Jump to content

Lading av 280 rem.(nå med bilder)


Palinder

Recommended Posts

Hurra! Gjorde akkurat et impulskjøp av en Tikka M65 i 280rem. :mrgreen::mrgreen::mrgreen::lol::lol: Ergo trenger jeg å lade noe jeg kan skyte i denne.

 

"Hvorfor 280 rem?", spør dere kanskje.. Fordi jeg fikk børsa til en god pris, jeg har hatt lyst på noe nytt en stund, og kanskje fordi Jørund Lien har klart å overbevise meg om at dette kaliberet har noe for seg utover å være sjeldent å se. Siden han skrev om "Snauflaterifle 2" har han jo nevnt dette kaliberet i ca annenhver tekstkolonne han har produsert. Hans rifle har relativt langt løp. Det har ikke min. Til tross for at dette kaliberet nok er på linje med 6,5x55 når det gjelder det å nyte godt av lange løp, har forrige eier kappet det til 47cm. Dette for å benytte lyddemper, selvfølgelig.

Javel, så er ikke det helt heldig med tanke på å oppnå kaliberets potensiale, men det gjør rifla til en hendig liten sak, og det liker jeg, for jeg bruker helst også lyddemper. Løpet er i hvert fall nesten nytt, så det burde i det minste være presist, om jeg ikke kan få de store hastighetene ut av det.

Denne her blir nok rådyrrifla mi, for jeg har en fin Kongsberg 393 i 30-06, som har sagt hun vil være med på elgjakta.

 

Men så var det det lille aberet, eller "den morsomme utfordringen" alt etter hvordan man ser det :wink: ; 280rem er ikke verdens vanligste her til lands. Faktisk er det vel noe av det minst vanlige. Ergo er ikke rimelig treningsammo det letteste å finne. Det er ikke veldig vanskelig å finne ammo, men det koster stort sett litt. Så da må det lades. Jeg har ingen tomhylser i 280 rem, men et lite lass med tomhylser i 30-06. Kan man bruke disse tro?

 

Spørsmål:Kan man presse om 30-06hylser til 280 rem bare ved å sette dem i sizerdien og klemme til, eller er det mer som skal til for å skape seg 280 tomgods?

 

280 rem er en 30-06 som er necket ned til 7mm i halsen. I tillegg er skuldra satt noe lenger fram enn på 30-06. Dette er veldig lite, men noe er det. Grunnen til dette er at det ikke skulle være mulig å avfyre en 280rem i et 270win kammer. 270win har vel skuldra på samme sted som moderpatronen, tipper jeg, mens 280 rem altså har en litt kortere hals. Vil dien klare å presse patronen slik at skuldra kommer på rett plass, eller må jeg gjøre det på en annen måte? Den kan vel ikke "hente opp" skuldra?

 

Videre hadde det vært fint om noen kunne simulere noen ladninger i 47cm løp for meg, for å se hvilke hastigheter jeg kunne forvente å få med noen aktuelle ladninger. PCen gikk i gulvet og ble ødelagt, så jeg er uten QL selv for tida. :cry:

 

Ser for meg å bruke denne til koseskyting, rådyr, rev... og kanskje på elgen også. I hvert fall som reservebørse.. Har tenkt i de baner at det kanskje kunne være lurt å gå ned litt i kulevekt i forhold til vanlige all-roundladninger her, på grunn av hastighetstapet som helt sikkert følger av å kappe pipa såpass. Tenker på å prøve noe blyfritt a la Nosler E-tip eller Barnes TSX i ca 150grs som jaktkuler.

 

Spørsmål:Tror kammerfolket det vil være noe å hente på å lade med noe hurtig krutt her? (Spare demperen for litt munningsmayhem i hvert fall..) Hva er i så fall hurtig krutt i 280rem? Går det an med N-150 eller norma 11 kanskje?

