Jump to content

Våpensøknad - ALT du trenger å vite


dimex

Recommended Posts

Hei,

Jeg skulle ønske noen kunne gi meg noen innspill vedr. et arvevåpen.

Jeg har arvet et miniatyr 22 konkurransegevær, og jeg ønsker å registrere dette til øvelsesskyting i et skytterlag jeg har meldt meg inn i.

Problemet er bare at det ikke er øvinger på vinteren (dvs fra nå), og jeg har ikke enda deltatt på øvinger. En bekreftelse på min aktivitet fra skytterlaget er derfor ikke mulig før langt ut på nyåret. Hvordan skal jeg da få innvilget søknad? Hvis jeg midlertidig velger affeksjon, må jeg vel plombere?

For å ikke sitte på et u-/feilregistrert våpen, kan jeg søke nå og oppgi at bekreftelse på aktivitet vil ettersendes når klubben igjen opptar aktivitet?

 

Hjelp med dette ville vært satt stor pris på!

 

Mvh

Eirik

Link to comment
Share on other sites

Får du innvilget søknad som affeksjon, trenger du ikke å plombere :winke1:

 

Takk for info!

Jeg googlet med litt andre søkeord enn tidligere, og kom over et skriv fra Asker og Bærum politikammer.

 

4. Plombere: Våpen som ønskes beholdt som minne eller lignende av personer som ikke har våpenkort, skal plomberes hos registrert våpenforhandler eller børsemaker som attesterer for utført arbeid.

 

Jeg tolker det derfor som at jeg, som har våpenkort på en hagle fra før, slipper å plombere.

Da spørs det om jeg skal søke om affeksjons/arveerverv, så søker jeg heller om omgjøring hvis det blir aktuelt å skyte aktivt. Litt surt å ikke få prøvd det bare....den rifla har vunnet mange mesterskap. :?

 

Mv,

Eirik

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
så når jeg skal søke i enten 357 mag eller 44 mag skal jeg da huke av på halvauto pistol?

 

Jeg har faktisk huket av på halvauto på alle de tre revolversøknadene jeg har levert, men ble gjort oppmerksom på at det står "repetèr" på våpenkortet nå for noen dager siden faktisk. Så om du bare søker på "revolver", "kaliber" og "halvauto"-kryss så burde det gå gjennom uten problemer.

 

Ser heller ingen grunn til at man ikke skal kunne bruke dette i noen NSF-programmer. I magnum2 står det "revolver og pistol i kaliber .41 - .505" og den eneste restriksjonen utenom det er faktorkravet.

 

 

Akkurat dette er meget interresant synes jeg. Hvis man skal ha en revolver som er SA så er vel det strengt tatt ikke en halvautomatisk innrettning? Da krysser man vel ikke av for halvautomatisk våpen? Jeg har undret meg på hvordan våpenkontoret tolker dette. Noen erfaringer rundt SA revolver og søknad?

 

-gordon-

Link to comment
Share on other sites

Det står uansett repetér på våpenkortet, på samme måte som det vil stå på en lever action rifle. Jeg vet ikke om det står repetér på f.eks. en vanlig jaktrifle med magasin, men du kan jo like fullt ta ladegrep uten å manuelt mate inn nye patroner i kammeret så det er fint innenfor definisjonen.

 

Våpen som har magasin, der du må spenne opp mekanismen på en eller annen måte, er av typen repetér. Samme om dette skjer som del av avtrekket (DA) eller i egen bevegelse (SA eller lever action)

Link to comment
Share on other sites

Jeg går å undrer og lurer litt og søker men finner ikke nøyaktig det jeg er ute etter. (godt mulig jeg er vanvittig dårlig til å søke)

Saken er som følger, jeg hadde planlagt og kjøpe følgende håndvåpen 22lr (revolver eller pistol) 9mm (pistol) eller 40 sw (pistol) 38 spec (spesialrevolver) og 357 Magnum revolver. Det jeg ikke blir klok på er i hvilken rekkefølge det er lurest å søke. Har snakket med litt folk i klubben, men det eksisterer så inni granskauen mange forskjellige svar at jeg blir ikke en millimeter klokere. Spørsmålet mitt har stort sett ført til masse diskusjoner der jeg blir stående på sidelinjen og bivåne det hele, uten å bli noe annet enn vitne til enda en opphetet diskusjon og blaing i regelbøker og fullstendig avsporing av hva det faktisk handler om. Hvis noen kan gi meg et noenlunde ''straight forward answer'' så hadde jeg blitt meget takknemlig :)

 

-gordon-

Link to comment
Share on other sites

@Gordon, du kjøper med ditt opplegg våpen som ikke passer om varandre i klassene så det skal egentligen ikke vare noe problem.

