knutmstien Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 hei, har sittet og grubblet litt,jeg har lyst til og ta vare på div kranier fra rev elg bjørn fugl osv,men lurer på om de finnes noen fine metoder for og få fjerna alt kjøttet rundt og inni? mvh knut Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 kok-og-plukk-metoden smådyr-i-havet-metoden renskjær-og-kok-metoden og sikkert noen til Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Maurtuemetoden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEK Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Nå i den varme årstida ordner kvitmakken det meste... Ellers så er det også en bankers å senke skallen ned i en teine i sjøen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
knutmstien Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 aii aii mange fine forslag,tror jeg skal prøve med ett par kråkehau i saltvannet og ett par i en hønse netting med stor stein i maurtuva og se hva som funker best mange takk for tipsene Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schatten Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Jeg rensa et elghode i fjor. Tok med kokeplata/kasserolle/elghode og alu.folie i garasjen. Flådde hodet og la det oppå kasserollen. Deretter pakka jeg alu.folie rundt hodet og satte plata på. Kokte det i 10-12 timer, deretter brukte jeg høytrykkspyla til det var gulle reint. Deretter ble skallen "hvita" med rekvisita fra fruen (hårblekemiddel). Dette funker på større skaller, men tror ikke jeg ville prøvd det på fugl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolbe-Rolf Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Som sistemann sier så er flå-kok-høytrykk spyler den beste synes jeg. Men trenger ikke koke så lenge. En time eller to på rådyr og 4-5 på elg. Gå på litt forsiktig hvis du bruker en litt sprek spyler! Til bleiking bruker jeg hydrogenperoksyd 30% (OBS ikke søl!) som kjøpes på apoteket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chopper Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 hadde en okse-skalle som æ skulle montere på skjold som gave til noen. Den tok æ bare å bant et tau i og senket ned i fjæra blandt tang og tare. der renska marfloa skallen på i overkant av ei uke. da va det bare å spikre den på ei plate og vips så var presangen ferdig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Castor Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Som sistemann sier så er flå-kok-høytrykk spyler den beste synes jeg. Men trenger ikke koke så lenge. En time eller to på rådyr og 4-5 på elg. Gå på litt forsiktig hvis du bruker en litt sprek spyler! Til bleiking bruker jeg hydrogenperoksyd 30% (OBS ikke søl!) som kjøpes på apoteket. Og for guds skyld - bruk egnede hansker, vernebriller og hodet (fortrinnsvis til å tenke med) når man bruker hydogenperoksyd som blekemiddel.Særlig 30%'en Bort i mot livsfarlig å "rote" med dette uten verneutstyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Jeg testa maggot type kjøpt i sportsforretning for fiske, det funka alldeles utmerket. Men det ble med den ene gangen.... Koking og pelling eller spyling er nok det beste ja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
East Clintwood Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Av egen erfaring vil jeg advare mot å koke skallen for lenge. Den løser seg opp i "skjøtene" i kraniet. Kokte et Villsau hode, satte det til koking ute og gikk ifra. 4,5 timer etterpå hadde kraniet delt seg i kjelen og alt var ødelagt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FN G1 Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 Jeg skjøt en ganske pen elgokse i fjor, og fulgte oppskriften fra ett eller annen artikkel jeg fant, gravde skallen ned i en kompost, lot den ligge fra oktober til april, flådde vekk så mye pels og kjøtt som mulig først, skallen var tett på rein når jeg dro den ut av jorda, funka veldig bra, med minimalt arbeid, selv om det tok noe tid. Har kokt en del andre skaller før, og det stinker samt er en drittjobb. Komposten blir nok den som får jobben frammover Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rotorhead Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 Jeg har brukt å koke rådyrskallene mine, men ikke lengre enn 45 min, for deretter å plukke/spyle av restene. Flår så mye som mulig av før koking. Men som nevnt over, spyl forsiktig... Min første ble nokså lite igjen av etter å ha brukt høytrykkspyler. For å bleke, pakker jeg inn geviret med plast, legger skallen på plast og dekker med dopapir som dynkes i hydrogenperoksid (husker ikke styrken, men ikke den sterkeste). Pakker det hele i plast og lar det stå i 24 timer. Blir meget bra resultat på rådyrskaller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saan Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 Jeg pleier å flå, koke og høytrykkspyle. Deretter 30% hydrogenperoksid i noen timer. Har aldri opplevd sjenerende lukt i forb. med koking av skaller. Jeg snakker da om hjort og elg. Med denne metoden kan trofeet henges på veggen 48 timer etter at dyret er skutt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.