 

Treningskula blir foreløpig Partizan 173grs softpoint, hvis jeg får den til å gå. 173grs er jo tungt for kaliberet, og jeg vet ikke hvilken riflestigning det er i løpet, så alt blir litt teoretisk foreløpig, men kula er så billig at jeg ikke har råd til å ikke prøve... :roll: Hastigheten bryr jeg meg filla om da jeg trenger noe som går greit på 100 meter og løpende elg. Andre matchkuler finnes for ca 2,50kr/stk, så til jaktfelt eller lengre hold/ fuglejakt finner jeg nok andre ladninger. Men først blir det altså Partizan 173grs som skal i ilden.

 

Spørsmål:Hva tror folkens er en god medisin for denne lille serbiske umuliusen?

 

Å så spennende det er med et nytt kaliber! Jeg hadde egentlig tenkt å få tak i en 6,5x55, men så dukket altså denne annonsen opp, og jeg slo like godt til, siden prisen var snill nok. Har hatt lyst på en Tikka M65 lenge, men syns stort sett de er i overkant høyt priset. Så dette blir bra!

 

Kom gjerne med erfaringer om 280 rem hvis dere har noen. Hvis ikke, er synsing noe jeg setter pris på Det stimulerer til diskusjon og ettertanke. :wink:

 

 

Edit: Bilder kommer etter hvert. Må få den i hus først.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

@Sir: Hæ? Det er jo ikke snakk om å stappe en umodifisert 30-06 inn i 280en. Er det ikke ganske vanlig å presse om patroner da? Slik tenker jeg: Jeg presser 30-06 med 280 og får nesten rett dim på hylsa. Skulderen på 30-06 er en tanke lenger ned enn 280, så dien vil ikke kunne forme den helt om. Hvis jeg da lader en veldig lett ladning og skyter dem en gang i 280 vil jeg ha en hylse som er formet etter kammeret i 280en. Skulderen vil blåses fram en smule, slik som kammeret er formet.

 

Dette er min teori. Jeg har ingen planer om å gjennomføre det før jeg har fått noen kyndige råd om hvordan, men jeg kan ikke se at dette skulle være så ubegripelig. Poenget er som sagt å skape 280 tomhylser som ikke koster mer enn en kule til 1 krone og krutt og hette...

 

@Xprez:350kr for 50stk er jo ikke SÅ gæli, men jeg hadde håpet å slippe billig unna. Hvis min oppskrift lar seg gjøre med godt resultat vil kostnaden bli ca 2,70kr pr hylse..

Link to comment
Share on other sites

Altså... Du snakker her om Amerikanernes versjon av 7x64 Brenneke... En patron med et seriøst potesiale... Ikke bry deg om Kanernes Viagratrengende ladedata for den impotente halvautodingsen de tiltenkte denned patronen, men se heller mot ladedata for den opprinelige Tyske origionalen...

 

Jeg solgte selv min egen M700 til Tarlokar med ei fabrikkny pipe til den, men jeg hadde holdt på ei stømm med ei M98pipe i samme kaliber før det... Dette kaliberet har et alvorlig potensiale... For å sitere Craig Boddington; The 280rem will do anything the 7mm. magnum will do, with a fraction of tehe powder consumption, mussle blast and recoil...

 

Gratiulerer..

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan jo bidra litt med ladedata til den Serbiske umuliussen.

 

Både undertegnede og Mildot har brukt samem kule og 51-53grs Norma Mrp/Rhino 22 til våre skyteformingsladninger med den nevnte kula. I 280 Ai'n min gir dette ca 785m/s og veldig hyggelig trykk og perfekte hylser etter første smellen.

 

Siden Nosler Comp hylsene ikek har vært tilgjengelig på en stund måtte jeg lage hylser og det ble Norma sine 280 hylser som var offerne. AI gir faktisk en god del ekstra og er helt i 7 RM klassen med kuler inntil 160grs. Med de tyngste kulene har RM'n overtaket grunnet det ekstra volumet.