Jeg ville søkt på disse du nevner og hvis du får avslag får du helt enkelt overklage til POD.

En magnumrevolver feks med 6" pipe kan ikke brukes i spesialfeltrevovlerklassen og en spesialrevolver kan i sin tur ikke skyte kraftig nok ammo for magnumklasse 1.

 

Så du kan fint motivere ditt valg av våpen.

Link to comment
Share on other sites

Ja valget er som du sier 4 forskjellige våpen, dette på grunn av at jeg vil skyte forskjellige grener :) Valget er gjennomtenkt, men har som sagt hørt så mange versjoner om hva som bør gjøres og hva som ikke bør gjøres at jeg la hele prosessen på hylla før jeg var sikker på hva jeg skulle gjør. Vil gjerne konsetrere meg om å skyte og kose meg med skytesporten i stedet for å ligge i papirmølla med våpenkontoret og POD.

 

 

-gordon-

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hei! Jeg er i en prosess der jeg vil kjøpe et våpen av en selger på FINN.no, og har noen spørsmål:

 

Skal han jeg kjøper våpenet av fylle ut feltene under "påtegning av selgeren" ? eller holder det med våpen art/kaliber/pipelengde/fabrikkmerke/modellbetegnelse og nummer?

 

Det er jo et felt under "påtegning av selgeren" som inneholder selgers våpenkort nummer..

 

Jeg har ikke søkt om våpen før og lurer derfor på om gebyret som jeg må betale 1/1 845kr blir refundert om søknaden ikke blir innvilget? (jeg regner ikke med det..)

 

Takk for hjelpen!

Link to comment
Share on other sites

Beklager, skulle forklart ytterlige.

 

Repeterrifler (Bolt, leveraction osv) enkeltskuddsrifler, dobbeltløperhagler osv, pistoler og revolvere: Art og kaliber.

Halvauto rifle og hagle: Da skal produsenten, modellen, pipelengde og alt det der også fylles ut.

 

Så i ditt tilfelle: Du må fylle ut fabrikkmerke, pipelengde, modellen osv.

Link to comment
Share on other sites

Veeeeldigt varierende praksis rundtom,og ettersom eg leverte mine første søknader idag så godtok eg alt hu dama i skranken sa,sjøl om eg egentlig visste at det ikke stemte 100%.

 

Eg hadde funne 2 våpen hos 2 ulike forhandlere eg ville ha: en Ruger Mini 14 i .223 samt en Winchester 1894 i 30-30 kaliber.

 

Rugeren hadde eg fått bestilt og holdt av i mitt navn i påvente av godkjent søknad,så den var grei.

Skreiv i alle nødvendige felt(Våpentype,kaliber,løpslengde,halv-auto,våpenskap osv..)

 

På Winchesteren,som IKKE er halv-auto,skreiv eg til å begynne med kun 30-30 på kaliber,og rifle repeter selvfølgelig.

På denne aktuelle rifla hadde eg ikke fått svar på henvendelsen min hos den aktuelle forhandleren om den var tilgjengelig(ei brukt-børse).

 

MEN...da sa hu at eg MÅTTE skrive hvilken type våpen det var(alså en Winchester 1894),og forhandlerens navn og adresse!

Eg var nølende til dette då eg ikke hadde fått verifisert rifla's tilgjengelighet,men ho ga seg ikke! "Vi har fått flere søknader i retur når dette har manglet." fekk eg til svar.

 

Ok tenkte eg,hugsa navn og adresse heldigvis på forhandlerene heldigvis,og førte dette opp.

 

Når eg kom heim ringte eg den med Winchesteren,og den var da solgt.. :( Han hadde heldigvis en anna inne,dog noe dyrere,men fekk holdt den av sia eg no var låst til denne børsetypen og forhandleren :roll:

 

 

En godtar mykje når en er førstereis-gutt og vil ha ting klarert,men neste gang vil eg stille spørsmålstegn med denne forhandler-bindinga!!

Til opplysning måtte eg framvise serienr. på skap,ingen vei utenom.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jeg fikk godkjent to søknader på løp i fjor høst. "Brukte" den ene søknaden, men nå har havesyken meldt et litt endret behov enn den andre godkjente søknaden opprinnelig var tiltenkt. Jeg har ikke noe problem med å bruke de små lappene det koster med en ny søknad, men er det mulighet for at lensmannskontoret/våpenkontoret er villig til å endre kaliber på den allerede godkjente søknaden?

Link to comment
Share on other sites

Et par spørsmål som kanskje kommer litt utenfor.

