Mr.Polar Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Dette brødet lagde min tante til meg da jeg var 12 år.(hun er fra Island) Å enda den dag i dag så kjenner jeg den deilige smaken av nybakt brød med brunost på når jeg tenker på det. Å siden dette brødet har ubegrenset holdbarhet vil dette være supert til oss markafolk Jeg baker bestandig brød som jeg tar med på ukesturer osv. Dette siden hjembakt brød har mye mer mettningsgrad enn alt kjøpbrød som er i handel. Det som kanskje er litt ulempe her er at dette skal bakes i 2-liters melkekartonger. Men et smart hode her kan vel kanske finne en annen løsning på det ? 1 kg sammalt grov rug. 800 gr sammalt fin rug. 5 dl hvetemel. 2 1/2 ts salt. 3 dl honning. 1 pk gjær(tørr el fersk) 1 1/2 liter skummet melk eller 1 1/2 liter kaldt vann. Dette arbeides sammen. Så tar du 2 liters melkekartonger-denne oppskrift holder til 3 stykker- Del deigen i 3 like store stykker,og brødene formes så lang som kartongene. Så legger du et brød i hvær kartong. Å taper igjen,og ha gjerne hyssing rundt i tillegg. Brødene stekes i 12 timer på litt over 100 grader..ikke bruk varmluft. Kun over og undervarme. Som sakt dette brødet har ubegrenset holdbarhet hvis det oppbevares svalt/kjørlig. Velbekomme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Takk, oppskrifta er nå kopiert og lagret, skal prøves med det første. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Artig brød, det der må prøves ut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barskekarsten Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 100 grader og plast inni melkekartongen, hvordan går det? Om det funker er det jo GENIALT! Ferdig pakket inn og ingen fuktighet som slipper ut så det alltid er saftig.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Polar Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Det med plast var vell ikke noe som var i kartongene tiligere? Å jeg tror faktisk ikke det er det nå heller. Men mulig jeg tar helt feil.. Prøv å kok en melkekartong å se om den"smelter"inni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 @Mr.Polar: Det der går ikke bra. Melkekartonger i dag er belagt med PEH-plast innvendig. Denne vil smelte og gå i deigen ved de temperaturene. Og ja, jeg vet det er plast i kartongene i dag da jeg tidligere var med å produsere den plasten som er innvendig i kartongene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Polar Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Da må man finne en annen form på 2 liter som er tett da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stykkjunkeren Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Stemmer det, de gamle melkekartongene var belagt med voks på innsiden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jæger J Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Er veldig spent på dette brødet! Du kan prøve denne lenken, der har de former på "ca. 2 liter" som på bildet. De blir ikke så kvadratiske som en 2l melkekartong men kanskje et alternativ? Et kjapt googlesøk brakte meg til bakeverdenens motstykke til hjemmelading.no Skitt bakst! JJ Edit 1: Er det så at du er ute etter en helt tett bakeform så beklager jeg at jeg kom med et aldri så lite bomskudd... Edit 2: Husker fortsatt litt av engelsken fra skoledagene og googlet "bread pan with lid". Mener å huske det fra da jeg bodde i Canada. Du får masse treff på utenlandske sider som denne med brødformer som ser sånn ut. Håper dette kan rette opp alle feila fra tidligere i dag... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jegerparanoid Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Hvordan vil det gå å rulle deigen til pølser og bruke bakepapir som "pølseskinn", vil vel kunne gi noe av samme resultat som en melkekartong? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltimaRatio Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Har selv en oppskrift på Islandsk rugbrød (oppskrift fra en gård ved Husavik i nord) bakt i Kakeboks over natta - saftig og godt brød Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plukkfisk Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Har selv en oppskrift på Islandsk rugbrød (oppskrift fra en gård ved Husavik i nord) bakt i Kakeboks over natta - saftig og godt brød Bring it on! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Polar Posted November 16, 2010 Author Share Posted November 16, 2010 Hvordan vil det gå å rulle deigen til pølser og bruke bakepapir som "pølseskinn", vil vel kunne gi noe av samme resultat som en melkekartong? Kan gå,men brødet hever seg jo. Da vil det bli litt såm en spiraloff. Jeg sjeket di formene som en bruker under tipset om..absolutt aktuell,men FY for en pris det var på dem Jeg får pønske ut noe annet.. Jeg er av den kreative typen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UltimaRatio Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Bruk en kakeboks! det er ikke verre en det! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Polar Posted November 20, 2010 Author Share Posted November 20, 2010 Nå står brødet i ovnen,å er færdig om 1 time. Jeg gleder meg Måtte ringe min tante i går å få tips ang brødformene. Hun brukte vanlige former,men la et lokk av aluminiumsfolie åver dem(3-lag),å så tapet hun med grå pakketape. Slik at formen ble hermetisk tett. Jeg hadde ikke slik grå pakketape,men blank M3 tape,ala pakketape bare mer solid..den funket supert. Å ikke smeltet den i ovnen heller ved 100 grader Så nå gjenstår det bare å vente..vente og vente.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalstad Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 Har selv en oppskrift på Islandsk rugbrød. Bring gjerne oppskriften. Det enkeleste er ofte det beste: Baker ikke sjøl, og slett ikke brød, men madammen gjør det. Hun baker flere slags brød, men fellesnevneren er at brødene har en litt kompakt konsistens. Så jeg kjøper med meg billigkneip fra COOP/Xtra (NOK 6,-) eller fra RIMI/First Price (NOK 5,50). Brødene kappes i maskinen i butikken, pakkes i dobbel brødpose i butikken. Smaker ikke sagflis slik noen mener. Legger heller litt mer kroner i godt kjøttpålegg. Da har jeg brød til turen, og det tiloversblivne legges ut til rådyr eller fugler. Det kan jeg ikke gjøre med madammen brød, Fikk hun vite det ville hun nok ikke bli nådig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.