 

Men tilbake til ladningene - i begge pipene vi har brukt skyter 173 Sp kula innenfor 2cm med nevnte ladning og det klarer seg jo til det meste av trening.

 

Litt synd at pipa di var kappet så kort da 280 egentlig duger overaskende bra med MRP2/Rhino30 i hardt komprimerte ladninger. Men det fordrer jo en litt lengre pipe enn 47cm.

 

Norma hylsene kostet om jeg ikek husker feil ca 800,-for en pose med 100stk. Tatt i betrakning at en "slipper" jobben med vektsortering og kassering av hylser som en ofte må med de amerikanske er Norma og spesielt Lapua messing vel verdt den lille ekstra kostnaden

Link to comment
Share on other sites

Det blir nok til at jeg prøver meg fram med skyteforming først. Har lest litt på amerikanske nettfora nå, og det ser ut til at det er gjennomførbart uten for store investeringer i tid og penger. Resultatet sies også å bli bra. Flere rapporterer også greie samlinger ved selve skyteforminga.. Jeg tenker som så at jeg kan bruke anledningen til å trene stående skyting. Der er jeg så elendig uansett, at hvis børsa samler innen 5cm på 100 meter, så er det helt ubetydelig. Dette er et lite eventyr for meg, da det er første gang jeg hiver meg på et prosjekt som ikke er bare straight forward. En god anledning til å lære mye om lading er det også..

 

Men takk for ladedata. Det er gull verdt! Hvis det finnes andre her inne med ladedata eller andre erfaringer med 280 rem er jeg veldig takknemlig for alt av info :D

 

Det finnes jo ingen tråd som omhandler 280 rem her inne fra før, så dette kan kanskje bli en tråd å vende tilbake til også, hvis andre har falt eller faller for fristelsen for den litt uvanlige skapningen :wink:

Link to comment
Share on other sites

Det ordner seg for snille gutter :D Var og henta rifla i går, og den SNILLE selgeren sendte like godt med meg 100 uskutte normahylser, 80 engangsskutte og litt kjøpeammo og noen hornadykuler :D:D:D Så da er det bare å lade og skyte. Var i samme slengen innom og bunkra opp med Partizan til 1kr kula på jaktdepotet, så nå blir det leven!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ja, nå kommer det altså en liten oppdatering. Beklager at det har tatt litt tid, men jeg har liksom aldri hatt tid til å sette meg ned med dette.

 

Jeg sliter litt med å få lastet bilder. Sitter på jobbpc. Skal legge inn bilder når jeg får det til. Lover :wink:

 

Pipa er altså kappet på 47 cm. Den har innskriften RH, altså Ragnar Hansen, og det er blitt meg fortalt at det derfor er sannsynlig at det er ei pipe fra Lothar Walther. Stokken var bortimot spotless da jeg fikk den, men har allerede klart å pådra seg noen skrammer her og der. Jeg skjønner rett og slett ikke hvordan folk klarer å unngå akkurat det. Er ikke overdrevent uforsiktig, men bærer man litt på børsa en del jaktdager, og samtidig drasser på elg og rådyr, så blir det merker i en trestokk. Det smerter en smule, men samtidig har jeg altså ikke våpen for pynten sin skyld.

 

Børsa har måttet konkurrere med min Kongsberg 393 om plassen som førstevalg i høst, og da jeg har satt dem opp hver sin kikkert av noe ulikt slag, har jaktformen fått avgjøre. Kongsbergen har en Zeiss Diavari V 3-12x56 på toppen, og Tikkaen har en Nikon 1,5-4,5x20. Jeg jakter variert. Til bukkejakta velger jeg stort sett kongsbergen, da jeg liksom har vent meg til det, og alt stort sett foregår i slow-motion. Til åkerjakt er den jo selvskreven, men også på jakt i skogen syns jeg det er deilig med litt forstørrelse når det ikke er snakk om raske avgjørelser, og det har det altså sjelden blitt på min bukkejakt. Til all annen jakt er egentlig lavtforstørrende kikkert bedre. Elgjakta foregår oftest i tetta, og er det ikke tett, så er elgen uansett stor nok til at det går greit..