 

Hvis jeg har registrert f.eks en Mauser i 6,5x55, går det å få registrert et annet løp på denne i f.eks 7,62? Slik at jeg har to løp. Eller går dette bare på våpen som f.eks Sauer 200STR.

 

Og hvis jeg har et våpen registrert i et gitt kaliber, og finner ut at jeg ønsker å brotsje opp til en lengre patron med samme kulediameter, jeg må da søke på nytt? Eller holder det å bare si ifra?

 

Regner med at dette er litt avhengig av politidistrikt, men hva er "normalt"?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke noe problem med å bruke de små lappene det koster med en ny søknad, men er det mulighet for at lensmannskontoret/våpenkontoret er villig til å endre kaliber på den allerede godkjente søknaden?

 

Jeg fikk forandret 3 av søknadene jeg hadde liggende nå ihvertfall, var ikkenoe problem i det hele tatt det. Bare møtte opp på våpenkontoret å spurte om de kunne forandre de.

Link to comment
Share on other sites

Heisann. Håper noen kan hjelpe raskt.

 

Har aldri solgt et våpen før til privatperson, kun levert inn hos forhandler. Nå skal jeg da altså selge en boltrifle.

Har bestemt sum med kjøper og det der. Så skal han fylle inn søknad da. Jeg mener jo at all info han trenger står i min annonse (type, kaliber og merke).

Han påstår hardnakket at han må ha det som står på våpenkortet. Inkludert våpennummer. Jeg har ikke tenkt til å gi han det, og fyren blir oppriktig irritert da jeg ikke gir han dette.

Noen som kan vise til en paragraf/skriv/noe annet hvor det står at det IKKE er nødvendig å påføre våpennummer på søknad fra kjøpers side?

Jeg selger altså som privatperson, for å ha det klart.

 

Håper noen kan hjelpe!

Link to comment
Share on other sites

Må du vite hvor det står så er vel baksiden av blanketten informativ nok?

Beklager, men kjøper har nok rett. Ved privatkjøp skal det oppgis i søknaden det som står på våpenkortet ditt inklusive våpennummer.

Selvsagt lar det seg gjøre å kjøpe våpenet med en søknad som ikke spesifiserer selger (åpen selger) men hvis søknaden gjelder et spesifikt privat våpen skal detaljene fremgå i søknadsblanketten. Enkelte våpenkontorer er striere på dette enn andre... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Nå har to andre sagt deg imot på chaten da. Inkludert johnnybegoode over deg.

Et par år siden jeg kjøpte av privatperson selv, men sendte da inn søknad på våpen og fylte kun inn type og kaliber.

 

(Grunnen til at jeg da spurte og på chatten var at jeg prøvde å få tak i svar raskt)

Link to comment
Share on other sites

Håper jeg rakk tidsgrensa di da. Som sagt står det en grei bruksanvisning bak på våpenblanketten og noe utover dette blir fort synsing da de forskjellige våpenkontorene i landet behandler dette forskjellig. :wink: Skal du være sikker så venter du 9 timer før du sjekker med ditt lokale våpenkontor. Adskillig bedre enn det fasitsvaret :roll: du har fått på chaten!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Tja, altså. Jeg kjenner ikke fyren, har prata med han en gang på tlf. Det er ikke det at jeg ikke stoler på han. Men hvis han ikke får godkjent søknaden, eller det klusser seg til på noen annen måte har jeg da altså gitt fra meg våpennummeret mitt for ingenting. Og våpennummeret, som jeg bl.a. har lært om her, noe man holder tett til brystet.

Jeg ser heller ingen grunn til at han ikke skal søke åpent. Får han ikke godkjent en søknad der det står RIFLE JAKT REPETER og kaliber XYZ får han vel heller ikke godkjent søknaden med min detaljinfo?

 

EDIT: En korrekt utfylt åpen søknad er vel ikke noe mindre korrekt enn en spesifikk søknad?

Link to comment
Share on other sites

Ingen grunn til å være paranoid. Våpennummeret ditt er det nok ikke så farlig å gi til en kjøper! Er nok ikke mange muligheter til å misbruke det!

Personnummeret ditt er nok litt verre å dele ut men det er uansett ikke vanskelig å få tak i det heller for de som går inn for det!

Men har du ikke noe lyst til å fortelle nummeret så la være da. Du får heller satse på at en annen kjøper?

Uansett har du fått "ALT du trenger å vite".. :lol:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Okei, jeg gir meg.

Er vel egentlig hovedinntrykket herfra som gjorde at jeg var så skeptisk. Men nå er det godt over et år siden jeg frekventerte her...

