Author Share Posted November 21, 2010 Jøss ja, det er absolutt ikkje noko du må ha i, det blir berre litt finere mat å sjå på, litt meir delikat enn kjedelige gråe kjøttpølser. Det får ein vanligvis fatt i enten via ein kjøttprodusent, eller apotek. Eg betalte 160.- for ei lita krukke på 90 gram no denne gonga på eit lokalt apotek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobble Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Er dette ferdigblanda nitritsalt? Vet du blandingsforholdet. Fadern har nemlig kjøpt rent nitrit(tror jeg, må trolig se på boksen før helt sikker) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 21, 2010 Author Share Posted November 21, 2010 Nei det her er snakk om vanlig nitritsalt ( saltpeter ). Det som slakteriene skal bruke i dag, er ferdigblanda salt med saltpeter, då bruker du 50% det og 50% finsalt, enkelte produsenter bruker 100% ferdigblanda salt.. Dette var det ein gammel pølsemaker som sa til meg, så rekner med at det det er eit godt snev av sannheit i det. Edit : For å unngå misforståelser her, eg veit ikkje blandingsforholdet på det blanda saltet, kor mykje saltpeter kontra salt.. Det sa vedkommende ingenting om. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrMju Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Ja då var denne trivelige helga desverre over. Men da har vore ei god helg. Iselskap med Mauser, så blir da mykkje humor innimellom produksjonen. Og årets produksjon hos M&M PLLL (Mauser & Mju PølseLagarLygeLaug). Tegnar seg på og bli like god som i fjor. Som etter konas utsagn må betegnes som ein suksess. Takkar Mauser igjen for ei trivelig helg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 21, 2010 Author Share Posted November 21, 2010 He, he, takk det samme, knasmorro var det. Er spent på første testen på pølsene og det blir vel på Onsdag trur eg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Knallfin tråd det her Skal prøve den oppskrifta di over nyåret Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lille My Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Takker for opplysninger. Og blir forøvrig like sulten denne gangen når jeg er innom tråden som sist - enda jeg har spist kveldsmat. Må lære seg å ikke se så nøye på matbildene ved andre og tredje gangs gjennomlesing Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tord Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 Bah! Visste jeg ikke skulle gått inn på denne tråden. Magan skriker og munnen renner. Flinke gutter, men ikke ta for mange cognac under matlagingen, for da glemmer dere ting som stekeovnen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 22, 2010 Author Share Posted November 22, 2010 Hehe, Tord det var ingen Cognac`er som ødela prosjekt steikeovn, kun pølsefeber kombinert med ein Ahlzheimer Light... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 22, 2010 Author Share Posted November 22, 2010 Då har eg vore i røykjehuset og tatt ned alle pølsene, pinnakjøttet, bacon`et, rullepølsa og boksteika. Her er årets produksjon, dvs halparten av pølsene tok Faste med seg.. I tillegg er 7 pølser ferdig tørka og skal rett i frysaren:) Måtte teste ut grillkorven, for å sjå om den tålte steiking direkte frå rå tilstand. Steikte den på veldig svak varme og det såg ut til å gå bra. Første grillkorven i brød.. Her er grillkorven og dei 7 pølsene, som var ferdig tørka og som skal rett i frysaren.. Nammmm.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrMju Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 Ja da så snaskens ut Mauser. Eg har ikkje fått smakt på pølsa enno, men ein kompis av meg fekk ei til ytest igår. Og han hadde forspist seg på han. Så da låvar godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 Faen ta dere!!! Jeg blir så sulten når jeg ser sånne tråder. Legger jo på seg bare av å lese jo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 22, 2010 Author Share Posted November 22, 2010 Hehe, det lovar godt.. Vel, eg kan sei så mykje at eg trur du var heldig som fekk den grillkorven utav røykjehuset tildigare enn mine. For dei var meeeeget godt røykt. Trur eg får litt smårare blikk frå kjerringa når eg serverer dei.. Det var 2 av dei tynnaste eg prøvde meg på i kveld, og det var god stram røyksmak av dei iallefall.. Unnskyld G.Larson... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 Jeg er nå fortsatt av den formening at du bør samle oppskriftene dine i ei Kammerkokebok. Så kan andre spe på med sine varianter. Tror jeg må investere i en pølsestapper og prøve meg jeg også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 Sei meg Kjell Åge er ikkje DU på slankekur!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 22, 2010 Author Share Posted November 22, 2010 Tja, kanskje eg tar å gjer det ein dag, men foreløpig får folk bla å søke litt, så er det ein del å finne under Matprat, av både meg og andre. HB, rette skrivemåten er VAR... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Rett før jul fekk eg Mashalhjelpen i retur frå Voss Tusen takk Mauser ( Eg hadde sent noko maltøl til trengande i Voss ) ) Hjelpen var pylse laga av Mauser og Faste, samt hjortekjøt og røkt sjøaure Alt sammen smakte kjempegodt , men grillpølsene var nok litt for mykje røkt, men det gjorde nå ingen ting, for då blei det meire på meg her er gråbein som var grei og tok med hjelpen til meg frå Voss Her er me i full gang med middagen og smakinga av pølsene Grillpølsene blei smaka på med fult tillbehør, det vill sei lompe og ketsup,senep ,men det små synest som sakt tidlegara at dei var for mykje røkt!! men me store åt dei opp Tusen takk nok ein gång Mauser!!!dette må me gjra meire Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 5, 2011 Author Share Posted January 5, 2011 Takk for det HB, og sjølv takk må eg vel få sei, set umåteleg pris på litt bytehandler med god mat og god drikke, so me får nok gjera dette fleire gonger. Tenkjer at det lukta nesten røykjehus på kjøkkenet ditt når du laga til maten der ja.. Grillkorven vart desverre alt for mykje røykt, neste år hvis me lagar dei igjen, so vil det bli maks 2-3 timar i røykjehuset, før me tar dei ned.. Og trur me skal begynne røykinga tidligare til neste år, for det som Faste fekk med seg, blei for lite røykt, iallefall dei grove korvane.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.