 

Nå har jeg riktignok ikke hatt elg i siktet med Tikkaen ennå, men den har faktisk felt en pinnokse i høst! Satt på en elendig post nest siste dag i elgjakta. Kom sent, og ble derfor plassert på "luftpost". Området er totalt igjengrodd, og man er heldig hvis man har fem meter sikt. Kommer det noe, så får du uansett ikke skutt. Man er faktisk kun en illeluktende veisperring, siden elgen har en tendens til å svinge nedom plassen. Veldig artig. Men det er hver sin gang. Vel jeg satt nå og slappet av med en kopp kaffe. Været var heldigvis nydelig, så med selskap av en trivelig svarthund og en nøtteskrike var ikke tilværelsen så alt for ille. Hundekaren holdt på med noe på en helt annen kant av terrenget, så jeg slappet rimelig godt av kan man si. :roll: Plutselig ser jeg at bikkja spisser ører, og i det samme hører jeg tunge trinn inne i granskogen 10m unna. Ut av tetta ruser en pinnokse. Han virrer et øyeblikk inne i buskaset, og gjør så helomvending før han setter kursen rett mot meg :shock: Jeg satt med telefonen oppe, og slapp den rett ned i lyngen for å fiske opp børsa som jeg hadde lagt fra meg. I det jeg fikk løftet opp børsa så elgen meg, og vinklet slik at den eksponerte hele flatsia. Nå var elgen tre, 3!, meter unna, og i fullt trav. Jeg rakk selvfølgelig ikke sikte, men pekte mot elgen og trakk av. Børsekolben hadde jeg i armhula :o Elgen gikk rett ned :mrgreen::mrgreen: Pulsen gikk ikke like rett ned. Den forble høy noen øyeblikk til. :lol: Kula hadde gått inn og sneiet bogfjøla, fortsatt gjennom ryggsøylen og bøyd av og ut gjennom andre bogfjøl. Heldigvis bare så vidt borti begge bogene, så kjøttødeleggelsen var helt minimal. Børsa virker!

 

Vel tilbake til ladebenken.

 

Av ammunisjon hadde jeg en liten haug med ferdigladede skudd fra forrige eier. I disse sitter Woodleigh 175grs. Forrige eier sa han aldri hadde oppnådd den helt store presisjonen med denne ladninga, men at de var helt OK til jakt som ikke krever superpresisjon.

 

Test på bane viste 766m/s og samlinger på ca 30-40mm. Helt greit for elgen i hvert fall, spesielt med tanke på at jeg satte opp børsa som kortholdsvåpen med lavtforstørrende sikte. Kula er jo kjent for å være av god kvalitet, og hastigheten burde borge for grei inntrengning og moderat kjøttødeleggelse. Dette viste seg jo å holde stikk.

 

Jeg hadde derfor ikke all verdens hast med å finne superpresisjonen med jaktammo, men det har blitt litt lading også, ikke bare jakt.

 

Fra forrige eier fulgte det med en pakke Hornady Interlock 154grs og en pakke Hornady Interbond 154grs. Sistnevnte har jeg tro på som all-roundkule i denne børsa.

 

Min ladeguru og jeg satte ut for å finne passelige jaktladninger med de to kuletypene jeg fikk med. Vi prøvde først med ladedata dedusert og lest fra tabeller for kaliberet, og forventet litt labre hastigheter med det korte løpet. Vi fikk rett

 

.280 Rem testskyting 11.10.10

Presisjon ble ikke nøye undersøkt, men alt i alt samlet de fleste ladningene ganske greit. Ikke voldsomt tett, men det er vanskelig å teste uten litt forstørrelse, syns jeg. Hastverk hadde jeg også, så jeg skjøt litt dårlig.