 

Nå skal det dog sies at noen påstår at man ikke lenger kan kjøpe av privatperson med åpen søknad. Stemmer dette? Det endrer jo isåfall sakens gang

Link to comment
Share on other sites

Våpenkontoret mitt er iallefall IKKJE villige til å godkjenne åpen søknad,verken til privatkjøp eller fra forhandler :roll:

 

Når eg søkte på Ruger'n og bøylerifla var det forsåvidt greitt nok,hadde jo avtalt kjøp av desse med en forhandler på forhånd.

Så da måtte eg skrive opp navn og adresse på forhandler på søknadene.

 

Men har i ettertid levert inn 4 søknader til,som eg ville ha åpne,alså uten serienr. og navn på selger.

Men nei,dette gjekk heller ikkje! Dei sa at dersom eg skulle kjøpe av forhandler,måtte eg skrive "Kjøpes av aut.forhandler" på dette felte,ellers vart den ikkje godkjent.

 

Så å levere inn søknader på forhånd for min del,er ganske håpløst mht at en er låst til enten det eine eller det andre. Eg kan ikkje sei at eg ser det store problemet med å ha en åpen søknad ferdig godkjent,da en likevel har skrevet f.eks type rifle,kaliber og om nødvendig,nøyaktig hvilken type en ønsker.

Så kunne heller selger-feltet og serienr. forblitt blankt!

 

Men neida..... :roll::roll::roll:

Link to comment
Share on other sites

Nå KAN det hende jeg tar feil - det har hendt før. Men i veiledningen som politiet har lagt ut på nettet (https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/ostfinnmark/Vedlegg_1864.pdf) står det at "Navn og adresse på leverandøren oppgis bare der denne er en annen enn godkjent forhandler av skytevåpen."

 

Ergo trenger man ikke fylle ut navn og adresse dersom man skal kjøpe av en godkjent forhandler. Krever skrankepersonalet navn og adresse på en godkjent forhandler er det vel bare å snu blanketten og vise dem hva som står. I tillegg trenger man ikke fylle ut annet enn "art og kaliber" med mindre det er halvautomatisk våpen det er snakk om.

 

Dermed har man en "åpen søknad" som politiet skal behandle (og presumptivt godkjenne, hvis alt annet er i orden). Denne kan man så gå og handle med i løpet av de neste 12 månedene. Tar jeg feil her? Man vet jo ikke om det beste tilbudet i løpet av denne tiden kommer fra en privat eller et firma, og etter det vi erfarer om behandlingstider rundt om i landet vil det fremstå som svært urimelig at selgere skal måtte vente i det vide og det brede på at en kjøper skal få godkjent søknad. I verste fall kan man vel kontakte våpenkontoret og spørre pent om det er ok å "endre" til kjøp fra privatperson - da har man jo navn og adresse, og alt hva hjertet ellers kan begjære. Eller bare fylle ut det som mangler og sende inn. Søknaden er jo godkjent.

Link to comment
Share on other sites

Problemet her i mitt distrikt er at eg får beskjed om å gjere dette hos min lokale Politi-stasjon.

Dei seier at dei kun får dei i retur av våpenkontoret dersom det eg nevnte i forrige post ikkje er utfylt.

Kunne jo selvsagt ha prøvd for å teste deres påstander ang. våpenkontorets praksis,men ville helst ha dem godkjente fort i denne omgang,så eg gjorde som befalt! :cry:

 

Dersom Politiets påstander stemmer,så er det jo folka på Våpenkontoret(som ligger i en anna kommune) som bedriver totalt feil praksis,så da er det vel slik hos div andre Politikammer som sokner til dette Våpenkontoret antar eg... Har tenkt å besøke et anna Politi-kontor og høre om de bruker samme Våpenkontor,og høre om de bedriver samme praksis eller om mitt kontor bare har fikse ideer.

Link to comment
Share on other sites

Det står også bak på søknaden at man; BARE skal føre opp navn og adresse på leverandøren hvis denne er en annen enn godkjendt forhandler av skytevåpen! Er da ikke vanskligere enn å snu søknaden og vise dette til vedkommende? Går det fortsatt ikke, bør man jo på vettugt vis forklare at man kommer til å klage dette inn.

Link to comment
Share on other sites

Jo eg viste dei dette på baksida av søknaden,men dei sa berre at det var slik Våpenkontoret der inne opererte,liten vits å krangle så mykje med dei på den lokale Politi-sjappa då!

 

Den samtalen om selger-påtegning osv som eg sikkert tilslutt må ta med Våpenkontoret,tar eg først etter å ha mottatt de siste søknadene godkjent.

Så får eg heller få en godkjenning til at de eksisterende godkjente søknadene blir åpnet i ettertid.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...