Jump to content

Skyting på 1000 meter og utover


KnuteriK

Recommended Posts

Hei.

 

Det florerer nok mange tråder som inneholder svaret på spørsmålene mine, men siden jeg nå har blitt bitt så inni helv... hekta på å skyte på lange hold, måtte jeg bare starte en ny tråd.

 

For noen mnd siden, leverte jeg min trofaste Tikka 695 Allweather SS i kal 6.5x55, for brotsjing

hos børsemaker Petter Sannes. For noen dager siden kunne jeg hente den, nå i kaliber 6.5x65 RWS. For å få full ytelse i dette kaliberet, må jeg senere skifte løp, da mitt nåværende er litt kort, dvs 57cm. Et 74cm løp blir nok å foretrekke.

 

Uansett, idag var dagen kommet for å se hvordan dette fungerer og 100 skudd ble presset. Ladet med 57 grain N-15 og kula er av typen Nosler Accubond, 130 grain. Utgangshastighet ble målt til 918 m/sek. Tror jeg kan lade med 58 grain oxo, men det ser vi etterhvert.

 

Zeiss 3-12x56 uten lys står oppå rifla, og med sine 140 knepp, skal den rekke langt avgårde. Etter litt mattematikk regnet jeg ut at et skims på 1mm på bakre montasje, skulle gjøre susen for 1000m +. Ved innskyting på 150 meter er jeg nå 18 knepp fra bunn av skalaen, og har 122 knepp til rådighet.

 

En "gong" henger på 300 meter, samt en på 450 meter. Brukte en kulebane kalkis, og kneppet i vei.

Link to comment
Share on other sites

Langt innlegg gitt :)

 

Etter noen skudd der alt satt som det skulle, ble det kneppet opp til 600 meter. Ca 38 knepp. Det ble direkte treff, og forventningene ble skrudd ennå noen hakk opp. Skytebanen har ikke lenger hold, men sikkerheten går helt til fjellveggen, og den er på litt ove 1000 meter. En kompis som var tilstede målte med sin Zeiss Diarange 950 meter til en stein på 100x100 cm. 83 knepp opp, og 19 til venstre, var endel vind, og 2 skudd senere stod jubelen i taket. 6 skudd senere var antall knepp notert og 5 skudd på rad hadde funnet veien.

 

Så til spørsmålet. Hvordan fungerer 1000 meter skyting i praksis?? Hvor stor er blinken, og hva er normal spredning på en serie på 5 skudd? Har veldig lyst å reise på et langholdstevne og lære alt som er, og treffe hyggelige folk og skyte mye. I morgen skal jeg strekke holdet til 1200 meter, må bare finne et egnet område.

 

Snakkes :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...