Interlock/154grs, Federal hylse,

 

N-160:

52 grs, 53 grs, 54 grs,

Snitt; 755m/s 776m/s 793m/s

N-15:

56 grs, 57 grs, 58 grs,

Snitt: 747m/s 766m/s 797m/s

 

Interbond/154grs, Normahylse

 

N-160:

52grs, 53grs, 54grs,

Snitt 756m/s 781m/s 798m/s

 

N-15:

56grs, 57grs, 58grs,

Snitt 752m/s 798m/s 801m/s (Her mistenker jeg skrivefeil i notatboka ved 56grs!)

 

Som man ser er det ikke imponerende hastigheter vi snakker om. Dette var for så vidt ventet, i og med at ladetabellene er undermåls i dette kaliberet. I tillegg kommer 47cm pipe, som stjeler sikkert bortimot 30 m/s fra enhver ladning. Vi bestemte oss for å gå til alternative ladedata.

 

I mangel på QuickLoad engasjerte jeg et par snille karer her på forumet, og de simulerte hver for seg noen ladninger for oss.(Tusen takk M67 og JohnnyB!) Disse, i kombinasjon med Jørund Lien sine tabeller fra "Jakt" ga utgangspunkt for neste test. Med optimisme kjørte vi på med noen grains til, og resultatet ble i henhold til forventningen 8)

 

Denne gangen brukte vi bare Norma 15, da det var såpass liten forskjell mellom ladningene i den første testen, og det føltes bortkastet å bruke så mange gode jaktkuler når N-15 gikk godt. Siden jeg har og bruker både hylser fra federal(engangsskutte) og Norma, og undersøkelser viser at det er litt mindre plass i federalhylsa, bestemte vi oss for å lade like ladninger med begge hylsesorter når kruttvekten gikk opp mot det eksperimentelle. Dette for å være på den sikre siden. Erfaring tilsier at trykket blir litt høyere med federalhylser. Hvis man da får uønskede trykktegn med normahylser trenger man ikke prøve den andre. Etter skudd med normahylse ved de lavere hastighetene, uten trykktegn av noe slag gikk jeg til neste trinn uten å prøve federalhylsa. Som forventet ga federalhylser litt større fart. Alle skuddene satt på samme sted "innenfor tiern". Jaktmessig har det altså null å si om det er 59,60, eller 61grs N-15 med Interbond 154grs 8)

 

Tallene ble som følger:

 

N-15

59grs, normahylse: 803m/s

60grs, normahylse: 819m/s

61grs, normahylse: 842m/s

61grs, federalhylse: 849m/s (høyest målte var 859m/s)

 

Ved den siste ladningen syns jeg hylsebunn var en smule mer flat enn ved de lavere ladninger. Hetta hadde en svak antydning til kratring. Vi målte trykkring på samtlige testpatroner, og ser at den øker helt lineært fra 12,56mm ved 52grs N-160 til 12,85mm ved 61grs N-15 med federalhylse. Sammenlignet med engangsskutte fabrikkhylser. Både federal og Norma ligger på ca 12,5mm.

 

Personlig er jeg usikker på hvordan jeg skal tolke trykkringene. Siden fabrikkene lader svakt av hensyn til automater og pumperifler i dette kaliberet, var det helt forventet at våre trykkringer ble større.

 

Kan noen si noe fornuftig om dette?

 

Det var altså ladningene som er utprøvd. Jeg er ekstremt fornøyd med å ha fått 154grs interbond opp i ca 850m/s med 47cm pipe. Med tanke på tverrsnittsbelastning og flygeegenskaper er dette helt på høyde med, om ikke over, typiske ladninger for 30-06. Og det mest gledelige: Presisjonen ble bare bedre og bedre! Ved siste ladning satt samlingene så tett at hullene brørte hverandre, og det er ikke ille i liten kuling med 4,5x på kikkerten 8):mrgreen:

 

 

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med riflekjøpet mitt. Jeg har en vakker børse som er hendig og god å skyte med. Den har lagt ned både elg og rådyr i høst. Kjøpet i seg selv var for øvrig litt av en episode. Tikka med nytt LW-løp, ferdig gjenget, Ny A-tec-Maxim, Versapod, en haug med Interbond og Interlock, 100nye normahylser, 80 engangsskutte, litt pusseutstyr, Hornady Custom Grade diesett, Optilockmontasjer... for 3000kr. Jadda. :lol::lol::mrgreen::mrgreen: Først til mølla...

