Jump to content

Re-registrering av våpen som arvede


Eirik

Recommended Posts

Hei

Jeg ble litt forundret her om dagen. En bekjent vil kjøpe seg en kombi til gåsejakta. Han er en aktiv jeger, og har drevet som jeger i minst 40 år. Han har hatt sin våpengarderobe i alle år, og eneste kjøpet etter at behovsprøvingen ble innført var en hagle som gikk greit. Han søkte som sagt om en kombi, men da han har seks våpen registrert ble det avslag. Han sendte da inn søknad om å få flyttet tre av våpnene over til arv. Dette er våpen han arvet av sin far, ar jaktet litt med, men for det meste beholdt av affeksjonsverdi. Disse er alle skrevet som arv i søknaden men to av dem på slutten av 70 tallet, og en nyere. Han fikk beskjed om at det nok ikke gikk å registrere dem som arvede.

 

Stemmer dette?

Hvis det stemmer så må alle som arvet våpen før nye forskriftene regne de som en del av jaktgarderoben. Det samme gjelder alle våpen folk arver nå, kan de jaktes med er de tellende på de seks våpnene. Hvis noen har konkret dokumentasjon eller vedtak som kan avklare saken motas de med takk.

 

Kan vi for ordens skyld holde mengden synsing til et minimum?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Slik jeg leser reglene, så er det vel slik at alle jaktvåpen i utgangspunktet inngår blant de seks. I tillegg til det (altså, om du allerede har seks jaktvåpen) kan du erverve tre våpen på grunnlag av arv/affeksjon, men bare i rett rekkefølge.. Om du har seks våpen, og arver tre til (totalt ni), så er det greit, men om du har tre og arver tre, så har du allerede seks jaktvåpen, og kan da dessverre ikke kjøpe tre fritt valgte til... Men dette er mest synsing ut fra loven og forskriften, og den sier vel ikke noe 100% konkret om en slik situasjon.

Link to comment
Share on other sites

Hva som egentlig er lov eller ei, kan være noe vansklig å skjønne (for alle og enhver).

Så langt jeg har lest foreskriften, er dette en av de tingene som våpenkontoret relavtivt lett; selv kan avgjøre på skjønn om de ønsker (så sant forige eier er innenfor det man i dag godtar som arv affeksjon).

 

Problemet er at våpnene allerede er registrert på ham. Hvor mange våpen han har fra før i jaktvåpengarderoben har forøvrig ingen betydning, når en søker om erverv på arv/affeksjon. Da disse våpnene blir registret som affeksjon, inngår de ikke i jaktvåpengarderoben.

 

Problemstillingen med tidligere ervervede våpen, som egentlig er våpen ervervet som arv. Er i høyeste grad aktuell, og jeg finner det rimlig at foreskriftens intensjon. Er at slike våpen skal kunne overføres til affeksjon. Problemet er at alt er innrettet på at nåværende eier skal sende det videre i slekten. Og ikke tar hensyn til våpen som allerede er ervervet av denne grunn (men ikke registrert slik), i dag havner mellom to stoler grunnet jaktvåpen garderoben.

 

Det burde ikke være noe problem å spore de (inntil) 3 våpen en ønsker å overføre til affeksjon til tidligere eier. Og slik bevise at man i det minste tilfredstiller dagens krav til affeksjon.

 

Desverre er problemstillingen med omregistrering av våpen som egentlig er arv/affeksjon, men som er registrert som vanlige jaktvåpen grunnet tidligere praksis. Ikke tatt opp i dagens foreskrift, ei heller i rundskrivs form.

 

Jeg kan ikke se annet enn at det eneste han kan gjøre, er å klage på avslaget til pod. Man kan egentlig ikke gjøre annet enn å legge frem sitt syn, og be om at øvrigheten er av samme mening.

 

Noe som teller i hans favør, er at det på de opprinnlige søknadene mellom han og hans far, sto arv påført. Spørsmålet er om man har disse tilgjenlige. Er de det, burde det styrke saken betydlig. Siden han da egentlig påpeker, og vill ha rettet en tidligere feilregistrering. :wink:

Link to comment
Share on other sites

@Inge

Jaktvåpengarderoben, skal under ingen omstendighet sammenblandes med noe annet våpen man måtte inneha. Som ikke er registrert med jakt som bruksområde.

 

Våpen som er registrert med arv/affeksjon som bruksområde, kan/kan ikke brukes til jakt, avhengig av hva våpenkontoret skriver på våpenkortet. Men har ellers på ingen måte noen sammenheng med Jaktvåpen, som er registrert som jaktvåpen. Dette blir likt med konkurransevåpen, med unntak av eventuelle påskrifter på våpenkortet. Som før normalt kun ble brukt der innehaver ikke hadde andre gyldige ervervsbehov å skilte med (t.d Enker o.l).

 

Praksis med slik merking av våpenkort, er forøvrig forskjellig fra våpenkontor til våpenkontor.

Link to comment
Share on other sites

Jeg flyttet over ei hagle fra jaktvåpen til arv for mindre enn 3uker siden og det gikk greit ett våpen mindre i jaktgarderoben var det som skjedde.

 

Men en liten obs her. Våpen som blir lagt til som arv kan ikke brukes. Så flytter du våpen over til arv kan du ikke ha de som jaktvåpen osv.

 

Står neders på våpenkortet dette er ikke bruksvåpen og kjøp av ammo er forbudt eller noe slik leste det ikke så nøye. :oops:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...