 

Som det fremgår av det over nevnte har jeg ikke begynt å fundere på 173grs partizan ennå. Dette blir neste prosjekt. Tiden strekker så alt for sjelden til, men det kommer.

 

Jeg lover dyrt og hellig at jeg skal legge ut noen bilder så snart jeg får dem inn på en PC!

Link to comment
Share on other sites

Så kommer endelig noen bilder fra nyanskaffelsen.

normal_DSC01835.JPG

Slik er rifla satt opp i dag. Med provisorisk kolbeforhøyer av sitteunderlag og elektrikertape. Glimrende funksjonalitet i hvert fall, om ikke så veldig pent. Med denne løsningen liker jeg også å gi litt ekstra cast on, siden jeg tydeligvis er utstyrt med litt unormale kinn. Har alltid for mye cast off... En Schultz & Larsen TMD45 Hardcore gjør nytten, etter at Hausken Medium fikk en skuddbule.

 

normal_DSC01836.JPG

På dette bildet ses trekula på hevarmen. Det ser finere ut i virkeligheten. Her ser det litt falmet og slitt ut. Det er den faktisk ikke, og fargen på kula er mørkere enn det som framgår.

 

normal_DSC01837.JPG

47cm pipe gir en hendig rifle 8)

 

normal_DSC01799.JPG

Første vilt felt med rifla. En bukk med en gevirtapp som datt av under utvomming. Den forsvant inn i skogen, og jeg ble til slutt nødt til å få hjelp fra bikkja til å finne den. Lå 20 meter fra skuddplass :roll: De forsvinner noe så inni hampen når de først kommer seg inn i skogen!

 

normal_DSC01809.JPG

I sitt rette element :mrgreen:

 

normal_DSC01813.JPG

Vilt nummer to. Pinnokse som kom alvorlig nært:) Her ble det skyting fra hofta!

 

normal_DSC01816.JPG

Minimal kjøttødeleggelse med Woodleigh 175grs 8)

Link to comment
Share on other sites

Bumper denne i håp om at noen kan si noe fornuftig om måling av trykkringer. Som skrevet i et av innleggene over har jeg målt trykkringer fra fabrikkpatron og hele veien fra 56grs til 61grs N15 med Hornady Interbond 154grs. Trykkring på fabrikkpatron, både federal og norma, var omtrent 12,5mm. Trykkringene økte sakte, men sikkert opp til 12,85mm ved 61grs. Jeg tenker at sistnevnte ladning er så godt som max, da simulering i QL angir det og man kunne se små trykktegn i hylsebunn ved denne ladningen. (Eneste var litt svakere print. Ingen hetteutflyting eller kratring og ingen synlig begynnende skade på hylsa. Heller ikke noen unormalt tung hevarm eller merkelig smell/rekyl).

 

Kommer ikke til å gå høyere enn dette i hvert fall, og er fornøyd med hakket lavere hastighet også...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Låner tråden litt til å spørre om ladedata. Håper det går greit.

Var og handlet kuler til min nye 280 rifle i dag. Kjøpte 120 grs tsx og 140 grs accubond.

Vet at Jørund Lien hadde ladedata for begge disse i sin artikkel om snauflaterifla i 280, men

har desverre ikke dette bladet tilgjengelig.

Noen som kan hjelpe med enten hans eller egne data for disse kulene?

På forhånd takk

 

Hawken

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...